Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Brno

Příspěvekod milan ferdián » pát 24 kvě, 2013 5:42 pm

A propó.Mirku ty stavíš kterou stanici?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » pát 24 kvě, 2013 5:43 pm

:arrow: mlha
Ani ne tak univerzální, použiju spíše výraz výplňové, povrchově však upravené, aby zapadly do konceptu. Prostě jen všeobecný traťový modul. Bohužel se většinou jedná o oblouky, které je nutno mít k dispozici přesně proto, co mlha uvedl, tedy při změně prostředí mít možnost to zkrátka poskládat krapet jinak. Tímpádem se mnohdy dostane model mimo předlohu. A tím si také vysvětlujem moduly, které nemáme dle předlohy :D

:arrow: Milan F.
Ano, přesně tyhle všechny místní lokálky jakoby "sesukovat" bez návazu na páteřní koridory by mohlo být z provozního hlediska velmi zajímavé. Ale jestli si tohle přečte Lubomír, tak se osype :lol:

Stavím Velké Pavlovice
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Mcx » pát 24 kvě, 2013 5:56 pm

Ahojte, část názorů na tvorbu vašich modulů pramení z "uzavřeného" společenství při sestavování moduliště a připadá mi i z trochu nepochopení, jak to funguje ve větším rozsahu, třeba i na mezinárodní úrovni. Tím vůbec nechci říci, že něco děláte špatně, ale máte vyhraněné názory, které se nejspíš časem trochu obrousí a urovnají, pokud budete v kontaktu s jinými moduláři a hlavně jejich moduly při sestavování moduliště.

My jsme taky začali před deseti lety víceméně uzavřeným konceptem, který vzal časem částečně zasvé. Ale dodnes nemáme žádné univerzální moduly, ani návěstní ani jiné. Některé mají přímý vzor na jesenických tratích, některé zcela ne. Návěstní moduly patří konkrétní stanici, ale mají svá daná technické pravidla a mohu je použít jinde........ po x- letech nás i v klubovně omrzelo stavění stále skoro stejného moduliště..... Myslím, že to přinese vývoj časem.
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » pát 24 kvě, 2013 6:01 pm

Mirku díval jsem se na tvé Velké Pavlovice (rajce) a to že výhybka číslo 4 není pravá,ale ty jsi zabudoval levou,tak nechápu proč jsi psal o nějakém prohřešku :wink: .
A když jsi vzpoměl Lubomíra co tak XXX - Boří Les s odbočkou do Lednice - Hrušovany nad Jevišovkou s odbočkou do Hevlína a na Střelice - Znojmo -Jihlava/Retz :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » pát 24 kvě, 2013 6:58 pm

Ano, souhlasím s názorem Mcx, že jsme prozatím jakoby uzavření, co se týče předloh a že to časem možná přejde. Opět za sebe říkám, že na jiná setkání mne to zatím netáhne a tohle mi stačí. K "zajídání" pořád stejného layoutu dojít může, ale možná taky nemusí. Zaprvé nejsme zatím kompletní co se týče byť jen 255ky, pořád je kam jít jen v rámci nejbližších návazností na 256 a 257 a už ani teď nejsme tohle schopni zastoupit v současné personální sestavě.

Celé hodonínské zhlaví mám upravené pro prostor u sebe doma. Pavlovice by dle předlohy 1/1 následně redukované 1/2 zabraly třetinu žebětína. To by v celku nepůsobilo moc dobře. Proto ty redukce vzdáleností, poloměrů a orientace výhybek.

Boří Les je tak trošku ořech. Hodně lidí ho vnímá jako stanici o dvou kolejích. Opak je pravdou. Dělat z něj jen výseč právě jen staničních kolejí by bylo hodně expresívní. Stavět tuhle stanici s vědomím, že k ní nepostavím Fofsu, nebo dokonce ještě lákavější, tajemnější a železničně-modelářsky a hlavně epošně zajímavější Munu, to by chtělo velké sebezapření. Ale netvrdím, že by to nešlo. Prostě by se udělala odbočka na obě vlečky jen v náznaku. Výhybky instalované, leč neprovozní. A celé možná doplněné kulisami. A s možností pozdějšího rozšíření.
Jeden nahlas nevyřčený aspekt bych v souvislosti s Bořím Lesem měl. Zatím vše, co jednotlivě stavíme, lze použít samostatně jinde, ať už doma, nebo na jiných setkáních. Stejně tak by šel i Boří Les samotný, ale dělat k této stanici ještě vlečku je na jednoho už moc. A stavět jen vlečku s tím, že stanici k ní vlastní někdo jiný, chce mít už hodně vyřešené vztahy. Ale netvrdím, že to nejde, viz třeba Skovice.
Na druhé straně je to z nejbližšího okolí jedinná rozumná použitelná lokálková odbočka. Pak už by se daly použít možná tak ještě Dubňany, ale k nim by byl hřích nepostavit Ústřední Zásobník, byť jen s nefunkční maketou lanovky. A když ne odbočka, tak znásilnit Ždánice, které byly v podstatě provozně průjezdné, ikdyž opět jen na vlečku. Možnosti by byly, téma si myslím, že máme velmi zajímavé, své práce máme hafo, prostě to jen chce další lidi.

Zkrátka kam se budem dále vyvíjet, až pokročíme a nabažíme se současného, to netuším.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » pát 24 kvě, 2013 7:16 pm

Ještě bych chtěl upřesnit tu naši uzavřenost. Má se to takhle:
Páteřním námětem mašeho klubu je trať č.255. Dále pokukujem po 256 a 257 (viz třeba netajná prozrazená novinka Klobouky). Každý ze současných členů si se svými moduly může dělat co chce a jezdit si s nimi kam chce. Kdo tématicky nestaví 255ku, je automaticky v layoutu řazen mimo ni. Kdo chce s námi stavět tratě z našeho okolí, je mu doporučeno použít naše povrchové standardy a postupy, neboť netoužíme po proužkované šále, ale po modelu železnice. Třeba takový Lubomír měl podmínku, že mu do ničeho nebudem mluvit (a je to dobrá podmínka a osvědčila se :wink: ) Jelikož má koncovou stanici, postavil si krátký přechodový modulek, na kterém přejde z našich normálií ke svým. Stejně se ale nakonec snažíme používat ty nejlepší postupy a materiály na základě mnitkova umění, takže nakonec i Lubomírova práce vypadá "konvertibilně" s naší. To je to dozrávání.
Čili působíme uzavřeně, avšak nevadí nám, že bude chtít kdokoliv příjít s čímkoliv. Nicméně ne hned, dokud se jak už bylo řečeno - nenasytíme. Zatím je plně vítán každý (i začátečník) který by přispěl čímkoliv z 256, 257 a několika zajímavými sceneriemi z 255. (a že jich ještě je)

Tož, snad jsem to vystihl. Třeba mne někdo z kolegů doplní, nebo opraví.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » sob 25 kvě, 2013 8:25 pm

add Milan Ferdian:

Tak přehazovat pořadí stanic oproti skutečnosti by podle mě postrádalo smysl, protože celé kouzlo budování konkrétní trati by padlo. To co nás na budování konkrétní trati 255 a přilehlích tratí 256 a 257 láká je právě to, že může vzniknou layout seskládaný podel skutečnosti, a né slepenec stanic v duchu "Když kočička a pejsek vařili dort". Neboj do mega stanic určitě bláznit nebudeme, jednak je na trati naštěstí nemáme (tedy krom koncových stanic ale to ošulíme :D ), ale hlavně si myslíme že nějaké mega nádraží je akorád ke zlosti.

A pokud jde o to že bychom se mohli jednoho layoutu zajíst, tak ano na jednu stranu to tak může dopadnout, ale na druhou stranu si nemyslím, že je to otázka konkrétního layoutu, ale především otázka přístupu konkrétního modeláře. Třeba pro mě osobně je ježdění už jen třešnička na dortu, mnohem víc mě na vláčkách baví plánování, shánění podkladů a pomalé budování trati. A nejenom trati, ale i vozového parku. Dále oceňuji to společenství kluků co se kolem trati 255 sešlo... a to že si jednou za půl roku zajezdíme je fakt ta třešnička na dortu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod T 478 3022 » úte 28 kvě, 2013 6:00 pm

Ahoj všem.
Nejsem moc na nějaké vypisování,takže jen krátce.
Doma mám prostor na modulište ve tvaru písmene U o délkách 3metry-6m-3m.Na těch kratších stranách chci postavit dvě koncová nádraží,a mezi něma širou trat.V plánu jsem měl Pohořelice a druhou nějakou menší-patrně by konkurz vyhráli Oslavany.Ale když tady čtu příspěvek od Mirka o těch Ždánicich atd,tak si řikam,že takový rozdíl mezi Ž a P není,tak proč nepostavit ty Ždánice?
Počítám,že snad kolem 2,5 metru na ty Ž by stačilo?
T 478 3022

Příspěvekod airwar » úte 28 kvě, 2013 6:18 pm

T 478 3022 píše:Ahoj všem.
Doma mám prostor na modulište ve tvaru písmene U o délkách 3metry-6m-3m.Na těch kratších stranách chci postavit dvě koncová nádraží,a mezi něma širou trat.V plánu jsem měl Pohořelice a druhou nějakou menší-patrně by konkurz vyhráli Oslavany.Ale když tady čtu příspěvek od Mirka o těch Ždánicich atd,tak si řikam,že takový rozdíl mezi Ž a P není,tak proč nepostavit ty Ždánice?

Ano mělo by stačit a budeš je mít neredukované 1:1, tedy pokud nebudeš stavět vlečku. Přiznávám se že netuším jak vypadali či vypadají Pohořelice, ale Ždánice jsou pěkný klenot pokud jde o provedení stanice a určitě stojí za hřích. :D
airwar

Příspěvekod MirekTT » úte 28 kvě, 2013 6:45 pm

T 478 3022 píše:.....proč nepostavit ty Ždánice?....

Celek budeš mít jako pevný? Nebo to bude normalizované? Rozměry a námět, který jsi popsal, je dost velké sousto. I pro dva lidi to bude na roky práce, s tím počítej. Já sám, co mám v současnosti rozjeto, bych bez kluků nedal ani omylem. Klidně se přijď mrknout (http://www.modulybrno.cz/pate-provozni- ... -propozice ) co to obnáší, ať zhruba víš, do čeho jdeš.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod TomBart » stř 29 kvě, 2013 12:37 pm

T 478 3022 píše:Ahoj všem.

takový krásný prostor na kolejiště, třeba i segmentové. Proč to zaplácávat modulama.............
TomBart

Příspěvekod radeksindy » stř 29 kvě, 2013 12:51 pm

Proč to zaplácávat modulama.............

... protože můžu libovolný kus sebrat a užít si víkend ježdění s kamarády...
... protože i doma získám variabilní sestavu ...
... protože se na nich lépe pracuje než na velkém kolejišti ...
... protože mohu postupně na jednotlivých modulech nabírat zkušenosti ...
... a když se mi ten první nakonec nebude líbit, tak ho vyměním ...
... protože když nastane nějaká krize, tak to složím, dám do jiné části domu, ke kamarádovi, částečně prodám ...

každý si najde tu svojí výhodu :-)
radeksindy

Příspěvekod MirekTT » stř 29 kvě, 2013 2:15 pm

TomBart píše:..... Proč to zaplácávat modulama.............

Opakovat o příspěvek výše napsaná Radkova slova, která by měla být vytesána do mramoru a vylita zlatem, nebudu. Jen podotknu, že sice "třicetdvacetdvojka" použil výraz moduliště, nicméně z toho nemusí nutně vyplývat, že půjde do normomodulů. Nechme ho vyjádřiti se a uvidíme :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » stř 29 kvě, 2013 3:22 pm

TomBart píše:takový krásný prostor na kolejiště, třeba i segmentové. Proč to zaplácávat modulama.............

To je otázka pohledu na věc a určitého postoje, domácí kolejiště je skvělá věc, sám doma jedno také pomalu buduji...ale jsem moc rád že mě kluci zlákali do toho podílet se na budování modulové trati 255, protože upřímně kolejiště doma dělám pro sebe, pro děti a občas pro nějakého kamaráda co se zastaví...ale modulovku si dosyta vychutnám s podobně nemocnými kolegy. S trochou nadsázky bych to přirovnal k pití piva, doma si ho umím vychladit a chutná dobře...ale s kamarády na zahrádce v hospůdce chutná prostě líp. :wink:
airwar

Příspěvekod radeksindy » stř 29 kvě, 2013 4:21 pm

"třicetdvacetdvojka" použil výraz moduliště, nicméně z toho nemusí nutně vyplývat, že půjde do normomodulů

Pojem modul neznamená nic víc než existenci přinejmenším jednoho normovaného rozhraní (mechanického i elektrického) za kterým se nachází koleje splňující pár základních kritérií (dodržování NEM, nejmenší poloměr apod.). A přitom je jedno jak je to připojeno doma, jak je to velké, široké nebo z kolika se to skládá částí. Fantazii se meze nekladou 8)
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Moduly