Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod mizl » úte 30 říj, 2012 12:32 pm

Jak už psal cernos. Podle mě ( a jiných uživatelů tohoto diskuzního fóra ) je nejlepší pro osvojení modelářských technik, tvořit zkušební diorámata. Já jsem si například zkoušel statiku na tomto : http://mizl.rajce.idnes.cz/Zkusebni_diorama_2011/ . Výsledek sice není nic moc, ale na první pokusy to stačí. Pokud uděláš dioráma funkční, můžeš je pak poskládat k sobě a zajezdit si na nich. V podstatě by to bylo, jako malé moduly. Je to jen nápad. Navíc při stěhování je s nimi mnohem lepší manipulace a jsou skladnější.
Rozhodně bych v žádném případě hotové kolejiště nekupoval. Neměl bych z něj takovou radost, jako když si ho postavím sám.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 30 říj, 2012 2:20 pm

Ahoj, ja si tedka do Vanoc budu hrat s tim vsim materialem, co jsem si objednal pres net. Pokusim se modul s lomem privest k dokonalosti a pritom si vyzkouset ruzne postupy. Dioramata (ani jejich funkcni forma) nejsou to, co by mne naplnovalo. Kod kdyz mam objednanou lokomotivu rady 230 a petivozovou soupravu rady 560, tak by byla skoda, aby mi to stalo nekde ve skrini. Asi zkusim ty Menhartice, vypada to hodne dobre a clovek si tam i vyhraje. Jenom nevim, jak s tim nadrazim. To puvodni se mi zdalo male a kdyz uz mam ty ramy na 245x125 cm, tak aspon jeden zatim vyuziju. :lol: Uvidime, co na to ostatni. Penize a prostor nejsou problem, tady je problem spise v me manualni nezrucnosti. Elektronika jeste ujde, ale ta krajinotvorba, to je des a bida :lol: :lol: Jeste mne napadlo, ze bych to nadrazi pojal tak, abych ten modul s tim lomem pak mohl treba propojit na prave zhlavi :mrgreen:
Přílohy
Jirka - Menhartice - wintrack.jpg
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » úte 30 říj, 2012 2:30 pm

Chudák Menhartice,dáváte jim kluci ale zabrat :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 30 říj, 2012 2:48 pm

Netřeba házet flintu do žita po prvních nezdarech. :D Mně zase nejde moc nebo spíš vůbec :lol: elektronika a to nemluvím o tom,že bych se snad pustil do stavby jakéhokoliv modelu. :mrgreen:
Mrkni se na tyto stránky http://www.shimiland.info/ já tam našel spoustu inspirace a kolega tam má poměrně zeširoka popsány i různé pracovní postupy.
Ať se Ti daří.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 30 říj, 2012 2:51 pm

No, ja uvidim do Vanoc, jak moc se mi podari vylepsit ten stavajici modul s lomem. Travni koberce nahradim statickou travou, ten les se pokusim nejak predelat a nebo vylepsit, stejne jako tu krizovatku. Opernou zed nahradim kupovanou a pak sem hodim nejake foto a uvidi se :twisted: :twisted:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 30 říj, 2012 3:31 pm

Ty tepichy nemusíš hned vyhazovat :D dá se to doplnit různými fóliážemi,keříky,hlínou a já nevím čím ještě.Jehličnany taky můžeš upravit,dokonce tady někdo ukazoval návod jak na to.Na zahuštění lesa na Tvém kolejišti budou ještě dobré,molitanové listnáče holt prodej,ty jsou opravdu k ničemu.A pokud máš peněz habakuk :D tak se mrkni sem http://www.noch.de/de/
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 30 říj, 2012 3:40 pm

Ktere stromky mam vyhodit? Ty stare, opelichane s zeleznym koleckem dole? Ty jsem vyhodil. A nebo ty nove, co jsem si ted objednal z neumodel.cz? :D No on noch a modelscene jsou asi jedini vyrobci, co se tady daji sehnat :D :D
Jiri Dvoracek

Příspěvekod workous » úte 30 říj, 2012 10:32 pm

Ahoj Petře, toto jsou stromky co kupuji na burze v Praze myslím , že vypadají pěkně a nejsou ani moc drahé....a neni to ani NOCH nebo Modelscene ..myslím , že to jde i vyrobit návodů je tu spoustu například u Houmra to je borec přes krajinu. Myslím, že při stavbě je dobré nepoužívat hotové výrobky,ale pokud to jde tak si něco vyrobit a tak.
Přílohy
stromky.jpg
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod radekkrupka » pát 02 lis, 2012 1:24 pm

Jirko, kritiku je třeba brát jako pozitivní věc :) Není třeba kvůli tomu nespat. Nepíšeme si tady proto, abychom ty ostatní zostudili, ale naopak vybudili k lepším výkonům :)

Jak řekli kolegové - na ozkoušení technik stačí diorámko. Koukni na obrázek, k vytvoření tohoto stačilo pár věcí. To máte polystyren, nožík, disperzní lepidlo, foliáže, kus koleje, modelářskou hmotu (DASka), štetec a pár barev a patinátorů. Dělal jsem to poprvé, jsem od přírody antitalent na ruční práce, a nakonec to nedopadlo tak špatně. Není se čeho bát!

Pár fotek je tady http://rak.grasski.net/rak-tt/diorama/diorama.htm a na konci máš odkaz na galerii s celým postupem.

Obrázek
radekkrupka

Příspěvekod workous » pát 02 lis, 2012 3:20 pm

Ahoj Radku, moc pěkný taky si budu muset něco takového pořídit na focení a tak :)
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 02 lis, 2012 5:27 pm

Nebojte se, panove, troska kritiky jeste nikoho nezabila. Vzal jsem si Vase rady k srdci a budu se snazit do konce roku privest k dokonalosti ten modul pomoci foliazi, stromku, barev a patinatoru :lol: V lednu se rozjede stavba kolejiste v puvodni verzi. Nic proti Menharticim, ale ja potrebuju velke viditelne nadrazi :mrgreen: Objednal jsem vsechny mozne i nemozne veci. Dokonce jsou tady k dispozici i tzv. learning kit pro vsechno mozne. Takze si to vsecko v klidu vyzkousim a pak se vrhnu do stavby. Stejne to neni nikam na vystavu a dulezite je, aby se to libilo hlavne mne :lol: :lol:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » stř 14 lis, 2012 5:04 pm

Zdravim,

tak opet zmena planu. Podarilo se nam najit bydleni, kde budu mit na vlacky svuj vlastni pokojik a kde se pohodlne vlezu se svymi rozmery, takze pokracuju v puvodnim projektu :P Aspon nemusim Milanovi nicit jeho Menhartice. :D

Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 16 lis, 2012 5:07 pm

Dobry vecer,

takze oba dva hlavni ramy jsem zatim nechal u ledu a budu si chvili hrat s lomem, abych se zdokonalil v praci s ruznymi materialy. Drive, nez mi vsak prijde objednany material, foliaze, staticka trava a ostatni, jsem vyrazil do prirody a zkusil si na panel polozit nanecisto par daru od matky prirody. :lol: No neni to zadna slava. Ale asi o hodne lepsi nez to, co jsem tam mel drive :D Vice na

http://www.jiricek09.rajce.idnes.cz/Hry_s_prirodou/

Jirka
Přílohy
Pokus prirodou.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 17 lis, 2012 9:35 pm

Dobry vecer,

tak po nastudovani a straveni mnoha a mnoha dalsich obrazku a pracovnich postupu jsem se rozhodl, ze uplne od zakladu zmenim celou stavbu. Moc se mi libil prispevek od Radka, kde byla uplne jako pro blbce popsana stavba maleho dioramatu. Konecne jsem asi pochopil o co v zeleznicnim modelarstvi jde. :D Stavba bude probihat tak, ze na zakladni ram z preklizky 18 mm budou naskladany polystyrenove desky o tloustce 2,5 cm a postupne z nich pomoci pajky a sady modelarskych nozu tvarovana krajina. Dneska jsem stravil skoro cely den pozorovanim toho, co jsem stvoril. Je to cele nejake vsechno v rovine a i ty stromky, co jsem koupil jsou uplne k nicemu.

Takze preklizku a polystyren budu kupovat tady: http://www.buildingmaterials.co.uk

Kolejivo, stavby a dalsi veci: http://www.modelyvlacku.cz (prece jenom je to u nas o hodne levnejsi, i kdyz postovne stoji za to)

Stromky a foliaze zde: http://www.romanbezucha.cz (musim jeste zjistit, jestli je schopny mi to posilat do Anglie)

Zalozni zdroj pro barvy, material a ostatni potreby: http://www.ontracks.co.uk (tady je aspon postovne zadarmo)

Nejdrive si na par tydnu odletim na dovolenou a necham to vsechno ulezet v hlave. :D Hned jak se vratim, tak si tady obehnu realitky a vytisknu si planky v meritku 1:1. Jinak planek jsem trosku pozmenil a doplnil o reku. Jak jsem si to dneska prohlizel, tak jsem si rikal, co je to za blbost, ze tam mam vodopady a voda nema kam odtekat, ze? :)

Kdyby mel jeste nekdo tip na nejaky dobry internetovy obchod, tak budu rad. Zatim dekuju za trpelivost, co se mnou mate. Urcite si vetsina z Vas uz vytrhala vlasy, kdyz videla, co jsem stvoril. :D No Milan urcite, kdyz videl, jak jsem mu chtel zkazit Menhartice. :D

Jirka
Přílohy
Jirka+Tomas-Final.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod czhunter » ned 18 lis, 2012 9:50 am

Čtyři nádraží? A není to málo, Antone Pavloviči?
czhunter

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště