od 230.106 » ned 03 bře, 2013 12:58 pm
George V., Reichenberg W:
Také mi přijde, že poslední dobou veškeré "hnědé" modely nákladních vozů ČSD, ČD od Roca jsou příliš červené. V období IV.epochy se tyto nákladní vozy posílaly na revize do ŽOS Trnava, které používaly (a v 80.letech obzvlášť) barvu spíš světlejší, oranžovohnědou, skoro suříkovou, tedy nikoli červenou. Od vzniku ČD, ŽSR proto vozy slovenské jsou stále na první pohled světlejší, méně hnědé, lehce s kapkou oranžové. Vozy české se začaly posílat do dílen v Ostravě, Lounech či Děčíně, které každá měla svůj odstín hnědé. Někdy i s náznakem červené (snad Louny?), někdy spíše tmavohnědé (snad Děčín?), musel bych dohledat z fotografií z té doby. Ale vpodstatě ty vozy byly hnědé, nikoli tak do červena, jak jsou vozy Eas kat.č. 67007 a 76804. Co se týká červených vozů Roco (kat.č.66668 s šedou střechou a vozy Vtu a Zr ze setu s 365.4, vozy Utz a další), přijdou mi nereálně červené, navíc v kombinaci se světlými střechami bohužel až příliš "plastově" vyhlížející. Ano, některé typy vozů byly v 60.letech v laku do červena. Domnívám se však, že se jednalo pouze o tovární lak, který cca po 3 (nebo 4?) letech zmizel pod novým lakem provedeným v ŽOS. Takto červené jsou známé z fotografií z brněnských strojírenských veletrhů a z propagačních fotografií např. řady Zaz, Utz, Vte ... V letech osmdesátých nové vozy Gbgs, Gags, obdobně jako o dvacet let dříve vozy Zaz, byly přímo z vagónky v tmavém laku téměř višňové červené, zajímavé ještě tím, že kovové díly (kostra vozu, střecha) byly o něco světlejší - spíš hnědé (Zaz měly tuším např.plech. větrací otvory šedé), díly z překližky (čili plochy bočnic, kromě plech.větracích otvorů) nebyly lakované, ale potaženy barevnou fólií právě té tmavé až skoro višňové barvy. A jak jsem psal, jen do prvních dílen, čili v případě vozů Gbgs a Gags se jedná o přelom 80.a 90.let, rozhodně to není typický vzhled po většinu života. Takže úhrnem, nejsem přesvědčen, že by někdy dílny lakovaly vozy do tolik červeného laku jako je to uplatněno na těch modelech. Pro současnou barvu českých nákladních vozů mi ponejvíce sedí model vozu Sas od ČS Train.
Naposledy upravil
230.106 dne ned 03 bře, 2013 3:51 pm, celkově upraveno 1