PWM

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: PWM

Příspěvekod MiG » pát 28 úno, 2020 9:39 am

Vzhledem k tomu, co jsem napsal výše.
To zapojení chodit bude, jen je vhodné pro případy, kdy potřebujeme motor aktivně brzdit při změně otáček dolů.
A to u železničních modelů malých měřítek podle mě není potřeba.
MiG

Příspěvekod stanix » pon 02 bře, 2020 4:56 pm

Zdravím. Tak jsem udělal výše popsanou úpravu MOSFETového regulátoru - místo stabilizátoru 7809 jsem dal odpor 47R a zenerku na 15V. Regulátor naprázdno odebírá asi 55mA, nezahřívá se, ale bohužel, jako v minulém případě připojený motor při vytočení naplno (v obou směrech) má jen poloviční napětí napájecího. Takže někde soudruzi udělali více chyb...
H0 - ČSD - epocha III. - IV.
stanix

Příspěvekod MiG » pon 02 bře, 2020 7:22 pm

stanix píše:Zdravím. Tak jsem udělal výše popsanou úpravu MOSFETového regulátoru - místo stabilizátoru 7809 jsem dal odpor 47R a zenerku na 15V. Regulátor naprázdno odebírá asi 55mA, nezahřívá se, ale bohužel, jako v minulém případě připojený motor při vytočení naplno (v obou směrech) má jen poloviční napětí napájecího. Takže někde soudruzi udělali více chyb...

A můžete zjistit osciloskopem, jak dlouhé jsou časy pro nejkratší puls na začátku periody, když potenciometr je v krajní poloze a motor je brzděn dolní dvojicí MOSFETů, délku vlastního pulsu kdy jeden MKO je v "1" a druhý v "0" a celkovou periodu na výstupu 555?
MiG

Příspěvekod Juraj » úte 30 črc, 2024 9:51 am

Zdravím všetkých,
rád by som sa spýtal, čo si myslíte, išlo by koľajisko ovládať týmto programovateľným časovým ovládačom TC420?
https://shop.ledco.sk/sub/shop.ledco.sk ... asheet.pdf
Zariadenie má spoločné + pre všetky kanály a jednotlivé kanály sú ovládane cez - .
Cena je na aliexprese veľmi priaznivá, okolo 25€ aj s poštovným.

Pôvodne som nad ním uvažoval, ako ovládač pre osvetlenia koľajiska. Jeden kanál pre verejné osvetlenie a zvyšné 4 rôzne rozložiť po budovách. Každý kanál sa dá zvlášť naprogramovať čo má robiť po minútach a pre môj zámer je to ideálne.
Následne mi však napadlo, či by tým nešlo ovládať aj jazdu vlakov a jednotlivé oddelené úseky analógovej trate. (plánujem len jednoduchý ovál s jedným vlakom a dvojicou výhybiek v stanici) Výstupy z ovládaču by som opatril jednosmernými diódami, aby som zabránil nejakým nežiadúcim spätným prúdom a tiež "žiarovkovou" poistkou, ak sa tu nepriučím k elegantnejšiemu riešeniu. (ďakujem za rady vo vláknach pre začiatočníkov :) )
Frekvencia PWM ovládača je medzi 500-1000Hz. Viem, dočítal som sa tu, že by to malo byť menej...

Ďakujem za odpovede.
(z rôznych dôvodov nechcem prechádzať na digitál, táto cesta je u mňa momentálne zarúbaná)
Plán: Betlehem H0, II.epocha, zima
Juraj

Příspěvekod sidlo » úte 30 črc, 2024 10:21 am

Ano, ovládat to půjde. Ale nepůjde to řídit, protože to nemá zpětnou vazbu.
Jinými slovy - naprogramuji si jak dlouho a jaké napětí se má poslat do kolejí, ale nijak nezjistím, zdali mašinka dojela tam kam měla. A tady hrozí kolize.
Já to nedoporučuji.
sidlo

Příspěvekod Juraj » úte 30 črc, 2024 10:31 am

ďakujem za odpoveď.
Koľajisko bude mať 1x2metre a jazdiť na ňom bude jeden parný rušen s dvoma, možno tromi osobnými vagónmi. Bude pod v. stromčekom a jazdiť 5 týždňov v roku, doslova pár minút medzi 17tou a 20tou hodinou.
Minulý rok som jazdil cez časovač, zdroj stále nastavený na nejakú rýchlosť.

Moja predstava, že z 5tich kanálov, by dva boli určené pre trať. Jeden úsek v stanici a jeden pre zvyšok trate. Dve - tri minúty by vlak jazdil, následne by stál v stanici. Tým, že sa jedná o PWM, stále by v tej stanici svietil... Keďže sa dá nastaviť "fade" v programe, tak na zvolenú hodnotu, povedzme 45%, bude vlak zrýchľovať počas celej minúty. Následne aj brzdiť, ak to tak naprogramujem.
Zvyšné 3 kanály by ovládali osvetlenie.
Juraj

Příspěvekod fulda » úte 30 črc, 2024 11:45 am

Pár drobností:
Ta hračka je stvořená pro světla, takže PWM bude definovaná jako "cokoli nad 60Hz". Ale pro motory platí, že člověk slyší frekvence v rozsahu "20Hz - 20kHz". Takže se může stát, že uslyšíš pískání z mašiny, které bude nepříjemné.
Pochopitelně to neovládá změnu směru. Ale to asi není tvůj případ. Jen na to nezapomeň.
Technicky vzato, ta hračka nemá ochranu proti zpětnému proudu. Takže výstupní tranzistory budou poněkud trpět. V praxi asi po několika letech odejdou. Při četnosti zapnutí to bude spíš odcházet několik desítek let.
Ostatní už tu zaznělo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Juraj » úte 30 črc, 2024 11:51 am

Neporiešia spätné prúdy pripojenie na ovládač cez usmerňovacie diódy? Napríklad táto.

Jeden PWM z Číny mám, podľa data sheet by mal pracovať pri 15khz a nepočul som motorčeky. (Som bývalý trumpeťák v kapele, asi sa môžem tešíiť na načúvací strojček :D )
Naposledy upravil Juraj dne úte 30 črc, 2024 12:03 pm, celkově upraveno 1
Juraj

Příspěvekod sidlo » úte 30 črc, 2024 12:03 pm

Neznám zapojení té krabičky. Pokud opravdu nemá ochranu proti zpětnému proudu, tak ty diody je třeba zapojit mezi V+ a CH1 -- CH5, tedy paralelně k zátěži. Vyzkratuje se tím proud, který generuje motor v době, kdy je bez napětí.
https://www.root.cz/clanky/ridime-vetsi-zatez-pomoci-pocitace/
Obrázek
sidlo

Příspěvekod Juraj » úte 30 črc, 2024 12:07 pm

sidlo: uf, toto už je nad moje vedomosti. Chápem funkciu usmerňovacej diódy, schémy zapojenia čítať neviem.

Moja predstava bola, že každý kontakt bude pripojený cez diodu. Čiže 5x usm.dioda na - a 5x usm.dioda na +.
Juraj

Příspěvekod BohousP » úte 30 črc, 2024 12:18 pm

Ad Juraj a Sidlo: Nepoužívejte 1N400x pro frekvence vyšší než jen pár stovek hertzů. (V žádném případě ne pro 15 kHz.) Zdůvodnění viz https://www.masinky.info/2019/03/diody-pro-dcc/. Nadpis sice mluví o DCC, ale uvedené informace platí samozřejmě i pro pwm.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Havran » úte 03 zář, 2024 4:22 am

Pánové, znáte nějaký PWM regulátor se zpětnou vazbou ? Třeba i z Číny. Případně může být zpětná vazba jako doplněk na samostatném modulu ?!
Pokud ano, prosím schéma zapojení, případně hotový modul.
Díky Havran
Havran

Příspěvekod Miloš_P » úte 03 zář, 2024 9:50 am

Miloš_P

Příspěvekod Havran » stř 04 zář, 2024 4:16 pm

Pane Miloši, pulzní regulátory z Alchladiče znám pouze od vidění a návodů, jsou jistě dobré, ale pro mne drahé. Mám z Aliexpressu regulátory CCM9 s LM324N, za pár korun.
Myslel jsem, zda nelze doplnit např. regulátor mosfet - https://www.youtube.com/watch?v=K6nBAHumtPg . Jestli tomu dobře rozumím, výstupní napětí je dle použité zenerově diodě. Ale nevím, zda to bude regulovat s PWM CCM9, možná míchám hrušky s jabkama.
Prosím posudek od odborníků.
Havran

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 04 zář, 2024 4:55 pm

Havran píše:Pane Miloši, pulzní regulátory z Alchladiče znám pouze od vidění a návodů, jsou jistě dobré, ale pro mne drahé. Mám z Aliexpressu regulátory CCM9 s LM324N, za pár korun.
Myslel jsem, zda nelze doplnit např. regulátor mosfet - https://www.youtube.com/watch?v=K6nBAHumtPg . Jestli tomu dobře rozumím, výstupní napětí je dle použité zenerově diodě. Ale nevím, zda to bude regulovat s PWM CCM9, možná míchám hrušky s jabkama.
Prosím posudek od odborníků.

Tohle je stabilizátor napětí !!! NE PWM !!!
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika