Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
rawen píše:Milane,
chápu dobře, že tvoje úvaha o nevýhodách Nka se týká hlavně vlakodromů a neplatí pro moduly?
Radek
Beda píše:Já uvažuji Milane o kolejivu TRIX a tam je výhybek docela dost:
1) R1 24 stup.
2) R1 30 stup. (to je 24 se 6 stup. miniprodlužkou)
3) R1/R2 oblouková 42 stup.
4) R3/R4 oblouková 30 stup.
5) R4 15 stup. klasická
6) angličan 15 stup.
6) angličan 30 stup.
Ale je pravda že jsem zkoušel ve SCARMu přenést 2 tvoje plánky do N ka,
a šlo to hodně ztuha..Jeden byl PAVLOV (Z) a jeden Domácí rohový (TT).
milan ferdián píše:Týká se domácích kolejišť s tématem lokálek a vedlejších tratí.Tam jsem přece napsal,že výhody pro moduly a kolejiště hlavních tratí je tato modelová velikost zcela ideální.
czhunter píše:Podle mě Milane příliš přeceňuješ vliv kolejiva na výběr měřítka (já osobně bych v Nku stavěl z Atlasu, respektive budu, jen ve skryťáku PECO).
Reálný důvod "nepopularity" Nka u nás je nedostatek továrně vyráběných českých hnacích vozidel.
Viděl jsem už několik malých Nkových kolejišť (většinou spíš zahraničních) a nikdy mi nepřišlo, že by zrovna tohle byl nějaký "problém". Prostě to tak je a v reálu to není nijak zvlášť patrné.milan ferdián píše:Šlo mi o to vyjádřit,proč horko těžko se objevují malé N-kové kolejiště,aniž by do očí bilo ten rozdíl mezi výhybkami a poloměry daných oblouků.
Nevím jestli je někde k dostání geometrie, je to americké kolejivo podle amerických zvyklostí (proto jsou tam některé věci navíc a jiné proti evropskému chybí), ale vypadá moc hezky ( http://www.litomysky.cz/n/kolejn.htm ), snad až na tu odlévanou srdcovku výhybek. K dostání ho mají třeba zde: http://www.ustrains.cz/index.php?toplevel=10&menuid=16 , ale objednávat jsem ho nezkoušel.milan ferdián píše:Kolejivo ATLAS,je někde k dispozici geometrie kolejiva tohoto kolejiva?Je u nás běžně k dostání ?
VladikC píše:milan ferdián píše:Týká se domácích kolejišť s tématem lokálek a vedlejších tratí.Tam jsem přece napsal,že výhody pro moduly a kolejiště hlavních tratí je tato modelová velikost zcela ideální.
S tím bohužel nezbývá než souhlasit. Pokoušel jsem s kolejivem PECO něco vymyslet sám nebo překreslit páně Milanovi plánky do N-ka, ale nebylo to k ničemu. Prostě s výhybkami tohoto výrobce je nakreslit malé kolejiště nad mé sily. Proto jsem si vymyslel to co jsem uveřejnil ve svém vláknu a hodlám to také realizovat. Chtěl jsem něco velmi malého a ono to zas tak malé nebude, alespoň to snad bude skladné.
Dan Buchtela píše:Ahoj Milane, já myslím, že toto je Tvůj pohled jako odborníka přes geometrii kolejiva. ....... .
Jarda H. píše:Dan Buchtela píše:Ahoj Milane, já myslím, že toto je Tvůj pohled jako odborníka přes geometrii kolejiva. ....... .
... asi tak nějak to Milan vzal hlediska geometrie kolejiva ! Pokud se (jako Dan) odrazím od názvu tématu DOSLOVA, myslím si že většina modelářů je přece jen starší (tj. ve smyslu že nezačíná, modelaří už delší dobu) a tak :
a) začínali s jinou velikostí - která byla dříve dostupnější / dostali se k tomu od někoho / byl to dárek / ....
b) většina lidí žije stále v pocitu, že na eN-ko toho není mnoho (třebaže už to dávno není pravda)
c) možná se jim opticky zdá eN-ko příliš malé na oči /to je kromě bodu a) i můj případ/
Nemusí to být pravda, ale tak nějak to vidím já.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků