Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Příspěvekod Zlámalík » ned 17 čer, 2012 10:54 am

Přidám pár postřehů k výměnám podvozků: pro model 33310 (750.160) doporučuji použít původní ložiska šneku. Ta nová jsou o fous menší a po ujetí pár metrů začne model zpomalovat, až se skřípnutím zastaví. U modelu 33312 a 14 se to projevilo někdy, doporučuji vždy raději model hned pořádně zajet. Zkoušel jsem tak, že pokud model ujel na 3/4 "plynu" asi 20 metrů a závada se neprojevila, je to OK. Konzultováno s Davidem Struppem.
Netýká se modelů 33315 a 33317, tmavě červených ČSD, tam vždy v pohodě.

Potvrzuji, že kardany jsou někdy na těsno a model nechce jet. Pokud nepomůže doražení hlavy, tak seříznout kuličku na straně u motoru, není pravda, že jsou kuličky seříznuté všechny.

Pozor při nasazování krytu převodovky - je velká šance na ohnutí přívodního plíšku. Někdy odstává a pak nasazením krytu nastane jeho rychlá smrt. No, jde resuscitovat, ale dá to práci...

Mám za sebou výměnu na asi 20 strojích, tak můžu radit :mrgreen:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod JBr » ned 17 čer, 2012 11:43 am

Jakou mas zkusenost s hlucnosti 33310 ve srovnani s jinymi variantami? Vymenil jsem podvozky (vcetne vymeny lozisek za puvodni), vsechno chodi krasne hladce, stejne jako na 33312, ale 33310 je o dost hlasitejsi. Najeto maji oba +- stejne.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Zlámalík » ned 17 čer, 2012 3:53 pm

Jo, máš pravdu, obecně jsou hlučnější. Zkoušel jsem různé kombinace kardanů a ložisek, mazat, nemazat, furt jsou ty tmavěšedé podvozky horší jak světlešedé.
Zlámalík

Příspěvekod nadkachna » ned 17 čer, 2012 7:30 pm

Tak koukám, že už jsou nové podvozky skoro na všechny verze - jen u té mé (33319 : T478 3187 ČSD ep. IV) jak na potvoru musím čekat do začátku července. Dle vyjádření DS se bude měnit celý model, tak jsem zvědav - od ledna už uběhlo hodně vody a rád bych ho se vší parádou prohnal.
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Zlámalík » ned 17 čer, 2012 9:24 pm

Ano, 33319 se (prý kvůli více různým chybkám na kastli) mění celé. Taky čekám...
Zlámalík

Příspěvekod BaWiS » pon 18 čer, 2012 9:34 pm

Jak to tu čtu, tak mě berou mory :/ Já jsem koupil u hobby-shop - ten si reklamace dělá sám, takže je posílají Kuehnovi. Tak jsem zvědav, co mi přijde a jak to bude jezdit, skřípat atd ... :D Já nemám odvahu se v loko rýpat, takže se musím spoléhat na výrobce :/
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Tomas_C. » pon 18 čer, 2012 11:02 pm

Nechci to tady říkat veřejně, ale DS patří veliký dík za to, že řešil mnohem účiněji a rychleji reklamace i za jiné prodejce....ve zmiňovaném šopu jsem ho totiž koupil taky. Teď už spokojeně jezdím. Výměnu jsem zvládl sám.
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Jacek » úte 19 čer, 2012 10:50 am

Jak to tak čtu, moc nerozumím. Všechny moje kousky jezdí jemně a tiše. Zmiňovaná 750.160 se od ostatních neliší, naopak brejlovci Roco jsou hlučnější.
Jacek

Příspěvekod radekkrupka » úte 19 čer, 2012 10:56 am

Také bych řekl, že Brejlovci od Kuehna patří spíše do kategorie hlučnějších. Alespoň u mne. Možná se to zlepší postupným zajetím, což teď nemůžu posoudit.

Pomalá jízda (skutečně krokem) bez problému.

Co se týká rychlosti lokomotivy, tak je zcela srovnatelná s jinými modely. Rozhodně není pravda, že by mašina jezdila jak splašená i s novými převody.

Vagony za loko poskakují nadále, ale naprosto stejně jako za jinými stroji (brejle+sergej Roco, páry Tillig atd.). Je to vidět pouze na přímé koleji, v oblouku vůbec. Ono vlivem vůlí v kinematice, ve spřáhle a vlivem nerovností kolejí ty vagony prostě hopsají.

Problémy se sunutím vagonů jsem netestoval.

Mám celkem 4 kusy a každý je trochu jiný, obecně jsou ale OK.
radekkrupka

Příspěvekod JBr » úte 19 čer, 2012 12:19 pm

Jacek píše:Jak to tak čtu, moc nerozumím. Všechny moje kousky jezdí jemně a tiše. Zmiňovaná 750.160 se od ostatních neliší, naopak brejlovci Roco jsou hlučnější.

Tak to mam presny opak. Roco jezdi uplne potichu. Zkusim vecer natocit video na porovnani, Roco, MTB a oba kousky od Kuehna.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Adam TT » úte 19 čer, 2012 7:51 pm

Tak to budeš hodný, hodně lidí se rozmýšlí kterého, a tohle jim třeba pomůže.
Adam Buchal TT - ČD/ČSD - kolejiště v plánu
Adam TT

Příspěvekod Zlámalík » úte 19 čer, 2012 9:56 pm

Adam: no nevím, moje zkušenost je, že některé kusy jezdí tiše a některé víc vrčí (od motoru), některé jedou i v analogu od nuly a některé se rozjedou už nějakou skokovou rychlostí, podobně jako třeba V100 apod., některé jedou plynule a a některé při určité rychlosti lehce "pulzují" (mírné kolísání rychlosti) a vozy za nimi pak hopsají, ale záleží na vůlích v kinematikách. Po těch 20 výše zmíněných výměnách nemůžu říct, že by některá řada byla "v globálu" zásadně lepší. Na Kühnova Herkulese bohužel nemají, ovšem všechny jsou dost tišší a lepší než zmíněná Tilligova V100 nebo Hektor, to zas pozor, abychom měli správné měřítko, někdy se už řeší ...oviny a jde se do extrémů.
Zlámalík

Příspěvekod Adam TT » stř 20 čer, 2012 6:23 am

Já právě nemám žádnou lokomotivu, a takovéto videa, nebo i tvé komentáře pak pomáhají. No pokud je tižší jak hektor, tak v čem je vlastně problém ? Pokud brumlá motorek a nechrastí převody, je snad vše ok. Jinak při pomalém rozjezdu bude cokoli lepší než taurus H0 od pika :) Stejně, i v reálu nejsou všechny rozjezdy hladké, někteří fírové to umí rozjet... Nedávno jsme s kamarádem v Břeclavi šli podél rychlíku s 242 v čele, a jak jsme se lekli, jak to cuklo a už fičel. Jinak plný souhlas, že se tu řeší blbosti. Když vyšel brejlovec od Roca, tak jsem se po přečtení diskuze k modelu bál vstoupit do obchodu, a nakonec na mě vykoukla pěkná mašinka. Z toho mnoha ,,chyb" mi akorát trochu vadí madla u dveří, jinak pěkná loko o které uvažuju.
Adam Buchal TT - ČD/ČSD - kolejiště v plánu
Adam TT

Příspěvekod František Příhoda » sob 23 čer, 2012 1:35 pm

Dobré odpoledne. Měl bych dotaz na majitele brejlovců s vyměněnými podvozky. Zajímalo by mě, jestli kulisy podvozků již drží pevně a ve správné výšce (aby byla vidět část kola vespodu pod kulisou a nikoliv nahoře. A také, jestli již model jezdí a rozjíždí se plynule. Děkuji.
František Příhoda

Příspěvekod petr6043 » sob 23 čer, 2012 1:56 pm

Nevim jak u koho ale mě se masky melou, jinak jízdní vlastnosti sou perfektní a hlučnost modelu se o dost snížila a rozjíždí se plynule a cukání zmizelo -> nechal sem ho preventivně ještě půl hodiny kroužit ale hned po výměně jezdil tak jak má :-)
Mám 750.160 Petr
petr6043

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)