ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: ABC

Příspěvekod michal_n_cz » ned 16 led, 2011 3:39 pm

Jidiné co jsem teď našel k Zimo, tak od 13.5.2010 od v. fw 26.20 se dá pomocí CV124 nastvit, že jde pomocí režimu posunu (např. F4) deaktivovat konstatní brzdnou dráhu, což je samozřejmě pro posum v praxi skoro nezbytné.
http://www.zimo.at/web2010/support/Deco ... Update.htm
rozkliknout + Informationen zu den SW-VERSIONEN der Decoder-Familien MX620, MX64D, MX630, MX631, MX632 produziert (MX620) ab 2006, sonst ab 2009, 2010
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod rexel » ned 16 led, 2011 10:08 pm

Tak jsem to prošel a vypnutí ABC je umožněno jak píšeš od verze 26.20.2010 05 13. Multimaus neumí přečist verzi sw. decodéru, tak jsem pouze tyto možnosti vyzkoušel, ovšem bez úspěchu. V nastavení CV 124 mám hodnotu 23 (F3 poloviční rychlost; F4 deaktivace zrychlení), taky jsem vyzkoušel ten uvedený příklad CV 124 = 7 (pouze F4 a bity pro deaktivace času rozjezdu/brzdění - úplně). Takže jsou dvě možnosti, starý sw. nebo jsem mimo problém. Dík za nasměrování na informace o sw. verzích, úplně jsem je přehlédl.
TT, Ep. III.-V., Digital
rexel

Příspěvekod rexel » pát 11 úno, 2011 12:16 pm

Chtěl bych se zeptat,zda již někdo aktivoval v Brejlovci se zvukem od ROCO (TT) funkci ABC. Podle vlákna má mít decodér od ZIMA MX646, jeho manuál jsem zatím nenašel ani na stránkách výrobce. I když lze předpokládat, že přiřazení CV pro aktivaci ABC bude stejné jako u např. MX 640 (CV27), nemám odvahu to zkusit, protože nemám možnost přečíst aktuální nastavení jednotlivých CV, MM bez použití PC to neumožňuje. V případě neúspěchu není jasná cesta zpět. Za poznatky a připomínky předem dík.
TT, Ep. III.-V., Digital
rexel

Příspěvekod TTJozsi » pát 11 úno, 2011 5:11 pm

Netreba na to PC. Treba na to jednoduchšia verzia tzv. Hcentrály... NanoX.
Funguje to bezchybne.
TT,DCC vlastná výroba,Zimo MX63,64,640,NOHAB
TTJozsi

Příspěvekod Jojo » pát 11 úno, 2011 6:56 pm

Manuál je aj tu.
http://www.artol.sk/storage/MX620MX630MX640_cz.pdf. Niekedy sa bez čítania CV robí dost tažko. Do buducnosti určite treba nejaku H-centrálu. :D :D :D
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod Franky » úte 27 led, 2015 6:38 pm

Témat s ABC je to několik, tohle mi přijde takové nováčkovské, tak svůj dotaz dám sem a poprosím o radu. Prošel jsem toho dost, ale tenhle scénář jsem nikde nenašel. Představte si jednoduchý tramvajový ovál, dvě stanice. Moje idea je, aby tramvaje v zastávkách stavěli na určitý čas (třeba 15 s) a sami pak pokračovali - takový lehce automatizovaný provoz. Prošel jsem si manuál, co mám ke svému jedinému dekodéru (Lenz silver mini), který ABC podporuje. U CV 54 lze pak nastavit čas čekání, ale pouze u "pendlování" (německy pendelbetrieb). Chápu to tak, že vůz nastavený čas čeká a pak hodí zpátěčku místo, aby pokračoval dál? Nebo se to týka jen kusých kolejí? A můj druhý dotaz: Lze např. tlačítkem pak modul ABC (např. Lenz) jednoduše tlačítkem vypnout a jezdit na ruku nebo musím ve všech případných tramvajích zakázat ABC? Díky za případnou odpověď
Franky

Příspěvekod D » úte 27 led, 2015 7:27 pm

Franky:
Mně přijde, že se snažíš naroubovat nové funkce na technologii, která na ně prostě není stavěná. Nechceš použít analog? No nic. Bez počítače budeš potřebovat časovací obvody zabudované do každé zastávky. Uvažuji jednosměrný provoz. Časovací obvod je ovládán jedním čidlem, třeba optickým, umístěným těsně před zastavovacím úsekem. Výchozím stavem je průjezd, tj. neaktivní (zkratované) ABC. Přijíždějící souprava aktivací čidla spustí časovací obvod. Ten na dobu 15 sekund (+ doba zastavení) rozepne kontakt zkratující ABC. Souprava vjede do aktivního ABC úseku a zastaví. Po uplynutí doby stání časovač vypne, tím zkratuje ABC a souprava odjíždí. Pokud přerušíš signál z kolejových kontaktů (vypínačem, kontakty relé), jezdíš na ruku.

ABC se nejjednodušeji vypíná zkratováním obvodu ABC. Tedy vypínačem vedoucím do kolejí, ne z DCC ovladače.
D

Příspěvekod Franky » úte 27 led, 2015 8:02 pm

Já se analogu nebráním, tím spíš že jsem uvažoval o tramvajích Portram od Kato, kde se digitalizace nedoporučuje přímo výrobcem. Ale mé schopnosti jsou omezené (své přednosti vidím v jiné fázi stavby kolejiště). Skončil jsem kdysi u přerušování úseku a pouštění proudu do úseku tlačítkem :) Tak pokud by to nebyla vyšší dívčí tak proč ne. Otázka je pak plynulost zastavování a rozjezdu. Tak mi pls napiš SZ, jestli tě něco napadá a budeš mít chuť, ať tu nenadávají, že jim to tu zaplácáváme :)...
Franky

Příspěvekod Honza67 » úte 27 led, 2015 8:16 pm

Pro deaktivaci ABC je u dekodéru Zimo přiřazeno CV 157. Zadává se hodnota, která odpovídá tlačítku, kterým má být ABC vypnuto. Já zadávám do CV 157 hodnotu 3, kde mám pod tlačítkem F3 posun a deaktivace ABC je žádoucí.
Honza67

Příspěvekod michal_n_cz » úte 27 led, 2015 8:31 pm

to Franky:
1. část doporučuju vyzkoušet jak se to při různých nastaveních chová - tohle jsem neměl potřebu testovat, ale je pravděpodobné, že to bude fungovat tak jak popisuješ. Upozorňuju, že to může jednoduše fungovat jen se samotnou lokomotivou - pokud souprava s řídícím vozem - výrazně složitější zapojení, když chceš aby to fungovalo univerzálně pro obě orientace soupravy a zastavovalo to tam kde má.
2. část - ABC se dá deaktivovat přepnutím do režimu posun (F3 nebo F4 je to v manuálu). Výsledkem je to, že dekodér ignoruje jakoukoliv asymetrii a na takovýto úsek nereaguje. Zároveň je deaktivováno zrychlení, zpomalení a konstantní brzdná dráha - vozidlo reaguje okamžitě na změnu rychlosti. Celková dosažitelná rychlost je v tomto režimu 1/2 než je nastavena v příslušném CV.
to D:
je třeba správně pojmenovat co je ABC - t.j. standartně dekodér dělá to co posílá centrála. Pokud má dekodér f-ci ABC a tato je aktivovaná má toto prioritu a pokud dekodér zjistí, že DCC signál je asymetrický, tak začně dělat něco jiného a zároveň toto má prioritu. Jsou zároveň nepatrné rozdíly mezi dekodéry s ABC - t.j. co všechno se dá asymetrií a za jakých podmínek ovlivnit - tj. průběh zastavení.
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » úte 27 led, 2015 9:10 pm

Franky píše:Já se analogu nebráním, tím spíš že jsem uvažoval o tramvajích Portram od Kato, kde se digitalizace nedoporučuje přímo výrobcem.

Já výrobce chápu - jistí se, protože s běžným dekodérem a např. Roco digitálem se to samozřejmě odpálí. Samozřejmě digitalizovat půjde vhodným dekodérem a současně vhodným napětím DCC. Máš představu co je uvnitř? pohon, motorek, atd...
Pro ostatní pro představu pro statní co v tom je za pohon - rozchod 9mm...
Obrázek
michal_n_cz

Příspěvekod Franky » úte 27 led, 2015 9:24 pm

tak jediné co jsem našel k digitalizaci je tohle (pro mě naprosto mimo mé schopnosti...) https://www.youtube.com/watch?v=dQBU-BosVRA
na jiných zahraničních serverech taky tapou. Michal Hübel z modelytramvaji.websnadno.cz mi psal, že to má dva mikro motory v podvozku. Někde jinde jsem četl nebo zaslechl že snad 6V (v serii?). Stránka výrobce tady http://www.katousa.com/N/JSE/LRV.html
Franky

Příspěvekod fulda » stř 28 led, 2015 9:42 am

Franky píše:Témat s ABC je to několik, tohle mi přijde takové nováčkovské, tak svůj dotaz dám sem a poprosím o radu. Prošel jsem toho dost, ale tenhle scénář jsem nikde nenašel. Představte si jednoduchý tramvajový ovál, dvě stanice. Moje idea je, aby tramvaje v zastávkách stavěli na určitý čas (třeba 15 s) a sami pak pokračovali - takový lehce automatizovaný provoz. Prošel jsem si manuál, co mám ke svému jedinému dekodéru (Lenz silver mini), který ABC podporuje. U CV 54 lze pak nastavit čas čekání, ale pouze u "pendlování" (německy pendelbetrieb). Chápu to tak, že vůz nastavený čas čeká a pak hodí zpátěčku místo, aby pokračoval dál? Nebo se to týka jen kusých kolejí? A můj druhý dotaz: Lze např. tlačítkem pak modul ABC (např. Lenz) jednoduše tlačítkem vypnout a jezdit na ruku nebo musím ve všech případných tramvajích zakázat ABC? Díky za případnou odpověď

Tak jsem tomu dal trochu gůgla a našel jsem vysvětlující VIDEO a schéma.
Pak jsem se koukal, jak se řeší zastávky a používá se takovej jednoduchej model - detekce vlaku s relátkem, které má odložené sepnutí, takže vlak přijede, zastaví a po chvíli sepne relátko a vlak odjíždí.
Dá se to najít třeba TADY, ale ti používají magnet v koleji, já bych pro sebe preferoval něco pokrokovějšího, třeba proudovou detekci.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 28 led, 2015 9:55 am

Franky píše:tak jediné co jsem našel k digitalizaci je tohle (pro mě naprosto mimo mé schopnosti...) https://www.youtube.com/watch?v=dQBU-BosVRA
na jiných zahraničních serverech taky tapou. Michal Hübel z modelytramvaji.websnadno.cz mi psal, že to má dva mikro motory v podvozku. Někde jinde jsem četl nebo zaslechl že snad 6V (v serii?). Stránka výrobce tady http://www.katousa.com/N/JSE/LRV.html

Odhaduju, že to bude motor na menší napětí než 12V, to je celkem jasné.
Zapojení bude komplikované tím elektronickým balastem.
Řešitelné to na DCC bude, ale nebude to úplně jednoduchá cesta.
Řekl bych, že jedna z možností je použití dekodéru pro nízká napětí, kterej se dá najít na mé stránce, ale není to pravda, protože ten nedokáže řešit souběh dvou motorů. Tohle bude hra pro BEMF dekodéry.
Rozhodně to z mého pohledu bude hezká hra.
fulda

Kato unitram - digitalizace

Příspěvekod fulda » sob 28 úno, 2015 12:09 pm

Tak jsem mimo jiné našel, že pro tramvaj existuje originál dekodér: TADY se dá koupit - zhruba to vychází na 800-900 korun (pokud dobře počítám).
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi