Xbus-Box

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Xbus-Box

Příspěvekod fulda » pon 08 úno, 2016 9:47 am

Založím toto nové téma, abych udržel alespoň náznak čistoty fóra.

Zopakuji, že jsem si vytvořil něco, čemu říkám Xbus-Box. Je to inspirované LocoNet boxem. Nicméně protože je to určené pro domácí provoz, jsou navíc doplněna bezpečnostní zastavovací tlačítka.

Teď bych rád zjistil, jestli o podobné zařízení má někdo zájem a pokud ano, jak vlastně udělat mechanickou část?
Nabízí se velice jednoduché řešení tohoto typu přední destička šroubovatelná na panel a za ní nahá elektronika a nebo řešení krabička s konektory v čele.
Pak je ale otázka, co s tlačítky, která jsou součástí? Nechat z krabičky koukat jen hmatníky tlačítek? Budou velikostně vyhovovat tlačítka DT6? nebo použít větší, hříbečková tlačítka?

Obrázek

Obrázek

První zpráva
fulda píše:Verze, která nejvíce odpovídá potřebám mého kolejiště má tři konektory pro ovladače a tři tlačítka:
  1. Start (spustí provoz)
  2. E-Stop (zastaví mašiny na fleku, ale v kolejích zůstává napájení a dají se přehazovat výhybky)
  3. Off (odpojení napájení do kolejí)
K tomu jsou také 4 ledky - první zelená na napájení; druhá zelená svítí když se jezdí, bliká když se programuje; žlutá když jsou zastavené mašiny a červená když je odpojené napájení.


Druhá zpráva
fulda píše:Tak se nám to pomalu rýsuje.
Už jsem začal s funkčními testy. Zdá se, že už se to dá trochu používat.
Malé instruktážní video: ZDE.
Zajímavé je pozorovat, jak se jednotlivé centrály staví k používání žlutého tlačítka "E-Stop". Ty které mají víc prostředků (třeba MultiMAus), tak zastaví mašiny, a udržují si informaci o rychlosti. Při obnovení semašiny rozjedou na takovou rychlost, kde předtím skončily. Pokud točím kolečkem v čase E-Stop, nic se neděje.
Jednodušší centrály zastaví mašiny, ale nepamatují si jejich rychlost - po obnovení provozu mašiny stále stojí. A naopak, pokud při stání otočím kolečkem, mašina se rozjede. Funkce a příslušenství mohu ovládat na obou centrálách bez potíží.

Ještě nějak doladím odezvu na tlačítka a kolizní stavy a bude to.

Obrázek zepředu a zezadu.
Obrázek Obrázek
Tady mám dilema, jaký je ideální počet konektorů a rozložení a tak. To je ale spíš úvaha pro DIGI-CZ.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Xbus-Box

Příspěvekod D » pon 08 úno, 2016 11:22 am

Na modulech máme rozvody XpressNet vyřešené. Obvykle používáme tři konektory vně a dva dovnitř k připojení průběžného kabelu XpressNetu. Doplněné je máme o LED indikaci provozního napětí a odpojitelnou terminací. Jsou použitelné i pro LocoNet (bez indikace). Naše krabička je pasivní a kromě odpojitelné úsporné LED nebere proud. Máme variantu mobilní (plastová krabička na svorku) a k zabudování do panelu (deska bez krabičky, dříve řešená zapuštěnými konektory zevnitř stěny kolejiště, v budoucnu snad jako součást jednotného panýlku).

Na tlačítka mám smíšené názory. V případě problému nebývá čas reagovat, ve stresu obvykle nehledám tlačítka, ale rovnou chytám vlak, i když mám tlačítko přístupné přímo na ovladači v ruce. Přemýšlet ještě v takový kritický okamžik, jakou barvu mám mačkat, tak než něco zmáčknu, je stejně pozdě.

Přemýšleli jsme spíš o samostatném tlačítku - hříbek připojený kabelem. Na panelu s rozvody budou připojené vodiče komplikovat obsluhu tlačítek - nemůžeš popaměti připlácnout ruku na známé místo, aniž bys ohrozil zapojené konektory nebo vlastní dlaň. Za sebe bych spíš doporučil jedno vypínací tlačítko mimo panel s funkcí [stop]. Nahazování proudu by pak bylo možno druhým menším zapuštěným tlačítkem v pořadí nejdříve [DCC + e-stop] a potom [DCC]. Nebo totéž dvěma tlačítky. Prostě obrátit logiku, místo dvou zastavovací tlačítek jen jedno, jednoznačné.

Panel k rozvodům je rozhodně dobré řešení, pro tlačítka navrhuji druhý samostatný panel.

Pokud jsem to dobře pochopil, chová se tato tvá krabička jako další XpressNet ovladač, který má jen funkci stop a e-stop. Zabírá tedy jednu nastavitelnou adresu ovladače z 31 dostupných na XpressNetu. Kdybych ji chtěl umístit do cirka deseti uvažovaných stanic našeho layoutu, už by mně začaly docházet volné adresy k ovladačům lokomotiv.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 984
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Xbus-Box

Příspěvekod fulda » pon 08 úno, 2016 12:29 pm

D píše:Na modulech máme rozvody XpressNet vyřešené...
Moduly nejsou předmětem řešení, tam se tahají dráty a šroubuje truhlářskou svorkou.

D píše:Na tlačítka mám smíšené názory. V případě problému nebývá čas reagovat, ve stresu obvykle nehledám tlačítka, ale rovnou chytám vlak..
To je zase vlastnost modulů - máš vlak blíž než cokoli jiného a skryté nádraží neexistuje ani za kulisou.

Jak jsem napsal - celé je to určené pro domácí kolejiště, kdy je tohle rozhraní mezi pevným kolejištěm a mobilním ovladačem/ovládacím panelem. Centrála a veškerá elektronika je přece zabudovaná někde pod kolejištěm, na jednom nebo několika místech jsou na kolejišti tyto panely, do kterých si kulturně připojíš ovladače. Takže tlačítka nejsou v žádném případě někde na drátech, ale na pevném místě na kolejišti. Proto se mi zdá použití tlačítek DT6 nevhodné a směřuje mi to k tomu hříbku.

Asi největší uplatnění mají tlačítka v případě, kdy jsou u ovladačů děti a tatínek/dědeček dělá jen dozor. Pak není problém, aby seděl u kolejiště s rukou "na brzdě" a když se děti rozhodnou jet proti sobě, tak jim to prostě zarazí.

D píše:Pokud jsem to dobře pochopil, chová se tato tvá krabička jako další XpressNet ovladač, který má jen funkci stop a e-stop. Zabírá tedy jednu nastavitelnou adresu ovladače z 31 dostupných na XpressNetu. Kdybych ji chtěl umístit do cirka deseti uvažovaných stanic našeho layoutu, už by mně začaly docházet volné adresy k ovladačům lokomotiv.
Ne, to jsi nepochopil úplně přesně. Jako ovladač se sice chová, to musí, jinak by nedokázal komunikovat s centrálou, ale pokud jich je v kolejišti víc, tak stále zabírají jen jednu adresu a vnitřní komunikací po postranních kanálech si rozdělují úlohy kdo je master a kdo slave.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Xbus-Box

Příspěvekod 201 » pon 08 úno, 2016 12:42 pm

Dobrý den
Já bych zájem měl,já bych volil přední destičku na panelu.
201
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 09 kvě, 2014 1:48 pm

Re: Xbus-Box

Příspěvekod vvitty » pon 08 úno, 2016 12:45 pm

http://www.aliexpress.com/store/product ... 07799.html

Velky cinsky tlacitko i s podsvitem LED. Do panelu namontuje kazdy dle libosti :-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1930
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Xbus-Box

Příspěvekod mizl » pon 08 úno, 2016 2:57 pm

Zajímavá věcička ..
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1675
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Most

Re: Xbus-Box

Příspěvekod matejkocis » pon 08 úno, 2016 8:02 pm

Ja by som mal záujem o jeden kus.

Mne by konkrétne vyhovovalo prevedenie bez krabice (ako je na prvom obrázku v tomto vlákne). Asi by som to namontoval na panel. A konfigurácia - 2x vnútorný konektor (môže byť aj vzorkovnica LMAB) a 2x vonkajšok na ovládače.

Tlačidla by som zabudoval priamo do ovládacieho panela.

Oprava ako tak rozmýšľam tak vnútorné by sa hodili aj 3, pre pripojenie dekóra pre ovládací panel
matejkocis
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Xbus-Box

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 10 úno, 2016 9:56 am

Pro mě určitě zajímavá věcička a vezmu si dva kousky, neb zatím nouzově na zapojení myši používám jen tohle - http://www.ebay.com/itm/381196803736?ss ... 1436.l2649 a nouzový generální stop přes M-maus. Tohle cos Fuldo navrhl, je užitečná věc, hlavně pokud jde o možnost montáže na panel, na krabičku si to snad zvládne přidělat každej...
Přílohy
ovl panel Petrov.jpg
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2623
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Re: Xbus-Box

Příspěvekod matejkocis » pát 19 úno, 2016 9:10 am

Rad by som sa opytal ci sa teda planuje vyroba? :D
matejkocis
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Xbus-Box

Příspěvekod BohousP » čtv 17 bře, 2016 8:00 pm

Ano, v dohledném čase. Deska je již ve výrobě. K dodání bude buď hotové zařízení v krabičce i s tlačítky, osazená deska, nebo polostavebnice (deska + procesor).
V krabičce jsou tři konektory RJ11 (6p4c), jeden šroubovací LMAB, tři tlačítka a čtyři LED. Na desku může být doplněn čtvrtý RJ12 (vpravo nahoře) a zatěžovací odpory pro sběrnici.
Edit 5.5.2016: smazaný obrázek dps, fotografie dole je jasnější.
Naposledy upravil BohousP dne čtv 05 kvě, 2016 5:46 pm, celkově upraveno 3
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Xbus-Box

Příspěvekod BohousP » sob 16 dub, 2016 5:22 pm

BohousP píše:Ano, v dohledném čase. Deska je již ve výrobě. K dodání bude buď hotové zařízení v krabičce i s tlačítky, osazená deska, nebo polostavebnice (deska + procesor).
V krabičce jsou tři konektory RJ11 (6p4c), jeden šroubovací LMAB, tři tlačítka a čtyři LED. Na desku může být doplněn čtvrtý RJ12 (vpravo nahoře) a zatěžovací odpory pro sběrnici.


Dnešním dnem je Xbus Box v prodeji na DIGI-CZ. Popis a objednávky http://www.digi-cz.info/xbus-box/
Obrázek
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Xbus-Box

Příspěvekod fulda » sob 07 kvě, 2016 5:40 pm

Bohoušova verze v krabičce. Celkem slušné.
Přílohy
P1170963_.jpg
P1170963_.jpg (26.64 KiB) Zobrazeno 3567 krát
P1170965_.jpg
P1170965_.jpg (57.48 KiB) Zobrazeno 3567 krát
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Xbus-Box

Příspěvekod BohousP » stř 05 říj, 2016 12:28 pm

Uběhlo zhruba půl roku, ale objednávka zatím jedna jediná. Podle ohlasů v tomto vlákně to vypadalo na vyšší prodejnost. :cry:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Xbus-Box

Příspěvekod matejkocis » ned 09 říj, 2016 5:22 pm

Tak to je samozrejme pre predajcu nepríjemné.
Ja si určite jeden kus objednám - ako som avízoval. :)
matejkocis
 
Příspěvky: 100
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Xbus-Box

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 10 říj, 2016 9:08 am

Nic ve zlým, ale já měl třeba představu, že to bude vypadat jako na tom Fuldově obrázku v začátku vlákna - tj rovnou i s panelem umožnujícím vizuelně pěkný přišroubování na boční hranu kolejiště. Ta podoba co je nabízena - http://www.digi-cz.info/xbus-box/ co by osazený tišták nebo krabička, mě zklamala a nemám pro ní zatím žádný využití. Osobně dávám přednost vizuálnímu vjemu a general stop tedy nadále řeším myší, propojení kabelů expresnet pomocí jednoduchých rozbočovačích RJ11 zásuvek pod kolejištěm, a na samotný zapojení myši do kolejiště používám konektor do panelu z E-bay viz ten můj obrázek a odkaz výše...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2623
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků