Přehled DCC centrál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Přehled DCC centrál

Příspěvekod JuraHT » úte 10 bře, 2026 6:22 pm

TTmili píše:Tuším, že čert se schovává právě v tom, že se ovládání má týkat EDK750, to má pro aplikaci z21 snad nějaký svůj vlastní list funkcí a ovládání přímo od Roca, stejně jako "interaktivní kabinu" a nějakou možnost ovládání jeřábu přes spárovaný ovladač k Plastation 4.
Nicméně to vše se týká pouze aplikace, centrála jako taková na to vliv nemá, tudíž jde opravdu použít jakoukoliv podporující protokol z21. Jak jsem již psal, sám za sebe bych počkal na z21 NewGen, má být v prvních setech v polovině roku, je to vše v jednom, a při alespoň částečném využití setu bude prakticky zadarmo.

Trefa do černého, TTmili. Po dnešní rešerši vašich odpovědí a nabídky na internetu jsem došel k témuž.
1) Budu jeřáb ovládat "dvojjoystickovým" PS4 kontrolerem, poskytuje to ještě víc ergonomie, než virutální kabina na tabletu.
2) Možností, jak k tomu dojít, je opravdu více, ale vždy je nutno něco dokoupit, deblokovat a podobně.
3) A dnes jsem se informoval právě na z21 NewGen, který je rovnou s WiFi routerem, a pokud se koupí v sadě, je to velmi výhodná investice. Počkám si, až budou skladem.
V každém případě děkuji všem za nápovědy a názory, celkem to bylo dnes se vším všudy výborné školení, proto včera jsem věděl téměř nic o tom, jak se DCC věci mají.
JuraHT

Příspěvekod peky1128 » stř 11 bře, 2026 6:44 am

Ahojte,oplati sa mi kupit nepouzitu Roco z21start s kablovym multimausom za 100€.
Digitalne chcem ovladat iba lokomotivy.
peky1128

Příspěvekod HonzaM » stř 11 bře, 2026 6:50 am

JuraHT píše:
TTmili píše:Trefa do černého, TTmili. Po dnešní rešerši vašich odpovědí a nabídky na internetu jsem došel k témuž.
1) Budu jeřáb ovládat "dvojjoystickovým" PS4 kontrolerem, poskytuje to ještě víc ergonomie, než virutální kabina na tabletu.
2) Možností, jak k tomu dojít, je opravdu více, ale vždy je nutno něco dokoupit, deblokovat a podobně.
3) A dnes jsem se informoval právě na z21 NewGen, který je rovnou s WiFi routerem, a pokud se koupí v sadě, je to velmi výhodná investice. Počkám si, až budou skladem.
V každém případě děkuji všem za nápovědy a názory, celkem to bylo dnes se vším všudy výborné školení, proto včera jsem věděl téměř nic o tom, jak se DCC věci mají.

Budeš možná první, minimálně z této diskuze, kdo si tento model pořídí, tak se rádi dovíme víc o tom, co tento model nově generace přinese nového. Překvapivě je ve start setu dnes už téměř historický MultiMaus, údajně bude nový model mít vestavěný wifi router, ovšem pravděpodobně jen protokol Z21. LocoNet spíš
mit nebude, možná ani S88 zpětné hlášení. Ale možná se pletu, uvidíme. V Modellbahn Lippe nabizeji tento startset také bez Multimausu za 190 €. Pokud ho budeš ovládat jen z aplikace, je úspora dvou tisíc za ovladač užitečná.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dovi » stř 11 bře, 2026 7:46 am

peky1128 píše:Ahojte, oplati sa mi kupit nepouzitu Roco z21start s kablovym multimausom za 100€ ?
Digitalne chcem ovladat iba lokomotivy.

Podle mne je to pro dané použití rozumná osvědčená volba, a navíc za ty peníze je to výhodná nabídka.
Mnozí modeláři, nejsou to jenom začátečníci, provozují takovouto sestavu spokojeně již dlouhou řadu let.

Za tu cenu bych asi dlouho neváhal:

+ spolehlivá a v našem středoevropském prostoru hodně rozšířená centrála
   (v případě potřeby snadno prodatelná)

+ napájecí dvoužilový kablík mezi centrálou a kolejnicemi
   (na jednom konci kablíku 'zelený' standardizovaný konektor k centrále)
   (event. může být přiložen i druhý 'zelený' konektor pro vyrobení případného 2. kablíku)

+ síťový adapter napájející centrálu

+ MultiMouse (MM)

+ vícežilový kablík (MM <---> centrála) zakončený standardními konektory
   (kablík slouží současně pro napájení MM z centrály a pro obousměrné datové spojení centrály s MM)

+ tištěný návod (jinak dostupné návody jsou i v PDF formátu)

Rozepisuji Ti to raději takto podrobně, abys (předpokládám) jako začátečník měl co nejlepší přehled a mohl sis zkontrolovat obsah kupované sestavy. Ale s velkou pravděpodobností to bude v pořádku.
Zlom vaz!

P. S.
Pokud ji nebereš, klidně bych ji vzal pro sebe do rezervy nebo ke kolejišti na chalupu.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Předchozí

Zpět na DCC v praxi