greenery píše:... no protiřečím, to záleží na úhlu pohledu. Model parní a dieselové lokomotivy srovnávat co do náročnosti výroby lze, ale nemyslím si, že zrovna čmelák je parní lokomotivě, notabene od Brawy v tomto směru rovnocenným partnerem. Nebo je? Cena je totiž téměř stejná. Děti samozřejmě nesmí neopatrně sahat na žádné modely, ale o to tady nejde. Sám jste naznačil, že karoserie čmeláka je provedena stejnou technologií jako modely MTB, stejně tak pojezd. Jak to tedy, že Techimage stojí téměř dvakrát více? Leptané zábradlí a kličky na skříni tedy tvoří polovinu ceny? Nechám se poučit, nevím, možná ano.
Už jsem napsal, že model se mi líbí, asi si ho nakonec koupím. Ale.....dívám se na to ze svého pohledu - pokud mám malé prodeje, měl bych nejprve zvažovat, zda-li mám správně nastavenu cenu, až poté vykřikovat, jaký že to je zákaznický nevděk (zaregistroval jsem, že si výrobce stěžuje).
Vůbec bych tady nereagoval, nemám podobné výlevy rád...... cena je nějak nastavená a mohu se rozhodnout, koupím - nekoupím. Ale nemám rád nářky typu, že češi jsou držgrešle a že si za to můžeme sami, že je českých modelů jako šafránu. Jsme minoritní trh, s tím se počítá, že regály nepřetékají modely ČSD.
Každý se chová ekonomicky a zvažuje. Sám patřím mezi ty, co už za modely pustili hodně, ale nevím kolik je těch, co bez mrknutí oka koupí vše a je jim jedno za kolik. S tím souvisí druhá věc:
Nic ve zlým

Nicméně není "model" jako "model" a pravda je, že spoustě lidí je to stejně buřt. Někdo na to nevidí, někomu stačí že je tam ČSD, nebo ČD, někdo má rád holkdy, někdo zase vdolky (někdo oboje jako já

ale cenu vždycky určujě výrobce a je jen na jeho možnostech jestli je stanovená dobře jak pro něj, tak i pro trh. U čmeláků nastalo něco s čím nikdo nepočítal a tedy že je venku jistě kvalitní model, propracovaný, byť zlepšovat je vždycky co (a pánové v Brně to vědí). Jeho cena není ale ani málo (dejme tomu hladina pod pět tisíc), ale ani hodně (nad dvacet tisíc) a trh je z toho volaaký zmetěný, nekupuje protože v mnoha případech neví ani proč? Zlevnit díky těm leptům, a tedy velkému podílu roční práce, nepůjde. Nabízí se zde srovnání s resinovými cénulami od IS Modelu (tahle malosérie je ale za dvacet l.). Tak co s tím? Čekáme na Roco, kde zatím není ani jasné co a jak bude vypadat, byť se to teď začalo rozjíždět směrem k Rusku (a na nás nějaká verze zbyde...), a výroba u TI skomírá, nebo alespoň neběží jak by měla... Asi opravdu nezbude než počkat až co Roco a pak si hračkáři koupí o 2500 levnější stroj a modeláři se třeba rozhoupou. Jen aby nebylo pozdě. Nic, další ČSD a ČD verze (zelené i červené), červené s proužky slabými i silnými si budete brzy moci prohlédnout a koupit. Srovnávat čmeláky s parními lokomotivami od Brawy asi nepůjde, tam běží pořád velkosériová výroba a i kdkyž jsou jejich ceny u něčeho oproti ostatním výrobcům vyšší, detaily jsou provedný jinak a Čína to bohužel oproti našim pracovníkům zlevňuje. Tady nastal jiný paradox - lokomotivy ještě nejsou vyrobené a už jsou vyprodané. To je myslím zase úplně jiná sorta.
P.S: Viktore tak jsem to s těma dílama nemyslel

šlo o to, že Víťa si to sám nelisuje ale někam zadává (něco tady, něco do Číny) takže to má o to složitější něž kdyby někde něco pořídil hotovýho jako TI. Pravda asi to má o něco levnější. Každý si jde svou cestou. To ale neznamená že vlastní zubatý kolečko způsobí menší komplikce než hotový pojezd z USA. Ale jak pravím srovnávat kapotovou a skříňovou lokomotivu je dost problematický (ta kapotová je složitější). Respektuju ale každýho názor, jen na to asi koukám zase trošku jinak.
P.P.S. Balení čmeláků je pokud vím už vylepšené o nějakou výstelku a plastovou "kolejnici" která model hodně fixuje. Otázka jak tomu dokáží namlátit poštáci. Osobně nemám zasílání modelů poštou nebo kurýrem vůbec rád a raději si pro to jezdím, ale občas není zbytí a balíky si musím nechávat posílat pořád. Zatím to ale musím zaklepat, vyloženě rosekanýho mi nepřišlo ještě nic... Digitál je už tak v dalším provedení a ještě se asi něco zlepší aby to šlo i víc nezávisle. Vyladit by se ještě měly i závěsky, které osobně nejvíc chválím na MTB zamráče a předem inzeruju že Roco je takový mít prostě zase nebude. Tedy kdo chce, ať čeká na Roco (jsem hodně zvědavý na to, až oba čmeláci budou stát vedle sebe) a ostatní si třeba, zatím nebo potom, vyberou u TI...
Jinak vykecám aktuální novinku, Roco rezignovalo i v případě hrbouna, takže na Vánoce by měla být 375.003 výtopna Masarykovo v Ep. II. Ta 022 byla z jejich strany fakt úlet, ale určitě by od věci nebyla reinkarnace nějakého čísla s dvoudílnými dvířky