Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.
Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
od jhejda » pon 11 úno, 2008 2:28 pm
Dobrý den. Ctěl bych se zeptat, zda lze na klasickem analogovem kolejisti provozovat model lokomotivy s DCC dekoderem. Bude jezdit či nikoliv. Dá se to nějak ošetřit a aby to fungovalo? A pokud ano tak jak? Děkuji za radu. Honza
-
jhejda
-
od sco_27 » pon 11 úno, 2008 3:00 pm
Myslim si ze by si jednosmernym napetim odpalil dekoder ktori neni moc lacny... (800 -1000 je bezna cena)
-
sco_27
-
od jhejda » pon 11 úno, 2008 3:13 pm
Takže DCC model mi tedy jezdit s analogovými nebude ? Já o nich moc nevím, asi bych si o tom měl něco někde přečíst. Nejde to ani nějak vypnout a provozovat jako analog ?
-
jhejda
-
od sco_27 » pon 11 úno, 2008 3:17 pm
Ide, ak dekoder vytiahnes a do konektoru zapichnes prepojku... Ale ak mas vstavany dekoder tak potom neviem...
-
sco_27
-
od jhejda » pon 11 úno, 2008 3:31 pm
No zatím nemám. Jen se chystám koupit model, který je DCC modulem vybavený. Tak jsem chtěl vědět, jestli to půjde nebo ne. Jestli použiju digitalizaci, tak asi až v hodně vzdálené budoucnosti. Chtěl bych si koupit 431.026 ČSD až bude v prodeji. Proto ten dotaz. Podle informací uvedených u modelu ale asi bude k dispozici i analog varianta. Uvidíme. Díky za radu. Honza
-
jhejda
-
od Rudolf » pon 11 úno, 2008 4:20 pm
jhejda píše:Dobrý den. Ctěl bych se zeptat, zda lze na klasickem analogovem kolejisti provozovat model lokomotivy s DCC dekoderem. Bude jezdit či nikoliv. Dá se to nějak ošetřit a aby to fungovalo? A pokud ano tak jak? Děkuji za radu. Honza
Na analogovém kolejišti můžeš bez problémů provozovat lokomotivu s DCC dekodérem. Pouze dekodér musí mít povolený analogový provoz. Myslím, že v továrním nastavení povolený je. Pokud by nebyl povolený, lokomotiva by pouze nejela, dekodéru se nemůže nic stát. Je na to dělaný.
-

Rudolf
-
od Zdenek Valter » pon 11 úno, 2008 4:33 pm
Rudolf píše:jhejda píše:Dobrý den. Ctěl bych se zeptat, zda lze na klasickem analogovem kolejisti provozovat model lokomotivy s DCC dekoderem. Bude jezdit či nikoliv. Dá se to nějak ošetřit a aby to fungovalo? A pokud ano tak jak? Děkuji za radu. Honza
Na analogovém kolejišti můžeš bez problémů provozovat lokomotivu s DCC dekodérem. Pouze dekodér musí mít povolený analogový provoz. Myslím, že v továrním nastavení povolený je. Pokud by nebyl povolený, lokomotiva by pouze nejela, dekodéru se nemůže nic stát. Je na to dělaný.
Ruda má pravdu ovšem já bych byl opatrnější. Maximální napětí nemusí odpovídat naměřenému, např na FZ1 může být vyšší než 20 V protože naměřím-li např. 18 nemusí to být hodnota špičková ale efektiví.
Takže špičkové napětí pak může dekodéru ublížit máš li trafo na maximum.
Podobná situace může nastat používáš-li na analogu pulsní napájení.
-
Zdenek Valter
-
od Houmr » pon 11 úno, 2008 5:21 pm
Jinak pokud použiješ lokomotivu s dekodérem, bude ti fungovat i pomalý rozjezd a brždění, navolené v dekodéru. Osobně odzkoušeno na Sergeji s dekodérem Gold na trafu FZ1.
-

Houmr
-
-
od Petr Zatrepalek » pon 11 úno, 2008 8:06 pm
Doplňuji ještě o info FZ1 a mašina se zvukovým dekodérem - bude ti to taky jezdit včetně zvuku, jen nemůžeš ovládat houkání, píšťalu a zvuky co spínáč funkčními klávesami v digitálu.
-

Petr Zatrepalek
-
od dolejs.honza » pon 18 úno, 2008 2:57 pm
můžu co je to x-pressnet ja mám ovladač multimouse od roco a chtel bych mít lh100 od lenz k čemu slouží x-pressnet . na kolejišti má michal dalecký x-pressnet
-
dolejs.honza
-
od Zdenek Valter » pon 18 úno, 2008 3:10 pm
dolejs.honza píše:můžu co je to x-pressnet ja mám ovladač multimouse od roco a chtel bych mít lh100 od lenz k čemu slouží x-pressnet . na kolejišti má michal dalecký x-pressnet
XpressNet je sběrnice ovladačů od LENZe. Fungují na něm i Multimouse od ROCO.
Ověřeno zda Ti LH100 bude fungovat na ROCO nemám, ale asi by to jít mělo.
-
Zdenek Valter
-
od michal_n_cz » pon 18 úno, 2008 3:40 pm
dolejs.honza píše:můžu co je to x-pressnet ja mám ovladač multimouse od roco a chtel bych mít lh100 od lenz k čemu slouží x-pressnet . na kolejišti má michal dalecký x-pressnet
Já jsem kdysi zkoušel připojovat LH90 a LH100 na rocomause 2 a fungovalo to. Jen některé věci nechodily korektně vzhledm k to že např. centrála v Roco mause 2 má jen 99 lok adres a pokud jsem chtěl "sáhnout" pomocí ovladače na adresu vyšší např. 1055 tak byl error. Pak nějak zlobilo tlačítko ESC. U MM by to mělo jít taky a problémy s těmi adresami by být neměly, protože MM už umí ty "dlouhé" - můžu to příležitostně vyzkoušet. Ono to v konečném důsledku ani nemá moc smysl připojovat LH100 jako ovladač k MM jako k centrále.
Má smysl a určitě funguje připojit nějaké další MM jako další ovladače k plnohodnotné centrále od Lenze LVZ100/LZ100.
Michal N.
-

michal_n_cz
-
od vvitty » pon 18 úno, 2008 11:16 pm
sco_27 píše:Myslim si ze by si jednosmernym napetim odpalil dekoder ktori neni moc lacny... (800 -1000 je bezna cena)
hmmm to by me zajimalo proc. kdyz uz nejaka elektronika funguje na stridavem napeti +-12V, neni jediny duvod proc by ji melo ublizit stejnosmerne napeti 12V.
To spis naopak, elektronika na stejnosmerne napeti, pokud nema ochrannou diodu, by mohla na stridavem shoret...
-
vvitty
-
od Zdenek Valter » úte 19 úno, 2008 10:08 am
vvitty píše:sco_27 píše:Myslim si ze by si jednosmernym napetim odpalil dekoder ktori neni moc lacny... (800 -1000 je bezna cena)
hmmm to by me zajimalo proc. kdyz uz nejaka elektronika funguje na stridavem napeti +-12V, neni jediny duvod proc by ji melo ublizit stejnosmerne napeti 12V.
To spis naopak, elektronika na stejnosmerne napeti, pokud nema ochrannou diodu, by mohla na stridavem shoret...
Stejnosměrnými 12 V dekodér neodpálíš.
Otázka je jak zjistíš že je to právě jen těch 12 V na například FZ1.
Protože tam je napětí jen usměrněné !!!
-
Zdenek Valter
-
od Papa.smurf » stř 27 úno, 2008 6:57 pm
Přátelé, tak jsem dneska namontoval do svojí stařičké Bobiny od BTTB (TT) lokodekodér Silver mini a rozchodil jsem i digi sadu s Multimausem. Můžu říct NÁDHERA

Úžasné zlepšení jízdních vlastností a to i při nejpomalejší jízdě. Samotný chod se ztišil naprosto nepřestavitelně. To všechno provozuju na starých plechových kolejích - bez problémů. Pokud ještě někdo váhá a přemýšlí - říkám neváhej a jdi do toho.
-
Papa.smurf
-
-
Zpět na DCC v praxi