Vratná smyčka - skryté nádraží

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Vratná smyčka - skryté nádraží

Příspěvekod fulda » stř 27 bře, 2013 8:59 am

Pořád platí to, že pokud máš rád magii, tak pokračuj v hledání.

Začni tím, že multimetrem proměříš odpory R9 a R10 (vypájet, změřit, zapájet) - jejich hodnota má bejt 10k
Druhé kolo - proměř odpory R5 (47K) a R6 (4k7)
Třetí kolo - máš-li optočlen v patici, tak ho vyměň (z druhé vratky) a vyzkoušej jestli se to zlepšilo
Druhé kolo - vypájej tranzistor Q3 a vyzkoušej to bez něj, pokud se bude chovat stejně, tak jsi ve správné polovině, pokud přestane fungovat, jsi ve špatné a tak vypájej Q4 a zase vyzkoušej
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 27 bře, 2013 9:11 am

cernos píše:Ještě jeden dotázek, sice z jiné krabičky, ale u mě spojený s výměnou zdroje (nedošlo k poškození žádné součástky na kolejišti, odešel jen zdroj, který jsem zlikvidoval na jiném zařízení). Teď tedy další dotaz spíše ke zdroji: Používám Jindrův modul pro ovládání serv. Se starým zdrojem nebyl problém, zdroj jsem zapojil do zásuvky, kolejiště naběhlo a já mohl jezdit. Pokud došlo ke zkratu, odstranil jsem příčinu a zmáčknul Stop na MM a já mohl jezdit dál. S novým zdrojem je to malinko jinak, hůře. Zapojím zdroj a můžu jezdit. Jakmile dojde ke zkratu nebo zmáčknutí Stop na MM, centrála se odpojí (nebo jak se tomu říká). Když pak ale zmáčknu znovu Stop na MM pro uvedení do provozu, centrála hned zase spadne. Takhle to může být jednou nebo i třeba 5x po sobě než naběhne. Postupným odpojováním jsem zjistil, že za to nejspíš můžou právě dekodéry výhybek - asi moc velký odběr. Ale je mi záhadou, že se starým (slabším 16V) trafem, jsem tohle NIKDY nepozoroval. Když zkusím připojit hodně slabý zdroj (12V, jiný už tu nemám), tak si sice nezajezdím (12V je fakt málo), ale všechno naběhne a můžu centrálu shazovat do aleluja a bez problémů - díky nízkému napětí ale přechod ze zkratu do provozuschopného stavu trvá o něco déle - i serva jsou takový laxní. Kde může být problém? Nemám vyměnit zdroj za jiný? Máte nějaký tip?

Ano, ten zdroj má proudovej omezovač rychlejší než centrála, takže při zatížení odpadává a zase se připojuje. Celkem snadno se to pozná, pokud použiješ osciloskop.
Nezapomeň, že NanoX si v základní podobě vezme při rozběhu něco kolem 3,5~4A a to je dost blízko hranici toho zdroje.
TADY je na to i docela hezkej článek a je v v češtině (i s instruktážním videem)
fulda

Příspěvekod cernos » stř 27 bře, 2013 9:54 am

Děkuju Jindro za informace, zase jsem o něco chytřejší. Magie mě docela baví, ale ne v téhle podobě. Všechno co jsem si postavil z Tvých stránek (NanoX, servo dekodér, některé S88) tak šlape nádherně. Z DCCKolejí mám už jen 2x S88 modul (další jsou od Tebe) a 2x modul vratky. Až na jednu vratku opět všechno funguje bezvadně. Odpadání centrály je evidentně chybou (vlastností) zdroje. Odpoledne doma zkusím navrhované postupy.

Co jsi měl na mysli tím "Pořád platí to, že pokud máš rád magii, tak pokračuj v hledání"? Máš na mysli abych to koupil hotový na n-šopíku nebo u STE? To druhý se mi rozhodně nechce a na to první nemám finance, resp. je raději použiju jinam. Když se pak najde nějaká hodná duše která je ochotná poradit... Navíc mám bezva pocit když si můžu něco postavit a oživit sám nebo dokonce s něčí pomocí něco opravit. Nebo máš na mysli koupit rovnou nějaký profi řešení?
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » stř 27 bře, 2013 2:00 pm

cernos píše:Co jsi měl na mysli tím "Pořád platí to, že pokud máš rád magii, tak pokračuj v hledání"? Máš na mysli abych to koupil hotový na n-šopíku nebo u STE? ...

Jenom to, že dcckoleje mají sklony n magickému chování, to je vše.
fulda

Příspěvekod cernos » stř 27 bře, 2013 3:10 pm

Souhlasím, proto jsem se snažil všechny moduly nahradit moduly z tvých stránek. Chybí mi už jen vratka, jen musím nastudovat jestli můžu tu tvojí autosmyčku použít.
cernos

Příspěvekod cernos » stř 27 bře, 2013 4:46 pm

Děkuji všem zúčastněným, odpory jsou v pořádku. Po výměně optočlenu to funguje. Škoda že mi prodavač prodal sice optočlen dioda-tranzistor, ale s jiným rozložením vývodů :( LTV827
cernos

Příspěvekod fulda » stř 27 bře, 2013 7:07 pm

:mrgreen: oblíbená hra - německé a japonské rozložení nožiček. Alespoň že se to vysvětlilo.
fulda

Příspěvekod akcilhej » úte 18 čer, 2013 10:20 am

Prosím zkušené o radu. Bude takto fungovat modul vratné smyčky? Ještě pro jistotu přikládám způsob napájení vyhýbek EW2.
Přílohy
Obrázek (35).jpg
Obrázek (34).jpg
akcilhej

Příspěvekod D » úte 18 čer, 2013 11:20 am

akcilhej:
Ano, pokud máš tu samotnou vratnou kolej vzadu dost dlouhou, tak je vhodné připojit modul vratné smyčky jen na ni a skryté nádraží napájet nereverzovaným DCC signálem napojeným přímo na vjezd do smyčky. Zapojení srdcovky je správné, reverzní úsek odděl na obou kolejích kousek za srdcovkou. Modul zpětného hlášení zapoj do reverzního úseku podle návodu výrobce.
D

Příspěvekod fulda » úte 18 čer, 2013 11:32 am

Na první pohled to máš dobře, ale poradím ti jednu fintu, aby jsi nemátl lidi - tam kde je jednostranné oddělení, tak dělám jednu čárku a tam kde je oboustranné, tak dělám čarky dvě. (někdo používá jinou barvu, to je taky dobré)
fulda

Příspěvekod akcilhej » úte 18 čer, 2013 2:25 pm

díky za odpovědi.
akcilhej

Příspěvekod kucimsts » ned 16 lis, 2014 8:18 pm

Dobrý večer, doufám že mi zde někdo zvládne odpovědět na můj problém. Mám modul vratné smyčky od STE všechny loko od roca mi ji projíždějí v pohodě. Ale pak mám od Pika ER 20 s dekoderem Lenz standard+ ( tento dekoder používám i u ostatních) a tato lokomotiva mi projede vratnou smyčku jen v jednom směru, v opačném směru vyhodí modul skrat.
Tlumivky a kondenzátor odstraněn a na modul přidány i přídavné odpory podle návodu.
kucimsts

Příspěvekod fulda » pon 17 lis, 2014 8:52 am

To se tu řeší alespoň jednou do měsíce. (naposledy 28. října)
Takže stručně - ten modul v provedení od STE je krám a můžeš ho reklamovat. Většinou tak třetí kterej lidem přijde začne fungovat.
Asi nebudeš chtít slyšet, že ten kterej se dá koupit na HV to nedělá.
fulda

Příspěvekod kucimsts » pon 17 lis, 2014 2:31 pm

Hmm to sem teda slyšet nechtěl, jelikož mi cca do týdne přijde další :D A bohužel ten starý reklamovat nemohu jelikož sem blbec ztratil účtenku.
Jako všechny loko jdou bez problému.. až prostě na tu ER20 no :D

Je alspoň nějaká možnost si to nějak sám upravit? :D
kucimsts

Příspěvekod fulda » pon 17 lis, 2014 3:55 pm

Pro mne ano, ale nevidím důvod proč bych to dělal.
Můžeš si přečíst poznatky lidí za poslední rok, aby jsi se dozvěděl jak to nefunguje.
A nebo to můžeš zkoušet znovu a znovu zjistit, že takhle to nebylo.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi