od Petr Zatrepalek » pát 27 zář, 2013 2:03 pm
Takže pánové, zpět ke Kocourům - včera jsem model čsd celočervenýho MTB kocoura viděl naživo a jezdil s ním u známého, předtím jsem měl v ruce (obchod Pečky) "jen" verzi Unipetrol. Neřadím se mezi počítače nýtů i když si to možná někteří tady myslí - blbý žaluzie na roco brejlovci mě nechávaj chladným, čočkoidní okna u ROCO bardotky už ale ne, na rozdíl od MTB kde s těmi "blbými" tvary smířen jsem a vadil mi hlavně chybějící letní pluh a katastrofální síta na střeše - Tome, díky za lepty!). Nyní ty poznatky ke kocourovi- jezdí to teda skvěle, líp než bardotka od stejný firmy. Nástřik - místama krupice, to ale maj i mašiny jiných výrobců. Tampon potisk místama rozpitý, to už bylo horší. Kabina - příšerný tvar (nicméně kdybych nezkoumal fotku reálný mašiny, tak by mě to do očí netrklo, takhle to vidím už pořád!), interiér nulový (tedy zklamání, je to na úrovni letitýho ćs train/pmt hektora, nicméně opět je to ten samý interiér co měl i předtím prodávaný "první" mtb kocour). Pluhy nereším - opravu nikdo neudělá, a když tak jen leptem nebo resinem. Co je hnus non plus ultra - světla - potvrzuju jen blbý náznak stříbrného lemování, "růžovofialovou" na koncových světlech ale hlavně taky ty "tečky" co tu už kolega výše zminoval - může se jednat o chybu při montáži (čirý díl se vtlačoval do otvoru šroubovákem který to poškrábal - nebo může být chyba v čirém plastu. Mašinu jsem rozebranou neviděl, tzn posunutí diody jsem neregistroval, svítilo to "normálně" - po pravdě mi nepřišlo že by to dělalo to co píše Houmr.
A nyní k definici modeláře pročítajícího toto forum:
a) hračkář co má doma vlakodrom a honí tam ex DR "humusy" a je vděčný za cokoliv co má ČD nebo ČSD logo a baví ho si prostě s mašinkama jen hrát
b) modelář co si modelář říká ale omezuje se na modelové ztvárnění železničního provozu (omluva všem těmto, je to taky modelařina, nicméně viděno pohledem modeláře-kitaře, který je odchován Svazarmovskýma a SMČR soutěžema kde se hodnotí maximální shoda modelu se vzorem)
c) modelář co se snaží udělat model co se bude maximálně blížit skutečné předloze - at už krajinou, layoutem kolejiště, nebo tím že jeho mašina vypadá jako ta v reálu. V této skupině je ale spousta názorů co je už ten hraniční kompromis - patina? Vzhled střechy na domku? Schůdky z leptů? Leptané či laserované lopuchy? Funkční model výkolejky v Nku? Přesný do všech detailů udělaný model mašiny (Weinert/MMK)? Každý máme ten "etalon" jinde!
d) modelář kombinující něco z kategorií a) až c)....
Závěr - když se někomu Kocour MTB líbí, at si ho koupí. Rozhodně to není tak zprasený model jako třeba "historická" Piko Krysa/Banán, nebo odfkláknutý pmt hektor - je jen škoda zmarněné šance, ten model se v dnešní době prostě dal udělat daleko líp! Někdo prostě kocoura za "každou cenu" nemusí a tak je mu líto "vyhodit" několik tisíc za model který prostě není podle jeho představ, pro někoho je tahle mašina srdcová záležitost a tak by brečel když vidí jak model dopadl, jinýmu je to jedno - model prostě z metru jakoby kocour vypadá a basta! Mimochodem, pro mne v HO srdcová záležitost 477 Papoušek nebo Vindobona 296 - pokud bude jakykoliv již hotový model krom letitýho křivího resinu se skoro nefukčním domo podvozkem, tak ji kupuju, i kdybych to měl přebrušovat a nastavovat tvary destičkama a dodělávat měsíc různý detaily...
A v kontextu této mnostránkové diskuse nezbývá než pozitivně ohodnotit přístup Šikulů, kteří, byt pod nátlakem, přece jen - 1) udělali nové obaly na domečky 2) začali dávat srozumitelné návody 3) předělávají vlastně již hotový model aby nakonec vyhovoval požadavkům modelářů. A panu Báňovi tedy aspoň takto vzkázat, že když je vůle, tak to jde, viz třeba v jeho případě dodělání letních pluhů u Bardotek...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů