Domáce koľajisko "N" 350 x 50

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Domáce koľajisko "N" 350 x 50

Příspěvekod fulda » čtv 17 led, 2013 8:52 am

Ahoj,

kdybych to dělal pro sebe, tak bych ještě přemejšlel jad tím, jestli v podzemích obloucích neudělat tobogány do nějakého podzemí, kde budeš schopnej vlaky skladovat a eventuálně obracet vratkou.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod marho » čtv 17 led, 2013 9:26 am

Mě se to zdá čím dál tím lepší, ale když koukám na obrázek, který jsi udělal podle mého návrhu, tak koukám že jsem se blbě vyjádřil :oops:

Já zamýšlel vyjet ze spodního nádraží doleva podél spodního okraje přes most, tunel, případná vyhybka a pak točit doprava oblouk 180st., kousek po podjetí horního nádraží vyjet z tunelu a přes most pokračovat nad spodním nádražím dál.

Ta moje poznámka "vjede se do tunelu pod horním nádražím" byla zavádějící, (vlastně jsem to asi původně myslel jako na kterou stranu kolejiště vyjet ze spodního nádraži) a způsobila podle mě zbytečný nadjezd trati.

edit : Tunel vpravo, zastávka
Verze s tunelem vpravo se mi kvůli radiusu oblouku 180st zdá taky jako lepší varianta, nápad se zastávkou za tunelem se mi taky líbí
N, DDC, IV, ČSD, moduly, navrhování plánku mě baví, stavění mi moc nejde
marho

Příspěvekod dedo » čtv 17 led, 2013 9:38 am

fulda píše:Ahoj,kdybych to dělal pro sebe, tak bych ještě přemejšlel jad tím, jestli v podzemích obloucích neudělat tobogány do nějakého podzemí, kde budeš schopnej vlaky skladovat a eventuálně obracet vratkou.

fuldo: Díky za tip, dumám aj nad touto otázkou a zatiaľ rátam so skriňou vľavo, ktorá by mala slúžiť (okrem iného) aj na skladovanie a otáčanie súprav. Toto koľajisko idem stavať tak, aby bolo schopné zaujímavej prevádzky v stávajúcom rozmere + skriňa, ale rátam samozrejme aj s tým, že bude možné ho predlžovať ďalej (obývačka je veľká :lol: ). Dávam teraz dokopy názory kolegov, ktorých sa mi slušne nazbieralo a čoskoro prídem s tretím pokusom. Díky.
marho: Díky za upresnenie, nakreslím si to aj takto, už sa mi včera nechcelo dumať :mrgreen: .
dedo

Příspěvekod dedo » úte 22 led, 2013 5:49 pm

Chlapi, ak máte ešte chuť pripomienkovať môj výtvor, tu je najnovšie schéma v dvoch variantoch. http://dedo63.rajce.idnes.cz/026_Plany_kolajiska/#de_II_15.jpg
dedo

Příspěvekod carodej » úte 22 led, 2013 6:12 pm

Varianta s úvraťovou stanicí se mi líbí víc. Je taková "provozně zajímavější" ... :)
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod marho » úte 22 led, 2013 10:41 pm

Moje návrhy - velmi narychlo :
Použitelná délka kolejí ve stanicích cca 80 cm, v úvraťové stanici cca 60 cm (no já vím, :oops: nebylo dost času do doladit), jsou použité dlouhé a střední vyhybky Peco 55, takže v případě, že by to nevadilo, by šlo prodloužit užitečnou délku kolejí použitím kratších vyhybek (já jsem z modulovky zvyklej na přednostní použítí dlouhých.

Obrázek

čtyři koleje napříč kolejištěm se tam těžko vejdou. Alžbětin dvůr bych více naklonil, i se bude lépe navazovat do skříně či tobogánu z kraje kolejiště než z prostředka.

nebo s úvratovou stanicí uprostřed jako další varianta :

Obrázek

použitý program : AnyRail, zdarma do 50 kolejí, mě to v návrzích modulů bohatě stačí, zde mě to již zabrzdilo v rozletu, proto jsou nedodělaná napojení a skrytáky
marho

Příspěvekod dedo » stř 23 led, 2013 10:42 am

marho, tisíceré díky, tak se nám to pomaly finalizuje... návrhy ma oslovili a ten návrh s úvratí uprostred je veľmi zaujímavý... hodím si to do 3D a zrejme sa už pustím do práce :wink:
dedo

Příspěvekod dedo » čtv 24 led, 2013 1:42 pm

Tak a je vymalováno, stejne už nič svetaborné nevymyslím, lebo aj oddychovať treba... ďakujem ešte raz všetkým, ktorí ste mi pomohli a nasmerovali ma tým správnym smerom. Finále môžete kunúť tu: http://dedo63.rajce.idnes.cz/026_Plany_kolajiska/#de_II_28_1.jpg a čo to počítať zasa tu: http://www.dedovoenko.wbl.sk/planovanie.html. Ja sa idem zarámovať :wink:
dedo

Příspěvekod marho » pát 25 led, 2013 10:16 pm

Obě varianty se mi moc líbí.

Ta varianta s úvratí bude určitě provozně zajímavější, dlouho se mi líbila více, teď váhám, nejsem si jistý, zda po nějaké době nebude PŘÍLIŠ provozně zajímavá - tedy každý vlak se cestom mezi stanicemi bude muset vždy objíždět (kromě jednovozových motoráků). Zda by nebylo pohodlnější (asi taky nudnější) jezdit obloukem tunelem bez věčného přepřahání. Asi záleží, co od toho stavitel očekává, zda zajímavý provoz, či nekomplikovanou jízdu krásnou krajinou mezi dvěma stanicemi.

Jenom by mě zajímalo, zda zdejší kolegové s praxí ze skutečné železnice či z provozování něčeho podobného na modelovém kolejišti v těch návrzích nevidí někajou chybu, já jsem přece jenom pouze teoretik.
Díky
Martin
marho

Příspěvekod dedo » sob 26 led, 2013 8:27 am

marho píše:...Asi záleží, co od toho stavitel očekává, ...

Mňo, stavitel má hlavu "v smútku" :roll:, lebo obe varianty sú niečim výnimočné a najradšej by obi dve :lol:. Ale ja to počas stavby rámu isto vyriešim a možno ešte príde nejaký nápad...
dedo

Příspěvekod dedo » čtv 31 led, 2013 7:40 pm

S odstupom času som sa opäť zamyslel nad plánikom a vykonal ešte zopár zmien... veľa už bolo prediskutované, ale nie som si istý, či je šťastné riešenie odbočenie vlečkovej koľaje ešte pred hornou stanicou ???... pôvodne vlečka vychádzala priamo zo stanice... http://dedo63.rajce.idnes.cz/026_Plany_kolajiska/#de_II_32.jpg
dedo

Příspěvekod Vladimír_B » pát 01 úno, 2013 9:35 am

dedo píše:či je šťastné riešenie odbočenie vlečkovej koľaje ešte pred hornou stanicou ???

Vlečka může být takto zapojena. Vleček odbočujících z volné tratě, příp. záhlaví bylo a je spousta. Akorát by měla mít odvratnou kolej...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod dedo » pon 18 lis, 2013 6:38 am

Zdravím vás páni modelári, modelárske prázdniny odchodom letných dní skončili a ja sa znovu pustil do zábavy a s chuťou pokračujem na svojom novom domácom projekte, pri plánovaní ktorého ste mi veľmi pomohli... Podarilo sa mi zatiaľ komplet zaštrkovať a čiastočne napatinovať koľajovú cestu, čo môžete kuknúť tu http://www.dedovoenko.wbl.sk/strkovanie.html a taktiež som dokončil stavbu hrubého reliéfu krajiny http://www.dedovoenko.wbl.sk/kopcekovanie.html. Momentálne "tvrdo makám" na finálnej podobe hradného vrchu čím dostane malá časť koľajiska definitívnu podobu... Prajem pekné pokukanie a moc teším na vaše prípadné postrehy - nech to spolu posunieme o kúsok dál :wink:
dedo

Příspěvekod TTpepe » pon 18 lis, 2013 8:30 am

Máš to velmi pekne napatinované,ale tá prlplačka stojí za to.Tiež som to tak robil pred pár rokmi v TT,len som mal vzlínadlo(Jar(priamo v lepidle.
TTpepe

Příspěvekod dedo » stř 27 lis, 2013 1:16 pm

dedo píše:... Momentálne "tvrdo makám" na finálnej podobe hradného vrchu čím dostane malá časť koľajiska definitívnu podobu ...

... a dnes sa mi podarilo zverejniť prvú časť - http://www.dedovoenko.wbl.sk/krajinotvorba.html
dedo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště