Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BorgMcz » ned 15 dub, 2012 4:10 pm

Prosím tě tu šablonu pro dalkování pasty si dělaš nějak sám, nebo ti to dělají společně s DPS?
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz

Příspěvekod vvitty » ned 15 dub, 2012 6:18 pm

Sam, vyjde to levneji.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Beda » ned 15 dub, 2012 6:20 pm

Sablona pro tisk pasty rezana laserem z nerezu (fosforbronz se uz asi nikde nepouziva) je docela draha,
aspon co sem koukal posledne, tak jsou to stovky korun za kus a pro takovou prtavou desku bych to videl to snazsi rucne.
Anebo mas panelizaci a osazujes najednou vic kusu?
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod vvitty » ned 15 dub, 2012 6:23 pm

Osazovani po jednom kusu nema smysl... moc rezijni prace :)
Navic treba vrtani se dela na CNC a kdo by menil desku po dvaceti dirach? :lol:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod zdeno » pon 16 dub, 2012 12:18 pm

vvitty píše:Osazovani po jednom kusu nema smysl... moc rezijni prace :)
Navic treba vrtani se dela na CNC a kdo by menil desku po dvaceti dirach? :lol:

ono se dela vic plosaku najednou a tak i maska je pro nekolik plosaku spolecna, to same plati pro vrtani, kdy je zespodu omezena velikost desky na asi 15 x20 cm Pokud se delaji memsi plosaky, tak se jich musi nasazet vedle sebe do minimalni velikosti zakladni desky.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 16 dub, 2012 1:04 pm

Jak sobě přivoditi masku za pár korun na malé plošňáky se dočtete zde.
Jinak je to jen kopie mailu kterej prošel v HWnews
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 13 čer, 2012 9:39 am

ja budem ustupovat od serva,
proste se to nasbiralo, chveni serva, klidovy odber naprazdno, skubnuti pri zapnuti, obrovsky odber pri startovani nekolika desitek serv, problemy pri montazi, prepinani srdcovky, kruhovy pohyb serva, unava prestavovacich dratku a nasledne neustale doladovani a navic obrovska sila serva trha vsetko mozne. Samozrejme, kazdy jsme jiny a kazdemu vyhovuje neco jine. Ja od toho ustupuji a svuj nazor jsem napisal. Mam asi 40 serv zabudovanych a neustale doladovani mne nekonecne stve. Ta hranice, kdy servo netlaci a pritom je ve spravne poloze je neskutecne uzoucka. Myslim si, ze na vyhybky je to nestastne reseni a jedine, kde to je dobre, jsou mechanicka navestidla a sranky (zavory). Mozna jeste nejaky betlehem, tim myslim jine pohyblive veci okolo zeleznice.
---
zacinam navrhovat ovladace s krokovymi motorky. Mam jich doma hafo a skoro vetsinou podobne (stejne) typy. Je tam jedna vyhoda, ze to nemusi mit koncove dorazy. Je to podobne jako Zelva, protoze krokovy motorek nema extra velkou silu. Pokud se udela mechanicky doraz, tak proste motorek dojde k nemu a skonci. Pokud se da znova stejny smer, tak se nemuze nic poskodit a pokud opacny, tak se normalne prestavi.
Az budu mit neco hotove, hodim to na Railnet.sk.

AhoJZ
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 13 čer, 2012 11:30 am

Tady se ti Zdeno setkává několik problémů.

Chvění serva je vlastnost dekodéru, moje dekodéry to nedělají (někdy jsme to s Martinem testovali a nebylo to dobré)
To co popisuješ jako "obrovská síla" je spíš o tom, že jsi se nepoučil, když se všude píše že vazba má bejt pružná.
Problémy při montáži jsou spíš o tom, jakej máš pohled na to, jestli si hraješ na modeláře a nebo na hromadnou výrobu. Já považuji za docela dobré hraní-si když mohu tvořit komponenty "od začátku". To je stejné jako motání stromků a tak.

Už delší dobu se chystám, že sem nafotím moje kolejiště, zejména to, jak mám vyřešenou mechaniku kolem servíček.
fulda

Příspěvekod mizl » stř 13 čer, 2012 2:20 pm

fulda píše:... nafotím moje kolejiště, zejména to, jak mám vyřešenou mechaniku kolem servíček.

Tak to by mě zajímalo. Já jsem zkoušel udělat držák serva přímo pod výhybku. Tak jak to má Martin na svém webu. Servo přímo pod výhybkou se mi nelíbí a tak hledám jiný mechanizmus jak na to. Něco, aby to nebylo "na tvrdo" :roll: .

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod zdeno » stř 13 čer, 2012 4:56 pm

fulda píše:Tady se ti Zdeno setkává několik problémů.

Chvění serva je vlastnost dekodéru, moje dekodéry to nedělají (někdy jsme to s Martinem testovali a nebylo to dobré)
To co popisuješ jako "obrovská síla" je spíš o tom, že jsi se nepoučil, když se všude píše že vazba má bejt pružná.
Problémy při montáži jsou spíš o tom, jakej máš pohled na to, jestli si hraješ na modeláře a nebo na hromadnou výrobu. Já považuji za docela dobré hraní-si když mohu tvořit komponenty "od začátku". To je stejné jako motání stromků a tak.

---
Dekoder je rizeny mikropocitacem a nejsou tam zadne velke preruseni. Takze zmena impulsu o 300nS nemuze vyvolavat to neustale chveni. Navic kazde servo je jine a jeho reakce na zmenu delku impulsu jsou v tolerancich nad 3uS. Takze to je vlastnost serva a jeho citlivost na cteni hodnoty potenciometru. Taky to muze byt napetova zavislost, kdy mzikove odbery serva zpusobuji zmenu napajeni a nasledne se precte jina hodnota od potenciometru a servo zareaguje.
---
Ale to mi az tak nevadi, to chveni je sotva videt, ale bere to proud.
Mne vadi,
1/ velky odber pri zapnuti, kdy to bere opravdu dost.
2/ zakmitnuti serva pri zapnuti
3/ individualni montaz a nastavovani, to neni o hromadne montazi, ale o dlouhodobem udrzeni parametru, abych to nemusel kazdy mesic nastavovat.
---
Jinak kazdy nech si vybere svoji cestu, je to jeho volba. Nemam s tim problem, jen jsem napisal svuj nazor, proc jdu serva vyhazovat a premyslim nad jinym resenim.

AhoJZ
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 14 čer, 2012 12:34 pm

mizl píše:
fulda píše:... nafotím moje kolejiště, zejména to, jak mám vyřešenou mechaniku kolem servíček.

Tak to by mě zajímalo. Já jsem zkoušel udělat držák serva přímo pod výhybku. Tak jak to má Martin na svém webu. Servo přímo pod výhybkou se mi nelíbí a tak hledám jiný mechanizmus jak na to. Něco, aby to nebylo "na tvrdo" :roll: .

Dal jsem obrázky k tématu mého kolejiště: viewtopic.php?f=1&t=4068&p=106038#p106038
fulda

Příspěvekod cipisekmp » čtv 14 čer, 2012 4:46 pm

Mozna by stalo za hrich udelat nove tema na system jak vychytat serva, pro inspiraci nase reseni http://vlacky.netintra.cz/index.php?opt ... &Itemid=58
Zdarec Cipisek
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Ferda » pát 15 čer, 2012 12:48 pm

Tak taky přidám naši trošku do mlýna.
Částečný popis funkce je přímo u obrázků, takže jen krátce.

Celek se sestaví pohodlně na stole. Rovnou se seřídí poloha mikrospínačů. Ty mohou být až 4 (na každé straně dva na sobě). Servo má výchylku cca 40° na každou stranu (nastaveno rovnou v servodekodéru při výrobě) a při montáži už nic nenastavuji. Celek pak umístím pod vexel dvěma vruty a s polohou se moc nepárám. V podélném směru ji lze nastavit v rozsahu cca 10mm v podélných drážkách. Kulisa si najde svou pozici v axiálním směru sama. Osa je o cca 5mm delší, takže se kulisa může v tomto rozsahu pohybovat. Pružnost brka ji pak samo posune do pozice ve které má pohyb nejmenší odpor.

Víc napoví obrázky:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Drobnost ... 112229.jpg
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod carodej » ned 24 čer, 2012 7:31 am

Chvění serva závisí od kvality potenciometru a hw servozesilovače - hlavně jeho zp.vazby. Bohužel levná serva nemají tyto komponenty stabilní a někdy muže dojít k jemnému chvění když servozesilovač kmitá kolem nastavené polohy. Letečtí modeláři s tím až takový problem nemají, neboť reakce houboletu pro nejž jsou tato serva určena je daleko pomalejší ... :)
S tímto problémem jsem se ale dost potýkal v miniautech, kde každé škubnutí znamená při rychlosti 30km/h prakticky náraz do vedle jedoucího vozu nebo mantinelu.
Druhým problemem je teplotní stabilita serv ... kde se poloha serva mění při změně venkovní teploty - to muže znamenat sice jenom malý posun ale i 0,2mm nedolehnutí jazyka je v TT už znát, u N-ka je to už úplná katastrofa. A zase platí - čím levnější serva, tím větší problem, potenciometry se vydírají a zanášejí, pro čistění je potřeba rozebrat ... atď.

Bohužel v tomhle musím souhlasit se Zdenem - ním uváděné argumenty celkem beru. Pro použití v ŽM je konstrukce serv zbytečně komplikovaná, neboť tady nepotřebujem proporcionální plynulé udržování polohy, vysokou rychlost, nutnost každých 20ms přijmout stabilní pulz o přesné délce - a tím nutnost řešit komplikované zapojení přídavného servodekodéru na spomalení pohybu a přídavných spínaču. Síla serv je pro přestavování zbytečně veliká. Existují sice miniserva kde je možné parametry servozesilovače (koncové polohy , rychlost, pásmo necitlivosti a tlumení) nastavit elektronicky počítačem - ale ty už nepatří do cenové oblasti těch nejlevněších ... i když ani nejdražších ( http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288 , http://www.horejsi.cz/pages/DetailProdu ... cislo=0702 ). Odběr běžných serv se dá síce snížit "předřazením" odporu do napájení serva ... ale to není kóšer řešení.

Celkově je teda použití serv jako nějaké "škrábání se za levým uchem pravou rukou kolem hlavy" - i když hromada lidí je s jejich použitím spokojena, z dlouhodobého provozního hlediska jsou zdrojem potenciálních pruseru.
Řešením muže být "vykuchání servozesilovače" ze serva a jeho náhrada jinou elektronikou s nastavením a detekcí koncových poloh - tím se ale servo zdegraduje na přestavník typu želva, ale s tím - že dojetím do koncové polohy bez její detekce svojí silou zaručeně rychle zlikviduje převody ... :D . Zbytečně zde ale platíme za nadbytečnou elektroniku kterou nepotřebujeme. Tohle řešení by hodně zjednodušilo konstrukci servodekodéru .. případně by se dal použít Fulduv dekodér pro želvy po mírných úpravách a stoupla by stabilita.

Takže je tady cesta k dalšímu přemýšlení a zvýšení spolehlivosti přestavníku se servy ...
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod zdeno » ned 24 čer, 2012 8:25 am

nic neni zase cernobile, serva jsou zase na neco dobra a jejich pouziti je v zasade mozne. V posledni dobe jsem nad tim dost premyslel a spekuloval, jak to udelat, aby se to dalo pouzivat. proste vyuzit silne stranky serva a potlacit jeho nevyhody.
Skusil bych sumarizovat.
NEVYHODY:
velka sila, dlouhodoba stabilita, uchyceni a montaz, klidovy odber, skubnuti pri zapnuti
VYHODY:
je to hotova vec, opakovatelnost, velky rozsah pohybu, snadnost ovladani
----
Je docela mozne, ze jsem prisel na reseni. Pracuji na tom a az to budu mit hotove, hodim to sem. Abych pravdu napisal, hlavne mi vadi, ze zabudovani serva se neda udelat na stole a nasledne jen umistit do modulu. Teda predpriprava, neco na zpusob "Ferda" reseni, kde ma udelane spoustu popredu a nasledna montaz neni az tak pracna a problematicka. Prece jenom lezeni pod kolejistem a nebo manipulace s 15kg modulem neni to preve orechove a mista je malo.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi