Chemické závody Juraja Dimitrova - Bratislava Predmestie

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Chemické závody Juraja Dimitrova - Bratislava Predmestie

Příspěvekod E27 » pon 12 srp, 2013 6:16 pm

Ahoj, po dlhšej prestávke pridávam fotky veže a záber z výstavby koľajiska.
Veža je pred patináciou a dokončením okien a vchodových dverí. Zároveň musím nainštalovať bleskozvody a točité schody. Samozrejme schody budú len na vrchu, aby bol efekt, že tam niečo je. Časť, kde bude umiestnená veža je vo výstavbe. Sú tam tri koľaje, pričom krajná koľaj bude pri závodnom plote, ktorý bude rozpadnutý. Je vidieť odpadový kanál (ten skutočne existuje pri fabrike a z neho sa vypúšťal super voňavý bordel. Ale príroda ai poradila a kanál zarástol zeleňou)
V pravej časti je požiarne jazero, ktoré bude ako v reále pekne zarastené zeleňou a prírodou. Výhybka a dve koľaje povedú smerom k závodom Oleum I. a II. a k agrochemickému cechu. Ale to bude iná kapitola. Nemáte niekto miestnosť nazvyš :roll:
Obrázek
Strecha je zo šmirgelu 1000 a zasypaná jemným štrkom polák.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
E27

Příspěvekod E27 » úte 13 srp, 2013 5:24 am

ďakujem, aj keď na vrchnej časti sa mi niektoré priečky ohhli, ale zas nevadí. Dôležité je to, že sa to vyrobilo, pretože je otázne, či v reále veža ostane alebo padne pod developerským mečom.
E27

Příspěvekod _pavel_ » úte 13 srp, 2013 7:28 am

E27 píše:.... je otázne, či v reále veža ostane alebo padne pod developerským mečom.

Ani by se nedivil.... :evil:
_pavel_

Příspěvekod Romi » úte 13 srp, 2013 4:59 pm

Dobrý den ve spolek. Již delší dobu sleduju s němým úžasem Vaše diskuze a stavby (zejména stavby E27). Již delší dobu mám v oblíbených záložkách jako inspiraci tento odkaz http://www.creativ-modellbau.de. Snad Vám to přinese inspiraci a upřesnění některých chemických provozů a zázemí. Pracovně jsem byl několikrát v Borsodchem Mchz Ostrava a model opravdu odpovídá realitě :-) Až se nějak pohne má stavba dolu a železáren, přinesu reportáž :-) Hodně zdaru při další tvorbě.
Romi

Příspěvekod milan ferdián » úte 13 srp, 2013 5:15 pm

Romi píše:Dobrý den ve spolek. Již delší dobu sleduju s němým úžasem Vaše diskuze a stavby (zejména stavby E27). Již delší dobu mám v oblíbených záložkách jako inspiraci tento odkaz http://www.creativ-modellbau.de. Snad Vám to přinese inspiraci a upřesnění některých chemických provozů a zázemí. Pracovně jsem byl několikrát v Borsodchem Mchz Ostrava a model opravdu odpovídá realitě :-) Až se nějak pohne má stavba dolu a železáren, přinesu reportáž :-) Hodně zdaru při další tvorbě.

No těšíme,těšíme.To jsou oblasti,které dosti citelně chybějí pro modeláře.A mě tím též hodně pomůžeš.Už studuji tvůj odkaz.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod E27 » úte 13 srp, 2013 6:50 pm

Romi píše:Dobrý den ve spolek. Již delší dobu sleduju s němým úžasem Vaše diskuze a stavby (zejména stavby E27). Již delší dobu mám v oblíbených záložkách jako inspiraci tento odkaz http://www.creativ-modellbau.de. Snad Vám to přinese inspiraci a upřesnění některých chemických provozů a zázemí. Pracovně jsem byl několikrát v Borsodchem Mchz Ostrava a model opravdu odpovídá realitě :-) Až se nějak pohne má stavba dolu a železáren, přinesu reportáž :-) Hodně zdaru při další tvorbě.

ďakujem v mene všetkých, čo využijú materiál od Vás ako inšpirácia. Ja tiež ako kolega Milan už na to pozerám a mám asi hodne čo robiť. Ešte raz vďaka aj za to, že moje stavby alebo námety a nápady slúžia ako námet a pomoc iným. To si vážim.
Mimochodom ste ma zaujali s tými baňami. Keďže panelák v ktorom žijem môžem porovnať s trafokobkou, tak asi železiarne musím dať na vedlajšiu koľaj, aj keď stvárňujem zmiešaný provoz. Ale na foto sa teším.
E27

Příspěvekod igino » úte 13 srp, 2013 7:19 pm

Niekto si tie železiarne modeluje a niekto ich má pod palcom skoro každý deň. :wink:
igino

Příspěvekod E27 » úte 13 srp, 2013 7:40 pm

Tak to môže byť pre niekoho obrovská výhoda :)
Ja som zas čuchal sirouhlík.

Mimochodom, link čo dal kolega na nemeckú stránku, tak sú tam krásne uzávery na potrubiach. Máte niekto skúsenosti alebo ste videli takéto uzávery? Neviete o nejakej firme, čo to robí? Lepty alebo iné?
E27

Příspěvekod igino » úte 13 srp, 2013 7:54 pm

To áno, ale modelovať sa ich nechystám. Radšej sa venujem modulom gemerskej lokálky PLEŠIVEC-SLAVOŠOVCE. :)
igino

Příspěvekod E27 » stř 14 srp, 2013 5:39 pm

Dokončené točivé schodište. Zároveň novinka do vozového parku Dimitrovky. Sas-ka v ktorej sa vozilo hnojivo len tak voľne ložené. Agrochemický cech mal v polootvorených halách chemické špecialitky len tak voľne ložené.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Patina som robil ja. Samozrejme sú lepší borci na patinovanie, ale mne sa to páči.
Obrázek

Obrázek

Troška histórie. Výrobňa superfosfátu a sklad. Ten sa prekladal do vozov.
Obrázek

Obrázek
E27

Příspěvekod Vladimír_B » stř 14 srp, 2013 7:00 pm

Ahoj, moc pěkně si se rozjel. Neměl by ten sypák být se střechou? Aby nám půlka neulítla a nezmokla. Předpokládám, že ta hnojiva jsou suchá a sypká jak písek... Hnojiva se taky vozila v Utz...

př.: http://parostroj.net/katalog/nv/formula ... 0&razeni=0
http://parostroj.net/katalog/nv/formula ... 3&razeni=0
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod E27 » stř 14 srp, 2013 8:18 pm

Ahoj, máš pravdu, ale za socializmu sa vozili hnojivá dokonca vo vozoch Vtr. Pohľadám foto.
E27

Příspěvekod E27 » pát 16 srp, 2013 6:13 pm

Takže došli mi od Poláka foliáže a kríky, tak som ako v reále musel na strechu prihodiť pár kusov.

Obrázek

Obrázek

Pracujem na vlečke, čoskoro dám fotky.
E27

Příspěvekod E27 » sob 17 srp, 2013 1:06 pm

Tak som troška pokročil s výstavbou časti chemického podniku. Samozrejme nie je to to, čo tu dal kolega ako odkaz nemeckého modelára, ale myslím si, že to bude zaujímavé. Keďže Dimitrovka je rozsiahla, a spraviť ten komplex v 1:1 by bola sebevražda v rámci priestoru, bude to zhustené, takže prevádzky budú na sebe nalepené.
Ale koniec písania, fotky zde:
Budúce jazierko, plné pneumatíky a sudov. :) V skutočnosti sa jednalo o požiarnu nádrž. Keďže je v blízkosi vodárenská veža, možno to malo aj toto využitie.
Obrázek

Obrázek

Koľaje pekne zarastajú, samozrejme to budem robiť postupne.
Obrázek

Smer agrochemický cech a smer viskóza.
Obrázek

Obrázek

Pre Oleum II. Oleum I. spravím ako torzo už neexistujúcej výroby kyseliny sírovej. Cech Oleum bol spolu s cechom výroby sirouhlíka jedným s najdôležiteších odvetví Dimitrovky. V súčasnosti je už všetko v prdeli a musíme to dovážať z Poľska.
Obrázek

Obrázek

Betonóvý plot pred patináciou.
Obrázek

Nohama stíram rosu na kolejích. Známa country pesnička. V súčasnosti stíram slzy zo svojich očí, keď vidím hydrauhlické nožnice zakusovať do histórie.
Obrázek
E27

Příspěvekod chameleon » sob 17 srp, 2013 8:40 pm

ty jo, to je moc pěkné...a jak ti to jde rychle od ruky, jen zírám :wink:
chameleon

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště