dekuji vsem, ale cekal jsem trosku vic aplikovatelne veci.
Moje idea je asi takova, mam 5 loko a chtel bych, abych mohl vsech 5 loko libovolne spojit do tandemu, tandem myslim postrk nebo priprez. Teda nechci nastavovat pary lokomotiv, ale mnozinu libovolnych, ktere budou mit stejne vlastnosti. Techto mnozin muze byt nekolik, treba podle max rychlosti priklad: 50,80,120 km/hod. No a vsechny loko v jedne mnozine by mely, pokud mozno, stejne parametry.
---
Takze bych na to sel opacne, stanovil bych si stupne rychlosti na ovladaci a tomu priradil rychlost modelu. Napriklad: 2=1cm/s, 3=2cm/s, 4=3cm/s, atd.
Problem je v tom, ze pocet rychlosti v tabulke dekoderu je 28 a pocet stupnu rychlosti na Loconetu je 127. Nula a jednicka se nepocitaji. takze 125/28=4,64 a zatim jsem nikde v literature nenasel, jak se to vypocitava v dekoderech. Obavam se, ze kazdy vyrobce dekoderu bude mit svoji normu, protoze nikde neni napisana povinnost to resit spolecne. Zase je mozne a setkal jsem se s tim, ze vyrobci na to dlabou a pouzivaji 28 st. rizeni a 128st. rizeni ignoruji. Meril jsem dekodery ESU a PIKO 15621,2 a ty reagovaly presne na preskoceni hranice 125/28 teda zvysily rychlost po 4,6 nasobku. Zacina to na 2,7,11,15,20, 24,29,33,38,42, atd. Teda jednou prictou 4 a podruhe 5. Takze loko nepouziva 128st. rizeni, ale 28st. Nepoznate to proto, ze maji plynuly prechod mezi rychlostmi a tak to neskace. Kdo neveri, nech meri

. Netvrdim ovsem, ze lepsi dekodery to nevypocitavaji. Ja jsem dekoder nekoupil hadam 5 roku a tak mohu byt "ponekud" pozadu, co se tyka novinek.
---
Moje idea je takova, ze bych si stanovil pravidla, kde na dany konkretni stupen rychlosti na ovladaci, by jela loko pozadovanou rychlosti.
Je asi prakticky nemozne, abych vytvoril dokonaly soubeh v celem rozsahu, ale pokud bych udelal aspon 5 bodovy soubeh na cele rychlostni krivce, tak bych byl spokojen. Jsou puristi, kteri by chteli 100% soubeh, ale obavam se, ze to asi neni realne mozne. Jedna se mi o to, kdyz zmerim max. a min. rychlost, ci by se nedalo nejakou aproximaci dopocitat mezistupne do rychlostni krivky dekoderu.
---
Jinak tohle by mohlo byt dobre reseni pro lokomotivy vseobecne, kdyz nastavim ovladac na nejaky stupen, tak tim zajistim aspon trosku predvidatelnou rychlost.