Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Dokusan » pon 06 kvě, 2013 11:47 am

Díky za info, Vaše stránky jsem četl jako druhé v pořadí hned po Lokopinu. Myslíte tedy, že je lepší napájet dekodér přímo z DCC a pořídit popřípadě nějaký booster? Nejsem si úplně jistý, zda se vzhledem k mým manuálním schopnostem podaří kvalitně uchytit servo a mikrospínač tak aby vše fungovalo. No chce to zkoušet. Zatím to mám provizorně sestavené bez napájení srdcovky...
Dokusan

Příspěvekod 605johnny » pát 13 zář, 2013 9:59 am

Ahoj, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Koupil jsem si dekodér pro serva (DIGI-CZ-004) připojil k centrále a podle návodu to rozchodil, pak jsem vše vypnul a odpojil a když jsem si chtěl druhý den s tím pohrát, tak už to nejelo a při zapnutí centrály jen serva zavrčí a konec. Centrála NanoX a multimaus
605johnny

Příspěvekod fulda » pát 13 zář, 2013 10:51 am

605johnny píše:Ahoj, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Koupil jsem si dekodér pro serva (DIGI-CZ-004) připojil k centrále a podle návodu to rozchodil, pak jsem vše vypnul a odpojil a když jsem si chtěl druhý den s tím pohrát, tak už to nejelo a při zapnutí centrály jen serva zavrčí a konec. Centrála NanoX a multimaus

Ahoj,
jak to popisuješ se dekodér chová pokud máš obráceně zapíchlé servo. Můžeš tohle prověřit / vyloučit?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 13 zář, 2013 3:08 pm

dal jsem clanek o servu na prestavniky na http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2013090001
---
neni to jen o servu, proste jsem udelal stavebni prvek, ktery se da pouzit pri stavbe nadrazi komplexne a neni nutne pouzivat tri ruzna zarizeni.
zdeno

Příspěvekod 605johnny » pát 13 zář, 2013 4:42 pm

Bohužel jsem tedkom na chatě, takže to nijak neprověřím. Ale zkoušel jsem to i obráceně a nic, jenom to vždy cukne při zapojeni do centrály. Ale prvně to jelo a po odpojení od centrály druhy den už to nejede, jenom vždy cukne.
605johnny

Příspěvekod 605johnny » pon 16 zář, 2013 3:52 pm

tak jsem si s tím dnes hrál a při programování CV se ukáže na MM "err 2"
605johnny

Příspěvekod fulda » pon 16 zář, 2013 4:56 pm

To je jasné, verze dekodérů bez základnovek pro programování potřebují, aby bylo připojeno jedno servo a bylo pokud možno zatížené (stisknout mezi prstama)
Předpokládám, že při programování s sebou serva škubnou.
fulda

Příspěvekod 605johnny » pon 16 zář, 2013 5:09 pm

servo je připojené a ani se nehne
605johnny

Příspěvekod fulda » pon 16 zář, 2013 5:19 pm

Tak to je nějaká divočina. Udělej mi prosím video.
fulda

Příspěvekod 605johnny » pon 16 zář, 2013 5:25 pm

ok, pokusím se
605johnny

Příspěvekod r.hahn » stř 25 zář, 2013 4:36 pm

Dobrý den,

zakoupil jsem dekodér od pana Fučíka. Zapojil jsem a jal se zkoušet. Nejdřív to nereagovalo na nic, ale poté co jsem na dekodér sáhl tak se začalo servo hýbat a bzučet. Teď už to jede. Ale servo se přestavuje nějak trhaně. Nikdy jsem to neviděl tak, nemůžu posoudit zda je to v pořádku. Zde je video https://www.dropbox.com/s/9uld5gta5cos82f/VIDEO0011.mp4 Je to normální zvuk? :?:
r.hahn

Příspěvekod fulda » stř 25 zář, 2013 5:28 pm

r.hahn píše:zakoupil jsem dekodér od pana Fučíka.

To není dekodér ode mně. Je to dekodér udělaný podle mého popisu.
Já je nevyrábím a ani neprodávám, jen sleduju kvalitu výroby u dekodérů prodávaných TADY.

Na mojí stránce si všimni rozdílu v popisech chování software verze 3.0 a 3.5
Používáš to nejlevnější a asi i nejhorší servo a to nikdy nebude fungovat dobře.
fulda

Příspěvekod r.hahn » stř 25 zář, 2013 6:28 pm

Omlouvám se, myslel jsem si že to je od vás, když na těch stránkách byl odkaz na vaše stránky. Takže to není normální zvuk ? Jaké servo by jste mi doporučil?
r.hahn

Příspěvekod otompotom » ned 05 led, 2014 11:56 am

Ahoj, mám problém se servo dekodérem, postaveným dle fuldy + SW 3.0. Už to tu v diskusi padlo (psal to tuším michal.kubista), ale nenašel jsem na to odpověď. Takže o co jde.
Mám zapojené 2 dekodéry + 8 serv. Když centrála z nějakého důvodu nahlásí zkrat (např. vykolejená mašina, po zmáčknutí tlačítka STOP) tak mi potom nejde nahodit zpět stále padá do zkratu. Zkoušel jsem to s multimouse. Mous hlásí zkrat tak ho odstraním zmáčknu STOP, ale centrála opět spadne do zkratu. Používám H-centrálu.
Říkám si jestli to není tím, že serva mají při zapnutí velký odběr. Zajímavé je, že při prvním zapnutí (když zapnu trafo do elektriky) se toto neděje.

Dekodérů budu mít na kolejišti 5 tak si říkám, jestli nevyrobím ještě nějaký booster ,který bude pouze pro tyto přestavníky, ale nevím jestli je to nutné když by to šlo vyřešit jinak.

Děkuji Vám za odpověď
otompotom

Příspěvekod BohousP » ned 05 led, 2014 12:23 pm

Skutečně určitým řešením je oddělený booster, ale i ten může dělat problémy, pokud bude serv moc ... Samozřejmě, také se dá upravovat zdroj v centrále a pod. Lepší řešení, které na svých stránkách popisuje i Fulda, je použití novějších dekodérů se základnovou stanicí http://www.fucik.name/masinky/zakladny/. Tyto dekodéry již nejsou přímo napájeny z centrály, ale mají vlastní zdroj (základnovou stanici). DCC signál se pak používá pouze jako logický, t.j. nese informaci, ale neslouží na napájení.
Jistě vyskočí otázka, jestli nelze starší typ dekodéru napájet odděleně. To samozřejmě lze, ale dekodér při programování vysílá potvrzení centrále. A to řeší tak, že zvýší odběr z DCC (např. tím, že zacvičí servem, jiné typy připojí krátkodobě zatěžovací odpor a pod.). Pokud budeme programovat dekodér se samostatným napájením, riskujeme v tomto případě problémy a chyby ... :(
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi