TomBart píše: Ano, doba je zlá a peníze nejsou, ale nemusím mít přeci deset brejlovců z katalogu ale místo toho jich jen pět, ale s každým si troch pohrát. (dobarvit proužku, dodělat čísla podle skutečných předloh, patinovat, dosadit leptané doplňky atd) To je přeci rozdíl mezi sběratelem a modelářem. A jak píšeš ohledně toho mostu.(mimochodem to je dítě Tomáše Samohýla, já to jen stavím v HO, on v TT). Můj pocit je, že více modelářů se v dnešní době sklání k modulům než ke kolejištím. A to je přeci ideální příležitost si udělat pěkný kousek krajiny s něčím výjimečným, s něčím, na co budou všichni na setkáních čumět jako puk. Byl jsem v poslední době hostem na dvou setkání modulů a vždy většinu očí poutali výseky s něčím mimořádným, něčím co není v katalogu. A přitom mi přijde, že to není vůbec složité. Ty mosty zvládne podle mne kdokoliv od 15 let. Slyšel jsem spoustu nářků, že se nedělá nic "českého", "detailně zpracovaného" ale když se tu něco objeví, tak o to nakonec není vůbec zájem, protože to nikdo nechce dělat. Překvapil mne třeba minimální zájem o albíny a když to tak vezmu, tak ty mosty jste nakonec koupili jen vy s kolegou a ta cena mi přijde spíše nákladová.
A otázka času??? Kdyby tu spousta žvaňilů a chytráků neseděla na diskusi, tak mají modelů na rozdávání. Než jsem napsal tenhle příspěvek, tak bych měl most v hrubé stavbě složený, takže v tomhle to určitě nebude.
Jasný, oba máme Tome podobný přístup - chcem co největší dokonalost a nemáme problém pro to něco udělat i za cenu třeba pracnýho odbarvování a kompletního předělávání modelu či navrhování a výroby vlastního... Leč většině modelářů opravdu stačí pod pojem modelaření zahrnout slepení pár dílů, nabarvení celku a možná nějaká ta patina /mluvíme-li o stavbách a mašinách/... Další "dodělávky" řeší raději třeba formou hýbacích výměnových návěstidel (de facto blbost co dělá v provozu jen problémy...), šu...ajících figurek a houkajících jelenů a řevem motorové pily z repráku co duní 20 cm pod kácenou borovicí atp.
S těmi mosty jsi mě docela překvapil, myslel jsem že ti to zmizí rychle, jsou fakt super! Pokud jde ale o albíny, vůbec se tomu že se neprodávaj nedivím - rozdíl v ceně pouhých pár set oproti finálnímu modelu není zas tak velkou motivací pro to abych si raděj nepočkal na "svou" barevnou mutaci a případně jen přeznačil mašinu... Stříknout pluhy bardotky do požadovaný barvy a zakrýt okna maskou musím stejně jak u albína tak i u koupený hotový mašiny už jen kvůli patině - takže proč si ještě přidělávat práci barvením albína....
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů