Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 07 led, 2013 11:14 pm

Zdravim a pozdravuju,

takze po kratsim rozhovoru s Martinem, kdy jsem byl vystaven brutalnimu psychologickemu natlaku :lol: :lol: :mrgreen: jsem se tedy prebezne rozhodl pro digital :D Trosku jsem jeste upravil SNA a SNB, kde jsem vypustil obloukove vyhybky a nahradil je EW2. SN tedy maji delky koleji 3570 mm (polomer 482), 3079 mm (439), 2754 mm (396) a 2931 mm (polomer 353). Delka jednokolejky od odbocky Jezero do Drinova ma delku 4942 mm a vyskytuje se na ni i polomer 310. Stanice Drinov ma tedy 5 stanicnich koleji (1133, 1345, 1377, 1257 a 1122), z toho jsou ctyri dopravni a jedna manipulacni. Delka dvojkolejky je SNA do odbocky Jezero 9473 mm, a z odbocky Jezero do SNB 8914 mm. Kdyby byl jeste nekdo tak hodny a podival se mi na navestidla, jestli mam dobre. Pred odbocku Jezero jsem virtualne umistil pro obe koleje dvojkolejky 4 svetelne navestidla, aby bylo virtualne mozne odjizdet do odbocky z obou koleji (vyluka apod). Pred Drinovem je vjezdove 5-ti svetelna navestidlo a tesne pred prvni vyhybkou i seradovaci trpaslici navestidlo. Vlecka na pilu a do lomu je vybavena taktez trpaslicimi seradovacimi navestidly. Odjezdove zhlavi stanice Drinov disponuje trpaslicim seradovacim navestidlem pro manipulacni kolej cislo 1 a u koleji 2-5 pak 4 svetelnym odjezdovym navestidlem. Koncove zhlavi pak u koleji 1 a 5, stejne tak vyjezd z programovaci koleje, ze skladu a i z obou koleji remizy, jsou pak osazeny trpaslicim seradovacim navestidlem. Koleje 2 az 4 pak dvousvetelnym navestidlem s cervenou a bilou, take budou patrne trpaslici. Vsechna navestidla budou od pana Nemecka :) Pred Drinov jsem jeste umistil oznacnik. Pred prejezdem z obou stran pak piskacek. Tot k mym vedomostem ziskanym tady z fora. :D Kdyby nekdo vedel, kam a jake umistit rychlostni tabulky, eventuelne predzvesti apod., budu neskonale vdecny za kazdou radu :) Jinak, co se tyce toho digitalu, tak centrala bude Lenz set 100, vyhybkove dekodery Lenz LS 150, zpetne hlaseni pak Lenz LR 101. Pokud se jedna o detektory obsazeni, tak zatim vaham mezi Lenz LB 101 a nebo optickym snimacem od pana Nemecka, ktery bych pouzil i k jeho prejezdu (bude svetelny a zvukovy). Preruseni koleji je pak na obrazkach naznaceno cervenou barvou. :D Zatim diky za postrehy a budouci rady. Jdu si udelat predbezny rozpocet a pak asi rozbit prasatko. :D Jirka
Přílohy
Vyhybky patro 0.jpg
Vyhybky patro 0.jpg (40.09 KiB) Zobrazeno 7131 krát
Vyhybky patro 1.jpg
Vyhybky patro 1.jpg (34 KiB) Zobrazeno 7131 krát
Vyhybky Jezero a Drinov.jpg
Vyhybky Jezero a Drinov.jpg (54.65 KiB) Zobrazeno 7131 krát
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jirka_US » úte 08 led, 2013 6:43 am

Předpokládám, źe u Vas není anglický jazyk přkážkou. Myslím, že je dobré se podívát po okolí pokud se týká DCC systému než si vyberu konkrétní systém.
Zde je jeden názor na výběr DCC:
http://www.honzikovyvlacky.cz/2012/04/0 ... -digitrax/

Několik linků ohledně výběru DCC pro začátečníky:
http://www.wiringfordcc.com/intro2dcc.htm
https://sites.google.com/site/markgurri ... dcc-system

Padla zde otázka na eShopy. Myslím, źe je opět dobré se podívat za kopećky (v případě digitálu jak DCC sety, tak dekodéry), tedy na americké eShopy. Cena je i po započítání dopravy + eventuální poplatky ve větśině případů zajímavá. Pokud človek nakupuje u obchodníků na eBay (buy now option) tak pravděpodobnost, źe člověk přijde o své peníze je dost malá a služby trochu jiné kategorie. Zboží je tak v 90% odesláno do 24 hodin (moje zkuženost), často možnost zboží vrátit bez udání důvodu v určitém časovém limitu. Kromě toho někteří am. výrobci dekodérů poskytují záruku i na poškození "svou vlastní blbostí" a po uplynutí záruky (většinou 1 rok) oprava za fixní cenu. Dopravu si sice člověk musí zaplatit, ale to už je nakaždém, jak to vyhodnotí.
Zde jsou např. obchodníci Digitraxu (DCC systém) ve VB:
http://www.digitrax.com/dealers/by-area ... 20Kingdom/
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 08 led, 2013 10:09 pm

Zdravim, diky za odkazy. Poctenicko to bylo moc pekne. I ta centrala DCS51 Zephyr za necelych 5 tisic by sla. Nejvice se mi libil Digitrax SE8C, ktery za dva a pul tisice zvladne 8 vyhybek a 32 semaforu, to je fakt slusne. Necham si to jeste projit hlavou, ale zatim jsem predbezne rozhodnut pro Lenz. Roco a Zimo jsem uz zavrhl. Roco malo funkci a Zimo je neumerne drahe tomu, co potrebuju. Ale do brezna casu dost :lol: Kdyby byly Digitrax a Lenz vzajemne kompatibilni, urco bych vyuzil od kazdeho trochu :twisted:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jirka_US » stř 09 led, 2013 6:01 am

Můj osobní názor je, že z technického hlediska pravděpodobně neexistuje důvod dávad přednost systému Lenz. Je nějaká funkce, přísluśenství, kterou má Lenz a Digitrax to neumí ? Detaily ohledně sběrnice LocoNet viz patřičné vlákno.
Cena je jasná, ostatní kriteria jako český návod, česká záruka (ne, že by ve VB neplatila, ale domáhat se proplacení nákladů na případnou reklamaci bude asi docela dobrá kovbojka), popř. "zajít na rady za Pepou" ve vašem případě postrádá smysl.
Jinak Digitrax je Made in USA (nikoliv marketingový trik) a zákaznická podpora funguje dost dobře, odpověď na email větśinou do 24 hodin (v pracovní dny).
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod workous » stř 09 led, 2013 9:52 am

Ahoj Jirko, volil bych to co nejvíce rozšířené a s čím ti tady každý pomůže. Ušetřit může někdy znamenat pěkně prodělat :mrgreen:
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod chameleon » stř 09 led, 2013 12:49 pm

Jiří,
Určite si to budeš počítat - mohl bys nám sem napsat pro srovnání ceny komplet dcc vybavení tvého kolejiště Lenz vs. Digitrax? Mám sice výbavičku Lenz, ale to srovnání by mě zajímalo. Dík j.
chameleon

Příspěvekod Jirka_US » stř 09 led, 2013 3:18 pm

to chameleon:
viz mé příspěvky ve vlákně LocoNet, konkrétně z 24.8.2012
viewtopic.php?f=6&t=6812&hilit=Digitrax&start=30
Obecně pokud vezmeme jako měřítko eBay (vlákno je o kolejišti TT ve VB), centrála Zephyr DCS50 (nyní nahrazeno DCS51) ca.$150, dekodéry přestavníků + vstupy pro senzory DS64 nebo DS54 (uź se nevyrábí) od $30, detektory obsazení BDL168 od $120, locobuffer na připojení k PC ca.$60. Nicméně dobrá cena je jen třešnička na dortu. Ten hlavní důvod je rozsah nabízeného příslušenství a sběrnice LocoNet, která začatečníka nejdříve moc nezajímá. Vzhledem k tomu, źe LocoNet začínají využívat i další evropští výrobci,tak z toho usuzuji, že za silnějśí provaz po technické stránce tahá Digitrax ...
O zákaznické podpoře jiź byla řeč, nicméně doporučuji navštívit stránky Digitraxu a podívat se na zpracování manuálů a tutoriálů, FAQ, "how to" návodů pak Lenz. Nechť si kaźdý udělá obrázek sám, já jsem přesvědćen (můj osobní názor), źe Digitrax je trochu jiné kafe. Mám i osobní zkuśenost s vyřizováním reklamací, jediná nevýhoda je platba poštovného směrem k výrobci i během záruky.

to workous:
Ahoj Jirko, volil bych to co nejvíce rozšířené a s čím ti tady každý pomůže. Ušetřit může někdy znamenat pěkně prodělat

Tak přesně kvůli tomu bych šel do Digitraxu...Jen připomínám bavíme se o VB a předpokládám, že angličtina není probĺém. Počet prodejců Digitrax ve VB 8, počet prodejců Lenz 1.....

Na závěr bych si vypůjčil citát od "radeksindy"
To co totiž z českého pohledu vypadá jako neškodná úchylka pro 0,5% uživatelů, je ve skutečnosti jeden z lídrů v celosvětovém měřítku.

Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 09 led, 2013 6:01 pm

Zdravim panove, chvilema premyslim, jestli jsem na diskusnim foru a nebo v agitacnim stredisku :lol: Reknu to jinak. Kdyby byly ve vyrobe Zhlaviky, tak tady ted nic neresime a ja uz davno stavim. Sice to nekomu pripada jakou rouhani a trha si vlasy, ze clovek v dnesni dobe pri stavbe kolejiste by chtel analogove ovladani prislusenstvi. :D Co se tyce toho cenoveho srovnani Lenz a Digitrax. Podle meho predbezneho rozpoctu. Kolejiste bude mit celkem 29 vyhybek a jednoho anglicana. Tj. 31 vyhybek. Z toho 2 muzou byt trvale prehozeny a nebylo by treba je ovladat (kuse koleje u vlecky do pily a u odbocky Jezero). Celkem 18 navestidel (3x c/b, 9x m/b - oba typy trpaslici, 6x 4 svetelne navestidlo, 1x 5-ti svetelne vjezdove navestidlo). Co se tyce izolovanych useku, tak SNA (4 koleje), SNB (4), SNA - odb. Jezero (2), odb. Jezero - SNB (2), odb. Jezero - Drinov (1), nadrazi Drinov (5), vlecky (2), kuse koleje v nadrazi Drinov (5) .. celkem tedy 25 useku (z toho 1 je programovaci kolej, tam byt nemusel). Plus svetelny a zvukovy prejezd jednokolejny :) Dopredu zduraznuji, ze jsem zatim totalni amater, ktery to vsechno jeste bude muset zkonzultovat, takze nevim, jestli polozky a jejich pocty odpovidaji mym skutecnym potrebam.

Lenz: Centrala - Lenz set 100 ......... 1 ks............. cca 7000,- Kc, Dekoder vyhybek LS150 (6 vyhybek) ...5 ks po 1100 ... cca 5500,- Kc, Zpetne hlaseni LR101 (8 useku) .....3 ks po 1200 ... cca 3600,- Kc, Detektoru obsazeni LB101 (2 useky) ... 12 ks po 400 ... cca 4800,- Kc, Navestidla ND4 (pan Nemecek psal, ze by jejich vyroba mela byt obnovena v 1Q/2013) (4 navestidla) ... 5 ks po nezname cene .... cca neznama cena,- Kc, Pripojeni k PC Interface Hlavacek cca 600,- Kc. Celkem cca 21500,- Kc (plus dekodery ND4).

Digitrax (pocitano kurzem 1 USD = 20 CZK): Centrala DCS51 Zehyr ...1ks...4500,- Kc, Dekoder vyhybek, navestidel a zpetnych hlaseni SE8C (8 vyhybek, 32 navestidel, 8 useku) .... 4ks po 2500,- ... cca 10.000,- Kc, Dekoder obsazeni BDL168 (16 useku) ...2 ks po 3000,- ... cca 6.000,- Kc, Pripojeni k PC .. PR3 USB .. 1ks... cca 2000,- Kc. Celkem za 22.500,- Kc.

Jeste jednou pisu, ze nevim, jestli jsou uvedene pocty spravne, to mi bude muset jeste nekdo poradit. Takze cenove to vychazi sul nul. Co se tyce anglictiny, tak tady fakt problem neni, kdyz se tim zivim :D Je fakt, ze distribuce Lenz je tady u nas v UK na bodu mrazu. :D Ale zpatecni letenka do CR se da poridit uz za 1000,- Kc, takze neni problem si tam kdykoliv zaletet, dokoupit, zreklamovat. :D Jde spise o toho pritele na telefonu, protoze k cemu mi to bude, kdyz nad tim budu sedet sam a nikdo mi nebude schopny poradit. Navic jak se rika, nejsem prece tak bohaty, abych si mohl dovolit kupovat levne veci :D Rozhodnuty fakt jeste nejsu, ale zatim vede Lenz, protoze povedomi o nem ma vice lidi, kteri by byli schopni mi poradit. :)

Takze vynechame tady agitace, co je a co neni lepsi. Mne ted spise zajima, jestli mam v poradku navestidla, izolovane useky, kam mam v Drinove nacpat tankovani pro lokomotivy, kam a jake mam dat predzvesti, rychlostni tabulky apod. :D Aby pak nekdo s tim neprisel s krizkem po funuse :D

Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » stř 09 led, 2013 6:07 pm

PC Interface Hlavacek to se dá sehnat kde? a je to náhrada za lenz http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... -rozhrani/
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 09 led, 2013 6:30 pm

Ano, je to nahrada za Lenz Rozhrani, ktere stoji kolem 3000,- Kc. Co se tyce dostupnosti, tak bude treba se obratit na Lokopina :) Ja sam jeste nevim, kde se to da sehnat. Ale predpokladam na burze a apod. :roll:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » stř 09 led, 2013 6:37 pm

ok to mám na něj skype dík
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod chameleon » stř 09 led, 2013 9:12 pm

JirkaUS
Já nechtěl polemizovat o tom, co je lepší - nejsem odborník na DCC a o Digitraxu už vůbec nic zatím nevím. Opravdu mě jen zajímal rozpočet, jak to u různých systémů vychází :wink:
Jiri Dvoracek
Díky, přesně tohle jsem měl na mysli. Je to dobré i pro ukázku ostatním začátečníkům, že vidí, že středně velké kolejiště ve "značkovém dcc" vyjde na cca 25-30tis Kč.

Samozřejmě ti to ještě v budoucnu trochu naroste, např.o další funkční dekodéry (osvětlení atp), třeba o ještě jeden ovladač pro návštěvu :wink: , pak pokud budeš mít třeba motorové představníky*, tak budeš pro ně potřebovat adaptéry, atd... :P

doplnění:
* ještě jsem koukal do manuálu lenze, a koukám, že pro motorové přestavníky se zmíněný adaptér (la010) používá jen u LS100, u LS150 stačí koupit a přiletovat 2 diody...hmmm :wink:
chameleon

Příspěvekod mizl » stř 09 led, 2013 10:27 pm

Tkadlec Jaroslav píše:PC Interface Hlavacek to se dá sehnat kde?

Nemáš namysli toto : http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... I-USB-mini . Já to používám pro spojení Lenz centrály s PC místo originál Lenzáckého http://www.modely.biz/modelova-zeleznic ... -rozhrani/.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jirka_US » čtv 10 led, 2013 6:50 am

to chameleon:
rozumím, cenu v mém případě nemá příliš smysl udávat, protoźe mám příslušenství, které se již nevyrábí ikdyž je stále k dostání na eBay.

obecně k uvedenému srovnáni Digitrax-Lenz:
Myslím, źe se do těch výpočtů vloudilo několik chyb, nevím jestli z neznalosti nebo záměrně, aby to vyślo "šul nul". Pokud máte vybráno vpořádku, dodatečný komentář přidávám pro ty co jeśtě nemají rozhodnuto.
1) dekodéry navěstidel u Digitraxu jsou uvedeny, u Lenze chybí...Pokud to bylo myšleno tak, źe budou použity dekodéry MTB, pak nevidím důvod je nepoužít u Digitraxu.
2) dekodéry vyhýbek, pro srovnání by bylo třeba použít DS64 za 1200Kc vs Lenz LS100 za 1500Kc (jinak porovnáme jablka s hruškama), při počtu kusů 8 rozdíl 2400Kč, pokud nebudu potřebovat zpětný ohlas u vyhýbek, pak lze vstupy u Digitraxu využít k detekci obsazení úseku, připojení tlačítek z pultu nebo obecně jako vstupy senzorů. Kromě toho DS64 umí stavění vlakové cesty i bez PC, zmiňované výstražné zařízení na přejezdu rovněž. Mimochodem pokud budu používat PC, tak kmitavé světlo u navěstidel lze realizovat softwarově (alespoň v JMRI) .
3) připojení k PC - PR3 umí i nahrávání zvuků, což ekvivalent Lenze neumí. Pokud bylo cílem najít levnější řeśení, pak výše zmíněný LocoBufferUSB za $60.

Malá poznámka k ceně Digitraxu, výše uvedené ceny jsou doporučené, letmý pohled na eBay říká, že to lze realizovat za -20%, s možností do 14 dnů vrátit a zárukou, která kryje i pośkození svou chybou....

Představa, že nějaká firma v USA chce uspět na nároćném trhu a založí svou obchodní strategii na tom, že je potřeba mít "přítele na telefonu", aby zákazník úspěšně rozchodil její výrobky, je docela bizardní. Sice jsem to psal na jiném místě, ale zopakuji to. Rozchodit "hardware" podle manuálu krok za krokem, popř. podle "videa" jde bez záludností. Pokud člověk navíc použije freeware JMRI nepotřebuje k nastavování Digitrax přísluśenství ani počítat bity a převádět čísla na hex nebo dec. Na druhou stranu rozchodit ten hardware s příslušným softwarem (celkem jedno, který) a aby to dělalo to co má, je docela fuška a tady "přítel na telefonu" určitě smysl má, pro slabśí povahy bych skoro řekl nutnost.

Nechť si každý vybere co pořebuje, fakta viz výše.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 10 led, 2013 8:08 am

Ahoj Jirko, jak jsem psal, tak jsem totalni amater, takze chyby berte s rezervou. :-) Ceny u digitraxu jsou uvedeny u zbrusu noveho zbozi. Rozhodne bych pri nakupu nesel cestou ebay (spatne zkusenosti s koupi notebooku). U digitraxu neni uveden dekoder navestidel protoze pokud jsem to dobre pochopil, tak mnou uvedeny dekoder ve srovnani by to mel ovladat. Co se tyce pripojeni k PC, tak jsem tam dal ten, ktery v podstate za stejny peniz umi vic muziky :-) Takze prosim, nehledej v tom zadny zamer, ale pouze moji neznalost. :-D
Jiri Dvoracek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště