Ovladač Daisy II ze setu od Tilliga

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Ovladač Daisy II ze setu od Tilliga

Příspěvekod sidlo » sob 07 led, 2023 11:20 am

Podle mě to bude fungovat s libovolnou LocoNet centrálou, tedy včetně Daisy II.
Mimo Z21 protokolu to má také WiThrottle protokol pro ovladač Engine Drive.
A protože to má i USB, tak to půjde jednoduše propojit i s počítačem JMRI.
Z Daisy II centrálou/PIKO SmartBox light to udělá plnohodnotnou centrálu.
Zřejmě nejotevřenější produkt od Uhlenbrock.
sidlo

Příspěvekod HonzaM » sob 07 led, 2023 12:52 pm

Marek1986 píše:Ahoj,

co si myslíte o tomto? https://uhlenbrock.de/de_DE/produkte/lo ... 1.I391A453

Bude to fungovat bez Intellibox jenom propojením s Daisy 2 centrálou? Jde mi primárně o řízení přes Z21, které v návodu slibují ….

Díky.

Vypadá to zajímavě, dalo by se to použít i pro ovladače ESU a TCS-2. Jaká je cena?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Marek1986 » sob 07 led, 2023 1:13 pm

HonzaM píše:
Marek1986 píše:Ahoj,

co si myslíte o tomto? https://uhlenbrock.de/de_DE/produkte/lo ... 1.I391A453

Bude to fungovat bez Intellibox jenom propojením s Daisy 2 centrálou? Jde mi primárně o řízení přes Z21, které v návodu slibují ….

Díky.

Vypadá to zajímavě, dalo by se to použít i pro ovladače ESU a TCS-2. Jaká je cena?

Do 100€, prumer nekde kolem 92.
Marek1986

Příspěvekod TTmili » stř 02 dub, 2025 9:08 pm

Nezkoušel někdo provozovat původní centrálu Daisy II jako Booster, tak jak je uvedeno v návodu? Předpokládal jsem, že pijde o jednoduchou akci, prostě pro konkrétní centrálu změním LNCV 1 na hodnotu 1 kdy má centrála pracovat jako booster, propojím kabelem Loconet-B zástrčky a budu jezdit, ale nikoliv. Centrála převedená na booster prostě nepustí nic do kolejí bez ohledu na to co jiného kde nastavím, jak to vyzkouším propojit a podobně. Neměl by někdo úspěšnější zkušenost, případně nápad co kde nastavit?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 5:52 am

TTmili píše:Nezkoušel někdo provozovat původní centrálu Daisy II jako Booster, tak jak je uvedeno v návodu? Předpokládal jsem, že pijde o jednoduchou akci, prostě pro konkrétní centrálu změním LNCV 1 na hodnotu 1 kdy má centrála pracovat jako booster, propojím kabelem Loconet-B zástrčky a budu jezdit, ale nikoliv. Centrála převedená na booster prostě nepustí nic do kolejí bez ohledu na to co jiného kde nastavím, jak to vyzkouším propojit a podobně. Neměl by někdo úspěšnější zkušenost, případně nápad co kde nastavit?

Podle toho co píšeš není jasné co od boosteru očekáváš. Booster slouží k tomu, abys signál z hlavní centrály (k níž jsou připojeny ovladače, kabelem nebo wifi) rozšřiĺ kolejový signál do další části rozsáhlého kolejiště. Loconet kabelem do té centrály fungující jako booster přivedeš signál z hlavní centrály a na jejím kolejovém výstupu budeš mít tentýž kolejový signál jako na výstupu hlavní centrály. Kolejové výstupy hlavní centrály a té fungující jako booster nesmí být propojeny. V místě se kolejové výstupy potkávají je třeba dbát na polaritu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » čtv 03 dub, 2025 6:35 am

Od boostru očekávám přesně to co píšeš, tedy napájení části kolejiště, na kterou by samotná centrala už nestačila. A jelikož u Daisy II v návodu je uvedeno, že jako booster pracovat může, chtěl jsem to využít, jelikož jich mám doma více. Nicméně po přepnutí jakékoliv z centrál do módu boostru prostě na jejím kolejovém výstupu není vůbec nic. Postupoval jsem podle nákresu v návodu.
Obrázek

Někdy dřív jsem ale našel někde i jakousi aktualizovanou verzi návodu kde bylo kromě tabulky LNCV i schéma zapojení dvou Daisy II centrál (druhé přepnuté do módu Booster), a bylo to stejně jako s Power 2/4/8. Jen už nevím kde ten návod byl, a ani si nevybavuji jestli byly centrála s "boostrem" propojeny z LocoNet-B do Loconet-B nebo do Loconet-T. A hlavně nevím jestli nemá být připojena kříženým kabelem, mám doma jen přímé pro ovladače.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 6:45 am

TTmili píše:Od boostru očekávám přesně to co píšeš, tedy napájení části kolejiště, na kterou by samotná centrala už nestačila. A jelikož u Daisy II v návodu je uvedeno, že jako booster pracovat může, chtěl jsem to využít, jelikož jich mám doma více. Nicméně po přepnutí jakékoliv z centrál do módu boostru prostě na jejím kolejovém výstupu není vůbec nic. Postupoval jsem podle nákresu v návodu.
Obrázek

Někdy dřív jsem ale našel někde i jakousi aktualizovanou verzi návodu kde bylo kromě tabulky LNCV i schéma zapojení dvou Daisy II centrál (druhé přepnuté do módu Booster), a bylo to stejně jako s Power 2/4/8. Jen už nevím kde ten návod byl, a ani si nevybavuji jestli byly centrála s "boostrem" propojeny z LocoNet-B do Loconet-B nebo do Loconet-T. A hlavně nevím jestli nemá být připojena kříženým kabelem, mám doma jen přímé pro ovladače.

Kabely jsou všechny přímé, stejné jako pro ovladače, přerušené musí být obě koleje. U hlavní centrály připojíš propojovací kabel do zásuvky LocoNet B. U hlavní centrály můžeš zásuvku LocoNet T rozbočit. Do režimu boosteru přepneš jen tu kterou jako booster používáš.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » čtv 03 dub, 2025 7:23 am

Přímé kabely jsou tedy jasné, že je do módu boostru přepnuta jen druhá centrála taky, z hlavní vedu kabel z Loconet-B, to je také jasné. Do druhé centrály (boostru) kabel připojím taky do Loconet-B, ale v kolejích té "boostrové" Daisy prostě nic není, a je jedno jestli jsou obě koleje přerušené, nebo jestli je "černá" spojená podle návodu. Nevím jestli dělám něco špatně, nebo jestli jen moje centrály co mám doma to co mají umět neumí?
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod sidlo » čtv 03 dub, 2025 7:47 am

Ten obrázek je hodně nečitelný.
Co je ta krabička vpravo?
sidlo

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 7:50 am

TTmili píše:Přímé kabely jsou tedy jasné, že je do módu boostru přepnuta jen druhá centrála taky, z hlavní vedu kabel z Loconet-B, to je také jasné. Do druhé centrály (boostru) kabel připojím taky do Loconet-B, ale v kolejích té "boostrové" Daisy prostě nic není, a je jedno jestli jsou obě koleje přerušené, nebo jestli je "černá" spojená podle návodu. Nevím jestli dělám něco špatně, nebo jestli jen moje centrály co mám doma to co mají umět neumí?

Zkontroluj ten propojovací kabel, má-li propojeno všech šest vodičů, a je-li ta centrála fungující jako booster do toho režimu opravdu správně uvedená je. Ovladače budou fungovat i s kabelem kde vodiče 1 a 6 nebudou propojeny, funkčnost kabelu pro booster takto nevyzkoušíš.
Jakou centrálu máš (katalogové číslo)? V návodu centrály Daisy II nic o možnosti použití jako booster nic nevidím.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 8:10 am

sidlo píše:Ten obrázek je hodně nečitelný.
Co je ta krabička vpravo?

Ten obrázek je z návodu k centrále a "krabička" vpravo je booster Power 4, ne druhá centrála Daisy II. Tu jako booster použít nelze.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » čtv 03 dub, 2025 8:58 am

Ahoj,

velmi zajímavá a nedokumentovaná otázka je, co považuje v takovém případě 65210 za vstup. Při troše štěstí bych se mohl podívat, až jí budu mít náladu rozebrat.
Nezapomeň, že je tam LNCV2, kterej říká, po jakém čase se ten booster režim zapne. Výchozí je asi čtvrt minuty.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 10:04 am

fulda píše:Ahoj,

velmi zajímavá a nedokumentovaná otázka je, co považuje v takovém případě 65210 za vstup. Při troše štěstí bych se mohl podívat, až jí budu mít náladu rozebrat.
Nezapomeň, že je tam LNCV2, kterej říká, po jakém čase se ten booster režim zapne. Výchozí je asi čtvrt minuty.

Proč bys Daisy II 65210 (kterou jako booster použít nelze) rozebíral, zásuvka LocoNet T je určena pro připojení ovladačů a na vodičích 1 a 6 mají napájecí napětí a LocoNet B má na vodičích 1 a 6 RailSync nesoucí kopii DCC signálu pro synchronizaci boosterů. Booster Power 40 (63220) má obě zásuvky oznečené LocoNet B. U 65210 lze pro připojení ovladačů použít kteroukoli zásuvku. Centrály Digitrax mají dvě zásuvky LocoNet nerozlišené a kteroukoli lze použít pro synchronizaci boosterů, centrala Railbox RB1110 má jen jednu zásuvku a lze ji pro synchronizaci boosterů použít také. LocoNet lze rozbočit.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 03 dub, 2025 10:35 am, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » čtv 03 dub, 2025 10:30 am

fulda píše:Ahoj,

To je právě to, nad čím jsem přemýšlel, jestli nemá být kabel od "centrály" Daisy II z Loconet-B zásuvky přiveden do "boosteru" Daisy II do Loconet-T zásuvky, ale zaprvé se to bojím zkusit, a zadruhé mi to přijde jako nesmysl, že by z pinů 1 a 6 najednou bylo čteno RailCom, když do té doby je tam tvrdé napájení. Spíš si myslím že přepnutím LNCV1 na 1 (centrála pracuje jako booster, viz konec manuálu) se změní v Loconet-B zásuvce "směr" RailCom na pinech 1 a 6, místo vysílání je bude centrála číst. Ale proč to nefunguje, nebo kde dělám chybu netuším.
S tím časem zapnutí jsem hýbal, nastavil jsem půl sekundy, efekt to nemá žádný. Ještě jsem nezkoušel hýbat s tou pauzou RailCom, to vůbec netuším co by mohlo být.

Jinak Honzo, na Daisy II určitě nejde připojit ovladač do libovolné zásuvky, v Loconet-B není co by ho uživilo a pokud se ovladač do dané zásuvky omylem strčí, ani se nerozsvítí. Naopak to o možnosti centrály pracovat jen jako zesilovač se píše ve všech návodech co jsem viděl na konci, v jednom byl i obrázek jako ten výše, ale s použitím druhé Daisy II, ale ten návod už vůbec nemůžu najít. A v německo jazyčném návodu přímo u Uhlenbrocka (ale opravdu jen v něm) je mezi vyjmenovanými kompatibilními boostry právě i Daisy II přepnutá do módu booster.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 10:51 am

Podrobný popis rozlišení LocoNet T a LocoNet B je na AI (Perplexity). LocoNet T zavedl Uhlenbrock, protože potřeboval napájení pro některě své ovladače, ale třeba ovladače FRED ani Zdenovy OTO ani ovladače Digitrax ho nepotřebuji.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 03 dub, 2025 11:44 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi