Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 27 pro, 2012 4:47 pm

No zatim jsem nemel moc casu, ale tak v praci jsem trosku tuzkou neco nacmaral. Jeste jsem prohodil dva tunely dvojkolejky, abych si ji co nejvice odkryl. Je to jenom nastrel. Mozna ta pila uz je trosku moc. Vpravo nahore je muj milovany lom. Na malem panelu by mohl byt pivovar, uhelny dul a nebo sypka. To by se jeste videlo. Snad se Milan nebude moc zlobit, ze mu zase kazim planky :lol: :lol:
Přílohy
Drinov-nacrt.jpg
Drinov-nacrt.jpg (58.29 KiB) Zobrazeno 5386 krát
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » čtv 27 pro, 2012 6:44 pm

A co třeba takhle? V podzemí se mi vešla skrytá o 2x 5 kolejích (R353-396-...) ve 2 patrech (-120 a -240 mm), 2. suterén je přístupný dvoukolejným tobogánem o třech závitech.

Stanice Dřínov je připravena na případné pokračování trati směrem dolů. Má celkem 4 "průjezdné" koleje (3 dopravní, 1 krátkou manipulační), kusou kolej se skladištěm, kolej pro posilové osobní vozy, vlečkovou kolej cementárny a dvoukolejnou remízu bez točny se zbrojením naftou.
Užitečná délka dopravních kolejí je cca 120 cm.

Lom je zaústěn do vjezdového zhlaví a má vlastní remízu pro vozidlo zajišťující přistavování a odvoz vozů.
Přílohy
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-02.jpg
viditelné tratě
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-02-1S.jpg
1. suterén
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-02-2S.jpg
2. suterén
lajblt

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 27 pro, 2012 9:15 pm

Ahoj Tome, to je taky super reseni. Hlavne ty dve patra odstavnych nadrazi. Ja jsem taky zkusil neco prekreslit do wintracku. Vychazim z Milanova planku, ktery se mi hrozne libi. Akorat jsem nadrazi Drinov posunul dale a narovnal. Rozdil od Milanova planku je most pres dvojkolejku a pridal jsem si vlecku na pilu jako odbocku ze sire trati. :D Lom jsem napojil na posledni kolej a postavil ho ke kraji. Vedle nadrazi muze byt bud nejake vlecka (pivovar, ocelarna, cokoliv) a nebo kompletni depo. To se jeste uvidi. Ale rad bych vychazel z Milanova planku. Jenom to nadrazi nejak doupravit. Ta pila tam byt nemusi, aby to nebylo moc preplacane. Chtel jsem videt, jak to vypada. :mrgreen:
Přílohy
Drinov2.jpg
Drinov2.jpg (58.49 KiB) Zobrazeno 5305 krát
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » čtv 27 pro, 2012 9:32 pm

Ahoj Jirko, ta odkrytá dvoukolejka ve středu na mě působí dost divně - nejhlubší místo zrovna uprostřed?
Pokud budou staniční koleje rovně, dostaneš se tak na 80 cm - hádám správně? To by nebylo ani na oblíbené Brejle a 3xY.

Trochu jsem ještě upravil ten předchozí plánek - staniční dopravní koleje teď mají užitečnou délku 140 cm. Poloměry jsou (2-1-3-5 = R550-R600-R643-R686). Minimum je R353 v "esíčku" a ve skryťácích. Na dvoukolejce je ve viditelné části R500-R543, ve skryťácích R353-R396.
Přílohy
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-02-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod milan ferdián » čtv 27 pro, 2012 9:38 pm

lajblt píše:Ahoj Jirko, ta odkrytá dvoukolejka ve středu na mě působí dost divně - nejhlubší místo zrovna uprostřed?
Pokud budou staniční koleje rovně, dostaneš se tak na 80 cm - hádám správně? To by nebylo ani na oblíbené Brejle a 3xY.

Trochu jsem ještě upravil ten předchozí plánek - staniční dopravní koleje teď mají užitečnou délku 140 cm. Poloměry jsou (2-1-3-5 = R550-R600-R643-R686). Minimum je R353 v "esíčku" a ve skryťácích.

Kdyby chvíli posečkal,až mi vyjde čas,tak celá pointa dvojkolejky a odbočky je o něčem jiném,než se zde zatím prezentuje.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 27 pro, 2012 9:42 pm

Tome, mne jde spise o to, ze bych nechtel rezat koleje v prechodu mezi segmenty v jinem nez kolmem uhlu. Prece jenom moje manualni zrucnost je v tomto oboru dost zaostala :lol:

Milane, ja prece jeste nestavim, ja si zatim jenom tak hraju. :lol:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » čtv 27 pro, 2012 9:44 pm

Málem bych zapoměl,chybí vám k celkovému obrazu kolejiště střední skrytá část. :twisted:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » čtv 27 pro, 2012 9:45 pm

I Ty jeden, co sis to na mne pripravil? :mrgreen: :mrgreen:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » čtv 27 pro, 2012 10:31 pm

Já vím, vydrž, Milane. Otočil jsem odbočku podle tebe, ale musel jsem udělat drobné úpravy v podzemí kvůli tobogánu - ten je teď částečně tříkolejný. A kolej "staré" tratě připojuju do odbočky z vnější strany, aby vyšel rozplet do Dřínova a nekolidovalo to s dvoukolejkou do skryťáku (2. suterén).
V "suterénu" je oranžově trať do Dřínova, červeně stoupání ze SN, modře klesání do SN (2. suterén).
Úrovně zůstávají - 2. suterén -240 mm, 1. suterén -120 mm, odbočka 0 mm, Dřínov +60 mm.
Přílohy
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-04.jpg
upravená viditelná trať
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-04-1S.jpg
upravený 1. suterén
lajblt

Příspěvekod chameleon » čtv 27 pro, 2012 11:01 pm

milan ferdián píše:Málem bych zapoměl,chybí vám k celkovému obrazu kolejiště střední skrytá část. :twisted:

Na tu jsem zvědavej, kam jsi ten Jirkov nacpal ;-)
chameleon

Příspěvekod Lubomír » pát 28 pro, 2012 9:24 am

No já tedy nevím, školy nemám, ale...
Zatímco návrh kolejiště s úrovňovou odbočkou regionální tratě na dvoukolejné trati a koncovým nádražím na odbočné regionální trati my příjde jako geniální nápad bez jediné chyby, zatímco druhý "nápad" mírně sklouzává k nesmyslnému vlakodromu.
Lubomír

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 28 pro, 2012 1:18 pm

Ok, poseckam tedy jeste a nebudu se zatim poustet do zadnych dalsich cmaranic, to slibuju, jakoze ja se jmenuju ja :lol: :lol:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » pát 28 pro, 2012 3:33 pm

Chápu tě, Jirko. Sám zatím stavím ze segmentů stejně - u jedné koleje bych si možná troufnul, ale už u čtyřkolejné stanice, co mám rozestavěnou, jdu z dílu na díl jen kolmo. Zkusil jsem plánek upravit, aby všechny koleje přecházely kolmo. Ale stejně by mě zajímalo, co chystá do nového roku Milan. :)
Přílohy
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-05b2.jpg
_modely.biz-Jiri-Dvoracek-novy-05b2-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 28 pro, 2012 4:49 pm

No ja su taky zvedavy, cim mne Milan prekvapi. Uz ten planek, co mi vytvoril, je uplne suprovni. Jenom to chce trosku predelat to nadrazi, abych zaplnil oba dva segmenty. :wink:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » sob 29 pro, 2012 10:23 am

odb.Jezero/žst.Dřínov epocha V/VI TT/1:120 2450*1220 PILZ-TT-15°

Není s čím překvapovat.Zde jen pro doplnění střední díl a filosofie tématu.
Jedná se o zmodernizovanou dvojkolejnou elektrifikovanou trať v Krušnohoří.Na tratí leží odbočka Jezero,kde její levá část na staré nákladové nádraží Chomutov již neexistuje.Trať z odbočky pokračuje jako jednokolejná přes žst.Jirkov a končí s otevřeným koncem v žst.Dřínov.Stanice Dřínov je navržená z důvodu délek staničních kolejí jako středně velká.SŽDC ale již zbouralo dvojkolejnou remízu a sneslo výhybky i část kolejiště lokomotivního depa.Pod sněhem se rýsují jen zbytky ještě někde kolejových polí a jáma zrušené točny.Naproti nahoře byla ponechána jen remíza motorových vozů,která slouží k deponování a k dotankování motorových lokomotiv.Jelikož je zde aktivní vlečka do lomu (napojení dole napravo),tak zde jsou velmi často k vidění ve stanici vysokovýsypné čtyřosové nákladní vozy Sas.Trať v minulosti pokračovala dále okolo významného rekreačního střediska.Zde se rozkládala jezerní plocha,velmi oblíbené výletní místo a s pohledem na zámek Jezeří,který dones majestátně vzhlíži na krajinu.Dnes již značně zdevastovanou.
Mezi stanici Dřínov a odbočkou Jezero je vložena oboustranná obrazová kulisa.Ta umožnila nezávislé napojení odbočky na trať.Celé kolejiště je přístupné pro provoz ze všech stran.Konstrukce kolejiště je již nahraně únosnosti pohledu na provoz na této velmi oblíbené ploše.
Z mého pohledu mi již připadá krajina dosti již sevřena stanici Dřínov a to svým tvarem,aby byly dodrženy ony užitné délkové míry dopravních kolejí.
Přílohy
Jezero_Dřínov_112.jpg
Kopie - Jezero_střed.jpg
odb.Jezero_I.patro.jpg
Kopie - odb.Jezero_skrytá Chomutov.jpg
Jezero_střed_010.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště