Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Re: Pojezdy

Příspěvekod mlha » čtv 28 úno, 2013 1:11 pm

pěkný pokrok ve vývoji pojezdu,to provahadlování je velmi pěkné,bude asi trošku náročnější na stavbu
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod radeksindy » čtv 28 úno, 2013 3:10 pm

Je to moc pěkný, jsem zvědavý na celkový výsledek. Škoda že ve stejném provedení nebyl i rám pro 464.0.
radeksindy

Příspěvekod Luis0 » čtv 28 úno, 2013 9:42 pm

radeksindy píše:Mám pár všetečných dotazů .......
Jak už jsem posílal, volil jsem vícestupňovou převodovku s modulem M0,2, motor vodorovně v kotli. Lepty už částečně mám, bohužel mi chybí malé ložisko pro 2mm osu. Našel jsem v Anglii jediného dodavatele (http://www.highlevelkits.co.uk/), bohužel platba jen kartou offline. Takže zatím čekám jestli se nepodaří vyrobit tady, ale zatím bez úspěchu.

Třeba by stačilo nahodit nějaký výkres. :wink:
Minaturních ložisek a pouzder dělám běžně celkem slušný počty různých typů.... a na osu 2mm bych s tím neměl mít sebemenší problém. :D
Luis0

Příspěvekod Popopo » pát 01 bře, 2013 7:33 am

Provahadlování ala Flexichas je obecně konzervativnější řešení, průběžná struna CSB je pokrokovější - zároveň pruží a provahadlovává. Nicméně jsem se k Flexichasu přiklonil pro zjednodušení stavby - protáhnout 0.3 mm strunu skrz 9 děr uvnitř rámu.... nic moc. Také je to méně náročné na vyvážení celého stroje.
Instalace vahadel není obtížná, riziko je nechtěné připájení pohyblivých částí "na fest" k rámu. Předejít se tomu dá vložením alobalu nebo pečícího papíru mezi součástky při pájení. Předejít zalití 0.3 mm díry pro strunu cínem rámu je daleko obtížnější a je k vzteku, pokud se tak stane někde uprostřed rámu.

Obrázek
Obrázek

Z "mé" části rámu je na provozním modelu 464.0 vidět celkem málo, takže rám nechám jak je. 477.0 a 464.2 je "průhlednější", ale i tak jsem se zaměřil jen na to, co je vidět při běžném pohledu na stroj.
Plánuji, že pokud se povedou běžné podvozky pro 464.2, připravím je jako doplněk pro 464.0 - s detailnějším provedením brzd a rámu podvozku.

Foto a model Ivo Jandík. Na pojezdu nejsou instalovány brzdové zdrže.
Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod radeksindy » pát 01 bře, 2013 10:45 pm

Luis0: Už jsem to s nimi vyřídil telefonicky, měl bych mít na cestě 15 párů, to nějaký čas nejen mě vydrží. Jinak výkres malého provedení je tady na druhém obrázku. Ostatní nabízejí jen ta ve velikosti horního, ale s dírou pro malou osu. A to je pro nízké rámy příliš velké.

http://www.clag.org.uk/hl-hornblock.html

Popopo:
Pro 464.0 je bohužel nutno zakoupit i celý lept lokomotivy a to se mi nechtělo. 477.0 a 464.2 budou mít asi jiného výrobce vršku, ale ty jsou zase mimo moji epochu.
radeksindy

Příspěvekod Cermis » sob 02 bře, 2013 10:36 pm

Něco pro oko.
Přílohy
Net 03.jpg
Net 02.jpg
Net 02.jpg (152.87 KiB) Zobrazeno 8014 krát
Net 01.jpg
Cermis

Příspěvekod Jirka » ned 03 bře, 2013 10:07 am

Ada: Pěkná práce !
Přílohy
IMAG0110.jpg
H0
Jirka

Příspěvekod Popopo » ned 03 bře, 2013 7:34 pm

Ada, Jirko, nádhera!

Jirko, to bude další kousek na Těšnov?

Taky bych to rád jednou dotáhl alespoň takhle. Já už se v poslední době motám jen mezi nedokončenými prototypy pojezdů...

Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Cermis » ned 03 bře, 2013 7:36 pm

Dobrý večer,

Děkuji :D :D :D :D
To vaše je asi lepší. Dnes jsem zjistil, že jsem udělal chybu. Bohužel je to stavba jen kompromisů.
Ten lept má spousta omylů. Ale to už je jedno. Dal jsem do toho tolik energie, že to hodit do koše už je pozdě. Můžu se zeptat, jakým způsobem jste pajel mosazné díly od p. Murase? Velký kus mosaze a mědená trubka, je opravdu šílená kombinace.
Děkuji za odpověď
HO / TT vše co se dá rozjet
Cermis

Příspěvekod Jirka » ned 03 bře, 2013 9:20 pm

Jasný, další mašina co se motala na Těšnově ... Nejspíš to bude 044, ale nemám moc fotek. Taky se chystám ( "výhledově" :D ) na 464.1 a 464.2 až bude vychytán lept. Masivní mosaz jsem jednoduše přidělal šroubkem a matičkami v případě písečníků, pojišťováky maj vyřízlej závit a šroubek je zevnitř kotle. Komín je odvrtán a připájen za pomoci mini hořáku. Ten hotovej kotel v sobě ještě nemá měď trubku, je to stará verze. Nová mě bude čekat teďka.
H0
Jirka

Příspěvekod Popopo » stř 06 bře, 2013 4:18 pm

Abych si oddechnul od těch parních krasavic: prototyp nové verze pojezdu pro T211.0 /.1:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

- montované / dělené převodovky - znovu rozebiratelné
- motor mezi převodovkami v ose šneků - nezbývá prostor pro setrvačník - počítám s použitím kondenzátorů v představku pro motor - nebo by se tam vešel zvuk :)
- tříbodové uložení - jedna z převodovek je uložena výkyvně
- minimum komponent a pájených spojů
- omezený prostor a použití "standardních" převodů M0.3 znamená "rychlý" převodový poměr 20:1, maximální rychlost tedy neodpovídá předloze - počítám s dekodérem.
Popopo

Příspěvekod mlha » stř 06 bře, 2013 5:13 pm

tak to už bude průhled kabinou i u prasátka......,Pavle budu posílat prototypy osek na papoucha,dopis půjde v pátek
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Popopo » stř 06 bře, 2013 5:46 pm

Průhled je i u současné verze
Obrázek

Verze 10 vlastně zabírá v kabině více místa - pojezd je v prostoru kabiny vyšší. Je ale mnohem jednodušší na sestavení a má méně komponent (stav na fotkách je 1.5 hodin sestavování). Ve výsledku je ale možné do představku instalovat více "elektroniky" a kabinu zachovat volnou, takže vlastně jo :)
Popopo

Příspěvekod radeksindy » pát 08 bře, 2013 8:02 pm

Flexichas vs. CSB:
CSB je sice "pokrokovější", protože přináší kombinaci provahadlování a odpružení, ale na druhou stranu je komplikovanější. Navíc to odpružení nikdo nepotřebuje, systém má zjišťovat kvalitní kontakt kolo kolejnice a ne řešit dynamické problémy jízdy. Někdy se provahadlovávají i běhouny nebo podovozky parních lokomotiv se spřaženými koly, protože to dokáže zajistit i lepší boční posuv náprav při průjezdu obloukem (tj. stejně jako u skutečných lokomotiv). I modely PROTO87 (nebo HOpur), kde si na nerovnostech kolejí musíte vystačit s okolkem 0,32mm, se dělají jen s provahadlováním a pružinkami na jednotlivých ložiscích.

Bode i nová verze univerzálního pojezdu pro motorové vozy, když už došlo na nové prasátko?
radeksindy

Příspěvekod Popopo » ned 10 bře, 2013 9:40 pm

Další verzi Unimotu zatím neplánuji. Uvidím, jak se koncept osvědčí. Dalším krokem v téhle oblasti bude spíš M290.0.

Otázka, jestli někdo potřebuje řešit dynamické problémy jízdy, je pro mě příliš filozofická :) Struna je pro mě krom způsobu, jak zaručit zmíněný kontakt s kolejnicí, také něco, co "odpouští" stavitelům nepřesnosti při ohýbání a pájení.

I když třeba tady je stran té dynamiky také na co koukat :) http://www.youtube.com/watch?v=CqiX82LjwyA (video pajavlk http://www.youtube.com/user/pajavlk)

Sestavený prototyp T211.0 v10:
Obrázek

Obrázek

A něco z papouška... https://picasaweb.google.com/101114099446457582929/4770V4#
Obrázek
Popopo

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)