Stavby a modely f. Šikulové - postřehy, fotky, zkušenosti

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Stavby a modely f. Šikulové - postřehy, fotky, zkušenost

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 17 dub, 2013 9:01 am

kolman231 píše:Zdravím všechny. Jen jsem se chtěl zeptat kolik Vás kontaktovalo výrobce s tím, že je nějaký problém?

Za sebe mohu říci, že jsem výrobce kontaktoval několikrát jak v minulém tak i letošním roce s dotazy týkajícími se fotografií či náhledů OBSAHU stavebnic nádraží, sýpky telč, záchodků a několika strážních domků. Nerad kupuji zajíce v pytli! Doposud mi žádná odpoved nedorazila... Nakonec jsem to risknul a naslepo objednal tři stavbičky u Michala, tam mám jistotu že se dycky dá situace řešit...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 17 dub, 2013 9:18 am

TomBart píše: Ano, doba je zlá a peníze nejsou, ale nemusím mít přeci deset brejlovců z katalogu ale místo toho jich jen pět, ale s každým si troch pohrát. (dobarvit proužku, dodělat čísla podle skutečných předloh, patinovat, dosadit leptané doplňky atd) To je přeci rozdíl mezi sběratelem a modelářem. A jak píšeš ohledně toho mostu.(mimochodem to je dítě Tomáše Samohýla, já to jen stavím v HO, on v TT). Můj pocit je, že více modelářů se v dnešní době sklání k modulům než ke kolejištím. A to je přeci ideální příležitost si udělat pěkný kousek krajiny s něčím výjimečným, s něčím, na co budou všichni na setkáních čumět jako puk. Byl jsem v poslední době hostem na dvou setkání modulů a vždy většinu očí poutali výseky s něčím mimořádným, něčím co není v katalogu. A přitom mi přijde, že to není vůbec složité. Ty mosty zvládne podle mne kdokoliv od 15 let. Slyšel jsem spoustu nářků, že se nedělá nic "českého", "detailně zpracovaného" ale když se tu něco objeví, tak o to nakonec není vůbec zájem, protože to nikdo nechce dělat. Překvapil mne třeba minimální zájem o albíny a když to tak vezmu, tak ty mosty jste nakonec koupili jen vy s kolegou a ta cena mi přijde spíše nákladová.
A otázka času??? Kdyby tu spousta žvaňilů a chytráků neseděla na diskusi, tak mají modelů na rozdávání. Než jsem napsal tenhle příspěvek, tak bych měl most v hrubé stavbě složený, takže v tomhle to určitě nebude.

Jasný, oba máme Tome podobný přístup - chcem co největší dokonalost a nemáme problém pro to něco udělat i za cenu třeba pracnýho odbarvování a kompletního předělávání modelu či navrhování a výroby vlastního... Leč většině modelářů opravdu stačí pod pojem modelaření zahrnout slepení pár dílů, nabarvení celku a možná nějaká ta patina /mluvíme-li o stavbách a mašinách/... Další "dodělávky" řeší raději třeba formou hýbacích výměnových návěstidel (de facto blbost co dělá v provozu jen problémy...), šu...ajících figurek a houkajících jelenů a řevem motorové pily z repráku co duní 20 cm pod kácenou borovicí atp.

S těmi mosty jsi mě docela překvapil, myslel jsem že ti to zmizí rychle, jsou fakt super! Pokud jde ale o albíny, vůbec se tomu že se neprodávaj nedivím - rozdíl v ceně pouhých pár set oproti finálnímu modelu není zas tak velkou motivací pro to abych si raděj nepočkal na "svou" barevnou mutaci a případně jen přeznačil mašinu... Stříknout pluhy bardotky do požadovaný barvy a zakrýt okna maskou musím stejně jak u albína tak i u koupený hotový mašiny už jen kvůli patině - takže proč si ještě přidělávat práci barvením albína....
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod TomBart » stř 17 dub, 2013 9:44 am

greenery píše:... souhlasím.

A ani ty Němce bych nezatracoval :-), tohle třeba stojí za zkouknutí http://www.stummiforum.de/viewtopic.php ... start=1150

ano, to je přesně těch pár procent, o kterých jsem nemluvil
TomBart

Příspěvekod TomBart » stř 17 dub, 2013 9:50 am

Petr Zatrepalek píše: Pokud jde ale o albíny, vůbec se tomu že se neprodávaj nedivím - rozdíl v ceně pouhých pár set oproti finálnímu modelu není zas tak velkou motivací pro to abych si raděj nepočkal na "svou" barevnou mutaci a případně jen přeznačil mašinu... Stříknout pluhy bardotky do požadovaný barvy a zakrýt okna maskou musím stejně jak u albína tak i u koupený hotový mašiny už jen kvůli patině - takže proč si ještě přidělávat práci barvením albína....

pravda, rozdíl v ceně je opravdu minimální, ale vzhledem k tomu, že ta cena je poměrně nízká, tak já osobně jsem ve stavu, že už začínám dávat přednost kvalitě před kvantitou. Fleky od lepidla a nedokonalost nebo neodpovídání nátěru mě odrazuje víc, než sleva v pár stovkách. Dále je model poněkud chudší převážně v oblasti střechy a tak když dosadím pár leptů, tak to stejnak musím stříknout. A hle, je mi doma bližší albín MTB s úpravnou než katalogová MTB a je mi příjemnější pocit, že takto upravenou mašinku nemá dalších 100 lidí ........... ale to jsme někde úplně jinde a už bych to tímto ukončil
TomBart

Příspěvekod PaMi » stř 17 dub, 2013 7:58 pm

Tady podle toho co píšete je na obchodním zvážení, zdali by se výrobcům nevyplatilo prodávat také "slepé stavebnice". To jsou stavebnice de facto jenom přesně nařezaných hrubých dílů - bez gravírování, bez oken, bez dveří, bez střechy a dalších detailů. Z vlastní zkušenosti vím, že právě práce na těchto detailech je nejzdlouhavější. Proto cena takovéhoto slepého domečku by mohla být odhadem pětinová až desetinová oproti celé stavebnici. Detaily by byly na zkušeném modeláři.
To ADMIN - možná jsem se odklonil od původního tématu. Prosím o zvážení zda na toto téma nevytvořit nové vlákno.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Myšpulín » čtv 18 dub, 2013 5:55 pm

PaMi píše:Tady podle toho co píšete je na obchodním zvážení, zdali by se výrobcům nevyplatilo prodávat také "slepé stavebnice". ...

Obdobné stavebnice staveb dělala, možná ještě dělá, Malá železnice.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod olik » čtv 18 dub, 2013 6:06 pm

Dnes jsem pres FB psal Sikulum,prisla mi skoro hned odpoved a zaroven email adresa kam zaslat fotky k reklamaci.a ta zni info@sikulovesro.cz A komunikace se zdarila hned jsem dostal odpoved,ktera znela ze mam zkusit valecek,nebo narovnat mazi prsty,z toho mam ale strach,protoze karton praskne a je to ...
treti moznost ,navlhcim to a zatizim,a az to vyschne tak budu moudrejsi.....Kdyz se to nepovede tak dostanu ty pokroucene dily nove...coz je myslim spravne.
Skoda ze se to krouti,myslim ze kdyby to bylo Vse ok tak neresime hlouposti u PC a delame tu modelarinu,ja se treba tesim na Ledecko ,ale az jak dopadnu se sypkou Telc....a myslim ze uz jsem toho napsal dost,takze modelarine zdar a Sikulum drzim palce at se najde ten sotek kterej to krouti :lol:
olik

Příspěvekod vobabaz » čtv 18 dub, 2013 6:15 pm

Tak jsem objevil první zlepšení zdražených modelů - na pytlíku se stavebnicí Vedlejší přístavba chybí měřítko, vybírat se to musí podle kódu produktu nebo podle toho co je vypálené na jednotlivých dílech, málem jsem si přinesl domů přerostlíka v H0 :lol:
vobabaz

Příspěvekod radeksindy » čtv 18 dub, 2013 6:37 pm

To jsou stavebnice de facto jenom přesně nařezaných hrubých dílů - bez gravírování, bez oken, bez dveří, bez střechy a dalších detailů. Z vlastní zkušenosti vím, že právě práce na těchto detailech je nejzdlouhavější

Tomu moc nerozumím, ale podle mých zkušeností je nejvíce práce právě na oknech, dveřích nebo dalších detailech. Takže dostat jenom obvodové zdi mi nepřijde přínosné, to je hotové za večer. Právě proto jsou nabízeny sady oken, protože se je můžete dát do budovy vlastní konstrukce. Ale nevím jestli už ve skutečnosti od Šikulů jsou, při pokusu sehnat je, jsem před nějakým měsícem zjistil, že zatím existují jen ve fantaziích výrobce.
radeksindy

Příspěvekod BohousP » čtv 18 dub, 2013 6:53 pm

radeksindy píše:To jsou stavebnice de facto jenom přesně nařezaných hrubých dílů - bez gravírování, bez oken, bez dveří, bez střechy a dalších detailů. Z vlastní zkušenosti vím, že právě práce na těchto detailech je nejzdlouhavější

Tomu moc nerozumím, ale podle mých zkušeností je nejvíce práce právě na oknech, dveřích nebo dalších detailech. Takže dostat jenom obvodové zdi mi nepřijde přínosné, ...

Ja jsem tu PaMiho větu pochopil tak, že ... gravírování, okna, dveře a střecha ... jsou nejzdlouhavější, tedy ne ty přesně nařezané hrubé díly. Potvrzuje to i zbytek jeho příspěvku. Takže nejspíš oba tvrdíte to samé :)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod kolman231 » pát 19 dub, 2013 5:17 am

Ale nevím jestli už ve skutečnosti od Šikulů jsou, při pokusu sehnat je, jsem před nějakým měsícem zjistil, že zatím existují jen ve fantaziích výrobce.[/quote]

Nevím kde jsi okna sháněl ale já už je mám doma a dokonce umístěné ve stavbě. Další práci s okny od šikulů jsem našel na http://tt-kraj.blogspot.cz/. Myslím, že by stačilo trochu hledat a ne hned útočit na výrobce.
kolman231

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 19 dub, 2013 6:41 am

vobabaz píše:Tak jsem objevil první zlepšení zdražených modelů - na pytlíku se stavebnicí Vedlejší přístavba chybí měřítko, vybírat se to musí podle kódu produktu nebo podle toho co je vypálené na jednotlivých dílech, málem jsem si přinesl domů přerostlíka v H0 :lol:

A sákryš! Díky za info!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod radeksindy » pát 19 dub, 2013 8:35 am

Nevím kde jsi okna sháněl ale já už je mám doma a dokonce umístěné ve stavbě. Další práci s okny od šikulů jsem našel na http://tt-kraj.blogspot.cz/. Myslím, že by stačilo trochu hledat a ne hned útočit na výrobce.

Neutočím na výrobce, jenom konstatuji, že když jsem je sháněl já, tak sice byli uvedeny na stránkách výrobce, ale obchodník je od výrobce nedostal, protože se ještě nevyráběly. Pokud už jsou, tak je to dobrá zpráva.
radeksindy

Příspěvekod talien » pát 19 dub, 2013 9:18 am

Jak už bylo zmíněno - sadu oken od Šikulů jsem zakoupil a používám. Koupil jsem je přes Mašinky cz, spolu se zábradlím, kanálovými rošty, dveřmi (také použito už v jedné stavbičce) a paletami a cívkami. Tyhle "díly" do staveb vlastní výroby a konstrukce velmi usnadňují práci a vylepšují výsledný vzhled stavbiček o celou kategorii...
Nutno říct, že jsem Šikulům poslal před nějakou dobou email s pokusem o přímou objednávku, ale to byl jen pokus. Z jejich stránek je zjevné, že vlastní e-shop neprovozují a tak jsem neočekával, že by se musel dostavit úspěch.
Možná je škoda, že vlastní e-shop nemají, ale to je už jiné téma.
TT, DCC, II/III. epocha
http://tt-kraj.blogspot.com
talien

Příspěvekod Houmr » pát 19 dub, 2013 11:12 am

Jen k tomu E-shopu. Je vlastně dobře že ho neprovozují, tím podporují vlastní prodejce v kamenných obchodech a mi si pak můžeme aspoň někde zboží prohlédnout.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)