z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod jardaaa » čtv 18 pro, 2025 6:00 am

Já odpovídal na otázku, jestli se daj připojit k z21 jiný moduly zpětnýho hlášení než Roco..
jardaaa

Příspěvekod grexx » čtv 18 pro, 2025 6:13 am

jardaaa píše:Já mám z21 a jeden DR4088RB pro šestnáct úseků, a za ním dva S88 od DCC-doma.. Teď pod nově budovanou stanici jsem objednal další DR4088RB(nějakej čínskej klon bez obalu, původní už se nevyrábí) a plánuju za něj posadit ještě jeden S88(do budoucna jich bude víc). S řešením jsem spokojenej..

To je tento ? https://share.google/0xMsIcWXqklXE8sVb

Kde vy jste objednal ?
grexx

Příspěvekod jardaaa » čtv 18 pro, 2025 6:17 am

To je přesně on.. Už se nevyrábí, tak sem vzal https://www.dh-loko.cz/2028-dr4088rb-cs-pcb.html?search_query=dr4088rb&results=9

Ale s ten nemám ještě odzkoušenej. Taky bude jako druhej v pořadí, tak uvidím, jak se zadaří..
jardaaa

Příspěvekod grexx » čtv 18 pro, 2025 6:23 am

jardaaa píše:To je přesně on.. Už se nevyrábí, tak sem vzal https://www.dh-loko.cz/2028-dr4088rb-cs-pcb.html?search_query=dr4088rb&results=9

Ale s ten nemám ještě odzkoušenej. Taky bude jako druhej v pořadí, tak uvidím, jak se zadaří..

Jaky je rozdíl oproti tomuto ?

https://www.dh-loko.cz/1097-dr4088rb-87 ... &results=9
grexx

Příspěvekod jardaaa » čtv 18 pro, 2025 6:57 am

CS můžeš úseky připojit normálně ke kolejím, OPTO musí mít čidla/kontakty na kolejích.. Jak to v praxi funguje netuším, nezjišťoval jsem to..
jardaaa

Příspěvekod grexx » čtv 18 pro, 2025 8:11 am

jardaaa píše:CS můžeš úseky připojit normálně ke kolejím, OPTO musí mít čidla/kontakty na kolejích.. Jak to v praxi funguje netuším, nezjišťoval jsem to..

Ok dík za info
grexx

Příspěvekod fulda » čtv 18 pro, 2025 11:28 am

grexx píše:Zdravím , mám otázku dají se k centrále z21 start bílá připojit jiné moduly zpětného hlášení než ty od Roco ?
Jak už jsi zjistil, tak dají. Zákaznický trh není velký, takže je malý zájem ze strany alternativních výrobců.

sidlo píše:ROCO nedělá svoje produkty tak, aby se k tomu daly připojovat komponenty jiných výrobců. Ve disciplíně Vendor lock-in je ROCO šampión.
Roco patří k těm, kteří svoje rozhraní dokumentují a dokonce většinu dokumentace zveřejňují k volnému použití. To že je pro některé těžkopádná na čtení je jiný problém.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod sidlo » čtv 18 pro, 2025 12:01 pm

fulda píše:Jak už jsi zjistil, tak dají.

Tedy pokud za slovo dají si dosadíš od už několik let neexistujících výrobců, takže spěchej si koupit poslední kusy u prodejců. Časem zbyde už jen ROCO.

fulda píše:Roco patří k těm, kteří svoje rozhraní dokumentují a dokonce většinu dokumentace zveřejňují k volnému použití. To že je pro některé těžkopádná na čtení je jiný problém.

Ono by to nebylo tak těžkopádné, kdyby to nebylo utajené, tedy neohánějme se tu báchorkami o veřejné dokumentaci.
sidlo

Příspěvekod fulda » čtv 18 pro, 2025 2:07 pm

sidlo píše:Tedy pokud za slovo dají si dosadíš od už několik let neexistujících výrobců, takže spěchej si koupit poslední kusy u prodejců. Časem zbyde už jen ROCO.

Tak pokud mají prodejci "poslední kusy" od "několik let neexistujících" výrobců, tak to podle mého názoru celkem jasně implikuje ten malý zájem a tím pádem malou ochotu je vyrábět.

sidlo píše:
fulda píše:Roco patří k těm, kteří svoje rozhraní dokumentují a dokonce většinu dokumentace zveřejňují k volnému použití. To že je pro některé těžkopádná na čtení je jiný problém.

Ono by to nebylo tak těžkopádné, kdyby to nebylo utajené, tedy neohánějme se tu báchorkami o veřejné dokumentaci.

Tady máme v zásadě dvě možnosti. Jedna je uctívat mne jako poloboha, který magickým okem přečetl myšlenky pánů z Roco, nebo připustit, že ta dokumentace existuje a já si jí nalezl, přečetl a pochopil. A zrovna u Roco nemám žádné extra pravomoce ani NDA ani nic podobného, používám jen veřejně dostupné zdroje.

Dál bych se nerad pouštěl do nesmyslných diskuzí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi