Malé kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malé kolejiště

Příspěvekod E27 » pát 21 zář, 2012 7:48 am

Zaňuchal som priemysel... :shock:

Ono kiplora a portál štôlne nie je moc ok, tam by som dal nejaký ten bánsky huntík ako používam ja :roll:
Chcem sa opýtať na rozchod koľají, uniklo mi to asi a čo to všetko má predstavovať tá drážka. Keď by tam mali byť dva portále (štôlne), tak by som spravil jednoduchý ovál a možno jednu výhybku na odstavenie alebo do depa. Poskytnem foto z nemeckého fóra, kde chodím a zisťujem všetko o banských a priemyselných úzkych dráhach a zaujala ma taká vec, čo by bolo dobré aj pre teba ako námet. Tam sa bude jednať o banskú drážku ako ovál, kde vylezie vláčik zo štôlne, prebehne do výsypky a následne vojde do štôlne. Z výsypku ide nákladná lanovka.

Obrázek
E27

Příspěvekod chameleon » pát 21 zář, 2012 9:55 am

fulda píše:Poslední otázka, na kterou si nedokážu odpovědět je, jestli mám použít origo dlouhé vyhybky a nebo se zbláznit a modelovat si vlastní s tím tramvajovým obloukem.

Jak jsem si tak všimnul, tak těch pár lidí co si tu někdy stavělo vlastní vyhybky pokaždé došlo k závěru že jednou to stačilo.

Co myslíš těma "dlouhýma" výhybkama? Myslíš délku 110mm?
Pokud si nechceš stavět výhybku svépomocí, a cena kolem 32EUR je pro tebe akceptovatelná, tak si můžeš např. u Conrada koupit Rokuhan výhybku o délce 55mm a dokonce s vestavěným přestavníkem - viz zde
Ta je podle mě na vlečky ideální... :wink:
Přílohy
rokuhan.jpg
rokuhan.jpg (25.23 KiB) Zobrazeno 5583 krát
chameleon

Příspěvekod fulda » pát 21 zář, 2012 10:11 am

Trochu jsem se chtěl přiblížit tomuto: http://www.mapy.cz/s/5dtD
Trochu jsem doplnil komentář k tomuto pohledu: http://www.mapy.cz/s/5dul
Obrázek

1) vjezd do štoly (jenom poznámka, ve štole se jezdilo jen kousek, uvnitř byla vyhybka, takže mašina objela vagóny a vracela se pozadu, nikoli otočená)
2) výklopna - hlavní smyčka vede pod, pro vyklápění se najíždělo vlevo ke koleji která byla "na kolmo", byla na ní jednovagónová točna a každej vagón se tahal po jednom vrátkem do výsypky. Ta se dala přestavit tak, že buď kamení padalo do náklaďáku pod a nebo do lanovky, která vedla až na nádraží.
3 a 4) koleje na které se odstavovaly vagóny - osobní na jednu stranu, nákladní na druhou. Těch kolejí je víc vedle sebe
5) koleje před budovou pro lokomotivy, s montážní jámou
6) kolej která vede k dalším zařízením a dalším štolám

Takže pokud si to hodně zjednoduším, tak mi zůstane jen ta vratka jako funkční a pak nefunkční točna a kolmá kolej na výklopnu. Možná ještě nějaké odstavné koleje, ale taky nefunkční.

Co bude jako prohřešek je, že pokaždé vyjedu z dolu "uhlím dozadu", což neodpovídá realitě, ale nechce se mi to řešit.

chameleon: Vyhybka rokuhan je přesně to co hledám, jdu se naučit nakupovat od německého conrada. Ten přestavník bych ani nepotřeboval, mám dost rád svoje serva. Ale cena je podobná märklin vyhybce bez přestavníku a já budu potřebovat jen dvě, takže to není žádnej problém.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod chameleon » pát 21 zář, 2012 11:06 am

ještě jsem si vzpoměl, že v ČR prodává Rokuhana happymodel, viz ceník zde, ale výhybky které se ti líbí nemá skladem (97022+97023)
chameleon

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pát 21 zář, 2012 11:47 am

Ja nakupuju jenom u Conrada a jsem maximalne spokojen :D :D Posledne jsem si objednaval vodive a nevodive spojky a takove male veci dosly v krabici jako od Ratha :D :D :D
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod KaRei » pát 21 zář, 2012 11:53 am

Takže namísto balícího papíru vystláno miliónama? Tak to si od něj hned něco objednám :D
KaRei

Příspěvekod fulda » sob 11 led, 2014 6:47 pm

Pro pobavení - trochu čínské vegetace na mojí skále.
Obrázek

Bohužel se manželka nedostatečně připravila na tvorbu stromků a nemá dost laku na vlasy, abych to trochu oživil purexem.
Až si ho zítra koupím, tak také naladím stromy aby rostly nahoru a ne kolmo k podkladu.
fulda

Příspěvekod fulda » sob 24 kvě, 2014 8:03 pm

Nastěhovali se mi sem čundráci a uř pečou psa.
Přílohy
kol3.JPG
kol2.JPG
kol1.JPG
fulda

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště