Už mi o tom psal kolega chameleon a trochu se mi to rozleželo v hlavě.
Trocha teorie: Na úrovni DCC existuje uživatelský paket, který popisuje funkcionalitu nazvanou "FastClock" - čili Rychlé Hodiny. Popis toho paketu je třeba TADY. Dnes he používají některé software typu RocRail. Pomocí tohoto paketu v kolejišti mohou běžet informace o modelovém čase, které zahrnují: Den v týdnu, Hodiny, Minuty a Zrychlení. Zrychlení je číslo 0-31, kde 0 znamená, že hodiny stojí, 1 znamená, že hodiny jdou stejně rychle jako reálný čas, 2 znamená, že jdou 2x rychleji a tak dále.
A teď k praxi: Jelikož tuto funkcionalitu podporují některé centrály a některé počítačové softy, tak stojí za úvahu jí naroubovat i do dekodéru. Dokážu si celkem dobře představit dekodér, na kterém bude 8 sedmisegmentovek, které budou do světa hlásit čas včetně jeho rychlosti. Na druhou stranu to je použitelné jenom pokud si to někdo dá do bočnice na modulu a tak bude možné se podívat na čas.
Druhá možnost je udělat dekodér, na kterém budou dva krokové motory (jeden pro velkou a druhej pro malou ručičku), které by bylo teoreticky možné pomocí bovdenů dopravit k ručičkám na kostelní věži. Tady si bohužel neumím představit, jak to tam mechanicky dopravil, ale věřím ve schopnosti našich modelářů

Noa třetí věc je, jak to naroubovat do ovladačů. V mojem případě je to jednoduché, udělám si podmenu v MiniMaus a je to hotové, ale na modulech to bude znamenat asi nějakej roub na Loconet - to je otázka na Zdeno Janečka. Pokud se nepletu, tak centrály jako DCS100 a DCS200 podporují FastClock na úrovni Loconetu, jako ovladač se dá použít třeba LNFC, pro zobrazení třeba DT400, ale nevím, jestli se propaguje tento čas i do DCC. Pokud ne, tak je to na modulech nepoužitelné.
Takže konkrétní otázky:
Jaké by bylo vhodné rozhraní pro zobrazení hodin? (segmentovky, nebo "ručičky"?)
Je tu nějakej znalec Loconetu, kterej mi dokáže říct, jestli tamní FastClock teče do DCC a odpovídá formátu podle OpenDCC? (Nebo jestli se dá udělat nějakej vehement, kterej přinutí Loconet centrálu používanou na modulech posílat tahle data do kolejiště?)
... a stojí o to vůbec někdo?
.....
Ještě doplním, pro představu jaká by byla náročnost mechaniky pro ručičkové hodiny, tak třeba TADY je záložka "The Drive Mechanism" a tam jsou fotky a obrázky.