workous - návrh Lajbl - roh v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: workous - návrh Lajbl - roh v HO

Příspěvekod Ferda » sob 25 srp, 2012 5:59 pm

lajblt píše:...Psal jsi, že budeš kolejiště ovládat digitálně. Osobně si myslím, že je zbytečné pokoušet se ovládat v tomhle případě digitálně výhybky - stačí obyčejný pult s tlačítky, přímo připojenými k motorickým přestavníkům. Je to mnohem rychlejší než lovit výhybku na Multimyši nebo podobném zařízení a neskonale levnější než digitální ovládací pult, Zhlavík nebo PC s Train Controllerem. Pomocí kontaktu ohlasu na přestavníku jde vyřešit i ta jednoduchá závislost mezi výhybkami a odjezdovými návěstidly a to až do úrovně II. kategorie zabezpečovacího zařízení včetně.

Myslím, že neskonale levnější při 12ti vexlích výjde Fuldovo TCO a serva. Zvlášť pokud má digitální centrálu. Mikrospínačů pro ohlasy může instalovat kolik bude potřeba.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod workous » sob 25 srp, 2012 6:46 pm

Zdravím, to se týká ovládání výhybek mám z předchozícho kolejiště od Roca dva dekodéry na 16 výhybek, takže to je vyřešené a funguje to na 100%. Výhybky Geoline mají přestavníky pěkně schované pod výhybkou odpadají mi problémy se servy apod.Ještě mám v šuplíku dekodér na tlačítka možno ovládat výhybky pomocí adres.Takže pokud vytvořím pultík s tlačítky mělo by o makat.TC mám v demoverzi Silver asi jako spousta jiných do plné verze za cca 8000 se mi zatím nechce koruny jsou stále potřeba jinde :).Slyšel jsem , že se dá koupit TC verze 5,6 licenční číslo......ale to bude asi jen pro vyvolené...:)
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod workous » sob 25 srp, 2012 7:07 pm

Bez návěstidel by mi to přišlo smutný, takže bych volil variantu II.
workous

Příspěvekod lajblt » sob 25 srp, 2012 10:39 pm

Tak to ti budou stačit dvě mechanická jednoramenná návěstidla vzor ČSD, k nim 2 přestavníky a 4 tlačítka. Osobně by se mi líbilo ovládání paměťovým drátkem.
lajblt

Příspěvekod workous » ned 26 srp, 2012 8:07 am

Máš na mysli , že budou ovládány bez návaznosti na provoz? Pokud to bude jak píšeš, tak mi to tak přijde tlačítka budou přepínat stav.....Mám ve svých zásobách koupeno cca před pěti lety dvouramenné návěstí - digitální od Viessmann přidělí se mu adresa a je to.Umí i napájet určitý úsek. Mám jen problém, že to funguje pokud je TC.TC je fajn, ale někdy to chce jen zapnout a jezdit procedura s PC není vždy ok.Nevím jestli to dobře popisují prostě autoamatika PC je fajn, ale chtělo by to nakombinovat, aby to šlo i bez PC :) protože pokud bude něco v SN tak bez automatiky bude kolize :) na to šup všichni to asi známe.
Naposledy upravil workous dne pon 03 srp, 2020 8:03 pm, celkově upraveno 1
workous

Příspěvekod workous » ned 26 srp, 2012 8:25 am

Pokud (myšlenka) bude kolejiště ovládno přes TC, tak každý izolovaný úsek od výhybky k výhybce má možno přidělit semafór(návěstidlo) a tím by to bylo vyřešeno musím se mrknot na Lokopina on to má perfektně zmáknuté.Shimi má také osazeno návěstidly a vypadá to dobře.
workous

Příspěvekod lajblt » ned 26 srp, 2012 8:40 am

Dvouramenná návěstidla bohužel na tomto kolejišti bohužel nikde neuplatníš. :( Odjezdová návěstidla jsou u nás od r. 1953 pouze jednoramenná.
Osazovat toto kolejiště návěstidly jako na reléovce je zbytečné. Už s ohledem na dovolenou rychlost na spodním zhlaví - nikdy nemůže být vyšší než "40 km/h".

Pokud si to přesto nenecháš rozmluvit, budeš potřebovat:
1. spodní zhlaví:
- 3 čtyřsvětlová sloučená odjezdová návěstidla (Z-Č-B-Ž)
- 4 trpasličí seřaďovací návěstidla (B-M)

2. horní zhlaví
- 2 čtyřsvětlová sloučená odjezdová návěstidla (Z-Č-B-Ž)
- 1 třísvětlové sloučené odjezdové návěstidlo (Z-Č-B)

A pak programování v TC, aby to odpovídalo skutečnosti:
- přestavování výhybek je možné jen tehdy, pokud všechna návěstidla ukazují návěst "Stůj"
- pokud ve zhlaví stojí nebo jede vlak, není možné přestavovat výhybky (není možné "podhodit" výhybku pod jedoucím či stojícím vlakem)
- přestavení návěstidla do polohy dovolující jízdu je možné jen tehdy, pokud jsou správně postaveny všechny pojížděné i odvratné výhybky v jízdní cestě
- návěstidla se automaticky vracejí na návěst "Stůj", jakmile je mine čelo vlaku

Aby to fungovalo, budeš potřebovat jednak detektory obsazení, jednak rozdělit kolejiště na úseky, aby TC věděl, "co si mlže dovolit", aby nevyrobil "hromadu" a aby vůbec věděl, kde je vlak. :)
lajblt

Příspěvekod workous » ned 26 srp, 2012 9:34 am

Tome promiň už se v tom ztrácím vím, že tě pořád otravuji, ale nešlo by jen přikreslit na plán kam, které umístit z obrázku to pochopím lépe :roll: . Dík Zdeněk
workous

Příspěvekod workous » ned 26 srp, 2012 9:51 am

Detektory na izolované úseky mám od DCC koleje tohle už jsem řešil na předchozím kolejišti a fungovalo to bezva do doby než TC ukončí čas v demoverzi :).
workous

Příspěvekod lajblt » ned 26 srp, 2012 12:46 pm

Tak jsem to zkusil nakreslit. Doufám, že je to správně - přece jen to není úplně obvyklá konfigurace. Jsou tam obě varianty - úplné osazení (odpovídá III. kategorii ZZ) i návěstidla jen u dopravních kolejí (odpovídá II. kategorii ZZ).
Přílohy
_modely.biz-zdenek-sulc-nový-02c2+N-2D.jpg
_modely.biz-zdenek-sulc-nový-02c2+N2-2D.jpg
lajblt

Příspěvekod workous » ned 26 srp, 2012 6:49 pm

Hmm to je paráda hned je jasno, takže pokud přiřadím v bloku v TC příslušný semafor mělo by to makat.
workous

Příspěvekod workous » stř 29 srp, 2012 6:29 am

Semafory už vím kde koupit, ale co nevím přes jaký dekodér je budu připojovat na TC? Zkusím dotaz na MTBUS
workous

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 29 srp, 2012 7:10 am

H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod lajblt » stř 29 srp, 2012 8:24 am

Budeš kupovat návěstidla od Němečka?
lajblt

Příspěvekod workous » stř 29 srp, 2012 8:16 pm

Děkuji za tip Mirku mrknu na to výrobky od STE znám, tak to snad bude ono.
workous

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště