skály a kopce

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: skály a kopce

Příspěvekod Radek Strnad » pon 01 dub, 2013 3:22 pm

Tady Tomáši nejde o obhajobu.Pokud se ti to takto líbí-tvoje volba.Pokud ne,zkus popřemýšlet nad radami a něco udělat jinak.Je to +pro tebe,protože se posuneš někam dál.Já bych postupoval tak,že bych tmavá zákoutí nechal a postupně to přidáváním hnědé zesvětloval.Čím vystouplejší místa,tím světlejší.Proč?Protože vedle máš jakýsi utržený svah nebo půdní splaz.Ten je světlý.Nevím,co znázorňuje-pokud je to zemina,tedy podle barvy nějaký písek.Barevně převládá hnědá či okr.Potom i skalisko nebo balvany,by měly mít alespoň na některých místech nádech okru nebo sv.hnědé.Jako žel.spodek se vždy používá štěrk,tedy nahrubo drcená žula.Ta má ale úplně jinou barvu než to,co tam máš ty.Tvůj násep je také nějaký pískový,jako svah vedle.Chce to,když nic jiného, zarezit ho.Ty keře na skalisku jsou,jako bys je tam naházel vidlemi.Chce to upravit-nejdřív drny,pak nějakou tu větvičku keře,která roste z pukliny a pak i tu souš z kořínku rostliny.Že je to celé malé vidím-už podle kolejí,pražců atd.Právě proto to můžeš předělávat několikrát a nestojí to mnoho času a můžeš si na tom leccos vyzkoušet.Žádný učený z nebe nespadnul.Co já se navstekal se skalami na mém kolejišti.....Dneska,když zde vidím nádherné práce některých kolegů,tak bych si ruce urazil a udělal nejradši vše znovu a jinak.Ale na více než metru čtverečním skal už se experimentuje a předělává podstatně hůř a dráž.Tedy směle do dalšího díla.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Tomáš » pon 01 dub, 2013 4:06 pm

greenery píše:... podívej se na toto, jak mají vypadat modelové skály :-)
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/661202.pdf

díky za obrázky, ale toto je přesně ten typ skal, které jsem nechtěl.Ono se to opravdu těžko popisuje,ale chtěl jsem typ skály co je víc do "obla" Na tento typ "ostrého" masivu jsem neměl místo.
Ano mohlo z toho kopce trčet pár úlomků skály tohoto typu, ale chtěl jsem si zkusit něco nového co neumím a moc se to nezdařilo. :cry:
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod cipisekmp » pon 01 dub, 2013 4:20 pm

http://vlacky.netintra.cz/index.php?opt ... &Itemid=82 takto jsem to resil ja. Kdyz prohledas obrazky tak je tam fotek vice. Ahoj Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Tomáš » pon 01 dub, 2013 5:05 pm

Radek Strnad píše:Tady Tomáši nejde o obhajobu.Pokud se ti to takto líbí-tvoje volba.Pokud ne,zkus popřemýšlet nad radami a něco udělat jinak.Je to +pro tebe,protože se posuneš někam dál.Já bych postupoval tak,že bych tmavá zákoutí nechal a postupně to přidáváním hnědé zesvětloval.Čím vystouplejší místa,tím světlejší.Proč?Protože vedle máš jakýsi utržený svah nebo půdní splaz.Ten je světlý.Nevím,co znázorňuje-pokud je to zemina,tedy podle barvy nějaký písek.Barevně převládá hnědá či okr.Potom i skalisko nebo balvany,by měly mít alespoň na některých místech nádech okru nebo sv.hnědé.Jako žel.spodek se vždy používá štěrk,tedy nahrubo drcená žula.Ta má ale úplně jinou barvu než to,co tam máš ty.Tvůj násep je také nějaký pískový,jako svah vedle.Chce to,když nic jiného, zarezit ho.Ty keře na skalisku jsou,jako bys je tam naházel vidlemi.Chce to upravit-nejdřív drny,pak nějakou tu větvičku keře,která roste z pukliny a pak i tu souš z kořínku rostliny.Že je to celé malé vidím-už podle kolejí,pražců atd.Právě proto to můžeš předělávat několikrát a nestojí to mnoho času a můžeš si na tom leccos vyzkoušet.Žádný učený z nebe nespadnul.Co já se navstekal se skalami na mém kolejišti.....Dneska,když zde vidím nádherné práce některých kolegů,tak bych si ruce urazil a udělal nejradši vše znovu a jinak.Ale na více než metru čtverečním skal už se experimentuje a předělává podstatně hůř a dráž.Tedy směle do dalšího díla.

No myslím,že jsi to vystihl vcelku trefně. Jedině od tebe přišla jasná odpověď co by se mohlo změnit.Zatím, jsem to dle tvého návrhu zkusil trochu zesvětlit.Vtíral jsem to toho světle šedou.Ještě to bude chtít trochu zvýraznit strukturu "sádry," která bohužel od prvopočátku zcela zaniká.Možná právě ta hnědá barva,kterou se pokusím nasucho nanést by to mohla změnit.
Utržená stěna.Ne určitě to není to jak to vypadá.Jako podklad používám kuchyňské utěrky máčené v naředěném Sportakrylu. Toto jsem pak zasypal hlínou smíchanou s perlitem a znovu "zalil" lepidlem.Bohužel po vyschnutí se totálně změnila barva.Původně tmavě hnědá hlína se změnila v tu pískovou barvu.Toto se dá hravě změnit, buď napuštěním celého místa hnědou barvou,nebo ten celej svah nechám zarůst trávou.O tom,zda-li by na takovém sesuvu něco rostlo, nebo nerostlo by se dalo dlouze debatovat..Původní myšlenkou bylo na tomto místě skutečně vytvořit spíš písčitý svah,nikoliv však sesuv klíny.Viděl jsem to na vysočině kousek za Řikonínem.Kamenitý svah pokrytý pískem "sesunutý" až k náspu kolejí.Na něm rostly břízky a malé borovice,tak do 50cm.
Koleje jsou TT s podložím, takže štěrk se nanáší velmi těžce.Ten je od fy.Veramo. Prostřední velikost.O tom jsem už psal v jiném tématu. Při finálním dobarvování to celé napustím jako obvykle olejovkami a přidám něco pigmentu.
Rostlinstvo se určitě dá ještě natvarovat,i když moc si to neumím představit.Tyto keře od Poláka mě docela zklamaly.Čekal jsem právě, že to bude víc tvarovatelné, ale ono to je právě naopak.Je to jak živý stříbro.Po nalepení se to stejně celý rozjelo.
To,že se jedná o testovací kousek krajiny netřeba dále debatovat.Bohužel jsem měl v hlavě něco, co se mi nepovedlo přesně přenést na model.Příště se budu držet osvědčených technik a postupů. Porovnávat se, se zdejšími mistry rozhodně nehodlám.Kolejiště mít zatím nemůžu a tak si dělám radost aspoň tímto způsobem.
Tomáš

Příspěvekod TomBart » úte 02 dub, 2013 12:37 pm

mnitka píše:TomBart - snažím se aby stopy po dlátu nebyly zřejmé. Sádru používám jakoukoli, na míchání mám však fígl díky kterému je práce jednodušší a výtvor je pak i věrohodnější.

Ano, ano, ale to na fotce je uměle vytvořený zářez. (stavaři odtěžovali horninu dokud nenarazili na zdravé jádro, aby mohli kutat tunel)
Ohledně skály co se tu probírá by to mělo být trošku jiné, to souhlasím.
TomBart

Příspěvekod Tomáš » stř 05 čer, 2013 2:07 pm

Tak zkouším nějakou tu velkou skalní stěnu, zatím mám nahrubo opracovanou sádru.
Dalším krokem to bude asi chtít celý nabarvit. Nebo už rovnou finální povrch? Viděl bych to na odstín černo-bílá. Nějaká průměrně tvrdá hornina. Pod skálou bych nechal ležet obarvené zbytky sádry a štěrku jako vydrolená směs.
http://tauvec.rajce.idnes.cz/skalni_stena
Tomáš

Příspěvekod TomBart » pát 07 čer, 2013 1:22 pm

další krok by to chtělo lépe opracovat. toto jako skála moc nevypadá. Předpokládám, že s tímhle už toho moc neuděláš. Udělej tedy další slabou vrstvu a dlátem odsekávej. Nejlépe před vytištěnou fotkou něčeho, co by jsi chtěl mít ty doma.
TomBart

Příspěvekod Tomáš » pát 07 čer, 2013 4:23 pm

díky za tip. :idea: Trochu jsem na tom zapracoval. Taky na to trochu hodil šedou barvu. Je líp vidět co a kde.
http://tauvec.rajce.idnes.cz/skalni_stena#P1010237.jpg
Tomáš

Příspěvekod mizl » pát 07 čer, 2013 7:29 pm

Tomáš píše:díky za tip. :idea: Trochu jsem na tom zapracoval. Taky na to trochu hodil šedou barvu. Je líp vidět co a kde.
http://tauvec.rajce.idnes.cz/skalni_stena#P1010237.jpg

Ahoj Tomáši

Dle mého oka mi kopec přijde, jak napůl odvedená práce. Vrchní část kopce se mi líbí a po doplnění sutin, barvení a patinaci bude dobrá. Ale spodní část kopce je taková nedodělaná. Jinak musím pochválit, jelikož chvály není nikdy dost :twisted:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Tomas_C. » pát 07 čer, 2013 7:36 pm

Musím reagovat Tome...skála špatný...koncept špatný... zkus popřemýšlet před stavbou "něčeho" nejdřív nad terénem a reliéfem krajiny...a až budeš mít jasno tak zkus do onoho terénu zakonponovat nějakou trať... pak to bude vypadat přirozeněji...a i hůře provedená skála se v celkovém kontextu modelu ztratí... aneb koncové detaily vyniknou až po kvalitním zpracování detailů prvotních....
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomáš » sob 08 čer, 2013 1:06 pm

Ale Tome koncept žádnej není, jen si to tak zkouším, nic jinýho v tom nehledej. To, že tam vedou koleje, není nic jinýho, než to, že jsem si ten kus místo na koberec položil na podklad. Takže pokud tě tam ty koleje dráždí, tak si je jednoduše odmysli.
Primárně jde pouze o to se tu "skálu" naučit udělat.
Namyslel jsem to tak, že by ta spodní rozvalitější část byla víc zarostlá trávou a jen s ní budou vyčnívat "kameny" společně se sutí z toho vrcholku, kterej bych nechal holej.
Ze sádrou jsem nikdy před tím, nic podobného nedělal. Protože jsem do sádry vmíchal lepidlo na tapety, de i po několika dnech stále opracovávat, takže se dá pořád dotvářet.
Tomáš

Příspěvekod milostt » ned 09 čer, 2013 7:11 pm

Ja jsem šel cestou odlitků spojených do skalní stěny.
viz:
http://milostt.rajce.idnes.cz/skaly_na_kolejisti/
milostt
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt

Příspěvekod cipisekmp » pon 10 čer, 2013 2:35 pm

Ahoj, na nasich modulach jsou pouzite obe techniky vyroby skal.
Tady jsou odlitky http://vlacky.netintra.cz/index.php?opt ... &Itemid=82
a tady jsou skaly dlabane do sadry http://vlacky.netintra.cz/index.php?opt ... &Itemid=82
Mozno porovnavat.
S pozdravem Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Tomáš » úte 11 čer, 2013 3:43 pm

Nevím, jestli už to není moc bílý? Zkoušel jsem to barvit dle předcházejících typů.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/skalni_stena#P1010239.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/skalni_stena#P1010250.jpg
Tomáš

Příspěvekod greenery » úte 11 čer, 2013 4:25 pm

... ono nejde ani tak o barvení. Sama struktura skály není moc přirozená. Je to sice nepravidelné, ale jsou vidět stereotypní dlaby - stále stejné jedním druhem nářadí a stejně velké - tak příroda nevypadá. Každá puklina a zlom má nějakou logiku a nějak vznikla. To tvoje spíš vypadá jako blok kamene poškozený nějakým strojem s raznicí. Nebylo by lepší použít odlitek?
greenery

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské techniky