GenLI-USB

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

GenLI-USB

Příspěvekod fulda » sob 03 bře, 2012 8:15 pm

Ahoj vespolek,

zase jsem někomu "opravoval" jeden GenLI-USB v podání dcckolejí. Už to nikdy nebudu dělat protože je to hrozná práce. Pokaždé je to stejné, jen někde nateklej cín káplej pod FTDI obvod.
Tak mne napadlo, já sám tyhle obvody moc nepoužívám - cena samotného obvodu je na českém trhu větší, než cena redukce USB -> sériovej port.
Nicméně používám třeba MCP2200, který je hodně podobný, ale stojí o dost menší peníze (kolem 45,-) a taky má o dost přátelštější pouzdro SO16 a nepotřebuje žádné ovladače.

Já sám jsem si kdysi udělal destičku, kterou připojuju do zařízení na místo obvodu MAX232 (obrázky dole), ale to asi není úplně to správné, nicméně tím v případě nouze za minutu předělám leckteré sériové zařízení na USB.

Možná bych mohl namalovat plošňák, na kterém bude právě tenhle obvod namísto ftdi. Ale nechce se mi dělat prototyp, takže jestli to někdo chce osadit jako prototyp, tak to namaluju a nechám udělat plošňák.
(což nepovažuju za finální řešení, finální řešení je založené na jednom procesoru, který má rovnou usb vstup, ale to mi zase minulej víkend nefungovalo, tak jsem se na to naštval a hodil to ve vzteku do kouta a tam to čeká až se uklidním)

Obrázek
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: GenLI-USB

Příspěvekod Bedlisch » sob 03 bře, 2012 9:32 pm

Zrovna dnes mi začala blbnout COMová verze , tak jsem se rozhodl, že si udělám USBčkovou. Takže se klidně do toho pustím, jen by to nebylo hned. Za prvé: jsem teď na týden pryč a za druhé: další součástky, abych k tomu přihodil MCP2200, budu objednávat tak za 2-3 týdny. Pokud by to takhle nevadilo, tak se to rád zhostím. Rovnou bych dělal 2 kousky.
Osobně bych byl klidně za větší podíl SMD montáže, ale nevím, jestli by to tak vyhovovalo i ostatním kolegům.
Bedlisch

Příspěvekod fulda » ned 04 bře, 2012 10:59 pm

Tak jsem to namaloval, pokud Bedlisch nějakej osadí a vyzkouší, tak snad dá vědět.

Dneska jsem zase kousek pohnul s plně usb verzí, ale poříd je to na dlouho.
fulda

Příspěvekod falcom » ned 15 dub, 2012 5:08 pm

Ahoj,
som zatiaľ nováčik v modeloch železníc, ale mám už nejakú prax v elektronike. Pre známeho som robil nanox-s88 a genli usb. Použil som pôvodné vylepšené predlohy a prerobil som obe zariadenia trochu do inej podoby. Ostali mi nejaké plošné spoje naviac. Ak by sa našiel nejaky záujemca, nech mi dá vedieť na email admin(at)falcom.sk. Môžem ponúknuť aj hotové zariadenia so spínaným zdrojom 19V alebo 16V, 4,2A.
Cena nanox-S88 1000CZK/40€. Prevodník GenLi PC USB - XpressNet (400CZK/16€). Spínaný adaptér 230V/19V-4,22A (375CZK/15€)
Přílohy
nanox_genli-fro.jpg
nanox-S88 + genli
naonx-s88-top.jpg
nanox-S88
genli-1.jpg
samotné genLI USB
Naposledy upravil falcom dne čtv 02 říj, 2014 7:54 pm, celkově upraveno 2
falcom

Příspěvekod mizl » ned 08 črc, 2012 8:58 am

V článku jsem se pokusil pospat instalaci Gen-Li USB zakoupeného v N-Shopíku. Úplně dole v článku jsou problémy která s ním mám. Jsou to myslím malé "porodní" problémy, nicméně pokud víte jak je odstranit budu rád.

Odkaz: http://kolejistett.webnode.cz/dcc/insta ... en-li-usb/

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod fulda » ned 08 črc, 2012 7:46 pm

Trochu jsi se v tom Honzovo navodu prehledl - pro nastaveni se program neodevre automaticky, ale musis ho spistit rucne. Hledej slovo "hyperterminal".

Jinak je dobre, ze to funguje.
fulda

Příspěvekod mizl » ned 08 črc, 2012 8:36 pm

fulda píše:Trochu jsi se v tom Honzovo navodu prehledl - pro nastaveni se program neodevre automaticky, ale musis ho spistit rucne. Hledej slovo "hyperterminal".

Jinak je dobre, ze to funguje.

Myslíš ve Windows ?? pokud ano, tak mi nic nenašel. Mohl by jsi mi prosím napsat cestu, jak se k němu dostat ve Windows ?? Jsem asi natvrdlej, ale moc mi to není jasné z návodu.

Michal
Naposledy upravil mizl dne ned 08 črc, 2012 9:04 pm, celkově upraveno 1
mizl

Příspěvekod JBr » ned 08 črc, 2012 8:49 pm

mizl píše:Myslíš ve Windows ?? pokud ano, tam mi nic nenašel.

Pokud mas Visty nebo sedmicky, tak budes hledat dlouho a marne, protoze v tehle verzich Windows uz hyperterminal neni. Ale da se misto nej pouzit treba Putty nebo se da najit ke stazeni ruzne na netu (bacha na viry).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod male zvire » ned 08 črc, 2012 8:56 pm

Hypertermial byl naposledy ve Windows XP (jak už bylo řečeno). Ve Win Vista/7 se dá použít příkazová řádka, příkaz winrs. Pokud máš po ruce instalačku WinXP tak se dá HT zkopírovat odsuď, případně již zmíněná Putty
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod mizl » ned 08 črc, 2012 9:10 pm

Tak jsem jej našel http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html. A teď babo raď. Který je ten pravý pro mě ?? Předpokládám, že to je ten první v seznamu ?? Používám Visty.

Michal
mizl

Příspěvekod BaWiS » ned 08 črc, 2012 9:41 pm

Jo, ten první :)
Jinak tu máš i ten hyperter:
http://www.wahu.4fan.cz/2010/06/24/hype ... windows-7/
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod mizl » ned 08 črc, 2012 9:48 pm

BaWiS píše:Jo, ten první :)
Jinak tu máš i ten hyperter:
http://www.wahu.4fan.cz/2010/06/24/hype ... windows-7/

Díky už jsem ho stáhl ze stránek které jsem uvedl výš. Dostal jsem se do prázdného okna a napsal dccdcc. Na Gen_Li vždy když zmáčknu klávesu problikne indikační dioda na straně připojení USB kabelu. Ovšem okno je stále prázdné. Musí se Gen_Li připojit i k centrále, aby se textové nastavení zobrazilo??

Michal
mizl

Příspěvekod atiTT » pon 09 črc, 2012 10:20 am

Ano, lebo odtial dostáva napájanie.
atiTT

Příspěvekod Kmotr777 » čtv 30 srp, 2012 1:28 pm

Mám jistý problém.
Koupil jsem si Gen-Li USB převodník od Honzíka ( honzíkovy vláčky ) a chtěl bych ho připojit k centrále od DCCkoleje. Ovladač je nainstalován a COM port to vytvoří. Pokud si otevřu putty a dám Entr, tak zelená dioda blikne... a připojený k centrále to mám. Je možný, že by měla datové vodiče prohozený oproti originál od Lenze? ( napájení jsem kontroloval, je na stejných pinech jako od DCCkoleje )
Díky za odpověďi
Kmotr777

Příspěvekod male zvire » čtv 30 srp, 2012 5:29 pm

Kmotr: a co je tedy za problém?
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Další

Zpět na DCC v praxi