Update multiMAUS

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » sob 31 srp, 2013 11:46 am

Ahoj,

snad se jirkan nebude zlobit, když jeho zprávu překopíruji sem.
jirkan píše:Trochu si dovolím změnit téma. Nevím, kam to napsat, ale je to vlastně taky "novinka", tak snad sem.
ROCO i Flm nabízejí SW update pro multimaus (červenou resp. šedivou), takže už teď umí zvládat CV až do 1024. Nutný pro nahrání je ale systém připojený na PC a internet. Ale věřím, že těm, kdo mají jen běžný systém, pomohou prodejci.


Proces update je stejný, ale navíc přibyla podpora z21, takže kdo má rocomotion, modrou multimaus a nebo z21 může updatovat červené (šedé) myši.
skladba jazyků je stále stejná.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod mlha » sob 31 srp, 2013 3:38 pm

forex píše:jak tomu mam rozumet, ze se cervena mys stane Z21? tzn ze bude umet jeji funkce nove?

tak to jsi úplně dobře nepochopil,z červené myši určitě nebude z21 natož Z21
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2641
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod mizl » sob 31 srp, 2013 5:22 pm

forex píše:tak dik,to jsi mi to vysvetlil :)


Nezlob se na mě ale čemu nerozumíš na tomto ??

fulda píše:... přibyla podpora z21 ....
Bavíme se stále o "červeném" ovladači takzvané "myši" ....

Michal
Ps:
To jsou opravdu dnešní mladíci tak zhýčkaní, že jsou líní používat mozek a musí se jim vše podávat pěkně na zlatém podnose ????
Když jsem chodil do školy, tak se s námi tak učitelé nepárali. Pak se nemůžeme divit, že naše školství upadá a maturity se rozdávají na podpis. Maturita za mích mladých let, už něco znamenala. A výučák také nezískal jen tak nějaký hlupák.

Omlouvám se out ... Ale arogance některých přispěvatelů, pokud nedostanou odpověď kterou očekávali, již nemůžu vydržet.
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1700
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Chomutice

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod jirkan » sob 31 srp, 2013 6:17 pm

Ad Fulda: určitě se zlobit nebudu, tady to zřejmě najde širší publikum - i když bych nerad, aby se to zase změnilo v hádku....

Jinak pro ostatní - hlavním přínosem bude zejména pro majitele starších a jednodušších systémů ROCO (třeba ze startsetu) možnost snadného programování vyšších CV, což je zatím jen vlastností modré myši. Majitelé systémů spolupracujících s PC (ROCOmotion, Zz21 a pod.) a s připojením k síti se novou verzi SW nahrají sami a získají tak další plnohodnotný ovladač, ti ostatní musí zapůsobit na známé nebo prodejce - nechci jim mluvit do řemesla, ale jsem přesvědčen, že solidní prodejce rád pomůže (a u jiných předse nenakupujeme, že :D ).
jirkan
 
Příspěvky: 932
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod BohousP » sob 31 srp, 2013 7:47 pm

Tady je link na stranku Roco, kde je k dispozici download. http://www.roco.cc/en/service/downloads/multimaus/index.html
Ale, jak uz bylo zmineno, je potrebne mit MultiZENTRALEpro 10830 nebo podobny system. (O nutnosti pripojeni Internetu se tam nemluvi, predpokladam, ze musi byt jen pro stazeni souboru.)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2464
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » sob 31 srp, 2013 8:18 pm

mizl píše:
fulda píše:... přibyla podpora z21 ....
Bavíme se stále o "červeném" ovladači takzvané "myši" ....
... a ta podpora se týká jen upgrade software. Předchozí verze se nedala upgradovat pomocí z21, ale teď už to jde.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod knoll » pon 02 zář, 2013 5:48 pm

Vyzkoušel již někdo update 1.03, funguje vše jak má? A vzpomínané programování vyšších CV funguje také? V popisu na stránce Roco o této nové možnosti není nic.
knoll
 
Příspěvky: 18
Registrován: pon 24 zář, 2012 10:10 pm

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod BohousP » pon 02 zář, 2013 6:14 pm

knoll píše:Vyzkoušel již někdo update 1.03, funguje vše jak má? A vzpomínané programování vyšších CV funguje také? V popisu na stránce Roco o této nové možnosti není nic.

A viděl už někdo nějakou informaci o update 1.03 :?:
jediný výskyt je zde http://www.sombergmodelbouw.nl/, otázkou je, jestli to není překlep ... Jinde Google nenajde vůbec nic ...

EDIT: Doteď se tu jednalo o update 1.02, který je na stránkách Roco.
EDIT 2: Takže, vše je jináč ... http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=7821&p=133468#p133468
Naposledy upravil BohousP dne stř 04 zář, 2013 9:59 am, celkově upraveno 2
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2464
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » pon 02 zář, 2013 6:50 pm

Mám připravenou jednu MM na kterej jsem ochotnej testovat, ale dneska jsem nestihl zajet do prodejny k Michalovi na blind a na zprávu neodpověděl. Tak to snad zítra stihnu a doufám, že bude v prodejně volno na experimenty.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod Jirka A. » pon 02 zář, 2013 8:06 pm

Já mám nainstalováno od soboty, zatím vše funguje jak má, skutečně čtení a programovaní vyšších CV funguje.
Používám centrálu MultiZentralepro. Přepokládám že programování poběží i na centrále 10764, samozřejmě bez
čtení.
TT - DCC, ČD
Uživatelský avatar
Jirka A.
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 28 led, 2009 8:25 pm
Bydliště: Litoměřice

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » úte 03 zář, 2013 7:55 am

Jirka A. píše:Já mám nainstalováno od soboty, zatím vše funguje jak má, skutečně čtení a programovaní vyšších CV funguje.
Používám centrálu MultiZentralepro. Přepokládám že programování poběží i na centrále 10764, samozřejmě bez
čtení.
Pro mne je zajímavá také otázka, jak je práce s CV implementována, jestli jako standardní 3.6 komunikace a nebo jako custom, podobně jako je tomu u používání F13-F20.

horak píše:
jirkan píše:Trochu si dovolím změnit téma. Nevím, kam to napsat, ale je to vlastně taky "novinka", tak snad sem.
ROCO i Flm nabízejí SW update pro multimaus (červenou resp. šedivou), takže už teď umí zvládat CV až do 1024. Nutný pro nahrání je ale systém připojený na PC a internet. Ale věřím, že těm, kdo mají jen běžný systém, pomohou prodejci.
Vyskusal som, ci nahodou motyka nevystreli.... a nevystrelila.... :-(
Skusil som zmenu firmware MultiMaus cez "H-centralu", ale je to tvrdohlave ako baran. Tvrdo to vyzaduje ROCO Centralu... Neostava ine, iba sa spoliehat na niekoho kto vlastni Z21 alebo starsiu verziu pripojenia na PC od Roco.
To se dá čekat, NanoX nepodporuje typ komunikace, kterej se na to používá (a H-Centrála už vůbec ne). Čistě teoreticky by mohla zafungovat kombinace 10764 + MM jako master + GenLI USB mini jako slave + MM kterou chceš upgradovat jako slave. Ale nikdy jsem neměl potřebu to testovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod horak » úte 03 zář, 2013 10:04 am

fulda píše:To se dá čekat, NanoX nepodporuje typ komunikace, kterej se na to používá (a H-Centrála už vůbec ne). Čistě teoreticky by mohla zafungovat kombinace 10764 + MM jako master + GenLI USB mini jako slave + MM kterou chceš upgradovat jako slave. Ale nikdy jsem neměl potřebu to testovat.


Vyskusam tuto kombinaciu. Dam vediet ako som dopadol...
horak
 
Příspěvky: 275
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » úte 03 zář, 2013 9:48 pm

Já jsem otestoval upgradnutou MM a mohu konstatovat že:

Opravdu lze používat všech 1024CV, ale je to v režimu RocoNet. Takže je lze používat pouze v případě, že centrála je od Roco.
(MM v konektoru master, nebo rocomotion nebo zentrale pro nebo z21)

Nová verze se pozná hned po zapnutí, na předchozí verzi se nápis "multiMAUS" skládal z písmenek a zdržovalo to, na nové naskočí celej a je to o dost rychlejší (to chválím)

Docela slušně je také udělané rozlišení, jestli hodlá používat režim všech 1024 a nebo jen 255 CV. Na display je buď nápis CV a lze zapsat jen 3 číslice a nebo je na display nápis "C" a lze zadat 4 číslice (viz fotky). To mi vyhovuje, ale trochu se obávám, že to je pro znalejší uživatele.

Obrázek
MM v režimu, kdy používá pouze 255CV adres

Obrázek
MM v režimu, kdy používá všech 1024CV adres

Upgrade probíhá rychle, takže kdo používáte hodně zvukové dekodéry a nebaví vás obezličky jak programovat horní CV, tak je to dobré řešení, pro ostatní asi nemá cenu upgradovat za každou cenu.

Ještě musím vyzkoušet jak se zachová kombinace master + slave v případech kdy je jedna 1.03 a druhá 1.02 a jak v případě že jsou obě 1.03, jestli i slave dokáže programovat. Ale to je jen akademická část, která nemá praktické využití.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod BohousP » stř 04 zář, 2013 9:56 am

Ha, ha, tak jsem zjistil, že jsem tady asi byl za blbce :cry: . Protože mi je angličtina bližší, než němčina, přepínal jsem si stránku Roco do angličtiny. A páni všeumělci mají na anglické stránce jen verzi 1.02, ale s popisem, že umožňuje výše popsané funkce.

multiMAUS Firmware V1.02 and language update
For the majority of users multiMAUS there is no reason their multiMAUS update with this firmware update. The version V1.00, delivered since production began running stable.

However, those who want to have a different language pack, or have problems with the following items, which should update to the new version:
You want to address decoder functions F13 to F20 (if your decoder supports this, and these are assigned).
You have to program some problems decoder types of other manufacturers.
You have more than 10 feedback modules 10787 in use.
You get when programming in POM mode with the LENZ center the error message "ERR1" at the multiMAUS.
Although no feedback contacts are pressed into blocks flashing sporadically Rocomotion pink (is) on.
If any of these apply to you, we recommend that you update to V1.02.


Teď jsem se podíval na německou stránku, a tam kupodivu je něco jiného. Ke stažení je verze 1.03, ale komentář je k verzi 1.02.

Sie wollen Dekoderfunktionen F13 bis F20 ansprechen (sofern Ihr Dekoder dies unterstützt und diese belegt sind).
Sie haben Probleme manche Dekodertypen von Fremdherstellern zu programmieren.
Sie haben mehr als 10 Rückmeldemodule 10787 im Einsatz.
Sie bekommen beim Programmieren im POM-Modus mit der LENZ Zentrale die Fehlermeldung "ERR1" an der multiMAUS.
Obwohl keine Rückmeldekontakte betätigt sind, blinken Blöcke in Rocomotion sporadisch rosa (belegt) auf.
Falls einer dieser Punkte für Sie zutrifft, empfehlen wir Ihnen das Update auf V1.02.

Překlad poslední věty: Pokud se Vás týká kterýkoli z výše uvedených bodů, doporučujeme provést aktualizaci na V1.02.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :!: Vivat Roco :!:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2464
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Update multiMAUS

Příspěvekod fulda » stř 04 zář, 2013 11:18 am

BohousP píše:Ha, ha, tak jsem zjistil, že jsem tady asi byl za blbce :cry: .

A-ha, to já jsem zjistil taky, to víš praxe v německé firmě mne naučila.
Proto jsem šel nejprve do testování a pak teprve do psaní závěrů.

Obecně platí co tam píšou:
- pokud nemáte problém, nemá cenu upgradovat

A já doplňuji
- pokud používáte MM jako ovladač k jinému než Roco systému (Lenz, NanoX, ...), tak si nepomůžete a nemá cenu upgradovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4517
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník