Bezdrátová maus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Bezdrátová maus

Příspěvekod zdeno » ned 22 zář, 2013 5:49 pm

fulda píše:
zdeno píše:...ja jsem zabudoval tlacitko "zastaveni podle rychlostni krivky" a hodne se to ocenuje.

To je jedna z funkcí, která se dá přidělit tomu tlačítku vpravo nahoře.
Dá se tam dát rychlost 0, e-stop a nebo total stop. Jedna z nich na krátké stisknutí a druhá na dlouhé.

---
Mozna provokujem, ale cim dal vic uvazujem nad tim,
pouzit streva klasicke mysi. Protokol PS2 je vseobecne znamy a nekonecne kolecko s tlacitkem se primo nabizi na zneuziti.
Taky proudovy odber neni velky a proto bych navrhnul spolupraci, teda pokud se ti bude chtit ;-)
Ostatni funkce muzeme taky zkusit, ale to neni priorita. Mam doma hadam 50 kulickovych mysi, ktere uz nikdo nechce a nechce se mi je vyhodit.

dodatek:
http://elektronika.kvalitne.cz/ATMEL/necoteorie/tutorial/PS2/PS2_mouse.html
jsou tam chyby, ale na podivani to staci.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 22 zář, 2013 7:53 pm

Ale klidně, ale co má bejt vlastně cílem?
V počítačové myši je normální rotační enkodér, který se z ní dá celkem snadno vysvobodit a/nebo koupit jako součástka a to jak v "horizontálním", tak "vertikálním" provedení.
Drátovou myš s rotačním enkodérem jsem tu někdy prezentoval a pár lidí jí tady replikovalo. Do bezdrátovky jsem jí zatím necpal, protože se mi to nezdálo moc přínosné, ale klidně jí tam naroubuju.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 23 zář, 2013 7:09 am

problem je, jak ten enkoder od gulicky chces ovladat. Je celkem dost utopeny a nepristupny. Abych pravdu napisal, ani s nim nepocitam.
---
Ono vlastne i scrol kolecko je enkoder, ale je to udelane tak, ze mechanicke provedeni ho umoznuje vytahnout bez velkych obtizi nad plochu krabicky. Vyuziti obou tlacitek je taky jednoduche a double-click je cisty bonus, na volne pouziti.
To ze delame kazdy na jine platforme nevadi, protoze dulezite bude mechanicke provedeni, program by nemel byt az tak dulezity.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 23 zář, 2013 8:34 am

zdeno píše:problem je, jak ten enkoder od gulicky chces ovladat. Je celkem dost utopeny a nepristupny. Abych pravdu napisal, ani s nim nepocitam.
---
Ono vlastne i scrol kolecko je enkoder, ale je to udelane tak, ze mechanicke provedeni ho umoznuje vytahnout bez velkych obtizi nad plochu krabicky. Vyuziti obou tlacitek je taky jednoduche a double-click je cisty bonus, na volne pouziti.
To ze delame kazdy na jine platforme nevadi, protoze dulezite bude mechanicke provedeni, program by nemel byt az tak dulezity.

Mluvím o scroll kolečku.

Problém je, pokud chceš dělat mechanickou konstrukci jako opakovatelnou, tak můžeš rovnou zapomenout na rozebírání myši, protože stejnou myš už nikdy nikdo nekoupí.
Normálně se ty enkodéry prodávají, třeba mám doma TENHLE (nebo nějakou jeho variantu)
prodává se k tomu i osa s šestihranem a na druhou stranu se dává buď DP9 tlačítko a nebo něco podobného. Nebo vybereš to kolečko z myši, to už je o něco víc opakovatelné.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 23 zář, 2013 11:44 am

to mas pravdu, opakovatelnost je nulova,
navic jesm premeril odeirany proud a 50mA neni zrovna idealni hodnota. Takze je to o nicem.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 23 zář, 2013 12:10 pm

Proto jsem se s tím moc nehrnul do bezdrátu. Dá se dostat na mnohem menší číslo, ale pod 1-2mA za enkodér už se dostaneš jen těžko.
fulda

Příspěvekod zdeno » úte 24 zář, 2013 4:14 pm

fulda píše:Proto jsem se s tím moc nehrnul do bezdrátu. Dá se dostat na mnohem menší číslo, ale pod 1-2mA za enkodér už se dostaneš jen těžko.

tak to musim oponovat, na Evke pouzivam dva enkodery a pouzivam jen zdvihaci odpor v procesoru, to je asi 30-50k (tam jsou dost velke rozdily). Potom je dulezite pockat predepsany cas na ustaleni stavu, ja to mam asi 800uS, datasheet doporucuje 1500-2000uS, ale testoval jsem a bohate staci tech 800uS. Asi zalezi na typu enkoderu. Pri poklesu pod 300uS je to uz nedefinovatelne a projevuji se zakmity prechodu. Cim vetsi proud, tim dele trva ustaleni a ani paralerni kapacita moc nepomuze. Takze to ridim pres preruseni a tam nahodim priznak a po case 800uS prectu oba stavy a vyhodnotim. Tim padem muzu pouzivat dva druhy enkoderu, jak 15/30 tak 24/24, impuls/krok.
Odber Evky je v klidovem stavu pod 4mA, troufam si tvrdit, ze to je jeden z nejmensich odberu pri ovladaci Loconet. Pokud se zapne podsviceni displeje, tak je to 20 a 40mA, ale s tim se neda proste nic delat. To je to same jako osvetleni vagonu, musi se to spocitat, ci se to muze pouzit.
---
Stale zduraznuji, ze seda je teorie a zeleny strom praxe. Ne vsechno je v datasheetech popsane a bohuzel, nekdy je to polopravda.
Teda, krivdil bych, kdybych napisal klamstvo, ale proste nenapisou vsechno. ;-)
zdeno

Příspěvekod Premiumx » pát 18 říj, 2013 8:10 pm

Zdravím všechny kolem a hlavně Fuldu, na kterého se obracím s dotazy: - 1. Bezdrátová maus s funkceni až do F12 - nějak jsem nezavadil o schema a firmware. 2. Nefunguje mi komunikace 868MHz - prvky přesně dle tvého zadání - led RADIO svítí trvale - po vyřazení vysílače a přijímače vše komunikuje - ale po drátech (data out -in + GND). 3. Dá se nějak vyzkoušet přijímač a vysílač? 4. Patří do jiné sekce, ale přesto: Mohu k centrále NanoX připojit druhou řídící minimaus? (Potřebuji pro kluky, aby mohli ovládat zvuky dvou mašinek každý sám.)
Moc díky za případnou odpověď.
Premiumx

Příspěvekod fulda » pát 18 říj, 2013 8:25 pm

Premiumx píše:Zdravím všechny kolem a hlavně Fuldu, na kterého se obracím s dotazy: - 1. Bezdrátová maus s funkceni až do F12 - nějak jsem nezavadil o schema a firmware.
Hmm, a?

Premiumx píše: 2. Nefunguje mi komunikace 868MHz - prvky přesně dle tvého zadání - led RADIO svítí trvale - po vyřazení vysílače a přijímače vše komunikuje - ale po drátech (data out -in + GND).
Hmm, této otázce nerozumím, když vypnu vysílač a přijímač, tak komunikace nefunguje, to je jasné.

Premiumx píše:3. Dá se nějak vyzkoušet přijímač a vysílač?
Třeba za použití osciloskopu? Jiného přijímače? Logického analyzátoru?

Premiumx píše:4. Patří do jiné sekce, ale přesto: Mohu k centrále NanoX připojit druhou řídící minimaus? (Potřebuji pro kluky, aby mohli ovládat zvuky dvou mašinek každý sám.)
To není těžká otázka: ODPOVĚĎ

Premiumx píše:Moc díky za případnou odpověď.
Prosím, moc jsem neodpověděl, protože jsem nepochopil všechny otázky
fulda

Příspěvekod Premiumx » sob 19 říj, 2013 3:49 pm

To Fulda: -ad 1. V návodě k bezdrátové mause popisuješ jako alternativu ovládání funkcí až do F12 - a na toto jsem se ptal, zda je někde schema apod.
ad 2. Mě ale nefunguje komunikace, když jsou vysílač i přijímač zapnuty - svítí trvale jen led RADIO, asi závada v nich, proto jsem se ptal na odzkoušení - viz 3. otázka.
K otázce 4.: Mám od tebe 1x MM a 2x SM - k tomu jsi mi poslal čtyřvývod. V návodě se píše, že pro obsluhu je nutno mít připojenu MM - to je jasné, ale o případné druhé MM (protože umožňuje obsluhu i vyšších funkcí) se nepíše. Tak proto jsem se ptal, zda je možno ji připojit k centrále.
Premiumx

Příspěvekod fulda » sob 19 říj, 2013 5:03 pm

Premiumx píše:To Fulda: -ad 1. V návodě k bezdrátové mause popisuješ jako alternativu ovládání funkcí až do F12 - a na toto jsem se ptal, zda je někde schema apod.

Jen se tady objevilo pár fotek, třeba ze setkání v Napajedlích, článek jsem ještě nesepsal.

Premiumx píše:ad 2. Mě ale nefunguje komunikace, když jsou vysílač i přijímač zapnuty - svítí trvale jen led RADIO, asi závada v nich, proto jsem se ptal na odzkoušení - viz 3. otázka.
Hmm, tak to moc neumím posoudit. led se rozsvítí hned po zapnutí přijímače a nebo až po zapnutí vysílače? Nemáš modul přijímače zapíchnutej obráceně?

Premiumx píše: K otázce 4.: Mám od tebe 1x MM a 2x SM - k tomu jsi mi poslal čtyřvývod. V návodě se píše, že pro obsluhu je nutno mít připojenu MM - to je jasné, ale o případné druhé MM (protože umožňuje obsluhu i vyšších funkcí) se nepíše. Tak proto jsem se ptal, zda je možno ji připojit k centrále.
V kterém návodu? NanoX nepotřebuje žádnou maus a zároveň je mu jedno, kolik je kterých. Jenom abych se zorientoval - SM se myslí simple maus? a MM myslíš MiniMaus?

Vlastně když nad tím přemejšlím, není žádný důvod, proč simple maus používá jen ty dvě funkce. Asi proto, že je to starej projekt a předtím jsem to nepotřeboval.
fulda

Příspěvekod Premiumx » sob 19 říj, 2013 5:43 pm

Led se rozsvítí okamžitě, zapnutí a vypnutí vysílače - (tedy bezdrátové mause - s vysílací jednotkou) nemá na svit led žádný vliv, - pořád svítí - asi je tedy přijímač vadný. To MM je skutečně Minimaus a SM - simplemaus - teď je mi tedy jasné, že mohu na ovládání lokomotiv používat více MM ovladačů. Na ty funkce jsem se ptal proto, že bych potřeboval pro vnoučata současné ovládání dvou zvukových loko s funkcemi F0 až F12. Třeba vymyslíš jednoduchou simple maus - další verze?, s více tlačítky jako má MM. Z pokusů s bezdrátovou myší mám tento malý postřeh: u ovládání rychlosti tlačítky +/- mi chybí nastavená velikost - třeba jako poloha potenciometru u SM.
Díky moc za snahu mi pomoci.
Premiumx

Příspěvekod fulda » sob 19 říj, 2013 6:44 pm

Hele, ono je to tak, že ta led bliká, podle toho jakej je rádiovej šum, ona nikdy není zhasnutá úplně. A pokud tam máš nějakou hodně svítivou, tak se může zdát, že svítí pořád. dej větší hodnotu odporů R1 a R2 něco jako 820R nebo 1k, aby jsi je snáze poznal.
A pak nekoukej jen na ledky, ale vyzkoušej jezdit s lokomotivou.

Co se týká záležitostí jako potenciometr, tak to se na bezdrátovce těžko použije, režije s AD převodem a spotřeba potenciometru je moc velká.
fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi