Digitalizace starších lokomotiv

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitalizace starších lokomotiv

Příspěvekod Rudolf » pon 25 bře, 2013 11:08 am

Pokud bys tam dával LED, máš výhodu v tom, že si intenzitu osvětlení můžeš individuálně nastavit předřadným odporem a pak ten drát nemusíš řešit.
Rudolf

Příspěvekod Jirka_US » stř 27 bře, 2013 2:31 am

No pokud se použije žárovka 1.5V s předřadným resistorem, tak není problém ani s teplem té žárovky, ani s efektem “xenony”. Navíc některé dekodéry mají CV, kterým se nastavuje jas žárovek, respektive hodnoty CV jsou jiné pro LED a jiné pro žárovky. Teď už zbývá jen vyřešit problém životnosti žárovek. Např. mikrožárovky Miniatronics mají životnost několik tisíc hodin (záleží na typu, ta 1.5V jen 500 hodin), což průměrnému domácímu uživateli vydrží “dost dlouho” a pokud se k tomu přidá víc než 100 let starý trik s “podžhavením”, tj. žárovka se napájí menším napětím než je jmenovité, tak bych skoro řekl, že v takovém případě ta žárovka přežije ten model.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 27 bře, 2013 3:18 am

Tak ono s těmi žárovkami v modelech to je jako s těmi "dospělými",záleží na výrobci,respektive kvalitě.Jas ubírám automaticky,protože modely obecně,svítí na můj vkus hodně.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 30 bře, 2013 3:40 am

Tak digitalizace E 44 proběhla na druhý pokus zdárně.Ono se to vlastně povedlo hned napoprvé,jen mne jaksi nenapadlo,že závaží zasahuje až ke střeše.Protože jsem se chtěl vyhnout nějakým dramatickým úpravám lokomotivy,jako odřezání světlovodů a předělávání plošného spoje,tak jsem vlepil dekodér zespodu na střechu.Mašinu jsem vyzkoušel,parádně jezdila,tak jsem nasadil karoserii a překvapení. :D Dekodér se odebral do modelářského nebe,neb závaží krásně dosedlo na nožičky švába. :lol: Takže nakonec to dopadlo tak,že jsem odřezal ty světlovody,odvrtal z plošňáku kontakty na žárovky,vybrousil přepážky ve střeše a osadil LED-ky a je to v pohodě.Použil jsem dekodér Doehler a Haasse a musím říct,že jsem velmi spokojen.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » sob 30 bře, 2013 6:56 pm

Zdravím, je to někdo kdo by měl zkušenost s digitalizací csd 555 od Gützolda?
Pomohly by fotky a popřípadě klidně popis co a jak :) Děkuji moc
Michal
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 30 bře, 2013 7:13 pm

kucimsts píše:Zdravím, je to někdo kdo by měl zkušenost s digitalizací csd 555 od Gützolda?
Michal

Chtělo by upřesnit o jaký konkrétní model se jedná,eventuálně přiložit nějaké fotografie útrob modelu včetně tendru.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » sob 30 bře, 2013 8:41 pm

je to předělaná Gützold BR 52 Bohužel tuto loko sem si zatím netroufl rozdělat.
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 30 bře, 2013 10:01 pm

Jde o stáří lokomotivy,máš k ní krabičku nebo máš představu jak je stará?Pokud ale nemáš zkušenosti a nechceš ji ani rozebírat,tak bude lepší se pozeptat někoho ze svého okolí,kdo by Ti s tím pomohl,případně digitalizaci provedl.Takhle naslepo se hodně špatně radí.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 2:36 am

No dneska večer na to mrknu a zkusím opatrně rozebrat tendr a nafotit detaily.
kucimsts

Příspěvekod Rudolf » ned 31 bře, 2013 11:51 am

kucimsts píše:Zdravím, je to někdo kdo by měl zkušenost s digitalizací csd 555 od Gützolda?
Michal

Mám 2 ks 555.0 od Gützoldu z roku 2005. Lokomotiva byla připravena na digitalizaci s rozhraním NEM 652. Rozhraní je v budce, dekodér se přilepí oboustrannou lepicí páskou pod střechu budky. Detaily si sice nepamatuji, ale stačilo jen vyjmout propojku a zasunout dekodér.
Rudolf

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 5:33 pm

No já se obávám že budu mít asi starší. Jelikož Loko není propojena s tendrem kabeláží ale jen propojkou s dvěma kontakty. A právě rozhraní na připojení dekodéru taky nemá.
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 5:53 pm

No a kde je motor,v tendru nebo v mašině?Prolézal jsem nějaké fotky na netu a mám ten dojem,že jsem tam tenhle stroj s motorem v mašině zahlédl.Dekodér se dá vložit samozřejmě i do mašiny bez rozhraní,ale musíš vědět,kam co dát,co odstranit atd.Odkud jsi,třeba pro Tebe bude opravdu lepší se obrátit na někoho zkušenějšího.Já jsem z první mašinou taky mazal za Zdeňkem Valterem a nakonec jsme se u toho zapotili oba. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 5:59 pm

Momentík.. pokusím se nahrát fotky. Teď sem ji trošku rozebral a nafotil. Jinak motor je v tendru. No jak to ale vypadá tak se budu muset smířit s tím že světla prostě ovládat nebudu.
Jinak jsem z Horoměřic.
Naposledy upravil kucimsts dne ned 31 bře, 2013 6:07 pm, celkově upraveno 1
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 6:09 pm

Jestli je motor v tendru,tak to je fajn.Teď jde jen o to,jak je tam sbírání proudu atd.Světla půjdou ovládat,proč by nešla?Pokud nemáš představu o tom,jak má zapojení vypadat,tak si pročti tohle: http://www.zababov.cz/index.php?id=595
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi