Funkční dekodér do vagónků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Za kolik peněz jste ochotni si koupit funkční dekodér pro osvětlení vagónů?

Anketa končí za stř 09 říj, 2013 7:39 pm

Stavebnici (všechny součástky + plošňák) s celkovou cenou do 100,-
8
13%
Hotový dekodér do 100,-
8
13%
Stavebnici s celkovou cenou do 200,-
5
8%
Hotový dekodér do 200,-
23
36%
Stavebnici s celkovou cenou do 300,-
0
Žádná hlasování
Hotový dekodér do 300,-
16
25%
Stavebnici s celkovou cenou do 400,-
1
2%
Hotový dekodér do 400,-
3
5%

Celkem hlasů : 64

Re: Funkční dekodér do vagónků

Příspěvekod BorgMcz » pon 08 črc, 2013 6:54 pm

Ossi píše:Též přispěji do tématu. Do vozů, kde stačí pouze rozsvěcet vnitřní žárovkové osvětlení, používám dekodér DPR1 fy STE eletronic. Horší je to ovšem s vozy, které jsou vybaveny koncovými světly a zářivkovým osvětlením. Tam by se jednoduchý dekodér náramně hodil. Stačil by uspořádaný tak, že by dva na sobě směrově závislé výstupy byly ovládány jedním tlačítkem MM (konce),třetí a čtvrtý výstup by byly nezávisle ovládány dvěma dalšími tlačítky na MM (poloviční a plné osvětlení salonu). Na těchto dvou výstupech by se hodil přepínatelný efekt "tvrdé rozsvícení žárovek /startování zářivek. Zatížitelnost by stačila bohatě 100 mA na výstup. .....

Takový dekodér už tu byl popsán, koukni na popis sem, pod označením "LOKO NEON"
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... ideoukazky
Naposledy upravil BorgMcz dne čtv 01 kvě, 2014 7:06 am, celkově upraveno 1
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz

Příspěvekod Rizoto » čtv 11 črc, 2013 4:48 am

BorgMcz píše:
Ossi píše:Též přispěji do tématu. Do vozů, kde stačí pouze rozsvěcet vnitřní žárovkové osvětlení, používám dekodér DPR1 fy STE eletronic. Horší je to ovšem s vozy, které jsou vybaveny koncovými světly a zářivkovým osvětlením. Tam by se jednoduchý dekodér náramně hodil. Stačil by uspořádaný tak, že by dva na sobě směrově závislé výstupy byly ovládány jedním tlačítkem MM (konce),třetí a čtvrtý výstup by byly nezávisle ovládány dvěma dalšími tlačítky na MM (poloviční a plné osvětlení salonu). Na těchto dvou výstupech by se hodil přepínatelný efekt "tvrdé rozsvícení žárovek /startování zářivek. Zatížitelnost by stačila bohatě 100 mA na výstup. .....

Takový dekodér už tu byl popsán, koukni na popis sem, pod označením "LOKO NEON"
http://dccmm.dyndns.info/index.php/dcc- ... ideoukazky

Pripadne aj tu je to rovnake riesenie.
http://www.mojett.cz/?p=14989
Rizoto

Příspěvekod fulda » pon 15 črc, 2013 2:58 pm

Pokud bych se vrrátil k tématu - tak pokud bych použil superkondenzátor velikosti 15 x 28 x 9 mm, dostanu se na alektricky mimořádně příznivé podmínky.
Trochu problém je, že takový kondenzátor stojí kolem 10€ a to není málo a navíc mám skoro pocit, že velikostí zabere celý interiér eNkového vagónu, takže pak už není na co svítit.
Takže tudy asi cesta nevede že? a vrátím se k menším verzím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 17 črc, 2013 9:45 am

Tak jsem se zase kousek posunul v kalkulacích a kompletaci. Pokud bych se držel menších nároků na cenu a rozměr přijatelný pro správná modelová měřítka, tak jsem se dostal na velikost cca 12,7x27,3x4,3 mm. V případě, že je kolem dost vzduchu, nebo lze dekodér opřít o něco kovového, tak se lze dostat na 12,7x24,1x4.3mm.
Cena stavebnice cca 300,-, cena sestaveného mírně přesáhne 400,-
Zatížitelnost výstupů je zhruba cca 5ks LED na výstup.
Zatím jen prosté svícení, blikající neonky později.
Pokud se prodá série oboustranných a bude zájem, tak v dalším kole mohu udělat dlouhé, jednostranné (tloušťka cca 3mm, součástky jen z jedné strany, druhá strana rovná, délka kolem 50mm, šířka podobná cca 13mm)

Tak a teď můžete začít uvažovat, kolik máte vagónků.

func_SC_t.gif
Horní strana
func_SC_t.gif (14.24 KiB) Zobrazeno 6271 krát

func_SC_b.gif
Spodní strana
func_SC_b.gif (13.35 KiB) Zobrazeno 6271 krát

Dekodér je na první pohled strašně děravej, ale je celkem těžké nějak efektivněji využít místo.
fulda

Příspěvekod Rizoto » čtv 18 črc, 2013 5:45 pm

Rizoto

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » pát 19 črc, 2013 5:56 am

Vypadá to hezky, 3 minuty svícení bez napájení. Máte s tím někdo praktické zkušenosti?
Mě zajímá okamžik, kdy se dané zařízení připojí k napájení. Vidím 3 možnosti:
- Kondenzátor se nabíjí přes omezovač proudu. Tím dojde ke zpoždění rozsvícení LED ( pokud není vyřešeno jinak)
- Kondenzátor je připojen přímo ke zdroji. Tím by ale docházelo k značnému zvýšení proudu při zapnutí, což by se nemuselo líbit napájecímu zdroji (přinejmenším by to vyhodnotil jako zkrat)
- Ještě se nabízí možnost pomalého nabití kondenzátoru, ale LED jsou napájeny přímo ze zdroje, kondenzátor je k nim připojen až při vypnutí napájení.

Jarda
HO - analog
Rozsíval Jaroslav

Příspěvekod fulda » pát 19 črc, 2013 7:04 am

Rozsíval Jaroslav píše:Vypadá to hezky, 3 minuty svícení bez napájení. Máte s tím někdo praktické zkušenosti?

Ano, praktické zkušenosti mají všichni, kdo s náma chodí pravidelně do hospody. ZDE je zápis z jednání.
Včera jsem tam ukazoval modely kompletního dekodéru a o pár řádek nahoru (TADY) jsou simulace a rozpočítaná cena.
fulda

Příspěvekod vvitty » pát 19 črc, 2013 9:35 am

Rozsíval Jaroslav píše:- Ještě se nabízí možnost pomalého nabití kondenzátoru, ale LED jsou napájeny přímo ze zdroje, kondenzátor je k nim připojen až při vypnutí napájení.

Myslim ze sis odpovedel sam :wink:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Zdeněk » pon 22 črc, 2013 4:37 pm

Jelikož "dělám N", uvítal bych jednostranný, šíře tak 10-11mm s efektem zářivek... Ta šíře,aby se to líp vlezlo do střechy.
N/Nm-scale, DCC, domácí kolejiště
Zdeněk

Příspěvekod fulda » pon 22 črc, 2013 7:26 pm

Bezva, ale to předpokládá rovnou ledky na plošňáku a v tom případě jak daleko a jakou barvu. To se mi právě moc nechce řešit.
fulda

Příspěvekod Zdeněk » úte 23 črc, 2013 1:05 pm

fulda píše:Bezva, ale to předpokládá rovnou ledky na plošňáku a v tom případě jak daleko a jakou barvu. To se mi právě moc nechce řešit.

No a co tak udělat pásek plošňáku v té šíři jak jsem psal, aby to vlezlo i do N vagonů.Délka - jestli pro TT a N, tak nejdelší vagon v TT. Osadit dekodér a nechat volné pájecí body na připájení LEDek. Každý by si tam připájel jaké potřebuje/bílé,žluté/. Rozteč dát "tak nějak" aby to osvětlilo celý vagon. /Dekodér implementovat mezi LED/. A délku by si každý upravil střihnutím, jak potřebuje. Je to vlastně něco podobného co má Kuehn. Taky neřeší rozteče mezi LED. Chápu,že to není to pravé ořechové, ale když to má stát co nejmíň a obsáhnout co nejvíc modelářů, vždy nějaký kompromis musí být. Jo a přimluvil bych se pro imitaci zářivek. Myslím, že i kdyby byla cena o něco vyšší, tak by to bylo prodejné. Já bych potřeboval tak 10ks a to jen na dvě soupravy, dalších min. 10ks do vagonu.
Zdeněk

Příspěvekod vvitty » úte 23 črc, 2013 1:41 pm

Zdeněk píše: ... Rozteč dát "tak nějak" aby to osvětlilo celý vagon. /Dekodér implementovat mezi LED/... Taky neřeší rozteče mezi LED. Chápu,že to není to pravé ořechové, ale když to má stát co nejmíň a obsáhnout co nejvíc modelářů, vždy nějaký kompromis musí být...

Tohle má nevýhodu v nerovnoměrném osvětlení vozu. Na výsledku je prostě vidět, jestli je LED tak nějak v ose okna, nebo jednou v ose, jednou mezi okny atd... Přesně proto nedělám "takové nějaké univerzální osvětlení", ale vždy osvětlení na míru dané sérii vozů.
Není to univerzální, vždy je to určené pro jednu typovou řadu vozů, ale zase to dobře vypadá :wink:

Implementovat dekodér mezi LED znamená vynechat příslušné místo kde pak nebudou LED. Pokud to má zůstat na jednostranné desce, není zase taková legrace rozumě natahat spoje kolem (neříkám že se to nedá :) ).
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Zdeněk » úte 23 črc, 2013 3:45 pm

vvitty píše:
Zdeněk píše: ... Rozteč dát "tak nějak" aby to osvětlilo celý vagon. /Dekodér implementovat mezi LED/... Taky neřeší rozteče mezi LED. Chápu,že to není to pravé ořechové, ale když to má stát co nejmíň a obsáhnout co nejvíc modelářů, vždy nějaký kompromis musí být...

Tohle má nevýhodu v nerovnoměrném osvětlení vozu. Na výsledku je prostě vidět, jestli je LED tak nějak v ose okna, nebo jednou v ose, jednou mezi okny atd... Přesně proto nedělám "takové nějaké univerzální osvětlení", ale vždy osvětlení na míru dané sérii vozů.
Není to univerzální, vždy je to určené pro jednu typovou řadu vozů, ale zase to dobře vypadá :wink:

Implementovat dekodér mezi LED znamená vynechat příslušné místo kde pak nebudou LED. Pokud to má zůstat na jednostranné desce, není zase taková legrace rozumě natahat spoje kolem (neříkám že se to nedá :) ).

To jsem psal a vím to. Jen zde se řešil dekodér funkcí co nejlevnější a použitelný pro co nejvíc zájemců. A to se nedá dělat cestou x typů pro x vozů a ještě přes měřítka. Dekodér jak byl představen Fuldou do vagonu N těžko nacpu, aby nerušil. Ke kompu se dostanu až za 14dní doma, tak věřím,že se to tady zase posune.
Zdeněk

Příspěvekod fulda » úte 23 črc, 2013 3:51 pm

Za úvahu stojí změna formátu, třeba vyměnit délku za šířku, ale dělat pásky pro jednotlivé ledky se mi nechce
fulda

Příspěvekod michal.kubista » úte 23 črc, 2013 9:04 pm

Já jsem začal s dekodérem podle BorgMcz, a ten jsem se pokusil implementovat na pásek (proužek DPS) a celý osazovat do střechy vozů (stejné přívody a LED na předem určených místech). V prvních vozech to byla paráda, ale pak jsem se dostal do problémů. Hlavně jak psal vvitty , tak v některých vozech to bylo nepoužitelné. Svojí roly hraje délka vozu, vnitřní uspořádání vozu (příčky mezi kupé, záchody, ...), způsob sběru napájecího napětí a třeba i tvar střechy. Proto jsem rozpracoval jiný způsob osazování, u kterého i čekám, na tento fuldův dekodér. Chápu, že když mám HO, že mám více prostoru, ale pokud dekodér se přispůsobí těm nejmenším rozměrům, tak by to mohlo být použitelné pro všechny. Do jednotlivých vozů použiji stejný dekodér, ideálně s výstupem na jednoduchý a malý konektor a do vozu vždy vyrobím přesný DPS potřebných rozměrů a hlavně se potřebným rozložením pozic pro LEDky. Dekodér se propojí na sběrače proudu a na výstup připojím již na míru vyrobené osvětlení konkrétního vozu. Takto to já vidím jako dostatečně použitelné a za přijatelnou cenu.
michal.kubista

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi