Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod E27 » sob 20 říj, 2012 6:42 pm

Ahoj, vidím, že mi ide niekto do kšeftu s priemyslom :D
Ale páči sa mi to, doporučujem vymeniť stromčeky. Písal si o nejakých objednaných, ja napríklad využívam od model-scene.
E27

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 20 říj, 2012 7:01 pm

Ahoj, neboj, listnate stromecky jsou na ceste a prijdou mi pristi tyden. Tyhle jsou asi 15 let stare, opelichane a naprosto se pro kolejiste nehodici. :D :D Slouzi jenom jako kulisa :) Zkusim ten stary molitan z nich oskubat a pomoci listi od modelscene je nejak zprovozuschopnit, abych je nemusel vyhodit uplne :lol:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 26 říj, 2012 11:01 am

Zdravim,

dnes dopolednen dorazil balicek z CR. Stromecky vymeneny, drazni a poulicni lampy na svych mistech, dokoncena pokladka silnice :D :D Stromecky a keriky od firmy Neumodel zatim nejsou pevne pridelany, to si necham na pracovni dobu :) Neni nad to, kdyz je sef dva tydny v USA a necha Vas bez dozoru :twisted:

http://jiricek09.rajce.idnes.cz/Modul_s_lomem/

Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod cernos » pát 26 říj, 2012 11:27 am

Ahoj Jirko,
od koho jsou lampy? Díky, Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 26 říj, 2012 11:50 am

cernos píše:Ahoj Jirko,
od koho jsou lampy? Díky, Lukáš

Ahoj, taktez Neumodel.cz .. cena jedne cca 66,- Kc :) Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 27 říj, 2012 5:04 pm

Ahoj,

tak jsem si zkusil par nocnich fotecek z mobilu. Lampy ani stromecky zatim nejsou napevno pridelany, nebot cekam jeste na posledni balicek :D Sice se to vubec nepriblizuje kvalite na jakou jste zvykli, ale nejak zacit musim. :lol: :lol:

http://jiricek09.rajce.idnes.cz/Modul_s ... .19.12.jpg

Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod radekkrupka » ned 28 říj, 2012 7:47 am

Pár doporučení, po shlédnutí níže zobrazeného obrázku. Takhle nějak vypadaly kolejiště před 30ti lety (a pouze některé). S použitými materiály a surovinami nic moc lepšího nedosáhneš, ale i tak, pokud chceš dosáhnout daleko lepšího výsledku:

- silnice - zkus udělat vlastní a ne kupovaný polotovar. Návodů i na tomhle fóru najdeš dost.
- travní koberec - použitím foliáže nebo statické trávy získá vegetace úplně jinou dimenzi. Navíc koberec svou barvou ostře kontrastuje s další zelení - jako by byl z jiného ročního období
- stromy - listnaté bych asi rovnou vyhodil, zvlášť s ohledem na ty viditelné "kolečka" u kořene. Buď se dají vyrobit samodomo, nebo zkus lepšího výrobce (model scene, ...)
- jehičnaté - jsou tam jak ve školce. V přírodě jsou víc náhodně, v různých skupinách, různě velké, ... a nepokrývají danou plochu takhle rovnoměrně...
- a už jen dodatek - myslíš, že by náklaďáky z lomu na křižovatce odbočily přes ten pravý úhel a nezbouraly tu lampu? Ona i ta tráva v rohu by byla rozježděná do bláta :) A co teprv ty stopčáry na silnici, až za přechodem? Chudáci chodci :) A přechod jim navíc končí na trávníku 8)

Ber to jako motivaci do budoucna :)

Obrázek
radekkrupka

Příspěvekod czhunter » ned 28 říj, 2012 8:19 am

Ještě bych doplnil:
pozor na měřítko ... ona ta opěrná zeď vzadu má jednu "cihličku" velkou asi jako půl vagónu. To bych chtělo velký jeřáb od pana Liebherra aby to postavil.

Ta křižovatka by v reálu nešla projet ani osobákem (auto se neotočí na pětníku ... proti vlaku sice jo, ale přesto ... ne), natož náklaďákem.
czhunter

Příspěvekod mizl » ned 28 říj, 2012 9:56 am

Trochu Radka doplním ....

radekkrupka píše:- travní koberec - použitím foliáže nebo statické trávy získá vegetace úplně jinou dimenzi. Navíc koberec svou barvou ostře kontrastuje s další zelení - jako by byl z jiného ročního období

Radek má pravdu předsedo !! I já jsem se nachytal a zakoupil travní koberec. Když jsem koberec viděl po rozbalení, zahodil jsem ho někam na dno do krabice s materiálem na kolejiště.

radekkrupka píše:- stromy - listnaté bych asi rovnou vyhodil, zvlášť s ohledem na ty viditelné "kolečka" u kořene. Buď se dají vyrobit samodomo, nebo zkus lepšího výrobce (model scene, ...)

Listnáče se dají v celku jednoduše vyrobit. Mallý postup jsem uveřejnil na mém webu. Samozřejmě, že tento postup není jediný striktně daný jak na to: http://kolejistett.webnode.cz/postupy/s ... ch-stromu/ . Jehličnany od Model Scene vypadají také o hodně lépe ... Sám je používám na mém kolejišti ve výstavbě ... :wink:

radekkrupka píše:- jehičnaté - jsou tam jak ve školce. V přírodě jsou víc náhodně, v různých skupinách, různě velké, ... a nepokrývají danou plochu takhle rovnoměrně...

Radku, ber to jako ironickou poznámku. U nás na Mostecku jsou všechny stromy vysázené pěkně do pravidelných řádek. Je pravda, že daná zalesněná lokalita je po rekultivaci výsypek po povrchové těžbě hnědého uhlí. Třeba Jirka chtěl také znázornit rekultivaci :mrgreen: :-D.

radekkrupka píše:- a už jen dodatek - myslíš, že by náklaďáky z lomu na křižovatce odbočily přes ten pravý úhel a nezbouraly tu lampu? Ona i ta tráva v rohu by byla rozježděná do bláta :) A co teprv ty stopčáry na silnici, až za přechodem? Chudáci chodci :) A přechod jim navíc končí na trávníku 8)

Jirko, na tento nedostatek jsme tě již upozorňovali dřív.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 28 říj, 2012 11:11 am

Nevím kolik jsi za ty stromky platil,ale pokud se Ti nechce vyrábět vlastní a Modelscene se Ti zdají drahé,tak se zkus podívat na tohle: http://shop.jmdetail.com/product.php?id_product=89
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jiri Dvoracek » ned 28 říj, 2012 1:09 pm

Zdravim panove,

no dali jste mi to pekne sezrat, jen co je pravda :lol: :lol: Takze si to ted s Vama vyridim pekne postupne :)

a) silnice - zustanu u kupovanych. Co se tyce te krizovatky, tak ji predelam do realnejsi podoby. Uz to mam zhruba v hlave. :idea:

b) listnate stromecky - jak jsem jiz nekolikrat psal, tak ty stromecky s tim zelenym zeleznym koleckem dole tam byli jenom na ozdobu a hned jsem je po obdrzeni novych vyhodil. Stromecky a kere, ktere jsou tam ted, tam nejsou na pevno pridelane a tudiz ta hneda imitace korenu pujde klestemi olamat a stromky a kere budou navrtany do desky 8) Zkusil jsem tyhle od neumodel.cz a docela ujdou a jsou za prijatelnou cenu. Co se tyce stromku od modelscene, tak Ty jsou v planu na zbytek kolejiste. :)

c) travni koberce versus foliaz - je mi jasne, ze se tahle metoda pouzivala jeste v modelarske dobe kamene. :D Travni foliaze jsou jiz nakoupene (lesy, louky, vodopad, polom apod.) Vyber je tady opravdu prestry a budou nanaseny postupne pri tvorbe. Skoda, ze jste si vybrali zrovna sto let starou fotku. Mezi koleje a les prijde jeste ta foliaz, eventuelne nejake boruvci apod. :) Les bude jeste dovybaven posedem, lesni zveri atd.

d) operna zed - tolik negativnich ohlasu na ni jsem opravdu necekal a sami vidite, jak to dopada, kdyz se snazim sam neco vytvorit. Proto jsem zavrhl i vlastni tvorbu silnic, o stromecky se radeji ani pokouset nebudu. Sama operna zed bude jeste nahrazena timhle:

http://www.ontracks.co.uk/index.php?pag ... &catID=756

Jinak Vam samozrejme vsem moc dekuji za postrehy, velice si toho vazim. Tak prosim jen dal do mne. :oops:

S pozdravem

Jirka
Jiri Dvoracek

Příspěvekod jirmicz » úte 30 říj, 2012 8:26 am

myslím si že je lepší udělat silnici z tvrdého kartonu a pak buď barvou přímo asfalt nebo se může improvizovat temperama. každorádně v ČR je silnice samá díra a záplata. používám na to úplně jemný písek který pak dobarvím černěji.
jirmicz

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 30 říj, 2012 11:21 am

Zdravim panove,

takze diky Vam a po Vasi, musim uznat naprosto opravnene kritice, jsem celou noc nespal a premyslel jsem, co dal :lol: V podstate mam nasledujici moznosti:

a) pokracovat ve stavbe soucasneho kolejiste s tim, ze kvalita asi nebude na urovni. :)
b) odlozit stavbu na dobu, az se moje modelarske schopnosti zvysi a soucasny planek si postavit pozdeji a zatim nasporenou castku cca 100 tis bud:
b1) investovat nekam jinam (dovolena, nove auto, sporici ucet,...)
b2) koupit si jiz hotove kolejiste a nebo si jej nechat postavit ( napr. http://inzerce.modelbazar.cz/zeleznicni ... kolejiste/ - jedna se o to kolejiste v tvaru L za cca 65 tisic od Pavel Kotek)
b3) postavit si kolejiste mensich rozmeru (napr. Menhartice s elektrifikovanou dvoukolejnou trati), na kterem se naucim poradne pracovat s dostupnym materialem a soucasnymi technologiemi a pak jej treba dam casem detem, pokud nejake budu nekdy mit. Viz prilohy. Trosku jsem si upravil skryte nadrazi pridanim jedne kolejove spojky a 40 cm na sirku, jenz jsou navic jsem rozsiril o prumyslovou zonu. Akorat nevim, jak ji napojit na to nadrazi, ktere jsem rozsiril o jednu kolej. :)

Tak a ted babo rad. :D S pozdravem

Jiri Dvoracek :mrgreen:
Přílohy
Jirka - Menhartice - viditelne.jpg
Jirka - Menhartice - skryte.jpg
Jiri Dvoracek

Příspěvekod cernos » úte 30 říj, 2012 11:35 am

Na osvojení si pracovních postupů je podle mě nejlepší nějaký modul nebo jen diorámko. Sám mám takové nepublikovatelné "dioráma", kde se učím dělat se styrodurem, DASkou, statickou trávou, moukou apod. Radši to zmrším tam než se to pak pokoušet pracně opravit na ostrém kolejišti. Pak taky vzniklo několik kusů styroduru (skála, zdivo, tunelový portál) který už jsou někde na smetišti, nebo prostě jen kus kartonu posypaný přesátou hlínou na hnědý balakryl a hraní si se statikou.
Jinak až dostavím (jestli vůbec, ale rád bych :D) kolejiště na kterým teď pracuju a až se přestěhuju do snad jednou postavenýho baráčku, začnu s modulama. Z počátku jsem je vyloženě nechtěl, ale teď vidím, že je to asi nejlepší možné řešení. Člověk nemusí přemýšlet nad krajinou komplexně (prostě mě napadne nějaký zajímavý detail, tak si pro něj prostě udělám rovný díl a tam ho plácnu), layout si můžu kdykoliv změnit (samozřejmě je potřeba místo) a pokud se dodrží nějaké normy, lze s tím jít i na setkání. Moje kolejiště tak jak je teď je zajímavé na provoz, ale už méně zajímavé pro děti. "Tatí, kam ten vláček zmizel a kdy zase vyjede?" SN a vratná smyčka v něm je super, ale to děti neocení. Pro ně bude lepší stanice na modulech a k oběma zhlavím bude připojený modul jednoduché vratky. Tam si toho vláčku užijí mnohem, mnohem víc... Myslím že to by šlo udělat i do paneláku, viz tuším Mizl-ovo kolejiště v obýváku.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 30 říj, 2012 11:50 am

Ja jsem to spise myslel tak, ze bych si postavil Menhartice podle Milana a to by mi na hrani tak na par let vystacilo. Bud bych ho potom prodal, nebo schoval a az deti vyrostou, tak jim ho pak dal. Ale zatim ho potrebuju ja, abych si taky pohral :D :D Do modulu se mi fakt nechce, co navic s modulem tady v UK a nebo segmentove kolejiste. Spise neco na pevno, protoze pritelkyne planuje nas presun behem cca 2 az 3 let do Londyna, tak bych si ho jenom zabalil, nalozil do Transitu a prevezl. :lol: :lol: Jinak pokusu s materialem jsem mel taky uz nespocet. Ani to popelari nestacili vyvazet :lol: :lol:
Jiri Dvoracek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště