Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny v koľajisku

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 13 bře, 2013 12:01 pm

Ja uz jsem radeji prestal zirat, nechcu mit deprese :D :mrgreen:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod E27 » sob 23 bře, 2013 3:47 pm

Už som dlho nič nezverejnil, ale to preto lebo som vyšperkovával pár vecí.
Takže pohľad na dokončenú dlažbu, zahustený les stromkami od pána Cerhu. Lokomotívka dostala jemnú patinu, ovešal som ju reťazami (pri vykoľajení huntov :P )
Hunt, ktorý je naložený uhlím má pomocné zberne prúdu a napája motor mašinky. Vysvetlím, je to tým, že používam aj polné výhybky H0e Roco a tie nemajú dokonalé napájanie. Takže som musel pájkovať tenkými káblikmi nielen spoj výmena srdcovka, ale spojil som aj lokomotívku a vagónik. Moje koľaje sú ako banská dráha v 50 rokoch. Krivá, no proste celá zle. A takto som zabezpečil, že má mašinka stále napájanie.
Ale už viac foto :)
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
E27

Příspěvekod zaza.office » čtv 28 bře, 2013 6:48 pm

Konečně sem se k něčemu dostal i já, byť nepřímo. Nestačilo mi plánování na papíře, tak jsem se rozhodl udělat model modelu. Plánovanou sekci na prostoru 800x1000mm v H0 jsem přesně převedl do měřítka 1:300 včetně výšky terénu a plus/minus geometrie kolejí. Výsledkem je prozatím toto
ObrázekObrázek
zaza.office

Příspěvekod E27 » pát 29 bře, 2013 9:57 am

Ahoj Zaza, super práca. Predpokladám, že sa jedná o ústie trate povrchových dolov. Už sa neviem dočkať na pokračovanie. :)
E27

Příspěvekod zaza.office » pát 29 bře, 2013 11:59 am

Děkuji. Ano, předpokládáš velmi správně. Směrem k objektivu budou již etáže a směrem od objektivu se trať rozdělí na dvoukolejku a bude pokračovat přes odbočku na skrývku do areálu úpravny.Zde jsou jakési prvotní nákresy v měřítku 1:10.

Obrázek

S kolejištěm úpravny ještě nemám jasno,ale do prostoru bych náznakem rád umístil depo či halu oprav,nějaké odstavné koleje a samotný objekt úpravny. Vše bude značně redukované. Na odbočení dvoukolejky vpravo nahoře bude znázorněn jistý výjev, který zmíním později. Další, co budu muset změnit je vjezd na skrývku, na ni se musí sunout, tudíž bude nutno udělat úvrať, protože od rypadel pojede souprava tažená. Nákres je opravdu velmi strohý a až orientační.

Kritice se nebráním, jen domě!
zaza.office

Příspěvekod E27 » pát 29 bře, 2013 5:46 pm

V jednoduchosti je krása, teším sa na to Zaza. Veľmi sa teším. Držím ti palce a prosím aktualizuj každý priebeh stavby. Nech mám inšpiráciu.
E27

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 bře, 2013 6:20 pm

A proč jsi nepoužil nákres kolejiště dolu ve Chvaleticích.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod zaza.office » pát 29 bře, 2013 6:47 pm

E27: Ještě dnes snad něco podělám

Milane, jsme naladěni na stejnou vlnu, po zkoumání místních úpraven přes mapy.cz nakonec budu vycházet právě z chvaletického provozu, jedinný rozdíl bude v tom, že kromě samotné vykládky na roštech z důlních vlaků budu znázorňovat i sypání do klasických souprav. Tato část kolejiště však bude bez provozu. Možná sem tam přejede z koleje na kolej nějaká ta posun. loko. Pod násypkami bude zasunutá souprava Falls a na nějaké koleji bude čekat řekněme dvojče brejlí OKD čekající na naplnění vlaku. To je ale hrozně daleko, zatím vymyšlím jen samotné kolejiště úpravny...když bude zájem, hodím sem nějaký nákres k připomínkám a kritice.
zaza.office

Příspěvekod Vladimír_B » pát 29 bře, 2013 7:43 pm

zz: zajímavý návrh, skrývku nemusíme sypati jen na výsypku, ale můžeme ji dále průmyslově využíti. Př. závod Lias Vintířov - vykládací místo závodu Lias, do/ze závodu také docházeli normální vozy se zbožím...

Stačilo by jen výsypku otočiti tak, aby byla napojena z úpravny. Tím bychom docílili potřebné úvratě a na rovince můžeme napojiti závod Lias.

Na výsypce by bylo pěkné, aby se sypalo rovnou pod zakladač do korýtka a vymodelovat i to těžící korečkové kolečko. :D
http://www.youtube.com/watch?v=Q7IMWuIP ... Q&index=88

Zajímavý model by byla odbočka/hradlo Vintířov... tam býval provoz... jestli máte aspoň 10 metrů... :D
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod zaza.office » pát 29 bře, 2013 8:19 pm

Vladimíre, moc děkuji za návrhy, mé prostorové možnosti jsou velmi omezené, prostor s dolem se mi musel vejít na plochu 300x80 cm a areál úpravny se bude muset vejít na max 250x80cm. Jak jsem již psal, můj výtvor bude hromada kompromisů, ale chtěl bych naznačit alespoň hlavní technologické pochody. Skrývku bych chtěl udělat klasickou, na stavbu velkostrojů nemám místo ani bych to nezvládl, takže místo zakladače bude na skrývce pluh a lopatová rypadla.:)
zaza.office

Příspěvekod zaza.office » pát 29 bře, 2013 9:00 pm

Postup prací na mém třístovkovém modelu budoucího modelu v H0, stav odpoledne a večer. Výhybky ještě nejsou dokončené, už na to pořádně nevidím...
ObrázekObrázek
zaza.office

Příspěvekod E27 » pát 29 bře, 2013 9:43 pm

Normál sa teším, že sa táto téma oživila :) Chcem sa možno priskoro opýtať na technologické budovy. Máš predstavu? Ako to budeš robiť? Využiješ papier ako mám aj ja na svojich stavbách?
E27

Příspěvekod zaza.office » pát 29 bře, 2013 10:10 pm

Ano, mám představu. Budovy použiju papírové, ale vlastní tvorby.Nemám sice závratně podkladů,ale nebudu stavět konkrétní stavbu.Udělám něco ve stylu bodov které tu jsou a samozřejmě v menším rozsahu ale jednotlivé prvky budou mít své předlohy v realitě.
zaza.office

Příspěvekod E27 » ned 31 bře, 2013 2:13 pm

Ahojte kolegovia, vedeli by ste mi pomôcť? Zháňam model auta MAN od AWM s kontajnerom Black-Boxx pre dopravu koksu.

Obrázek
E27

Příspěvekod zaza.office » ned 31 bře, 2013 2:27 pm

Tak od AWM jsem našel hodně krásných modelů,ale toto ne. Mohl bych mi pomoci leda s tím kontejnerem... :?:
zaza.office

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště