MODULY SLOVÁCKO

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY SLOVÁCKO

Příspěvekod Mcx » ned 11 bře, 2012 12:08 pm

Samozřejmě další rozhraní - různých tvarů jsou rozhraní, které jsou "uvnitř modulu", standardní modul může být složen z x dílů s rozličnými rozhraními uvnitř a na konci je ukončen standardním rozhraním Fremo F96, E96, B96. Pak vím, že s tímto třeba šestidílným modulem kamkoliv přijedu budu kompatibilní. Pokud se v rámci klubu vytvoří "jiné klubové rozhraní" které dává jistou variabilitu spojování v rámci klubu, pak při setkáních musí být tyto celky nabízeny v takových kusech jako jeden modul s koncovým standardním rozhraním dle Fremo. Jen tímto způsobem lze jednoduše sestavovat velká moduliště s velkým počtem vlastníků modulů.
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 11 bře, 2012 12:14 pm

Co je používáno v rámci klubu OstraMo je uvedeno zde http://ostramo.parostroj.net/norma.html
Mcx

Příspěvekod mlha » ned 11 bře, 2012 2:45 pm

Milane my používáme většinou ploché rozhraní,
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Dašek » ned 11 bře, 2012 3:29 pm

Omlouvám se,jestli jsem to špatně pochopil-jedná se zda použít profil E96 či F96/pak sedí co jsem napsal výše/,nebo nízké či vysoké čelo profilu E96 či F96 ?
Dašek

Příspěvekod cipisekmp » ned 11 bře, 2012 6:59 pm

Ahoj, nevim jestli neni zbytecne to takhle komplikovat. Proc tam proste nepouzit rekneme u nas standartni F96 vysoke rozhrani? Toto uz jde pak krasne sesroubovat s nizkym F96, ktere mame temer vsude. Sak ten tvar tohoto rozhrani podle me musi byt jen tesne u kraje modulu. Pak uz muzes natvarovat polystyrenem ten tvar, ktery chces pouzit. S pozdravem Cipisek
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod radeksindy » ned 11 bře, 2012 9:27 pm

E96 vznikla pro potřeby holandských modulářů a lidí ze severozápadu Německa. Lehce vyšší násep v podmáčené krajině, takže to má hodně široké příkopy (obzvlášť NL varianta). E96 se v Zababově nepoužívá (a není tedy na stránkách), dvě plochá rozhraní jsou více než dost. E i F jsou pochopitelně původem FREMO, jak už zmínil Milan. Souhlasím s cipískem, že pro jeden modul je to skoro zbytečná komplikace.
radeksindy

Příspěvekod Ferda » pon 12 bře, 2012 8:52 am

Pro jeden modul by to opravdu nestálo za to, ale jak psal Dašek, těch modulů s E96 bude víc! Čela na ně jsou už připravená a impulsem pro jejich výrobu byly debaty s kluky z Ostrama. Taky uvažují o tom, že příští moduly budou dělat i s tímto rozhraním. Nějaké jsme viděli už ve Lhotce a vypadájí velmi dobře.
Mimochodem, zrovna na jižní Moravě je těch tratí na náspu spousta.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod radeksindy » pon 12 bře, 2012 9:45 am

Copak násep, ten je v pořádku, ale ty rigoly okolo jsou šílený :D Pokud budete mít více takových modulů, tak spíše použijte ten menší, německý příkop. Holandský ve výsledku vypadá takto:

https://plus.google.com/photos/11204612 ... 8913498162
radeksindy

Příspěvekod Ferda » pon 12 bře, 2012 10:13 am

Pouty jsou německé.
Jednak zbývá o pár cm2 víc na ztvárnění krajiny a za druhé plavební kanály nejsou naší doménou :mrgreen:
Je pravdy, že Baťův kanál by mohl být pěkný námět, ale spíš pro kluky ze Slovácka :wink:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod milan ferdián » pon 12 bře, 2012 11:56 am

Ferda píše:Pouty jsou německé.
Jednak zbývá o pár cm2 víc na ztvárnění krajiny a za druhé plavební kanály nejsou naší doménou :mrgreen:
Je pravdy, že Baťův kanál by mohl být pěkný námět, ale spíš pro kluky ze Slovácka :wink:

A co by tam tak pouštěli :?: Jedině lodičku složenou z Rudého práva :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pon 12 bře, 2012 3:25 pm

Ze zkušeností i holandská E96 po zaflokování není poznat od německého :) - kdo to neví, že tam je. Jinak E96 čel máme uděláno více, zrovna mám doma ve výstavbě dva přechodové 30 cm E96/B96. Jak vypadá E96 - to je na fotce v reportáži z Komorní Lhotky http://ostramo.parostroj.net/oa/2011_Lhotka/Lhotka_2011.htm, je to foto jak 534.0 vyjíždí z H.Heřmanic asi uprostřed reportáže, pak je B96 a pak bohužel :D placky s F96.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 12 bře, 2012 3:34 pm

Ono stačí se podívat na některé další fotky ze Lhotky, jak tam kde jsou rozhraní B a E se terén na řezu modulů krásně přirozeně vlní, tak jak je mimo roviny zvlněná naše krajina a tam kde je F je buď polabská rovina, nebo se z roviny zvedá někdy ne moc realisticky nějaký horninový útvar a zase klesá do roviny. Když se projedete po většině tratí, tak ani v těch rovinách okolo Labe, Moravy není ta krajina ideálně plochá a že by mimo nějaké lokálky, stavěli tratě v úrovni terénu, to už z důvodu povodní a mostů nepřicházelo do úvahy. Takže F rozhraní je úlitba pohodlnosti při sestavování moduliště, ale pokud se koncepčně pracuje s rozhraními a jsou k dispozici dostatečné kombinace je výsledný efekt moduliště realističtější než ta placka s hrbolky kde jsou pouze "F". Já myslím, že většina méně pohodlných na to časem přijde.
Což dokazuje tato diskuze, pokud chci něco rozumného na modulu vytvořit tak mi "F" brzy přestane stačit.
Mcx

Příspěvekod Dašek » pon 12 bře, 2012 3:38 pm

Mcx píše:Ono stačí se podívat na některé další fotky ze Lhotky, jak tam kde jsou rozhraní B a E se terén na řezu modulů krásně přirozeně vlní, tak jak je mimo roviny zvlněná naše krajina a tam kde je F je buď polabská rovina, nebo se z roviny zvedá někdy ne moc realisticky nějaký horninový útvar a zase klesá do roviny. Když se projedete po většině tratí, tak ani v těch rovinách okolo Labe, Moravy není ta krajina ideálně plochá a že by mimo nějaké lokálky, stavěli tratě v úrovni terénu, to už z důvodu povodní a mostů nepřicházelo do úvahy. Takže F rozhraní je úlitba pohodlnosti při sestavování moduliště, ale pokud se koncepčně pracuje s rozhraními a jsou k dispozici dostatečné kombinace je výsledný efekt moduliště realističtější než ta placka s hrbolky kde jsou pouze "F". Já myslím, že většina méně pohodlných na to časem přijde.
Což dokazuje tato diskuze, pokud chci něco rozumného na modulu vytvořit tak mi "F" brzy přestane stačit.

Máš můj souhlas. :D
Dašek

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 12 bře, 2012 4:02 pm

Plochá nízké F rozhraní má největší výhodu ve snadnějsím stěhování, tedy pokud na modulu nevyroste z roviny skála. vejdoe se jich do kufru auta víc než těch kopcových. Ale sám taky preferuju moduly s rozhraním B96 (a to jsem si tam ještě vysadil vzrostlý les :) )
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Mcx » pon 12 bře, 2012 4:38 pm

Ano Michale, to je druhá přednost F96, tu jsem nezmínil. Ale tyto priority jsem chápal v prvopočátcích s malým počtem modulů...., kdy pár lidí dovezlo v osobáku moduly, dnes je to při počtech modulů, které jsou k dispozici (tedy měly by být..) již asi bezpředmětné lpět tak na F96.
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly