Jak už to bývá,člověk hledá něco konkrétního a narazí na velmi zajímavé téma.Dlouho jsem váhal,zda navrhnout toto kolejiště.První propočty byly velmi špatné a zdálo se,že tento projekt po kolejišti "Domina",pohřbím.Jenže to bych nesměl být já.

Toto kolejiště řadím stavebně mezi nejtěžší.Je třeba přesně dodržovat sklonové poměry na trati,světlost skrytých prostor,nemluvě,že realizátor musí velmi dobře popřemýšlet,kde umístit konstrukční body pro stavbu nejen tratě,ale i krajiny.Poloměry na viditelné části byly použity R425 a R522.
Sklonové poměry jsou 1:25/1:27 a 1:30.U vratné smyčky jsem musel použit poloměr R400mm.
---rovina +/-0-----------vratná smyčka o třech průjezdných kolejí /952-1189-1918 /
---první patro +144-----výhybna o třech průjezdných kolejí / 1367-1460-2230 /
---druhé patro +284-----větvení
---třetí patro +317-------viditelná trať
---vrchol slučky telgártský viadukt +405----
Všechny viadukty,jak telgártský i chramošský,jsem musel o něco zmenšit.Staniční budova zastávky Telgart - penzion jsem přehodil na druhou stranu.V mostním objektu u této zastávky jsem musel použit trik,aby skrytá trať vedena pod zastávkou nebyla vidět.Celkovou krajinu jsem se snažil zachovat dle daných fotografií.
Hnací vozidla na této těžce sklonové tratě,doporučuji pro vedení dlouhých souprav sergeje,pomeranče i brejlovce,ale všechny stroje bandažované.
Trať skutečně tvoří danou předlohu,tj. spirálu/slučku.