E.M.S. digitální systém

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

E.M.S. digitální systém

Příspěvekod Honza168 » úte 28 kvě, 2013 6:53 pm

Přátelé modeláři, dovoluji si požádat o sdělení, zda-li jste někdo někdy něco slyšel o systému E.M.S.
Obrátil se na mne totiž čtenář webu Honzíkovy vláčky (http://www.honzikovyvlacky.cz) s tím, že si koupil na eBay tuto mašinku - Trix 51 2100 00 Dampflok N DB BR 01 236 nur für E.M.S. System / S616 - která mu na analogovém kolejišti nejezdí. Ptá se, co to je ten systém E.M.S - a já nevím. A jistí si nejsou ani moji přátelé, kteří obvykle vědí hodně. Usuzujeme, že by se mohlo jednat o nějaký dřívější systém od fy Märklin, ale... A taky, že kdyby se vyhodil "starý" dekodér a instaloval se některý "dnešní", že by se v digitálu mašinka rozjela... :-)
Za případěné ifno děkuju. Všechny zdraví Honza168.
Honza168

Re: E.M.S. digitální systém

Příspěvekod fulda » úte 28 kvě, 2013 7:05 pm

Hmm, to koukám ... Pane modeláři s velkým "P"....

v emailu Honzovi Jindra píše:Jeste jsem tomu venoval chvili a zjistil jsem, ze se spis jedna o
preklep a neni to E.M.S. ale M.E.S. Coz je celkem nepresne oznaceni
pocitacoveho systemu, kterej pouzival Selectrix
http://www.mdvr.de/mes.htm

Da se to najit v historii selectrixu:
http://selectrix.info/%28S%28johnzwq13c ... Revision=1

To je mimochodem zajimave cteni, protoze tam pisou, ze ho pro ne v roce
1979 vytvoril Doeler & Haas.

Teoreticky v tej lokotce bude konektor NEM680, takze pujde dekoder
nahradit propojkou. At ji odevre a udela fotky.
A vlastne taky dekoder by mohl bejt D&H
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jojo » úte 28 kvě, 2013 7:38 pm

Honza168 píše:Přátelé modeláři, dovoluji si požádat o sdělení, zda-li jste někdo někdy něco slyšel o systému E.M.S.
Obrátil se na mne totiž čtenář webu Honzíkovy vláčky (http://www.honzikovyvlacky.cz) s tím, že si koupil na eBay tuto mašinku - Trix 51 2100 00 Dampflok N DB BR 01 236 nur für E.M.S. System / S616 - která mu na analogovém kolejišti nejezdí. Ptá se, co to je ten systém E.M.S - a já nevím. A jistí si nejsou ani moji přátelé, kteří obvykle vědí hodně. Usuzujeme, že by se mohlo jednat o nějaký dřívější systém od fy Märklin, ale... A taky, že kdyby se vyhodil "starý" dekodér a instaloval se některý "dnešní", že by se v digitálu mašinka rozjela... :-)
Za případěné ifno děkuju. Všechny zdraví Honza168.

Stale je to len o tom kolajnica+ kolieska + zber z kolies a privod do motora. Tam treba zacat. :D Zlatý Ohmov zakon.Kto nevie analog ,tažko digital. :D
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod jirkan » úte 28 kvě, 2013 11:16 pm

e.m.s systém byl systém vyvinutý firmou TRIX někdy na přelomu 80. a 90. let, který umožňoval na jednom analogovém okruhu provozovat 2 (analogové) lokomotivy vybavené přídavným modulem. Původně to bylo používáno pro tříkolejnicový systém TRIX Expres, který na rozdíl od systému Maerklin měl vnější kolejníce odizolované, takž v tomto případě bylo možno použít až 4 lokomotivy. Později byl systém adaptován i pro velokost N. Princip přesně neznám - tady snad pomohou kolegové, kteří o elektronice něco vědí. Ale rozhodně se nejedná o digitál v dnešním slova smyslu, ani o Selektrix, takže případná digitalizace bude spočívat v odstranění e.m.s.modulu a pak postup jako u lokomotiv bez přípravy na digirál.Jinak by lokomotiva měla jezdit na normální analogové trafo.
jirkan

Příspěvekod Jirka_US » stř 29 kvě, 2013 4:00 am

e.m.s. znamená Elektronische Mehrzug-Steuerung, uvedeno Trixem na trh v roce 1973.
Jirka
Jirka_US

Zpět na DCC v praxi