Digitalizace 365.4 od Fleischmanna

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Digitalizace 365.4 od Fleischmanna

Příspěvekod Sandy » čtv 18 dub, 2013 6:42 am

Prosím o tip, jakým způsobem digitalizovat lokomotivu, která má jeden pól vyveden na rám a dále přímo na kostru motorku.
V mém případě jde o 365.419 od Fleischmanna (cca 2005). Ten F., to bude asi pěkný šunt.
Sandy

Re: Digitalizace 365.4 od Fleischmanna

Příspěvekod jirkan » čtv 18 dub, 2013 9:09 am

Předem se omlouvám za nepřesnosti a terminologické zvrácenosti, a to zejména všem znalým elektriky.....
Taky trochu tápu v paměti, protože už je ro nějaký ten rok, co jsem to těhle lokomotiv cpal dekodéry, ale snad z toho co napíšu pochopíš, co chci říct :mrgreen: .

Hlavní problém bude, jak starý je ten model, protože Flm průběžně modernizoval detaily na motorech. Předpokládám, že model nemá konektor pro DCC. Pokud se jedná o provedení, kdy zadní čelo motoru tvoří jakýsi tišťák, na kterém jsou vytvořené vodivé cesty pro napájení, máš vyhráno. Já to řešil tak, že jsem postupně sledoval, kudy vede napájení, a to směrem od výstupků, ve kterých jsou drženy uhlíky, nazpět. Jedna z těch cest by měla být dělená a přemostěná nějakou tlumivkou, kterou stačí odstranit, u druhé je to různé. Ve většine případů (u starších modelů) je právě zde realizováno to vodivé spojení mezi rámem a druhým pólem motoru. Pak je třeba opatrně v nejužším místě tuto cestu přeškrábat (pozor, aby nenapadalo svinstvo do motoru), a tím by měl být motor oddělen od zbytku lokomotivy. Na tom plošňáku pak jsou místa, kam vede proud od kol, tam se připájí červený a černý drát dekodéru, a někam poblíž uhlíků oranžový a šedivý.
Nevím, jestli je to srozumitelné, když tak se pokusím upřesnit. Ale mělo by to fungovat bez problémů, dodělával jsem takto určitě víc než deset starších Flm. lokomotiv, a ztráty na dekodérech byly nulové :D .

Jinak u ještě starších provedení je čelo motoru uzavřeno několika tvarovanými plechy, které tvoří to vodivé propojení. Tady bude asi problém. Ale myslím, že Flm. dodává již upravené čelo jako náhradní díl, v tomto případě bych volil raději výměnu.

Ještě jednou se omlouvám za případné nepřesnosti, nemám teď model v dosahu, abych to okouknul, ale pokud bude problém, později to ještě zkontroluji v reálu.
jirkan

Příspěvekod radeksindy » čtv 18 dub, 2013 10:41 am

Ten F., to bude asi pěkný šunt.

To zase ne, kastle lokomotiv a některých vozů patří léta k absolutní špičce co se týče modelového ztvárnění. Bohužel o pojezdech se to říct nedá a čím starší, tím horší.

S digitalizací GFN jsem udělal pár zkušeností. Obecně platí to co napsal Jirka. Docela pomůže tento přehled plošných spojů na motory, odněkud jsem si ho stáhnul a už nevím odkud.

fleischmann-motorschilde01.jpg

Stejné mašiny měly postupem různé provedení, různé propojení s rámem atd. Kolega si koupila na ebay dvě 98, pohledově i balením zcela stejné, ale měly docela rozdílné zapojení.
radeksindy

Příspěvekod Sandy » čtv 18 dub, 2013 12:37 pm

S tím šuntem to bylo jen takové povzdechnutí, abych si udělal radost :roll:
Ta mašina mě pořád trápí.
V analogu mi jezdí na regulátor, vytočený do 1/3 , asi dvěstěkilometrovoou rychlostí... A digitalizace je oříšek..... :cry:
Jinak podle obrázku mám plošňák asi 50 47 20
Sandy

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 18 dub, 2013 1:02 pm

Ta 365.4 je počeštělá BR 64? No můžu Tě ujistit,že digitalizace samotná není nic proti tomu zprovoznit osvětlení,záleží na tom,kudy je vedeno napájení k žárovkám.Já musel u BR 56 rozebrat kompletně pojezd,abych to udělal jak jsem měl v úmyslu.Tahle mašina co zmiňuješ je stará asi jako černé uhlí,takže se není čemu divit,že rychlost zrovna neodpovídá skutečnosti.Jinak mi na Fleischmanna nesahej, :D spolehlivější stroje budeš těžko hledat.Možná by Ti mohlo pomoci tohle: http://www.hp-pfeiffer.de/digiuebe/digiuebe.htm
Není tam sice přímo ten Tvůj stroj,ale inspiraci tam jistě najdeš. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jirkan » čtv 18 dub, 2013 1:31 pm

Jinak jen potvrzuji, že v analogu je BR64 od Flm opravdu dost rychlá, ale digitál to vyřeší - u moderních dekodérů i v analogovém provozu (funguje omezení max rychlosti). Takže obecně digitalizace může být i pro analogiky :D řešením některých vlastností lokomotiv. Navíc by měl fungovat i pomalý rozjezd, jen dojezd je pochopitelně na setrvačníku (pokud je).
jirkan

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 18 dub, 2013 4:13 pm

jirkan píše:Jinak jen potvrzuji, že v analogu je BR64 od Flm opravdu dost rychlá....

První stroj,který jsem si koupil před 5-ti lety při návratu ke koníčku,byla BR 53 ve startsetu.Ta jezdila jak Pendolíno a skoro nebylo vidět ojnice :lol: Nevím,jestli nepředělali pohon u té BR 64 co vydali loni k výročí firmy,ale ta nová vypadá takhle:
http://www.fleischmann.de/doc/ET/2/DE/406101_13183.pdf
Tak jsem ještě pohrabal a vypadá to,že k nějakým změnám pohonu skutečně došlo:
http://www.fleischmann.de/doc/ET/2/DE/4064_13186.pdf
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Sandy » čtv 18 dub, 2013 8:05 pm

Míro, přiznám se bez mučení, že ta poznámka o FLM byla určena především tobě. Líbí se mi, jak se statečně za FLM biješ. :D
Ta mašina je, samozřejmě, počeštěná BR64. Jeden tak zblbne, že automaticky předpokládá, že si to všichni předělají stejně.....
A tý mojí už opravdu začínají pod předními nárazníky vyrůstat fousy :P Ale o to větší je to výzva.
Pokud jde o osvětlení, tak jsem původně o něm vůbec neuvažoval. Za vrchol snažení jsem považoval pouhou digitalizaci. Teď jsi mi ale nasadil brouka do hlavy. Pokud budu osvětlení realizovat, tak asi diodami. Vpředu SMD, vzadu asi klasika, tam je víc místa.
Mimochodem, jak řešíš osvětlení u par ty? Nějaké sofistikované řešení nebo jednoduše F1 vpředu, F2 vzadu, bez závislosti na směru jízdy?
Naposledy upravil Sandy dne pon 22 dub, 2013 6:28 am, celkově upraveno 1
Sandy

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 19 dub, 2013 2:34 am

Sandy píše:Míro, přiznám se bez mučení, že ta poznámka o FLM byla určena především tobě. Líbí se mi, jak se statečně za FLM biješ. :D
Ta mašina je, samozřejmě, počeštěná BR64. Jeden tak zblbne, že automaticky předpokládá, že si to všichni předělají stejně.....
A tý mojí už opravdu začínají pod předními nárazníky vyrůstat fousy :P Ale o to větší je to výzva.
Pokud jde o osvětlení, tak jsem původně o něm vůbec neuvažoval. Za vrchol snažení jsem považoval pouhou digitalizaci. Teď jsi mi ale nasadil brouka do hlavy. Pokud budu osvětlení realizovat, tak asi diodami. Vpředi SMD, vzadu asi klasika, tam je víc místa.
Mimochodem, jak řešíš osvětlení u par ty? Nějaké sofistikované řešení nebo jednoduše F1 vpředu, F2 vzadu, bez závislosti na směru jízdy?

Tak takhle,to už jsem koukám pomalu legenda :D Co se týče mašiny,tak by byla asi škoda ji nemít osvětlenou,já řeším osvětlení u mašin velice jednoduše pomocí funkce F0. :lol: Kam jede,tam svítí,protože nějaký milovník posunu nejsem(toho si užiju v práci dost)tak více méně pouze jezdím.Popravdě jsem to ani nijak neřešil,protože nebylo jak.Všechny dekodéry co mám žádné funkce navíc neměli a ani jsem nezjišťoval,jak to kluci německý měli pořešeno.Při poslední digitalizaci BR 56 jsem se kousl a vyrobil osvětlení kabiny,ale osvětlení mašiny jsem udělal klasicky.
miroslav lengyel

Příspěvekod Sandy » ned 21 dub, 2013 8:39 am

No, nakonec to bylo jednoduché jako facka! Stačilo na jednom čele proškrábnou spoj a následné propojení se nabízelo samo.... :P
Teď ještě to osvětlení.
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Digitalizace_BR64_FLM
Sandy

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 21 dub, 2013 11:06 am

Sandy píše:No, nakonec to bylo jednoduché jako facka! Stačilo na jednom čele proškrábnou spoj a následné propojení se nabízelo samo.... :P
Teď ještě to osvětlení.
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Digitalizace_BR64_FLM

No ještě bych vypulíroval ten kolektor,je jako sviň. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod juroH0 » ned 21 dub, 2013 9:10 pm

Miro, komutátor, nie kolektor ;-)
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 21 dub, 2013 9:41 pm

To víš,já mág přes elektroniku si tohle pořád pletu. :D Příště radši napíšu,to měděný co se točí. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod juroH0 » pon 22 dub, 2013 6:22 am

To už je lepšie :D
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Sandy » pon 22 dub, 2013 6:27 am

miroslav lengyel píše:No ještě bych vypulíroval ten kolektor,je jako sviň. :D

Zvítězila zvědavost nad smyslem pro čistotu..... :roll: Už je to vyčištěné.
Jen tak mimochodem, teprve digitál ukáže, jak pečlivě máš položené koleje. Stačí malý průhyb a mašiny s krátkým pojezdem se zastavují tam, kde při analogu bez problémů projedou. Zvláště, pokud je motor bez setrvačníku.
Sandy

Další

Zpět na DCC v praxi