Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
Hříbek píše:Osobně bych doporučoval trafo dimenzovat na větší proud, než je součet proudů všech prvků,aby tam byla nějaká rezerva, protože pak to trafo za prvé míň hřeje a za druhé má delší životnost.
jirkan píše:A nebylo by nejbezpečnější rozdělit to celé do několika zcela oddělených větví, a každou z nich napájet samostatným trafem o menším výkonu?
jirkan píše:A nebylo by nejbezpečnější rozdělit to celé do několika zcela oddělených větví, a každou z nich napájet samostatným trafem o menším výkonu?
Zx1974 píše:Už to tady kdysi padlo, pro napájení modelové železnice, nesmí být použito trafo o vyšším výkonu než 50W a 24V a musí mít dvojitou izolaci a myslím i zkratuvzdorný. Norma, kde je to napsáno (už nevím která), považuje modely za hračky a proto je tak přísná.
Zx1974 píše:Už to tady kdysi padlo, pro napájení modelové železnice, nesmí být použito trafo o vyšším výkonu než 50W a 24V a musí mít dvojitou izolaci a myslím i zkratuvzdorný. Norma, kde je to napsáno (už nevím která), považuje modely za hračky a proto je tak přísná.
vvitty píše:Jindro, mám tu před sebou vagonek Tillig H0 a na krabici je doslovně napsáno
"Pozor! Nevhodné pro děti do 3 let z důvodů funkčních ostrých rohů a hran, možnost polknutí nebo vdechnutí malých součástí."
Takže můj vagónek hračka je
vvitty píše:Nařízení jsou pochopitelně pro výrobce a obchodníky, ne domácí kutily, nicméně se asi shodneme na tom že zrovna bezpečnost napájení není radno podceňovat. Už jen proto, že to budou moje děti, které si třeba budou s mými (některými) vláčky hrát
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků