Pinzeta pro jemnou práci

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Pinzeta pro jemnou práci

Příspěvekod Fox » ned 12 led, 2025 12:47 pm

Dávám k úvaze moje velice pozitivní zkušenosti s kvalitní pinzetou, původně určenou pro montáž SMD. Používám ji zejména při manipulaci s malými dílky stavebnic, při lepení, např. při sestavování laserovaných oken, dveří apod. Kupodivu tvar čelistí je pro tyto práce velmi vhodný. Pinzeta není zrovna levná, ale je velice přesně vyrobená a dnes si už nedovedu představit práci bez ní... Ke koupi je příkladmo zde: https://www.tme.eu/cz/details/brn-5-067 ... /5-067-13/. Věřím, že kdo má rád kvalitní nářadí, nebude zklamán.
pinzeta.jpg
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Re: Pinzeta pro jemnou práci

Příspěvekod Dusan » pon 13 led, 2025 4:47 pm

Vypadá hodně dobře. Já od jisté doby, kdy mám kamarády zubaře :-) 8) tak modelářské jemné náčiní, třeba na výplety dvouplošníků z Velké války, kupuji výhradně na obchodech pro doktory. Taky max. spokojenost.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Dovi » pon 20 led, 2025 10:19 am

Přidám střípek do mozaiky:

Začínal jsem kdysi dávno s Chiranou z 50 let. Je to sice nesmrtelná klasika (mám ji dodnes), ale na velmi malé díly se moc nehodí.
(viz ten kousek v popředí pinzetového zátiší na přiloženém snímku)

Před pár lety jsem proto na drobnější práci pořídil dvě americké pinzety PROEDGE - jemnější zahnutou o délce 4 1/2" (model #53440) a "samosvornou" překříženou-samozavírací 4 3/4" (4 1/2"), model #53370 - obě na snímku pod šuplerou.

Na ty nejjemnějí až titěrné věcičky to ale stále nebylo ono, a tak jako nejnovější přírůstky přibyly minulý týden dvě jemné černé pinzety, přímá ESD-11 a zahnutá ESD-15. Z výroby přesně dosedají-lícují (nemají žádné zkřivení nebo nepřesnosti) a nevyžadují žádnou větší zavírací sílu pro uchopení předmětu. Čili žádná křeč v ruce při delší práci, stačí přirozený (jemný) nenásilný úchop.

Clipboard_01-20-2025_modelářské_pinzety.jpg

Stály sice tyto dvě jemné pinzety v kauflandovém doprodeji celkem 250 Kč, jenže spolu s nimi k tomu byl :--) zároveň i kufřík z pružného plastu, páječka s pracovní teplotou nastavitelnou v rozsahu 200 až 480 st. Celsia a s dvoubarevnou indikací (nahřívání + dosažení požadované teploty), 6 různých výměnných pájecích hrotů, stabilní celokovový odkládací držák-stojan, pájecí houba, malá cívka pájecího cínu (bezolovnatého), odsávačka cínu, měděné pletené odsávací lanko, dvě izolovaná lanka, odizolovací nožík, kvalitní detailní návod a jako bonus 3letá záruka.

Vím, že existují i o něco kvalitnější (a o dost dražší) pomůcky, ale na to naše domácí šmrdlání... :-)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod BohousP » pon 20 led, 2025 2:24 pm

https://a.aliexpress.com/_EHMCnkc
Tato pinzeta je také určená na práci s smd součástkami, ale pro jemné díly je výborná. Díky speciálnímu tvarování si ji lze podepřít a nechvěje se s rukou.
Přílohy
Screenshot_2025-01-20-15-32-11-360-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod PaMi » pon 20 led, 2025 6:59 pm

Zkoušel jsem celou řadu pinzet, ale nedám dopustit na nářadí HOROTEC. Je to Švýcarská firma, která vyrábí nářadí na sestavování a servis hodinek. Pinzety jsou sice držší (stokoruny někdy i tisícikoruny za kus) ale mám tady dvě již asi 15 let a jsou stále jako nové.
https://webshop.horotec.ch/en/articles/ ... =brucelles
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Patrik Novák » stř 29 led, 2025 5:03 am

Teď mají sadu deseti? pinzet v Lidlu . Cena 169kč
Patrik Novák

Příspěvekod Zlámalík » stř 29 led, 2025 7:48 am

Nevím, jestli to jsou ty samé, ale něco podobného jsem od nich koupil (v takovém textilním rolovacím pouzdře) a jednak to není přesné (hroty se nepotkávají), jednak se to dá rukou naohýbat. Což je výhoda jen někdy... Tady bych byl opatrný.

Edit: dnes jsem to tam viděl, má to plastovou krabičku, ale je to to samé. Pomůže to, ale na pořádnou práci to není.
Naposledy upravil Zlámalík dne stř 29 led, 2025 11:01 am, celkově upraveno 1
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Patrik Novák » stř 29 led, 2025 11:21 am

Nevím, nemám to , taky jsem to jen viděl .
Patrik Novák

Příspěvekod Jirkátor » čtv 30 led, 2025 4:06 pm

To samé mám z Temu za pár korun. Jen s červeným lemem.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 30 led, 2025 4:18 pm

BohousP píše:https://a.aliexpress.com/_EHMCnkc
Tato pinzeta je také určená na práci s smd součástkami, ale pro jemné díly je výborná. Díky speciálnímu tvarování si ji lze podepřít a nechvěje se s rukou.

Moc díky - objednal jsem a vyzkoušel - je supr.
Zdenek Valter

Příspěvekod TomHrom » sob 01 úno, 2025 1:51 pm

Já nakupuju na stránkách výrobce medin.cz, jde to ale myslím jen na IČO.
Dusan píše:Vypadá hodně dobře. Já od jisté doby, kdy mám kamarády zubaře :-) 8) tak modelářské jemné náčiní, třeba na výplety dvouplošníků z Velké války, kupuji výhradně na obchodech pro doktory. Taky max. spokojenost.
Stavím TT kolejiště pro svoje syny a stavebnice budov pro ostatní modeláře... // www.delta-model.cz
TomHrom

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě