MINI dioráma v TT

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: MINI dioráma v TT

Příspěvekod Tomas_C. » pon 05 bře, 2012 6:33 pm

Tomáš píše:Trochu jsem na tom ráno zapracoval.
1) fotky jsou dost mizerný :| něco dělám blbě,asi to nasvětlování...nejde mi to kloudně vyfotit
2) je to ještě dost mokrý,tak se to leskne
3) tunelový portál není dodělán
od této fotky dál
http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P3050031.jpg

Tome než něco vyfotíš tak to zkus nejprve pěkně naaranžovat...nevím proč to fotíš nedoděláné, mokré neupravené s neodstraňenou přebytečnou stat. trávou...nemůžeš od nás chtít pochvalu když to takhle předhodíš...
Nezlob se na mne,ale takhle to prezentovat prostě nemůžeš...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomáš » pon 05 bře, 2012 7:19 pm

Tomas_C. píše:
Tomáš píše:Trochu jsem na tom ráno zapracoval.
1) fotky jsou dost mizerný :| něco dělám blbě,asi to nasvětlování...nejde mi to kloudně vyfotit
2) je to ještě dost mokrý,tak se to leskne
3) tunelový portál není dodělán
od této fotky dál
http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P3050031.jpg

Tome než něco vyfotíš tak to zkus nejprve pěkně naaranžovat...nevím proč to fotíš nedoděláné, mokré neupravené s neodstraňenou přebytečnou stat. trávou...nemůžeš od nás chtít pochvalu když to takhle předhodíš...
Nezlob se na mne,ale takhle to prezentovat prostě nemůžeš...

Jo tohle beru:ale fotím to vše krok za krokem jak práce ubíhá.Tunel už jsem od trávy očistil :) .Málo lidí fotí práci během vývoje,což mě občas mrzí.Tak já se o to snažím.Psal jsem,že fotky byly pořízeny ještě za "mokra".Mimo jinné sekce se jmenuje "máme rozestavěno"
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod mnitka » pon 05 bře, 2012 8:31 pm

Tomáši, je to hrozně vyfocený.

Tunel v počátku vypadal jao obrázek z katalogu firmy NOCH. Jednolitá zelená, tovární portál v nepřirozených barvách....

http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P2230010.jpg svah vlevo nahoře by se ve skutečnosti jistě sesunul a tráva by v takovém místě nerostla.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P2230015.jpg tohle bych si nedovolil prezentovat (římsa) .

Proč jsou "fleky" (drny?) trávy v kolejovém loži tak velké?
Následné úpravy tvou práci moc vpřed neposunuly.

Vysoký násep - naprostý barevný chaos
Příroda přeci není tak kontrastní! Přiadá mi to spíš jako FANTASY, jen dosadit HOBITA.

Chtělo by to zvládnout nejdříve základní postupy, dostat přírodu do očí, zaměřit se na správné formování terénu s úctou ke gravitaci a fyzikálním zákonům, potom se teprve pouštět do větších akcí a detailů (olejové barvy).

ZÁKLADNÍ RADY ODE MĚ -> NESPĚCHEJ, PŘEMÝŠLEJ, DRŽ SE HESLA MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE
mnitka

Příspěvekod mnitka » pon 05 bře, 2012 8:47 pm

mizl píše:Já se taky hlásím o tvrdou kritiku :cry: .... prosím, prosím

Už jsem se odpálil v předchozím přízpěvku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Na drny nepoužívej injekční stříkačku ale jemný štětec, kterým můžeš dělat jednotlivé malé tečky. V tomto případě se vyplatí pracovat s některým ze speciálních lepidel na statickou trávu. Další možností je přejet jen zjemna štěrk štětcem namočeným v lepidle, výslkedek pak vypadá takto http://mnitka.rajce.idnes.cz/statni_sil ... 80750u.jpg

Příště zkus ddny barevně prolnout tzn. do béžové suché trávy dej občas zelenější drn. Zvažuj použití barev.
mnitka

Příspěvekod mizl » pon 05 bře, 2012 8:53 pm

Ještě k tomu fotografování : znám to od sebe když jsem nedočkavý a chci vyfotit vše hned nasměruji veškeré bodovky na focené místo a fotím. Problém je ten, že fotky mají vlivem žlutého světla od žárovek, žlutý nádech a nejsou hezké. Navíc nevyniknou pořádně barvy. Spíš se zkreslí. Ovšem pokud to vydržím a fotím v denním světle co nejblíž k oknu, tak fotka je lepší, barvy víc vyniknou realitě a při podrobnějším záběru jsou hezky vidět chyby, které nejsou spatřeny okem. Zkus to a uvidíš ten rozdíl. Nejsem profík a spoustu fotek se mi taky nepovede, navíc se mi klepou pastelky takže jsou i mázlé :D .

Ať se ti to povede tak jak chceš pro svoje oko ..

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod mnitka » pon 05 bře, 2012 8:57 pm

Jasně Michale, světlo je sviňa.
Fotopřístroj jde však nastavit. I běžné automaty mají nastavitelné vyvážení bílé. Programem pro úpravu obrázků lze taky lecos opravit.

Martin
mnitka

Příspěvekod mizl » pon 05 bře, 2012 9:00 pm

mnitka píše: Další možností je přejet jen zjemna štěrk štětcem namočeným v lepidle, výslkedek pak vypadá takto http://mnitka.rajce.idnes.cz/statni_sil ... 80750u.jpg

Příště zkus ddny barevně prolnout tzn. do béžové suché trávy dej občas zelenější drn. Zvažuj použití barev.

Toho jsem chtěl docílit ... ale nějak se mi to nezdařilo. Musím ještě zapracovat na technice. Je to moje první zkušenost se statikou. Ale zase na druhou stranu by to nemuselo vypadat špatně, kdyby se to zaprášilo patinátorem směsicí rez a hlína ?? jako, že je to špinavé od kolejí ??

Zkoušel jsem namíchat tuto uschlou trávu se světle a tmavě zelenou. Výsledná barva je použitelná leda tak na nějakou louku pod keř či strouhy.

Každopádně ti děkuji

Michal
mizl

Příspěvekod mizl » pon 05 bře, 2012 9:01 pm

mnitka píše:Jasně Michale, světlo je sviňa.
Fotopřístroj jde však nastavit. I běžné automaty mají nastavitelné vyvážení bílé. Programem pro úpravu obrázků lze taky lecos opravit.

Martin

no právě, že já s foťákama a s touto technikou moc kamarád nejsem. I když bych chtěl, ale oni se se mnou kamarádit nechtěj :twisted:
mizl

Příspěvekod mnitka » pon 05 bře, 2012 9:06 pm

mizl píše:
mnitka píše:Jasně Michale, světlo je sviňa.

Martin

no právě, že já s foťákama a s touto technikou moc kamarád nejsem. I když bych chtěl, ale oni se se mnou kamarádit nechtěj :twisted:

Koukni do menu foťáku, vyvážení bílé tam jistě najdeš. Dokonce tam možná najdeš i pokročilé nastavení, pro momentální osvětlení při kterém přístroj pracuje.

Travní vlákny jsou od Poláka?
mnitka

Příspěvekod mizl » pon 05 bře, 2012 9:13 pm

mnitka píše:Travní vlákny jsou od Poláka?

je to směsice Polák a Heiky. Polák mi moc nevyhovuje. Polák se sice staví, ale né tak dobře jako Heiky. Zase Polák má dobrou barevnou škálu. počkám na Model-Scene až bude mít E-shop a zkusím koupit Mininatur.
Asi mám slabou flokovačku. Dělal jsem si jí sám. Jsou to v podstatě tři trafa. Transformuji z 230V na 24V a obráceně. K tomu jsem si udělal násobič napětí http://mizl.rajce.idnes.cz/Zatravnovac/ .
mizl

Příspěvekod Tomáš » pon 05 bře, 2012 9:33 pm

mnitka píše:Tomáši, je to hrozně vyfocený.

Tunel v počátku vypadal jao obrázek z katalogu firmy NOCH. Jednolitá zelená, tovární portál v nepřirozených barvách....

http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P2230010.jpg svah vlevo nahoře by se ve skutečnosti jistě sesunul a tráva by v takovém místě nerostla.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P2230015.jpg tohle bych si nedovolil prezentovat (římsa) .

Proč jsou "fleky" (drny?) trávy v kolejovém loži tak velké?
Následné úpravy tvou práci moc vpřed neposunuly.

Vysoký násep - naprostý barevný chaos
Příroda přeci není tak kontrastní! Přiadá mi to spíš jako FANTASY, jen dosadit HOBITA.

Chtělo by to zvládnout nejdříve základní postupy, dostat přírodu do očí, zaměřit se na správné formování terénu s úctou ke gravitaci a fyzikálním zákonům, potom se teprve pouštět do větších akcí a detailů (olejové barvy).

ZÁKLADNÍ RADY ODE MĚ -> NESPĚCHEJ, PŘEMÝŠLEJ, DRŽ SE HESLA MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE

Příroda v létě je tak kontrastní,že až hamba.Já se nechci dohadovat,ale na vysočině v létě hrají kopce všemi barvami,proto to byl záměr.Padl tu názor,"dobře pěstěný trávník" no ja jinak to rozrušit když né barvou.Ještě mi tam chybí fialová,žlutá a červená.Doložil bych ti několik fotek,kde na 1m2 je asi 10různých barev kytek a luk.V Loučkách na portále se každoročně krmíme malinama,a jahodama,hned vedle rostou fialové kvítky.
Že by na takovém svahu nerostla tráva? V roce 2001 při povodních došlo k sesuvu hlíny hned u opěrné zdi,možná i víc příkřeji.Po 11ti letech se sesuv zelená jak fotbalový trávník.
To že ty fotky jsou špatný to je bez debat,ale barevné schéma bylo opravdu cílené.
Drny v kolejích jsou velké? No možná se to tak působí,ale záměr to není.I když zarostlé koleje na lokálkách jsou i horší.Někdy nejsou vidět ani pražce.
Fotky dělají opravdu hodně,ale tím se nechci chválit.Viz několik přízpěvků k mému štěrku.
Tomáš

Příspěvekod Tomas_C. » pon 05 bře, 2012 9:58 pm

Tady trošku jde i o to uznat kritiku a ne se furt obhajovat...jedině tak se posuneš dál...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod mnitka » pon 05 bře, 2012 10:13 pm

Příroda v létě je tak kontrastní,že až hamba.Já se nechci dohadovat,ale na vysočině v létě hrají kopce všemi barvami,proto to byl záměr.Padl tu názor,"dobře pěstěný trávník" no ja jinak to rozrušit když né barvou.Ještě mi tam chybí fialová,žlutá a červená

Ze vzdálenosti ze které nám to podáváš stejně na obrázcích nejsme schopni registrovat barvy květů a plodů.

Doložil bych ti několik fotek,kde na 1m2 je asi 10různých barev kytek a luk.

No. na čtverci 8x8mm z 30ti cm co je vidět?

Že by na takovém svahu nerostla tráva? V roce 2001 při povodních došlo k sesuvu hlíny hned u opěrné zdi,možná i víc příkřeji.Po 11ti letech se sesuv zelená jak fotbalový trávník.

Jsi sběratel kuriozit nebo modelář?
...zaměřit se na správné formování terénu s úctou ke gravitaci a fyzikálním zákonům...

To je vše co k tomu mám. Zřejmě my v Brně jsme více citliví k těmto prohřeškům, ostatní k tomu zřejmě nic nemají :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :!: :?:
mnitka

Příspěvekod Tomáš » úte 06 bře, 2012 10:00 am

Já se tu nechci nijak dohadovat o tom,zda-li toto je možné vidět nebo není.Není mojí snahou ani napodobovat extrémy nebo ony kuriozity.Jen jsem chtěl poukázat na to,že mám raději období pestré,které hraje všemi barvami.Proto jsem se rozhodl koupit veškerou trávu v odstínech časného léta,kdy si myslím,že jsou barvy nejsytější a nejpestřejší.Pěkně vybarvené je i období podzimu,ovšem tráva je už mdlá více do žluta.Co vím tak většina lidí používá jarní odstíny.Časné jaro nepřináší mému oku nic zázračného.Tráva je v drtivé většině ještě suchá po zimě,keře a stromy teprve začínají nabírat v pupenech.Jen tu a tam se klube nová světle nazelenalá travička.Prosně nemůžu si pomoct,ale nelíbí se mi "louka" s jedním odstínem zelené.I když je různorodá výškově,bohatostí drnů atp.Mám raději pestrost odstínu...když "louka" kraje všemi barvami,a to si myslím že právě období (konec května až červen) je.Chápu,že na ploše 20x30cm se moc zázraků udělat nedá,pokud tam chci obsáhnout vše co zde zmiňuji.Výsledek pak může působit přeplácaně.Ale reálný výsek 24x36m je 864m2,což už je poměrně velká plocha.No a proto si myslím,že na této ploše nebude jen jedna tráva v jednom odstínu,bez další vegetace,bez dalších prvku z přírody.Tohle jsem viděl pouze v Rusku ve stepi,kde všude kam oko pohlédlo byla tráva v šedozeleném odstínu.Toto není moje obhajoba,ale pouze vysvětlení,proč to tak dělám.Protože to tak cítím.Naštěstí krajina není šedý monolit.A taky každému z nás se líbí něco jiného.Když se koukám na díla jiných modelářů,zaměřuji se spíš na techniku provedení,na to jak postupoval,na to co používá za materiál atp.Barevné provedené a kombinaci odstínů už nechávám čistě na svém rozhodnutí.Viděl jsem krásně udělaný model širé trati,kde kolem dokola byla vypálená tráva.Jev k vidění velmi častý.Provedení mě opravdu nadchlo.Ale,že bych to chtěl mít doma?
Takže asi takhle.Jinak je opravdu škoda,že do debaty nezasahují i ostatní,protože co člověk to jiný názor.A i když to může působit,tak že si tvrdošíjně obhajuji své názory,rád si vyslechnu názory jiných .T.
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » úte 06 bře, 2012 2:07 pm

Zkouším to teď trochu jinak:
Fotky jsem fotil za sluníčka,ještě to ale pořád není ono.Tunel se fotí blbě.
http://tauvec.rajce.idnes.cz/DIORAMA#P3060086.jpg
a dál
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)