Jakého brejlovce?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Jakého brejlovce?

Příspěvekod George V. » sob 30 čer, 2012 8:32 am

Ač skalní H0-lař, mám brejle v TT jak od Roca, tak od Kuehna a řekl bych, je to tak fifty fifty - Roco plus: jízdní vlastnosti, robustní pojezd, osvětlení a kinematika. Kuehn plus: detaily, téměř dokonalé ztvárnění čelních partií. Pokud někdo chce mít 754, v podstatě zbývá jen to Roco, protože nikdo jiný jej nenabízí a asi v dohledné době ani nenabídne. A tady je, myslím, obrovská díra na trhu, kde Roco může zabodovat - nabídnout čtyrku v provedení ČSD na závěskách...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod lajblt » sob 30 čer, 2012 8:43 am

Chvílemi to tu připomíná scénu z filmu Pelíšky. kdy se M. Donutil ptá, jestli si vyberete domácí nebo americkou verzi sirek, pokud budou krabičky vypadat stejně. :(
Když se objevil první Brejlovec Roco, byl jsem rozhodnutý, že půjdu do něj, protože oproti odlitkům to bylo na kilometry jinde. Sotva jsem viděl provedení madel ála BTTB z doby před třiceti lety, řekl jsem si - tudy ne, určitě to někdo jiný udělá líp. A vyplatilo se to. Koupil jsem dva Brejlovce MTB (první byl jeden z prvních na trhu, druhý po roce). Všechno, co jsem musel udělat, aby mi fungoval v digitálu, bylo osazení dekodéru a nastavení adresy. A pak už jsem si jenom vychutnával, jak to senzačně jede. Mezitím se objevil Brejlovec Kuehn a utvrdil mě v tom, že jsem zvolil dobře. Mám mašiny, které skvěle jezdí, dobře vypadají (fakt nejsem počítač nýtů - vypadá to jako Brejlovec, je to Brejlovec) a nemusím řešit, jestli skáčou a co na nich všechno nejde. Vzhledem k tomu, že na modelařinu mám dost omezené prostředky, je pro mě zásadní, jestli mé modely jezdí nebo jsou na reklamaci. A radši podpořím domácího výrobce, který se mi určitě časem odmění tím, že vydá další modely (díky, už vydal :) ). Ale každý svého štěstí strůjcem a dobře mu tak. :lol:
lajblt

Příspěvekod j p » sob 30 čer, 2012 9:12 am

George V. píše:Ač skalní H0-lař, mám brejle v TT jak od Roca, tak od Kuehna a řekl bych, je to tak fifty fifty - Roco plus: jízdní vlastnosti, robustní pojezd, osvětlení a kinematika. Kuehn plus: detaily, téměř dokonalé ztvárnění čelních partií. Pokud někdo chce mít 754, v podstatě zbývá jen to Roco, protože nikdo jiný jej nenabízí a asi v dohledné době ani nenabídne. A tady je, myslím, obrovská díra na trhu, kde Roco může zabodovat - nabídnout čtyrku v provedení ČSD na závěskách...

V tom ja teda zadnou obrovskou diru na trhu nevidim. Mozna malou skulinku. To neni jina masina, je to jen jina verze brejlovce.
Dirou na trhu by byl model, ktery nikdo jiny nedela - treba cmelak, sestikolak, kocour, laminatka, zabotlam atd. Zejmena ten cmelak by mohl byt komercne zajimavy, vzhledem k jeho rozsireni do cele rady zemi.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod George V. » sob 30 čer, 2012 9:26 am

...pro vás, coby místní TT-čkáře to díra není, ale pro Roco ano, když už investovalo (zatím né moc úspěšně) do forem. Na bardotku se nejspíše vybodnou (a na další stroje ČSD/ČD taky). Jedině jestli něco, tak čmelák (pokud opravdu bude v H0). Komerčně by byl ale rozhodně zajímavější kocour, především vzhledem k jeho univerzálnosti a rozšířenosti na tratích.
George V.

Příspěvekod Jeff Hopper » sob 30 čer, 2012 9:39 am

Ještě k madlům MTB - horní mají krásné drátkové - spodní malé je naznačeno výliskem a ještě nic moc.
http://jefftt.rajce.idnes.cz/brejlovec_ ... 0_0104.jpg

Jinak jsem s mašinou zcela spokojen.
Jeff Hopper

Příspěvekod George V. » sob 30 čer, 2012 9:41 am

...a některá madla jim, na rozdíl třeba od Roco, chybí úplně :) .
George V.

Příspěvekod j p » sob 30 čer, 2012 9:53 am

George V. píše:Komerčně by byl ale rozhodně zajímavější kocour, především vzhledem k jeho univerzálnosti a rozšířenosti na tratích.

To ani nahodou.
V kolika zemich jezdi/jezdil cmelak a v kolika zemich jezdil kocour?
Zejmena rusky trh bych nepodcenoval. A to u Roca dnes uz dobre vedi - viz jejich "Masha" M62, ktera konkuruje domacimu vyrobku od firmy Peresvet. Pokud se bude Masha dobre prodavat, tak se nam taky muze stat, ze se Roco radeji zameri na ryze ruske modely.

Kdo kupuje modely podle vyskytu te nebo one masiny na najake konkretni trati? Vetsinou staci, aby byla zeleznicni sprava spravne - viz nemecke pary, ktere u CSD jezdily jen 2-3 roky.
Ja proti kocourovi nic nemam a pokud ho vyrobi, tak ho rad koupim. Ale pokud mam porovnavat potencialni uspech kocoura a cmelaka, tak vychazi cmelak jednoznacne lepe.
j p

Příspěvekod George V. » sob 30 čer, 2012 10:15 am

...ve "světovém" srovnání možná zvítězí čmelák, ale ve středoevropském kontextu spíš sázím na bangli (nezapomeň, že jich pár stovek taky jezdilo v Polsku). Musíš vzít ještě v potaz tradici železničního modelářství a hlavně kupní sílu. A v tomhle bych zase ruský trh nepřeceňoval...

Co se týče kupování modelu podle výskytu - já sám případné zakoupení čmeláka (v H0) velmi zvažuju, ale pokud bude bangle, určitě nezůstane jen u jedné... Asi tak. A určitě nebudu sám. Bangle se hodí jak na lokálku s manipulákem, tak na hlavní trať třeba s náhradou za motorák, ale čmelák...?
George V.

Příspěvekod radula63 » sob 30 čer, 2012 11:43 am

j p píše:Pokud vam vadila sirka a umisteni tabulky u Kuehnova brejlovce, tak proc si nekoupite brejlovce od MTB? Tam sice prilozenou tabulku nelze pouzit ,ale spravnou tabulku si muzete koupit zvlast a umistit presne tam, kde ma byt prave na tom konkretnim stroji, ktery chcete mit.
A mozna je ted spravna tabulka i prilozena. Nekdo tady na foru sliboval, ze chyba bude u pozdejsich serii opravena.

Pokud je mi známo - a to dost dobře - tak brejlovci MTB (všechny varianty) už delší dobu nemají cedulky na samolepkách, ale TABULKY JSOU JAKO PŘIBALENÉ LEPTY S POTISKEM - možnost výběru 2 čísel zůstala - tj. přiložené cedulky na 2 stroje. Výrobce přibalených leptů je Eduard.

Edit: půjčil jsem si odkaz na foto na rajčeti - majiteli fotek se tímto omlouvám
http://jefftt.rajce.idnes.cz/brejlovec_ ... 0_0095.jpg
Na fotce jsou současně dodávané cedulky od MTB "brejlí" řady 750
http://jefftt.rajce.idnes.cz/brejlovec_ ... 0_0096.jpg
Naposledy upravil radula63 dne sob 30 čer, 2012 1:59 pm, celkově upraveno 1
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod BaWiS » sob 30 čer, 2012 12:23 pm

George V. píše: (...)
ve "světovém" srovnání možná zvítězí čmelák, ale ve středoevropském kontextu spíš sázím na bangli (nezapomeň, že jich pár stovek taky jezdilo v Polsku)
(...)

Tak kocour poláky fakt nezajímá (v polském železničním TT modelaření pohybuju nějaký ten rok; aby bylo jasné, odkud beru ty informace :D). Sice jich tam hodně jezdí, ale vyloženě jen jako lokomotivy pro průmysl (dokonce jeden stroj účinkuje ve filmu, který se odehrává u průmyslové dráhy okolo Bytomi, jméno filmu si fakt nevybavím, ale není to staré předrevoluční), a TT modeláři tohle vůbec nemodelují, a ani v diskuzích modelářů Kocoura neuvidíš. Je zajímá (z těch vícenárodových) gagarin (ST 44), ludmila, protože jezdí nejen na podnikových tratích, a pak jejich oblíbené domácí stroje SM42, ST43, SU46, SM48 (mluvím jen o motorových lokomotivách). Čmeláky taky nějaké mají, ale zase jak jsem řek - modeláře nezajímají.

Ale jen takový nápad, protože PKP mají od ČD půjčeno hafo Peršingů, tak by třeba s takovou verzí Kühn uspěl :D A hned by měl jeden model pro dva kraje :D
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod radula63 » sob 30 čer, 2012 1:56 pm

Myslím, že bychom se měli vrátit k tématu - úvahy stylu Kocour, Peršing atd. jsou mimo název a směr tohoto vlákna.
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod Jeff Hopper » sob 30 čer, 2012 3:30 pm

Ještě k těm tabulkám MTB - mě osobně se zrovna ty přiložené nelíbí - jsou poze tištěné - takže jako by smaltované. To Banka umí za pár peněz lepší. http://www.bankovi.cz/

a tady na mašinách - no moc to vidět není:

http://jefftt.rajce.idnes.cz/Kolejiste_ ... 0_7286.jpg
Jeff Hopper

Příspěvekod j p » sob 30 čer, 2012 4:31 pm

radula63 píše:
j p píše:Pokud vam vadila sirka a umisteni tabulky u Kuehnova brejlovce, tak proc si nekoupite brejlovce od MTB? Tam sice prilozenou tabulku nelze pouzit ,ale spravnou tabulku si muzete koupit zvlast a umistit presne tam, kde ma byt prave na tom konkretnim stroji, ktery chcete mit.
A mozna je ted spravna tabulka i prilozena. Nekdo tady na foru sliboval, ze chyba bude u pozdejsich serii opravena.

Pokud je mi známo - a to dost dobře - tak brejlovci MTB (všechny varianty) už delší dobu nemají cedulky na samolepkách, ale TABULKY JSOU JAKO PŘIBALENÉ LEPTY S POTISKEM - možnost výběru 2 čísel zůstala - tj. přiložené cedulky na 2 stroje. Výrobce přibalených leptů je Eduard.

Edit: půjčil jsem si odkaz na foto na rajčeti - majiteli fotek se tímto omlouvám
http://jefftt.rajce.idnes.cz/brejlovec_ ... 0_0095.jpg
Na fotce jsou současně dodávané cedulky od MTB "brejlí" řady 750
http://jefftt.rajce.idnes.cz/brejlovec_ ... 0_0096.jpg

Prave ty leptane byly spatne. Fotka v odkazu neni relevantni, nebot jde o verzi CD.
Ja mam asi vsechny dostupne brejlovce CSD, z toho dva od MTB: cerveneho se samolepkami (ktere jsou spravne T478 3135/T478 3172) a zeleno-sedeho s lepty (ktere jsou nepouzitelne - cislo stroje je stejne vysoke jako cislo rady (T478 3126). Nezalezi na tom, jestli vyska pisma odpovida presne meritku nebo jestli presne sedi font, ale kdyz ma byt cislo stroje o 1/3 mensi nez cislo rady a oni (Eduard) to udelaji stejne vysoke, tak to bije do oci. Takze ten zeleno-sedy musel dostat cislo od pana Banka.
Byla tato chyba jiz odstranena?
j p

Příspěvekod radula63 » sob 30 čer, 2012 8:42 pm

j p píše:Prave ty leptane byly spatne. Fotka v odkazu neni relevantni, nebot jde o verzi CD.
Ja mam asi vsechny dostupne brejlovce CSD, z toho dva od MTB: cerveneho se samolepkami (ktere jsou spravne T478 3135/T478 3172) a zeleno-sedeho s lepty (ktere jsou nepouzitelne - cislo stroje je stejne vysoke jako cislo rady (T478 3126). Nezalezi na tom, jestli vyska pisma odpovida presne meritku nebo jestli presne sedi font, ale kdyz ma byt cislo stroje o 1/3 mensi nez cislo rady a oni (Eduard) to udelaji stejne vysoke, tak to bije do oci. Takze ten zeleno-sedy musel dostat cislo od pana Banka.
Byla tato chyba jiz odstranena?

Zjistím a dám vědět - také mám doma jen verzi ČD - červenožlutou a jsem epochou spíše na novém označení než "Kryšpína" - dělám přechod ČSD/ČD.
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod mirek26 » ned 08 črc, 2012 4:50 pm

Zdravím, ještě se připojím já. Jsem především jezdič a proto se zaměřím jen na jízdní vlastnosti.
1.místo brejlovec MTB: Jezdí a slouží bez nejmenšího problému.
2.místo brejlovec ROCO: asi 10 minut kolísání rychlosti, nyní jezdí a slouží OK.
3.místo brejlovec KUEHN: Všem známé problémy s podvozky (výměna) – jezdí dobře, ale stále musím řešit jaký vůz za něj můžu připojit – špatná kinematika.
Závěr: Prakticky všemi opovrhovaný brejlovec MTB je umě jednička (na to že se jedná o první výrobek od MTB), od ROCO je to moje první lokomotiva - po zajetí ok, od KUEHNA je to taky moje první lokomotiva a musím říct, momentálně víc problému než užitku.
Jinak mám: 2x MTB, 1x ROCO, 2x KUEHN.
mirek26

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)