Kolejiště TT 3,5 x 3,7 m - Lb

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Kolejiště TT 3,5 x 3,7 m - Lb

Příspěvekod _lt_ » pon 14 led, 2013 4:10 pm

Zdravím pánové,

již nějaký čas sleduji jak věcně připomínkujete spousty zde navržených kolejišť a pilujete detaily. Před vánoci jsem se rozhodl svůj ručně dělaný plánek převést do wintracku, abych zjistil nedostatky své ruční práce. Jak budou pokračovat práce na kolejišti, předpokládám vyklíčení některých komplikací stěžujících stavbu a technické řešení kolejiště. Proto budu rád, pokud mi je pomůžete zneškodnit s pomocí přiloženého plánku dřív než začnou růst.

Dle plánovaného grafikonu jsem zapracoval na tratích stoupání nejvýše 3%, ve skrytých částech je největší stoupání 6% a nejmenší vzdálenost hlav kolejnic v patrech nad sebou je 56mm. To by mne zajímalo zda je to reálně vyjezditelné? Skrytá nádraží zatím nejsou nijak zpracována. Na severní stranu plánu přijde navázat další část stejných rozměrů s plánovanou uzlovou stanicí s hlavní tratí a okolními vlečkami. To je ale hudba daleké budoucnosti. V první fázi budu rád, když se mi podaří postavit toto. Bude to moje první a poslední kolejiště (víc jích stavět nechci), proto bych ho rád postavil co nejlépe a bez nutnosti jej v budoucnu bourat. Jasnou představu mám a nerad se jí budu pouštět, rád si ale nechám nějakou pitomost vymluvit.
Přílohy
Plan A1x.jpg
Naposledy upravil _lt_ dne stř 30 lis, 2022 6:21 am, celkově upraveno 1
_lt_

Re: Kolejiště TT 3,5 x 3,7 m - Lb

Příspěvekod Myšpulín » pon 14 led, 2013 4:41 pm

_lt_ píše:... Na severní stranu plánu přijde navázat další část stejných rozměrů s plánovanou uzlovou stanicí s hlavní tratí a okolními vlečkami. ...

Těmi stejnými rozměry myslíš stejnou šířku, tedy jakýsi pruh, nebo celé Ú-čko? To vlastníš soukromou halu? Pokud to v tuto chvíli není přístupno ze všech 5-ti stran, budeš se k tomu horko těžko dostávat.

Pokud to má být jen pás, pak si myslím, že k napojení na zbytek kolejiště jedna kolej nestačí, má-li to být uzlová stanice. Pokud hlavová, pak ano.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod milan ferdián » pon 14 led, 2013 5:34 pm

To nezvládneš.... :oops:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod _lt_ » pon 14 led, 2013 5:41 pm

Raději přiložím nástřel plánku, myslím že ten ještě dozná změn. Nejsem spokojen se všemi rozměry. Ale pro ilustraci to stačí. Přikládám ještě načrtnutou mapu, znázorňující logické situování jednotlivých segmentů kolejiště v krajině. Je to sice starší varianta (než jsem maloval do wintracku), tak něco neodpovídá již prezentovanému plánku.

Soukromou halu bohužel nemám, proto budu rád když postavím tuto první část kolejiště. Drůhé U s uzlovou stanicí plánuji ve vedlejším pokoji (až vyrostou děcka a vypadnou z domu :D) a nebo celé kolejiště na půdu, ale to si vyžádá její úpravu.

Zatím je to sen, skutečnost ohraničená hlavně financema může být nakonec jiná.

Milan Ferdián, tak takovou podporu vůbec nechci slyšet :(
_lt_

Příspěvekod milan ferdián » pon 14 led, 2013 5:55 pm

A co chceš slyšet.Víš kolik jsem viděl takových mega projektů a všechny skončily v koši,naštěstí.Uvědom si jednu věc,základ jak a kam se dostaneš dosahem své ruky.Vždyť tuto základní poučku neustále omíláme dokola.Dejme tomu,že budeš mít v panelech servisní otvory jak třeba na svém kolejišti Radek Wimmer (Žďár nad Sázavou) .
Když už chceš modelovat reálnou skutečnost,tak nám sděl o kterou oblast se jedná.M - LB,Mělník-Liberec :?: Já tě nechci odrazovat,ty jsi fakt milionář :?: Kolik lidí bude obsluhovat toto kolejiště :?: Neříkej,že ty sám.
Jestli chceš poradit,tak sděl oč se jedná.Nemusíš se obávat,že by někdo tento mega projekt zrealizoval místo tebe. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rudolf » pon 14 led, 2013 7:02 pm

Zeptám se tě na praktickou věc - jaký na to máš rozpočet ?
Rudolf

Příspěvekod mizl » pon 14 led, 2013 7:04 pm

Jak bude kolejiště ovládané ? DCC nebo analog ??

Docela by mě zajímal rozpočet. Už si ho předběžně dělal ??? Odhadoval bych to na cca 700.000,- až 1.000.000,- :mrgreen: . Každopádně musíš být pěkný čahoun :wink: pokud se dokážeš natáhnout na délku 125 cm.

Jinak ti fandím, aby jsi kolejiště "dotáhl do zdárného konce".

Michal

Edit: koukám že mě Rudolf předeběh s dotazem ...
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod _lt_ » pon 14 led, 2013 7:05 pm

Chtěl bych slyšet odpovědi na otázky. Strýc tak před 20ti lety stavěl vlakodrom 4x3m a tak vím, jaké je to někam nedostat rukou. Já bych dosáhl 90cm, ale raději počítám s 60-70cm na celém kolejišti. Proto to U. Jestli je ale potřeba kolejiště ještě užší, tak takovou základní poučku jsem asi přehlédl :( .

No reálnou skutečnost si nemohu dovolit modelovat, tohle je spíš imaginární prostor inspirovaný upraveným zákoutím republiky. m jsou metry a za pomlčkou je Lb jako Liberec. Námět kolejiště ale je korespondující s Libereckem. Právě protože nejsem milionář, je to Liberecko takto ořezaný a náklady na kolejiště jsou minimální (viz použité kolejivo).

Původní záměr "konečná stanice lokálky" linoucí se po svazích Jizerských hor je z důvodu slabého provozu protažena dál do polska (pravá část plánku). To je 5, případně 6 segmentů fungujícího kolejiště se skrytou stanicí. V druhé etapě vznikne stanice (levá část plánku), ze které vychází lokálka vedoucí na sever země. Trať pokračující dále k Liberci bude ukončena ve skryté stanici. Třetí etapou je právě další U znázorňující "osekaný Liberec" kudy prochází hlavní trať od Turnova dál na Hrádek. To už se megaprojektem nazvat dá. Teď ale stavím 6 segmentů a pozléze navazujících 5. To se mi vůbec jako megaprojekt nezdá.

Ještě tu byla poznámka o obloukových výhybkách. Tak ty tam mám ze stejného důvodu... není místo.
_lt_

Příspěvekod _lt_ » pon 14 led, 2013 7:11 pm

Rudolf, mizl: Rozpočet nemám a ani myslím není potřeba (třeba dělám chybu). Zatím si vystačím s tím že můžu vynaložit max 5ku měsíčně, zbytek jde do rodinného rozpočtu. Na jaké částce a po kolika měsících se zastavím nechci vědět. Hlavně by to nechtěla vědět žena. Vzhledem k omezenému finančnímu rozpoložení bude kolejiště analog. Co já vím zda bude postup v práci, nebo vyhazov, takže stanici Liberec neřeším. Ta nemusí být v druhém případě vůbec, v tom prvním se třeba dopracuju k dcc. Plán v současné době je analog i na Liberec.
_lt_

Příspěvekod _lt_ » pon 14 led, 2013 7:13 pm

pokud se dokážeš natáhnout na délku 125 cm.

...děleno dvěma. Bude to přístupné ze všech stran :wink:
_lt_

Příspěvekod FazerTT » pon 14 led, 2013 8:14 pm

_lt_ píše:Bude to moje první a poslední kolejiště

Nediv se reakcím. Zkus si nejprve postavit nějaké minikolejiště, nebo alespoň diorama - a dokonči ho do 100% stavu - uvidíš, kolik času ti to zabere.... Zkus postavit třeba nějaký "výsek" z tvého projektu, který můžeš třeba v budoucnu použít.
FazerTT

Příspěvekod milan ferdián » pon 14 led, 2013 8:34 pm

Neměl jsem zájem tě vystrašit,jenže zkušenost a praxe mi dává většinou za pravdu.Jestli můžeš vem tužku a papír a od ruku nám nakresli jak kolejiště bude situované v místnosti s přístupy ke kolejišti a napiš jednotlivé délky. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod czhunter » pon 14 led, 2013 9:11 pm

_lt_ píše:Zatím si vystačím s tím že můžu vynaložit max 5ku měsíčně ...
Vzhledem k tomu, že tam nemáš žádnou modularitu, žádné samostatně fungující celky (krom toho velkého nádraží), bude trvat asi tak 10 let, než se ti po kolejišti vůbec projede první vlak.
A problém není hlavně v tom, že je to koníček drahý (což je) nebo že bys byl škrt a dával málo, ale v tom, jak je to navrženo.

Já osobně bych stavěl spíš několik propojených, ale "soběstačných" celků (které se třeba dají dočasně uzavřít fo funkčního celku)

Doporučuji ti to celé předělat do více autonomních celků (neříkám přímo segmentů nebo modulů, ale prostě lehce uzavíratelných "okruhů"), abys až začal stavět, mohl třeba už po 6ti měsících (proinvestovaných 30000 Kč - a tam už musíš mít rámy, ovládání, aspoň pár vozidel) mohl projet první vlak. Protože jinak je obrovská šance, že tě to dřív přestane bavit.

PS: Šířku kolejiště nemáš 125 cm, ale 157 cm (a to je příliš i na oboustranný přístup) a stoupání 6% je strašně moc.
czhunter

Příspěvekod Rudolf » pon 14 led, 2013 9:47 pm

_lt_ píše:Rudolf, mizl: Vzhledem k omezenému finančnímu rozpoložení bude kolejiště analog.

Vzhledem k rozsahu je myslím rozdíl analog nebo digitál v podstatě nepodstatný...
Rudolf

Příspěvekod Ferda » pon 14 led, 2013 10:00 pm

Rudolf píše:
_lt_ píše:Rudolf, mizl: Vzhledem k omezenému finančnímu rozpoložení bude kolejiště analog.

Vzhledem k rozsahu je myslím rozdíl analog nebo digitál v podstatě nepodstatný...

:o
Několik podstatných bych viděl.
Když odhlédnu od několika maličkostí, jako že jen příprava takového projektu je tak na 2 roky a samotná realizace v nedohlednu, tak:

1) než se to v analogu rozchodí, první půlka už bude za hranicí životnosti
2) složitost taková, že se v tom vyzná snad jen Radek Wimmer
3) pokud se to dokončí, tak to bude mít spotřebu v kW!
4) analog v tomto rozsahu výjde několikanásobně dráž

Když už jsem tu vzpomněl na Radka Wimmra, tak jeho domácí kolejiště je rozsahem podobné, možná i jednodužší, má tam okolo 1000 relátek a spotřebu cca 5kW. Budoval ho spousty let a nebyl na to sám. Na cenu jsem se raději ani neptal, ale tak velkou číslovku by můj mozek stejně vyhodnotil jako "překročen limit mé rozlišovací schopnosti".
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Další

Zpět na Modelové kolejiště