SimpleMaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

SimpleMaus

Příspěvekod fulda » stř 02 kvě, 2012 6:49 pm

Nechce se mi motat několik témat do jednoho.

michal_n_cz píše:Jinak fuldo - Simple maus je asi mrtvý projekt ? Tam kdyby se přidalo přímo alespoň F1-F4 tak je to opravdu easy laciny ovladač. Mám i takový nápad jak by šlo nastavit nedostatek pinů na procesoru pro další tlačítka.


Co se týká SimpleMaus, tam není problém počet tlačítek, je jich tam zapojitelnejch 7 bez dalších úprav, ale s tím jak se používá tak to nedávalo moc smysl.
Jestli máš nějak popsané co by jsi si představoval, tak to klidně napiš.
Já mám takovej menší problém v tom, že když se něco takhle pořád předělává, tak mám pak plnej barák prototypů a ty rozdávám na dobročinné účely a to mne moc neba.
Takže neříkám že další nápady zatracuju, ale na druhou stranu se asi nebudu vrhat do okamžitého předělávání. Třeba XWL má k dispozici 12 funkcí a nikdo jí nepoužívá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 03 kvě, 2012 10:44 pm

fulda píše:Co se týká SimpleMaus, tam není problém počet tlačítek, je jich tam zapojitelnejch 7 bez dalších úprav, ale s tím jak se používá tak to nedávalo moc smysl.
Jestli máš nějak popsané co by jsi si představoval, tak to klidně napiš.
Já mám takovej menší problém v tom, že když se něco takhle pořád předělává, tak mám pak plnej barák prototypů a ty rozdávám na dobročinné účely a to mne moc neba.
Takže neříkám že další nápady zatracuju, ale na druhou stranu se asi nebudu vrhat do okamžitého předělávání. Třeba XWL má k dispozici 12 funkcí a nikdo jí nepoužívá.


Zdravím fuldo, Simple maus jsem před delší dobou sestavil, v podstatě je to dps od pacose jen nepatrně upravená aby se vešla do krabičky rozměr 109 x 59 x 28 mm, kreslená ručně fixem.
http://www.tipa.eu/exec/search.aspx?exp ... e=Fulltext

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Trochu větší fotky: https://picasaweb.google.com/hobby4you/ ... directlink
V podstatě funguje tak jak má, jen netuším jak je to s Xpressnet adresou. Co nevyhovzuje je docela málo f-cí ono to umí i F1 a F2 ale je to přes to menu takové méně přehledné. Samozřejmě není potřeba hafo f-cí co existujou, ale na základ aspoň tak jak to mají Fredy F0-F3 nebo ty novější mají myslim až F6.
Těch 7 tlačítek myslíš celkem nebo dalších sedm?
Co nedává smysl?
Taky by mohli napsat ostatní, co za fukce standartně používají a co považují minimum pro běžný provoz.
Pak detaily
- trochu nevyhovuje to přepínání směru je tam udělané sice tlačítkem, ale Simplemaus si směr pamatuje, jako by tam byl natvrdo mechanický přepínač jako třeba na LH90 - prostě když na adresu v průběhu sáhnu jiným ovladačem a změním směr tak se Simplemausu nezmění jako třeba v minimausu.
- co se týká displeje - de to přeprogramovat na společnou anodu? - jen se mi zdálo že se společnou anodou je větší výběr - napadlo mě udělat s bílým do modré krabičky.
Pak jsem uvažoval nad variantou, postavit si ovladačů více, ale třeba bez displae - jen by se tam dal takový servisní konektor a ovladač by pak sloužil jen k jedné konkrétní lokomotivě - prostě minimum součástek - nízká cena a pak si můžeš dovolit ke každé lokomotivě extra ovladač napořád. Tlačítko menu by bylo taky jen servisní - utopené nebo jen uvnitř a mačkalo by se jen při té první volbě lokomotivy.
S těmi tlačítky mě napadlo, když jsem měnil žárovičky v nějakém panelu autorádia a ten typ neměl zapojené tlačítka klasicky do matice jak jsem zvyklý a je to třeba v minimausu. Prostě vyhodnocuje to jako takový odporový dělič - jednoduše na dva dráty třeba 8 tlačítek a pár odporů, vše jednoduše v řadě - pěkně by se na to navrhoval plošňák. Jde o to zdali ten PIC umí vyhodnocovat další jakýsi analogový vstup jakoby s dalšího potenciometru a softvérově tomu přiřadit příslušný povel.
Co se týká toho předělávání Ti naprosto rozumím a chápu. Mě se třeba nechce moc do toho finálního plošňáku pro další kusy, když tak nějak tuším, že to ještě není ono a na modifikaci softu vlasními silami nedosáhnu. Mám takovou vizi - 485 a 78L05 natlačit dolu ke konektoru, PIC malinko k poťáku a mezi PIC a displej ty tlačítka, desku hlouběji, tlačítka pak delší, Rj konektor na desku (poťák se pořád vejde), displej pak bude buď utopenej (krabička je průhledná) nebo ho výškově nastavit třeba přes patice.

Michal N.
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 748
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Re: SimpleMaus

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 03 kvě, 2012 11:06 pm

Takhle myslim to zapojeni tlacitek:
Obrázek
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 748
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » sob 22 pro, 2012 7:30 pm

Pepa chtěl jednoduchou úpravu softu pro simple maus.
Jde mu o to, aby se dalo nastavit, jestli tlačítko stop zastavuje celé kolejiště a nebo jenom mojí lokomotivu.
Tak to udělám tak, že bude víc variant "guest mode" a podle toho se bude tlačítko chovat.
Ještě má někdo jednoduchou připomínku?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod georg » pát 02 pro, 2016 9:24 pm

Dobrý den, ahoj.

Oživím toto téma s jednou otázkou.
Postavil jsem si ze srandy simplemaus. HEX je původní od Paca (SimpleMaus_v2)
Po připojení a nastavení adresy vše funguje, změna směru jízdy, osvětlení, přepínání lokomotiv.
Ale po otočení potenciometru, se loko rozjede na plný výkon, nelze ovládat plynule rychlost (stejné je to u všech ostatních loko)
Jízdní stupně nastaveny na 28.
Nemáte s tím někdo zkušenost??
Díky Jirka
S NanoX-S88-2015 a MiniMaus jedu v TT
georg
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř 29 úno, 2012 6:45 pm
Bydliště: Chrudim

Re: SimpleMaus

Příspěvekod michal_n_cz » pát 02 pro, 2016 9:37 pm

georg píše:Dobrý den, ahoj.

Oživím toto téma s jednou otázkou.
Postavil jsem si ze srandy simplemaus. HEX je původní od Paca (SimpleMaus_v2)
Po připojení a nastavení adresy vše funguje, změna směru jízdy, osvětlení, přepínání lokomotiv.
Ale po otočení potenciometru, se loko rozjede na plný výkon, nelze ovládat plynule rychlost (stejné je to u všech ostatních loko)
Jízdní stupně nastaveny na 28.
Nemáte s tím někdo zkušenost??
Díky Jirka


Zkus proměřit ten potenciometr. To co popisuješ je jakoby byla odporová dráha někde přerušena. Když dáš na nulu tak normálně zastavíš?
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 748
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » sob 03 pro, 2016 9:57 am

Zapni si na simple maus režim kalibraze potenciometu (na display označeno jako P ) a podívej se, co ti ten potenciometr dělá.
Pokud by selhaly pokusy, tak na mojí stránce je českej návod.

A vsadím se, že máš nějakou chybu v integračním členu, který se používá jako protiváha k potenciometru.

--- Edit ---
Asi bych měl napsat, že integrační člen je na mojem schématu tvořen R4, R5, C1 a C2
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod georg » ned 04 pro, 2016 9:42 pm

:D :D Tak se omlouvám, že jsem vůbec otravoval a Fuldovi děkuji za nakopnutí.
Už se vám někdy stalo, že na to tři dny koukáte jak tele na nový vrata a prostě ten jeden nezapájenej vývod nevidíte :D :D
Díky moc Jirka
S NanoX-S88-2015 a MiniMaus jedu v TT
georg
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř 29 úno, 2012 6:45 pm
Bydliště: Chrudim

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » pon 05 pro, 2016 6:02 pm

georg píše::D :D Tak se omlouvám, že jsem vůbec otravoval a Fuldovi děkuji za nakopnutí.
Už se vám někdy stalo, že na to tři dny koukáte jak tele na nový vrata a prostě ten jeden nezapájenej vývod nevidíte :D :D
Díky moc Jirka

A kterej vývod to byl?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod georg » stř 07 pro, 2016 12:59 pm

Jednalo se o nožičku odporu R5 :oops:
S NanoX-S88-2015 a MiniMaus jedu v TT
georg
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř 29 úno, 2012 6:45 pm
Bydliště: Chrudim

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » stř 07 pro, 2016 5:09 pm

georg píše:Jednalo se o nožičku odporu R5 :oops:
Bezva, v mojem seznamu na druhém místě, to není tak špatný odhad.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod HonzaM » ned 18 pro, 2016 9:20 am

fulda píše:
georg píše:Jednalo se o nožičku odporu R5 :oops:
Bezva, v mojem seznamu na druhém místě, to není tak špatný odhad.

Není nad to se pochválit sám, nikdo jiný to za tebe tak dobře neudělá.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2035
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » ned 18 pro, 2016 9:59 am

HonzaM píše:
fulda píše:
georg píše:Jednalo se o nožičku odporu R5 :oops:
Bezva, v mojem seznamu na druhém místě, to není tak špatný odhad.
Není nad to se pochválit sám, nikdo jiný to za tebe tak dobře neudělá.

To je pravda, ale přiznejme si to - tvoje rada tomu nešťastníkovi úplně moc užitečná nebyla.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: SimpleMaus

Příspěvekod georg » pon 19 pro, 2016 12:37 pm

Proměřovat potenciometr jsem samozřejmě zkoušel, ještě dřív než jsem na fórum psal.
Díky kluci.

Teď řeším problém dislaye u minimause :) (nezobrazuje se nic na spodním řádku)
Až zase budu v koncích, a nebudu vědět kudy tudy, zkusím napsat.
S NanoX-S88-2015 a MiniMaus jedu v TT
georg
 
Příspěvky: 6
Registrován: stř 29 úno, 2012 6:45 pm
Bydliště: Chrudim

Re: SimpleMaus

Příspěvekod fulda » pon 19 pro, 2016 1:29 pm

georg píše:Teď řeším problém dislaye u minimause :) (nezobrazuje se nic na spodním řádku)
Až zase budu v koncích, a nebudu vědět kudy tudy, zkusím napsat.

Ten problém je známý a řešitelný, ale všimnul jsem si, že tu leckomu není pod nos, pokud odpovídám jednoznačně.

Takže ti odpovím abstraktně - steduj rozdíl v chipsetu pro displaye hitachi a pro st electronic.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků