Ano, taky jsem zvyklej spíše na tento zpúsob.PaMi píše:HonzaM píše:Ke zhodnocení zda je zařízení dobré snad je třeba jen posoudit jak funguje, co umí, jaké má funkce, ne kdo je cílový zákazník.
Tak v tomhle se zásadně mýlíš. Každý výrobce, než začne vyvíjet nový produkt, tak nejdříve určí, pro jakou cílovou skupinu má zařízení být a poté definuje jeho funkce a způsob prodeje.
PaMi píše: Koneckonců když se podíváš na titulní stránku http://www.z21.eu, tak tam jsou cílové skupiny jednoznačně definované:
Z21 pro odborníky
z21 pro začátečníky
Ano, to jsem si přečetl, dokonce jsem si přečetl, že pro z21 mají existovat sety, ale ty už jsem nenašel. Proto se pokouším zjistit, jestli jsem špatně hledal nebo nikoli.
HonzaM píše:Do tohoto vlákna patří informace o jednotlivých digitálních systémech, protože tím začalo, když se Tomáš10 zeptal jaký systém si má koupit a správně se rozhodl, že chce systém, který mu bude spolehlivě sloužit dalších 20 let. Tím jsou zřejmě vyloučeny výrobky jako například STE i DIGI CZ, protože u nich není zaručeno, že se budou po řadu následujících let vyrábět a bude tak zajištěn záruční a pozáruční servis.
Tady si dovolím oponovat. Co si tak pamatuji, tak například Fleischmann původně používal vlastní digitání systém, následně používal LocoNet a nakonec začal používat XpressNet. A u žádného z předchozích systémů není žádná následná podpora, takže ten kdo má digitální kolejiště na FLM digitálu, tak má prostě smůlu. Zatímco komponenty DIGI-CZ mají minimálně zdokumentovanou technologii, takže i v případě že se přestanou prodávat, je neustále možné je nahrazovat po komponentách a je možné je opravovat. Tím se ale nesnažím nikterak propagovat malosérii, pokaždé když se někdo ptá, tak říkám, že malosérie není určená pro začátečníky a je určená pro lidi, kteří jsou schopni objektivně zhodnotit svoje potřeby a schopnosti.
Trochu si myslím, že motivaci pro Z21 bylo mimo jiné i to, že se zjistilo že XpressNet systém je sice jednoduchý a pružný, ale na druhou stranu Loconet je mnohem vhodnější pro krabicová a komplexní řešení a předpokládám, že cílem Roco/Flm je spíš prodej ucelených krabic než prodej nejjednoduššího a nejlevnějšího stertsetu, kterej je vhodnej pro začátečníky, ale po roce až dvou ho uživatelé nahradí.