H0 L-ko 5,72x4,40

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 L-ko 5,72x4,40

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 čer, 2013 12:14 pm

Jeden námět pro tebe.
Přílohy
celek.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Perna » sob 29 čer, 2013 12:18 pm

jo já to zkoušel, ale bez komentáře je to taková "mlhavá informace"
Kdybych to měl připodobnit k mému oboru, tak jsem tady schopen 3 větami vysvětlit volbu identických bodů, ale bez detailního vysvětlení sem můžu dát třeba 30 případů a stejně je člověk který to nezná, zvolí špatně :-)

Milan
raději budu souzen dvanácti, než nesen šesti.
Perna

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 čer, 2013 12:23 pm

No jednoduše.Hlavní stanice je uložena šikmo přes rám,trať se stáčí do druhého ramene L-ka.Vratnými obloukami mizí v tunelech,kde jsou skryté stanice SN 1 a SN 2.V horním rohu je společný kruh s vratnými rameny ,které tvoří vratnou smyčku do SN a přitom,když nebudeš chtít modelovat provoz dle GVD,můžeš si pouštět vlaky dokolečka. :wink: No a lokálka vede nad levým ramenem L-ka.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod czhunter » sob 29 čer, 2013 12:25 pm

No ale - sám se podívej na to nádraží: download/file.php?id=4165&mode=view
a řekni mi (si), co je na něm špatně? Co ti nevyhovuje?
Nechceš mít točnu? Tak ji tam nedávej. Chceš kolej navíc? Tak si ji dole přidej. Klidně ho postav vzhůru nohama nebo zrcadlově otočené. Ale jaký má smysl vymýšlet nějakou zcela novou koncepci?

Edit: Já se pohybuju mezi konstruktéry (kolejových vozidel) a tam platí jednoduchá poučka: "použij toho co nejvíc, co už vymyslel někdo před tebou. Sám se věnuj pouze novým a originálním problémům."
czhunter

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 čer, 2013 12:32 pm

czhunter píše:No ale - sám se podívej na to nádraží: download/file.php?id=4165&mode=view
a řekni mi (si), co je na něm špatně? Co ti nevyhovuje?
Nechceš mít točnu? Tak ji tam nedávej. Chceš kolej navíc? Tak si ji dole přidej. Klidně ho postav vzhůru nohama nebo zrcadlově otočené. Ale jaký má smysl vymýšlet nějakou zcela novou koncepci?

Edit: Já se pohybuju mezi konstruktéry a tam platí jednoduchá poučka: "použij toho co nejvíc, co už vymyslel někdo před tebou. Sám se věnuj pouze novým a originálním problémům."

Kolega perna má problém v geometrii kolejiva PIKO A-gleis.S tím by si musel pohrát někdo zkušený a by kolejivo sedlo na tu Třebáň.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 29 čer, 2013 12:38 pm

Sice neznam tu geometrii kolejiva Piko, ale pokud by delal nadrazi v rovine, tak at zkusi neco uplne obycejneho. Treba tohle:

http://www.kolejiste-zdar.cz/web/plany/plany/plan1.jpg
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod czhunter » sob 29 čer, 2013 12:39 pm

Milan> Aha, já měl pocit, že má problém pouze s použitím obloukových výhybek. A ty zrovna na Třebáni jsou jen tři a ani jedna tam nutně být nemusí ...

Edit: Tady je Třebáň v Piko A-Gleis, staví se z toho dobře, až na ty obloukovky. Jediný problém je kusá kolej nahoře vlevo (bylo by potřeba ji napojit v tom rovném úseku), jinak je to úplně v pohodě. Délku staničních kolejí jsem neřešil (ale kdyby to někoho zajímalo, délka rovného úseku 1. a 2. koleje je 1400 mm), pouze zhlaví.

Podle mě ideální nádraží do požadovaného rozměru. Na milimetr přesně :)
Když si totiž uvědomíš všechny limitní podmínky (nějaká dálka kolejiště, nutnost vytočit lokálku na 1,07 m, rozumná délka staničních kolejí, dosah rukou ... tak se ti tam stejně větší nádraží nevejde.

+ SCARM soubor na hraní: https://dl.dropboxusercontent.com/u/233 ... _h0a.scarm
Přílohy
treban_a_gleis_2.gif
treban_a_gleis_2.gif (25.89 KiB) Zobrazeno 6562 krát
czhunter

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 čer, 2013 1:44 pm

Šikula :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Perna » sob 29 čer, 2013 1:50 pm

czhunter píše:Podle mě ideální nádraží do požadovaného rozměru. Na milimetr přesně :)
Když si totiž uvědomíš všechny limitní podmínky (nějaká dálka kolejiště, nutnost vytočit lokálku na 1,07 m, rozumná délka staničních kolejí, dosah rukou ... tak se ti tam stejně větší nádraží nevejde.

díky moc :-) sice máme v délce rezervu 1,9 m :-) ale šířkově je to super.
Mě se Třebáň líbí jen mě tam chybí více kolejí, kde by stály nákladní soupravy.
Větší nádraží se tam vejde (viz. to co jsem nakreslil s tím dvojím zhlavím, jen bude třeba jej přeuspořádat :-)
Perna

Příspěvekod czhunter » sob 29 čer, 2013 2:08 pm

Když to začneš dokončovat, zjistíš, že tam zas tak velká rezerva není.

U tohoto návrhu budeš muset prodloužit staniční koleje, musíš tam ještě udělat skryťáky (z praktických důvodů by bylo lepší je mít dostupné na vnitřní straně L-ka), musíš někde protáhnout tu lokálku a udělat jí koncové nádraží ... to všechno ti začne tak rychle užírat místo (pokud nechceš mít kolejiště mnohopatrové), že nakonec zjistíš, že úplně velké rezervy tam zase nejsou.

Ty se pořád ženeš do toho tam "hlavně mít hodně vlaků".
Já bych ti spíš poradil se na to dívat pohledem "hlavně se všude lehce dostat", "hlavně mít o všem přehled", "používat spíš jednoduché konstrukce než složité". Velký prostor, který máš k dispozici není dobrý v tom, že tam můžeš mít hodně kolejí, ale v tom, že můžeš udělat věci jednoduše - ne třeba velmi komplikované SN v několika patrech, které musejí dělat ti, kdo mají málo místa.

Zatím jsi ve fázi 5, možná pět a půl.
czhunter

Příspěvekod Perna » sob 29 čer, 2013 2:23 pm

:D
krásný
Hele já bych to chtěl postavit pro kluky tak aby tam dva mohli řádit aniž by se "potkali" a já, nebo ten starší tam mohli posunovat.
Ale každopádně díky moc, předpokládám, že ty koleje co nejsou popsaný jsou flexi, je to tak?
Jo a jak bych měl protáhnout staniční koleje? to se mě to potom přece rozšíří?!
Perna

Příspěvekod czhunter » sob 29 čer, 2013 2:41 pm

Aby se "nepotkali", to je moc těžký požadavek.
Vlaky se prostě občas potkají, někdy bohužel i na stejné koleji v protisměru. To je otázka zabezpečení, ať už reálného, nebo vašeho domácího.
Ad počet lidí - dva můžou v klidu jezdit na hlavní trati, jeden na lokálce a když si tam postavíš vlečku, tak čtvrtý na vlečce. To musí stačit.

Třebáň zjevně není vlakotvorná stanice, tam žádný velký posun nikdy nebude.

Ano nepopsané koleje jsou flexi, obvykle rovné nebo v rozumných obloucích.
Když vezmeš, že na nádraží je důležitý hlavně jeho začátek a konec (zhlaví), tak tě určitě napadne, jak by mohly vypadat "prostředek" aby v něm byly delší koleje a přitom se vešel do daného prostoru.
Tady máš nějaké ukázky: http://www.zababov.cz/vs/zeleznice/Name ... ce/zst.htm
czhunter

Příspěvekod Perna » sob 29 čer, 2013 6:06 pm

Jestli jsem dobře pochopil Milanovu ideu, tak by měla skrytá část vypadat nějak takto?
Přílohy
skrytá část.jpg
Perna

Příspěvekod Perna » sob 29 čer, 2013 6:35 pm

či spíše takto
Přílohy
skrytá část.jpg
Perna

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 čer, 2013 6:35 pm

Pochopil správně,ale ten kruh posuň více do rohu.U levého ramene přehoď skryták s příjezdovou kolejí,tak jak jsi jej navrhl u pravé horní strany.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště