Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » sob 01 srp, 2020 9:35 am

Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2022
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » sob 01 srp, 2020 10:25 am

JirikTT: dari se Ti _zapis_ PoM do dekoderu ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 01 srp, 2020 11:46 am

JiriKTT píše:Dobrý den,
vlastním centrálu DR5000, postavil jsem si vlastní ovladač lokomotiv na bázi Arduina připojený pomocí XPressNetu a v lokomotivách mám dekodéry Zimo. Přemýšlím, jak ještě vyšperkovat SW v ovladači. Lze po XPressNetu poslat dotaz do dekodéru a přijmout odpověď kanálem RailCom? Nějak to nemůžu nikde jasně dohledat. XPressNet má vyhrazeny pakety s OP-Code 0x7X pro obousměrnou komunikaci, ale nedaří se mi dohledat podrobnosti a případnou implementaci do DR5000.

Proč nepoužiješ LocoNet, ten má obousměrnou komunikaci jako standard? Poradit by Ti mohl Zdeno, má zkušenosti se stavbou ovladačů pro LocoNet.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2502
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » sob 01 srp, 2020 2:30 pm

Děkuji všem za rady. Problém se rozpadá na dvě části:
1. Umí DR5000 číst RailCom přímo na Track output? Zjistil jsem, že není problém v režimu POM něco zapsat. (Včera jsem zkoušel jen číst). Podle manuálu "DR5000 CV Programming Instructions" to vypadá, že sama DR5000 číst RailCom neumí. Má někdo jinou zkušenost?
2. Pokud bych vyřešil první bod, tak patrně není v definici XPressNet vhodný telegram, kterým bych dotaz vygeneroval.

Celé to bylo o tom, že jsem chtěl svůj ovladač doplnit o funkci, která v menu lokomotiv nabídne pouze ty, které se nacházejí na kolejišti. Tedy program bude opakovaně zkoušet dotazovat jednotlivé lokomotivy a pouze ty, které budou odpovídat se budou nabízet k ovládání. Asi si budu muset vymyslet nějakou jinou vychytávku :-)
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » sob 01 srp, 2020 5:12 pm

JiriKTT píše:Celé to bylo o tom, že jsem chtěl svůj ovladač doplnit o funkci, která v menu lokomotiv nabídne pouze ty, které se nacházejí na kolejišti.

uvedomujes si, ze muze byt az 10 239 (b0010 0111 1111 1111) pouzitych adres a kazda se zjistuje zhruba 3 vteriny, teda zjistovani tech adres je na 512 minut ? :shock:
Jedine, ze by si pouzival jen male adresy od 1 do 99 anebo, pokud to ovladac umoznuje tak 1 - 127. To by se dalo pouzivat.
---
Zrovna nedavno jsem zkousel rozchodit testovani adres loko ve skrytaku pres POM a nebylo to dobre. Neni to 100% ucinne a tak je to na dve veci.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2022
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » sob 01 srp, 2020 5:23 pm

zdeno píše:
JiriKTT píše:Celé to bylo o tom, že jsem chtěl svůj ovladač doplnit o funkci, která v menu lokomotiv nabídne pouze ty, které se nacházejí na kolejišti.

uvedomujes si, ze muze byt az 10 239 (b0010 0111 1111 1111) pouzitych adres a kazda se zjistuje zhruba 3 vteriny, teda zjistovani tech adres je na 512 minut ? :shock:
Jedine, ze by si pouzival jen male adresy od 1 do 99 anebo, pokud to ovladac umoznuje tak 1 - 127. To by se dalo pouzivat.
---
Zrovna nedavno jsem zkousel rozchodit testovani adres loko ve skrytaku pres POM a nebylo to dobre. Neni to 100% ucinne a tak je to na dve veci.

Aktuálně vlastním 11 digitalizovaných lokomotiv a ty mám ve svém ovladači nakonfigurované. Zkoušel bych detekovat pouze těchto 11 adres.

Tobě DR5000 RailCom čte?
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » ned 02 srp, 2020 7:25 pm

JiriKTT píše: Umí DR5000 číst RailCom přímo na Track output?

Podle mne to ani nejde. Informace RaiilCom se do centrály nepřenášejí přes napájení kolejí J-K ale pomocí například LocoNetu a k tomu potřebuješ modul, který čtení RailCom zajišťuje. Buď je to modul pro detekci obsazení DR5088RC nebo modul vratné smyčky DR5013.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1131
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 03 srp, 2020 8:04 am

JiriKTT píše:Tobě DR5000 RailCom čte?

ja jdem jinou cestou ...
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2022
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 04 srp, 2020 7:27 am

Smyslem RailCom je zjištění adresy lokomotivy nacházející se v určitém místě/úseku kolejiště, ne zjištění adres všech lokomotiv nacházejících se na kolejišti. Je také nutné mít cestu, kudy informaci přenést tam, kde se má zobrazit, třeba v ovládacím softwaru (JMRI, TrainController,,iTrain).
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2502
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » úte 04 srp, 2020 7:34 am

Ohledně RailCom si dovoluji předat jeden dotaz a - hlavně- odpověď vývojáře iTrain z příslušného fóra. (Možná to poslouží i kolegům zde):
Q
I have spent a good part of this afternoon trying (and failing) to understand why a DR5000 does not read all loco Railcom IDs immediately when connected through either USB or LAN to iTrain 5.
The symptoms are that the iTrain connects quickly to the DR5000, either over the LAN or USB and generally reads about 50% of the locos that are on the tracks (12) and switching the track off and on via iTrain or the buttons on the DR5000 several times will eventually have iTrain display the IDs for all locos in the feedbacks - though each time it switches on it is different set of locos whose RailCom ID is read until eventually they are all read and displayed. All feedbacks that are occupied shows as being occupied correctly in iTrain however they don't show the RailCom ID however moving the loco from one feedback to another in the same block will display the ID instantly.
The iTrain USB interface was connected as a DR5000 with 115k baud and the LAN interface was connected using Loconet TCP/IP on iTrain and the same on the DR5000. In both case the connection to iTrain is extremely fast.
Unfortunately I don't have a copy of the layout as I forgot to take one when I disconnected from the remote session. My question is whether this is normal behaviour for Railcom with a DR5000 as it is not how it works with a Z21 where all IDs are shown instantly without needing to reread anything or move the trains to a different feedback.
Any ideas or suggestions?

A:
The RailCom addresses are not read out, but they are pushed from the feedback module (5088RC) to the command station (DR5000) and then received by iTrain. So there is no request. RailCom addresses can only be sent in channel 2 after a loc decoder has received a valid packet for this decoder. So when initialising all locs at the start all locs get a DCC packet and may be able to send their status. The DR5088RC will see this and potentially send it out when possible. All 5088RC modules will get the information more or less at the same time so they will be competing for bandwidth on the LocoNet. So there is no LocoNet request to get all addresses (even not to get the occupied state of a feedback(. There is only a GO command that all feedback modules interpret to share their status on the LocoNet.
LocoNet is old. If you want a system designed for RailCom take a look at BiDiB. For LocoNet it is all about hacks and tricks to get feedback and RailCom information.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 741
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 04 srp, 2020 7:45 am

HonzaM píše:Smyslem RailCom je zjištění adresy lokomotivy nacházející se v určitém místě/úseku kolejiště, ne zjištění adres všech lokomotiv nacházejících se na kolejišti. Je také nutné mít cestu, kudy informaci přenést tam, kde se má zobrazit, třeba v ovládacím softwaru (JMRI, TrainController,,iTrain).


Nesouhlasim. Jednim z cilu Railcom je take rozpoznani nove lokomotivy polozene do layoutu:
https://dccwiki.com/Term:RailCom píše:What Can RailCom Do?
Unknown multi-function decoder: If a new locomotive is introduced to the layout, you can find out its address, and even allow a throttle to acquire it automatically.

(neni to samozrejme oficialni zdroj, takze se muzeme hadat, ale ja se hadat nechci)

Po zapnuti jsou vsechny lokomotivy 'nove' :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » úte 11 srp, 2020 7:33 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj,
děkuji všem za rady ohledně součástek. Objednal jsem u SOS, a uvidíme co dorazí.

Tak centrála opravena :-)
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 350
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 11 srp, 2020 7:41 pm

Ahoj chystal jsem se napsat, ale Jirka byl rychlejší. Centrála je opravena, ještě jednou děkuji všem za rady a tipy na součástky, ovšem největší dík patří pravé Jirkovi!
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 2069
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 11 srp, 2020 8:15 pm

jirkah, Michal Šuhajda: Gratuluji k úspěšné akci. :)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1131
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pát 28 srp, 2020 12:57 pm

jak se dosadi nova adresa do ovladace Loconet, teda funkce Dispatch pro DR5000 ??
jaksi to tam nemuzem najit ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2022
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků