Mcx píše:Pánové, za prvé - celou debatu jsem vedl slušně tak nevím proč máte tak velké oči - nemusí mít všichni stejný názor s vámi - od toho je to "debata".
a za druhé těch co neumějí číst je tu více - já napsal:
Můj odhad životnosti je minimálně 30 let a to i při výstavních kilometrech naježděných na výstavách v Krakowě, Rybniku....+ k tomu několikrát ročně klubové setkání a nějaké větší setkání + doma, ale tam zpravidla na jednom boosteru.
a srovnejte si to prosím s reakcemi o království železnic......

a četnosti čištění, životnosti .....
Já o koze a vy o voze, no budiž.
Ale jak jsem psal o hodný kus výše, je to vždy vaše cesta, vaše rozhodnutí, ale nemůžete bránit ostatním v komentáři k vaší cestě, mnohdy dané (ne u mne, já elektronik nejsem, pouze praktik

) již prošlou trnitou cestou.
Takže ať se dílo daří!
Neboj naprosto respektujeme diskusi, a jsme za ni rádi, protože se učíme a mnohdy tápeme a zbytečně oběvujeme objevené. Jak jsme psal výše, chybka se stala i na naší straně, článek je příliš zjednodušený a bez vysvětlujících schemat...a když se vytrhne pár věc z kontextu vzniká diskuse která je o ničem, protože byla jak píšeš "já o koze, a ty o voze".
Pokud jde o těch třicet let, tak tam si myslím že jsi formuloval špatně ty, protože jsi doslova napsal:
"Hm.. mikroskop nemám, ale třeba můžete poradit co můžu očekávat od modelu, který je 20 let v provozu, z toho 8 let na DCC s přejezdy mezi boostery, případně mladší modely, ale které jsou rovněž prozovány pouze na Loconetu se samostatnými úseky napájenými boostery a jsou v provozu 6 let, zatím jsem na nic nepřišel. Lokomotivy mají téměř nulovou údržbu. No, zítra dostanou další stovky metrů na klubovém setkání - přes čtyři úseky se samostanými boostery Spax.
Můj odhad životnosti je minimálně 30 let a to i při výstavních kilometrech naježděných na výstavách v Krakowě, Rybniku....+ k tomu několikrát ročně klubové setkání a nějaké větší setkání + doma, ale tam zpravidla na jednom boosteru."Z tvých časových údajů jsem opravdu nebyl moudrý a netuším co si pod nimi představit, já mám doma ještě z dětství modely loko staré 35 let a máš pravdu jsou stále funkční, na druhou stranu vím, že model po vícedenním setkání potřebuje očistit kolečka a snímací plíšky a že výrobci udávají životnost uhlíků v motoru na cca 150 hodin provozu. Tudíž těch 30 let a tebou uváděné údaje jsou hodnoty značně zavádějící, protože pokud by byl model jezdil každý den třeba jen 4-5 hodiny, tak za měsíc motor zkolabuje...na druhou stranu, model co se projede jednou týdně několik minut nepochybně těch 30 let přežije.
Jak píši výše, protože z tvého příspěvku jsem nebyl dvakrát moudrý co jsi přesně chtěl říct, psal jsem proto své vlastní zkušenosti pokud jde o opotřebení lokomotiv.
A závěrem pokud jde o to jaký postup v DCC používáte vy a jaký my. V tomto si myslím, že my to máme jednodušší než vy, protože nejsme ničím svázáni. Zatímco Zababov je členem nějaké rodiny která prošla určitým vývojem a dospěla do určitého stádia, kdy je už tak veliká, že musí držen nastavená řešení děj se co děj my začínáme na zelené louce a můžeme zvolit řešení které vyhovuje našemu současnému ale i budoucímu růstu. Vaše řešení jsou dána dlouhým vývojem a tak trochu nadiktována, tím neříkám že jsou špatná, ale stejně tak to neznamená že jsou nutně správná. Prostě byly dány nějakým vývojem a nadiktována německými soudruhy.

(Toto opravdu nemyslím jizlivě, jen je to vzpomínka na film Pelíšky).
Naše řešení je dáno naší potřebou a také možnostma, a vzhledem k tomu že víme jakou trať modelujeme a víme jak moc může náš projekt narůst, máme vymezeny poměrně přesné mantinely. Tudíž vystačíme s tím co jsme měli doma a když se to rozumně poskládá je to pro projekt našeho rozsahu řešení naprosto vyhovující. A právě proto David náš článek publikoval, nikoli pro Zababov, který naše řešení nepotřebuje, ale pro podobné hloučky nadšenců, kterým může být ku prospěchu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století