Přechod z analogu na digitál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod tsergej » čtv 10 bře, 2016 5:10 pm

Zdravím,mám v plánu zbavit svého analogového trafa a vyměnit za digitál ale v tomto odvětví jsem uplný nováček a netuším do čeho jdu. :? Na začátek mám několik dotazů: 1) Výhody a nevýhody digitálu oproti analogu. Pro mě to bude velký problém protože většinu lokomotiv mám analog tak se bojím té investice a jestli se mi to vůbec vyplatí.2) Je možnost mít kolejiště ovládané jak analog. trafem tak digitálem? 3)Rozdíl v jízdních vlastnostech.Mám ještě staré trafo FZ1 pouze upravené na pulsní regulaci ale i tak mi nepříjde že by po upravě byl nějak extra velký rozdíl a jestli se raději nevyplatí koupit pouze nové analog.trafo.4) Doporučení digitálního setu. Uvažoval jsem o Kompletu DCC ROCO který je za slušnou cenu tak bych chtěl znát názor na něj nebo jestli mi můžete doporučit něco jiného.
Moc děkuji za odpovědi na mé otázky,budu rád za každou radu od vás.A předem se omlouvám pokud některý z dotazů byl hloupý jsem opravdu uplný nováček v tomto směru.
tsergej
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 09 bře, 2016 10:59 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod rawen » čtv 10 bře, 2016 6:21 pm

Digitál ti může přinést zejména současnou jízdu více lokomotiv a světelné a zvukové efekty vozidel. Zatímco druhá část je vcelku jasná, první dost závisí na stavu tvého kolejiště. Pokud máš např. ve velkém nadělené úseky a k tomu patřičné ovládání jízdy, brždění a dalších vychytávek, je přínos sporný.
Napiš tedy víc o svém kolejišti nebo představě. Další body resp. otázky jsou zatím předčasné...

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1387
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod vmucha » čtv 10 bře, 2016 6:27 pm

Zkus kouknut sem, dostaneš odpovědi a ještě něco pochytíš nového

viewtopic.php?f=43&t=4140
Http://lokopin.wz.cz

Držím palce.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha
 
Příspěvky: 586
Registrován: stř 10 bře, 2010 11:42 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod tsergej » čtv 10 bře, 2016 6:31 pm

Mám kolejiště spíše středních rozměrů 250x100 nijak nedělené na úseky pouze klasické přerušení kolejí ve stanicích.
vmucha děkuji určitě kouknu.
tsergej
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 09 bře, 2016 10:59 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 bře, 2016 9:54 pm

Podle mého názoru není rozumné dnes investovat do nového analogového zařízení. Jak již bylo řečeno, digitál přinese možnost individuálního ovládaní jednotlivých lokomotiv, možnost současné jízdy více lokomotiv a možnosti ovládání přídavných funkcí. Pokud jde o volbu jaké digitální zařízení koupit je dobré se neukvapit a nenechat se chytit na nejnižší cenu nebo největší současné rozšíření. Je dost běžné že lidě mají tendenci doporučovat zařízení které sami mají, ovšem kterě si často pořizovali v době, kdy na českém trhu jiná zařízení neexistovala nebo nebyla na domácím trhu dostupná. Důvodem velkěho rozšíření některých zařízení nejsou jejich vlastnosti, ale fakt, že si na český trh jejich výrobci našli cestu dříve než jiní a dokázali se mu věnovat, třeba nabídkou českých návodů a českých propagačních materiálů. Dnes je ale nabídka široká a stále se rozrůstá.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1653
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod fulda » pát 11 bře, 2016 9:05 am

tsergej píše:1) Výhody a nevýhody digitálu oproti analogu. Pro mě to bude velký problém protože většinu lokomotiv mám analog tak se bojím té investice a jestli se mi to vůbec vyplatí.
He he - jak by se ti to mohlo vyplatit? Je to hobby a tím pádem to má jen nákladovou složku.
Ale na druhou stranu - nadšen z toho budeš.

tsergej píše:2) Je možnost mít kolejiště ovládané jak analog. trafem tak digitálem?
Je, ale nikdy se k analogu nevrátíš.

tsergej píše:3)Rozdíl v jízdních vlastnostech.Mám ještě staré trafo FZ1 pouze upravené na pulsní regulaci ale i tak mi nepříjde že by po upravě byl nějak extra velký rozdíl a jestli se raději nevyplatí koupit pouze nové analog.trafo.
U starých lokomotiv je rozdíl "lepší", u nových lokomotiv je rozdíl "dramaticky lepší"
tsergej píše:4) Doporučení digitálního setu. Uvažoval jsem o Kompletu DCC ROCO který je za slušnou cenu tak bych chtěl znát názor na něj nebo jestli mi můžete doporučit něco jiného.
Pro začátečníka je to podle mého názoru dobrej set.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4252
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod kucimsts » pát 11 bře, 2016 9:54 am

Podobný problém jsem řešil před dvěma lety také. Měl sem analogové kolejiště které bylo rozdělené na dva okruhy a byli tam i izolované úseky. Při koupi setu od Roca jsem pouze odpojil PWM regulaci a propojil okruhy mezi sebou. Připojil sem centrálu a bylo hotovo... Nové lokomotivy jsem osadil dekoderem a některé starší prodal a nebo digitalizoval také.
Jízda vlaků byla mnohem lepší a hlavně sem mohl bezpečně přejíždět mezi okruhy.
Teď už bych se k analogu nevrátil :)
kucimsts
 
Příspěvky: 42
Registrován: čtv 22 pro, 2011 3:13 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod tsergej » pát 11 bře, 2016 11:29 am

Tak jde mi hlavně o to že mám většinu lokomitov v analogu takže sestavovat nový vozový park bude nákladné ale jak už tady zaznělo v dnešní době se nevyplatí investovat do analogu.A to mě přívádí na otázku když už tedy digitál tak jaký na začátek? Z více stran by po včerejšku nebyl set ROCO doporučen takže ted tápu co by pro mne bylo na začátek vhodné i za slušnou cenu.
tsergej
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 09 bře, 2016 10:59 am

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod JendaTT » pát 11 bře, 2016 11:41 am

Ahoj,
většina starších lokomotiv jde v pohodě digitalizovat - pokud se do ní někam dekodér vejde. Nové loko si pak budeš kupovat postupně.

Sety ROCO jsou opravdu pro úplný začátek s digitálem možná nejvhodnější. Fungují na první zapojení a jsou jednoduché na obsluhu, a to třeba i ze smartphone nebo tabletu.. Zkušenější vláčkaři samozřejmě budou doporučovat něco, co využiješ u rozsáhlejších kolejišť nebo na modulovce a při automatizaci řízení přes PC. Ať už se rozhodneš pro ROCO, Lenz, Uhlenbrock a nebo spoustu jiných značek a systémů, základ je vždy stejný. A navíc se dá třeba to jednodušší ROCO později prodat.

Podobně je tomu i dekodérů lokomotiv a příslušenství- můžeš koupit levné a nebo drahé, ty levné umí základní funkce, ty drahé pak základní funkce a k tomu něco navíc, co vůbec nemusíš využít. Zkus se nejdřív trochu rozkoukat ve světe digitálu, podívat se po netu, kdo co a jak používá. A pak se rozhodnout, co si pořídíš.
JendaTT
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod HonzaM » pát 11 bře, 2016 2:13 pm

JendaTT píše:Ahoj,

Sety ROCO jsou opravdu pro úplný začátek s digitálem možná nejvhodnější. Fungují na první zapojení a jsou jednoduché na obsluhu, a to třeba i ze smartphone nebo tabletu..

To máš na mysli bílou z21?
"Start set Roco" je široký pojem, může v něm být Multimouse s jednotkou 10764, nebo Multimouse se z21start bez wifi, s tou ale smartphone nebo tablet fungovat nebudou. Možná jsou na trhu i start sety s bílou z21 s wifi.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 11 bře, 2016 2:27 pm, celkově upraveno 2
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1653
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod D » pát 11 bře, 2016 2:21 pm

tsergej:
I když různé firmy řeší ovládání jinak, prakticky všechny mají na konci - v kolejích - vždy stejný signál, DCC. Takže příliš nezáleží, od jaké firmy použiješ dekodér do lokomotiv (liší se jen funkcemi, spolehlivostí a cenou). Pokud bys někdy přešel na jiný digitální systém ovládání, vlaky zůstanou funkční.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 972
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod JendaTT » pát 11 bře, 2016 2:36 pm

HonzaM píše:
JendaTT píše:Ahoj,

Sety ROCO jsou opravdu pro úplný začátek s digitálem možná nejvhodnější. Fungují na první zapojení a jsou jednoduché na obsluhu, a to třeba i ze smartphone nebo tabletu..

To máš na mysli bílou z21?
"Start set Roco" je široký pojem, může v něm být Multimouse s jednotkou 10764, nebo Multimouse se z21start bez wifi, s tou ale smartphone nebo tablet fungovat nebudou. Možná jsou na trhu i start sety s bílou z21 s wifi.

Bílou z21 nebo černou Z21 - jsou to centrály, kromě jiného i se čtením CV a jako ovladač lokomotiv a příslušenství může používat chytrý telefon nebo tablet. Wifi router může mít svůj co používá doma a nebo v setu koupí bílou z21 i s wifi routerem za pár korun a "bezdrátových ovladačů" může mít kolik chce... :-)
JendaTT
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod milostt » pát 11 bře, 2016 2:45 pm

rawen píše:Digitál ti může přinést zejména současnou jízdu více lokomotiv a světelné a zvukové efekty vozidel.
Radek

To vše dnes umíe i v analagu přeci
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt
 
Příspěvky: 660
Registrován: úte 29 črc, 2008 4:01 pm
Bydliště: Kolín

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod JendaTT » pát 11 bře, 2016 2:50 pm

milostt píše:
rawen píše:Digitál ti může přinést zejména současnou jízdu více lokomotiv a světelné a zvukové efekty vozidel.
Radek

To vše dnes umíe i v analagu přeci

Jedním ovladačem jízdu lokomotiv v různé rychlosti a na nepřerušených kolejích proti sobě budeš provozovat hodně těžko...
A jak v analogu u ozvučené lokomotivy zatroubíš? Jak v analogu vypneš koncová světla? Nebo ztlumíš dálková?
JendaTT
 
Příspěvky: 354
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Přechod z analogu na digitál

Příspěvekod milostt » pát 11 bře, 2016 2:54 pm

Jedním ovladačem jízdu lokomotiv v různé rychlosti a na nepřerušených kolejích proti sobě budeš provozovat hodně těžko...
A jak v analogu u ozvučené lokomotivy zatroubíš? Jak v analogu vypneš koncová světla? Nebo ztlumíš dálková?[/quote]

Ano mám v analogu více ovladačů , ale v digi také vždy řídíš jední ovladačem jen jednu loko a pak musíš přepnout na jinou , v analogu díky přerušený kolejím umí přijet na jednu kolej součastně dvěma mašinama , ano zvuky , jsou okleštěné ale už jdou i v analogu provozovat ,a světla máme mikrospínače a uíe i světla různě přepínat

byla to reakce na to co by v komentu že digital je lepší v tom že vlak svíti , houká , proto píšu že to uí i analog
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt
 
Příspěvky: 660
Registrován: úte 29 črc, 2008 4:01 pm
Bydliště: Kolín

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků